Apple bezit meer cash dan schatkist VS

29 reacties

De Amerikaanse president Obama ligt momenteel overhoop met zijn Republikeinse tegenstanders over het verhogen van het schuldenplafond. Komen de partijen niet vóór volgende week tot overeenstemming, dan zal de overheid niet langer al haar rekeningen, pensioenen en ambtenarensalarissen kunnen betalen. Ook de rente en aflossing op staatsobligaties komen in het geding. In het ergste geval verliest het land zijn AAA-rating, wat een nieuwe kredietcrisis kan aanwakkeren.

Hoe ironisch is het dat diverse media vandaag berichten dat Apple momenteel meer kasreserves bezit dan de Amerikaanse overheid. Recente cijfers van de US Treasury Department tonen aan dat het land 73,7 miljard dollar in de schatkist heeft. Tijdens de presentatie van Apple’s kwartaalcijfers eerder deze maand werd bekend dat het bedrijf inmiddels 76,4 miljard aan kasmiddelen bezit. Apple dankt dit spaarpotje aan een reeks succesvolle kwartalen sinds de introductie van de iPhone en iPad. De Amerikaanse overheid komt, in tegentelling tot Apple, elke maand miljarden tekort.

Natuurlijk is het een beetje appels met peren vergelijken, maar het doet opnieuw de vraag rijzen wat Apple van plan is met al dat geld. Een groot deel is weggezet als korte termijndeposito’s, waardoor Apple er snel bij kan als het nodig is. Dividend uitkeren aan de aandeelhouders of het inkopen van eigen aandelen vindt CEO Steve Jobs maar niks. Hij houdt het geld naar eigen zeggen liever achter de hand voor strategische overnames of investeringen in de toekomst. In 2010 zei hij er het volgende over:

Cash gives us tremendous security and flexibility. When you take risks, it’s like jumping up in the air, and it’s nice to know the ground will be there when you land.

Reacties

29 reacties
 • Profielfoto
  Jojo890

  Amerika is ook dik failliet.

 • Profielfoto
  JWB

  En hoeveel geld dat is, kun je hier zien:

  http://usdebt.kleptocracy.us/

 • Profielfoto
  Franky Mac

  @Jojo890 Ja, volgens mij ook. Het verhogen van het schuldenplafond maakt Amerika niet minder failliet, in tegendeel.

 • Profielfoto
  janbergstra

  Grappig, maar ook bizar, zoveel geld en macht

 • Profielfoto
  bassbug

  En dan te bedenken dat Apple 10 jaar geleden of zo zowat failliet was.
  In die situatie zal Apple denk ik overigens niet meer komen.

 • Profielfoto
  egyptik

  Ze zullen ook wel heel wat nodig hebben voor hun nieuwe headquaters, als dat tenminste van dat kapitaal betaald wordt…

 • Profielfoto
  diotav

  Die nieuwe HQ kost geen scheet voor Apple.

 • Profielfoto
  Mich

  Kan Apple niet lenen aan de US?:)

  Het is maar te hopen dat ze snel een oplossing voor hebben, een 2de crisis heb ik echt geen zin in, hoewel, wel handig voor aankopen te doen in dollar!:)

 • Profielfoto
  koenvisser

  @egyptik: De nieuwe HQ gaat ongeveer tussen de 500 miljoen en de 1 miljard kosten.. Daar gaan ze niks van merken dus.

 • Profielfoto
  iPot

  Ik verlang naar de goede oude tijd waarin een gulden nog een gulden waard was… De voordelen van de EU wegen niet op tegen de nadelen.

 • Profielfoto
  apple_fan

  hoe kan dat land nou iets bezitten als ze 14,(nog wat) biljoen dollar in de min staan?

 • Profielfoto
  IJSTHEE

  In ander nieuws vandaag; Iedereen bezit meer geld dan de US

 • Profielfoto
  App-ie

  En ik verlang nog wel eens naar de tijd dat Apple relatief klein was. Maar dit is uiteraard persoonlijk.

 • Profielfoto
  Sam Rijver

  @apple_fan

  Het gaat om het geld dat Amerika nog kan uitgeven voordat hun (zelfverzonnen) schuldenplafond bereiken.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Ik als mede eigenaar van Apple wens de Amerikaanse regering succes met het oplossen van de huidige problemen met het schulden plafond en begrotingen tekort.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  @Sam Rijver en @apple_fan
  Je kunt inderdaad een “doorlopend krediet” hebben en toch een auto bezitten (even een voor de hand liggende vergelijking gemaakt…leek me wel leuk).

  En het kan inderdaad zo zijn dat Amerika bezittingen gaat verkopen (aan de Chinesen) voor geld. Zo bezit de Amerikaanse overheid nog een aandeel in een aantal grote bedrijven.
  Andere optie is nog om “geld bij te drukken”. Er is hier toch wel een algemeen misverstand over. Het is niet zo dat de Amerikaanse regering geld bijdrukt, het is de FED (zeg maar de Nederlandse Bank, in Nederlandse begrippen). Vervolgens kan de FED het als een “gift” geven aan de Amerikaanse overheid.
  Dit is overigens niet gewenst omdat het het geld dat al in omloop is minder waard maakt – dus iedereen gaat er op achteruit, behalve de mensen die netto een schuld hebben ;-), die hebben daardoor een schuld van minder waarde. Terwijl hun bezittingen meer waard zijn geworden!

  Daarom,… als het hier op zou uitdraaien, …dan moet je dingen bezitten (bijv. aandelen Apple, die weinig last zal hebben van een slechte economie en profiteren van een goedkope dollar – tbv hun export) en veel schulden hebben.

 • Profielfoto
  nebilem

  Zelfs het geld van Apple kan Amerika niet redden.

 • Profielfoto
  ¿`„

  Nog een beetje bij sparen en dan Microsoft overnemen en Windows de nek om draaien :d

  Sorrie… Ik sla een beetje door lol

 • Profielfoto
  marcelnijman

  De Amerikaanse overheid zal dan ook maar een tablet moeten gaan ontwikkelen.

 • Profielfoto
  Roopie

  De Amerikaanse overheid moet zelf aandelen gaan uitgeven. Kan iedereen aandeelhouder worden van een stukje ‘Amerika’. Probleem zo opgelost;-)

 • Profielfoto
  macker

  @Roopie: Aandelen koop je van een bedrijf waar je potentie in ziet. Ik zou op dit moment geen aandelen durven kopen in ‘bedrijf’ Amerika. Dan neem ik direct een stukje schuld op mij.

 • Profielfoto
  poing

  Alles is relatief bedoel was Nokia jaren terug ook niet 1 van de modernste bedrijven met veel geld en zie waar ze nu staan

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Amerika is het enigste land ter wereld dat zichzelf dit schuldenplafond oplegde. Dit gebeurde in 1917. Dit betekende feitelijk dat bij-lenen niet mocht. In de praktijk echter is dit plafond al 74 keer (gem. dus haast elk jaar!) ‘opgerekt’ naar steeds grotere bedragen. De laatste keer (feb. 2010) kwam dit bedrag daardoor op 14,295 biljoen dollar te liggen.
  De V.S. zit daar nu al weer boven (±53 miljard) met om precies te zijn: 14.348.901.282.958 dollar.
  Van die ruim 14 biljoen kwam 3,7 biljoen (ongeveer 25%) voor rekening van de aanwezigheid van de V.S. in Irak, Afghanistan en Pakistan. Die 3,7 biljoen werd dus betaald via de ‘creditcard’ van de overheid. (En praktisch het gehele volk heeft ook zo’n kaart). Daar zit dus nog niet eens de Golf oorlog bij of eerdere oorlogen (WOII, Korea) of andere conflict gebieden, want dan wordt het nog een poepie meer. Met uitzondering van de burgeroorlog heeft Amerika op eigen grond nooit de gevolgen van een oorlog mee gemaakt (terrorisme is geen oorlog in strikte zin) maar als land hebben ze wel het meeste geld er aan uitgegeven.
  .
  Dat ‘schuldenplafond’ is dus een wassen neus gebleken en als je dan op een gegeven moment of je nu één persoon bent of een overheid je rekeningen niet meer kan betalen ben je feitelijk failliet, want er is geen enkele bank die jou nog geld (bij)leent als je achter ligt met het betalen van je aflossing. In tegendeel: de deurwaarder staat aan te bellen.
  Passen we dit toe op Amerika, dan zou dit land eigenlijk een deel van zijn ‘inboedel’ per executie verkoop af moeten staan aan private ondernemingen of andere schuldeisers zoals landen die geleend of geïnvesteerd hadden.
  Wat voor een gezin geldt zou ook voor een land moeten gelden, misschien gaan ze dan in de toekomst hun financiën beter beheren.

 • Profielfoto
  hapipiko


  september 2011: Obama aanvaardt voorstel China inzake aflossingsrente leningen.

 • Profielfoto
  hapipiko

  New Yolk New Yolk…


  september 2011: Obama aanvaardt voorstel China inzake aflossingsrente leningen.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Het zegt meerover hoe weinig de Amerikaanse overheid heeft dan over hoeveel Apple heeft. Maar wel grappig dat de berichten op dezelfde dag kwamen en leuk nieuws voor Apple. Opmerkelijker vond ik het laatste regeltje in het bericht in de kranten: dat Apple qua waarde het op één na grootste bedrijf ter wereld is. Dat is natuurlijk een enorme prestatie! Wat is het allergrootste bedrijf? Shell misschien?

 • Profielfoto
  Soulshaker
 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  ‘Grootste’ is niet het zelfde als meest waardevolste. En dat laatste telt.

 • Profielfoto
  3dGuy

  Dat Apple zo veel geld in kas heeft zegt ook iets over de kostprijs van de producten en wat de prijs is in de winkels!