XMPP: het grote voordeel van iMessage

24 reacties

Met iMessage brengt Apple een app waarmee je zonder mobiel telefoonabonnement kunt communiceren met andere mensen. Dat is op zich niets nieuws. Het bekendste voorbeeld in Nederland is MSN en die dienst kan je ook gebruiken op de iPhone, iPad, iPod Touch en de meeste smartphones. Waar zit dan precies het voordeel van iMessage?

Voor het weergeven van push notificaties gebruikt Apple een open protocol genaamd XMPP (eXtensible Messaging and Presence Protocol). Google Talk en iChat zijn gebruikers van deze techniek en kunnen onderling met elkaar praten. Het nieuwe iMessage gebruikt deze techniek ook.

Waarom XMPP?

Apple gebruikt het XMPP-systeem voor zowel chatten, videobellen als push notificaties. Daardoor hoeft een iPhone slechts één verbinding open te houden om de server te laten weten dat hij online is en klaarstaat om berichten te ontvangen. Als de iPhone aan drie verschillende servers melding zou moeten maken dat hij online is, vraagt de smartphone aanzienlijk meer van de accu.

MSN maakt gebruik van een eigen protocol. Dat heeft ten eerste het nadeel dat je niet kan communiceren met mensen op andere netwerken. Ten tweede moet jouw communicatiemiddel (bijvoorbeeld iPhone) speciaal voor MSN een nieuwe serververbinding aanmaken en in stand houden om te weten dat je online bent. Dit kost extra data en dus meer stroom.

Hier zit dus het grote voordeel dat iMessage heeft ten opzichte van een aantal andere netwerken zoals MSN en WhatsApp. Laatstgenoemde lijkt gebruik te maken van XMPP. Dit is echter op een gesloten manier. Het laat je geen contact zoeken met andere netwerken, maakt gebruik van andere servers en het voordeel valt hier dan ook weg.

Conclusie

Kortom, doordat iOS al gebruik maakt van XMPP, kost het gebruik van iMessage niet aanzienlijk meer accutijd, omdat de service waarop het is gebouwd, al draait. Extreem gebruik van iMessage zorgt uiteraard wel voor het versneld leegraken van de accu, maar dat ligt voor de hand.

iMessage in OS X

Het is niet duidelijk op welke manier iMessage beschikbaar komt in OS X. Het kan ingebouwd worden als connectiemogelijkheid in iChat of los te downloaden zijn. Minder waarschijnlijk lijkt het dat de naam iChat verdwijnt, maar tot dat we daar meer informatie over hebben kunnen we niets uitsluiten.

Reacties

24 reacties
 • Profielfoto
  ldebrouwer

  Ik hoop dat iMessage daadwerkelijk in OS X komt. Persoonlijk denk ik dat dat de nekslag gaat zijn voor veel systemen als MSN en WhatsApp, totale platform onafhankelijkheid ( desktop, tablet, mobile ) op z’n minst voor de Mac wereld.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Dat is nu precies het punt, ik blijf whatsapp gebruiken juist omdat ik daarmee met iedereen kan communiceren…ook met mensen zonder ios apparaat.
  Dir is overigens ook de reden dat ik nooit ichat gebruik, maar wel skype video. Cross platform is essentieel, maar apple beperkt zich tot haar eigen wereld. Jammer hoor.

 • Profielfoto
  Sausje

  @ldebrouwer Dat is dan toch geen totale platform onafhankelijkheid?

 • Profielfoto
  n8n

  iMessage geïntegreerd met Facetime op de Mac en iChat kan de deur uit

 • Profielfoto
  Aidovive

  Ik denk eerlijk gezegd ook dat iChat wordt ‘gedemote’;)

 • Profielfoto
  mmmmichel

  wat ik zo goed vind aan iMessage is dat wanneer je iemand een sms wil sturen, zoekt de iphone zelf of die persoon iOS 5 heeft, zo ja verstuurt die het bericht via je data/wifi verbinding. En dan verandert de kleur van je sms bubbels:) Handig, moet je er niet bij nadenken noch moet je iets instellen!

 • Profielfoto
  Needler

  Dat is nu precies het punt, ik blijf whatsapp gebruiken juist omdat ik daarmee met iedereen kan communiceren…ook met mensen zonder ios apparaat.
  Dir is overigens ook de reden dat ik nooit ichat gebruik, maar wel skype video. Cross platform is essentieel, maar apple beperkt zich tot haar eigen wereld. Jammer hoor.

  Eerst dacht ik er ook zo over. Maar ik heb inmiddels iOS 5.0 beta geïnstalleerd. En iMessage zit gewoon ingebakken in de standaard SMS applicatie. Zodra je een SMSje typt controleert je iPhone of de ontvanger ook een iPhone met iOS 5.0 heeft. Als dat zo is maakt hij het berichtje blauw (iMessage, gratis). Heeft diegene geen iPhone met iOS 5.0, dan word het bericht standaard groen (SMS, niet gratis).

  Het is dus echt naadloos verwerkt. Wat een erg mooie oplossing is.

 • Profielfoto
  XBL

  iMessage is inderdaad een mooie oplossing, maar de kracht van WhatsApp is dat je tussen allemaal verschillende OS’en berichten kan sturen.

  Ik kan me best voorstellen dat je iMessage gebruikt bij mensen die ook een iPhone hebben, maar in mijn geval is dat bijvoorbeeld een behoorlijke minderheid van m’n vrienden. Dus zal ik toch vaak weer terugvallen naar WhatsApp.

  Apple had iMessage gewoon open moeten zetten, dan hadden ze WhatsApp zo de markt uit gedrukt. Zelfs als apps op andere platformen licentiekosten zouden moeten betalen denk ik dat ze WhatsApp verslaan (ze hebben immers al een gigantische marktpenetratie met blije iPhone gebruikers). Maar wat niet is, kan nog komen. RIM (van Blackberry) overweegt het ook om hun message service open te zetten.

 • Profielfoto
  Stijntjhe

  Als ze nu slim zijn zorgen ze dat iMessage kan worden toegevoegd aan andere apps net als dat je msn toevoegd in Meebo o.i.d.
  Wat ook zo is is dat WhatsApp alleen werkt als je een iPhone hebt, met telefoonnummer dus. Dus totaal niet platform onafhankelijk.
  iMessage koppeld waarschijnlijk aan je iCloud account waardoor je het op elk apparaat kan gebruiken. Nu nu alleen nog op iDevices, maar in de toekomst vast ook op Mac, etc.

 • Profielfoto
  jakeh

  Volgens mij zit er qua chatten en IM een steekje los bij Jobs c.s.

  iChat gebruikt echt niemand want het is een gesloten programma. Ik wil ook bereikbaar zijn voor mijn msn vrienden. Dus exit iChat.

  iMessage idem dito. Mijn vrienden hebben niet allemaal apple. En meneer Jobs, dat gaat ook niet veranderen. Dus open whatsapp is king en blijft king.

 • Profielfoto
  Joss

  Het is te hopen dat iMessage en iChat elkaar gaan begrijpen. Ik ben nu een zeer geregelde gebruiker van iChat. Overigens ook voor andere chat protocollen. Jabber wordt door iChat uitstekend ondersteund. Het zou erg jammer zijn als ik straks iMessage naast iChat moet gaan gebruiken.

 • Profielfoto
  Aussie

  Hoe kan je nou Google Talk met Adium vergelijken. Adium is een client die Google Talk en dus XMPP ondersteunt. Adium zorgt niet voor de messaging maar implementeert XMPP ondersteuning tbv Google talk. Appels en peren dus.

  Volgens mij heeft iedere XMPP implementator z’n eigen server dus is iMessage weer een datalijn erbij, net als MSN, Google Talk, whattsapp etc.

  Om als eindconclusie te stellen dat het voordeel van iMessage is dat de accu minder snel leeg raakt is dus waar als je alle andere messaging stopt en alleen iMessage gebruikt.

 • Profielfoto
  Islandsvinur

  Grappig dat mensen zeggen WhatsApp te blijven gebruiken omdat het over verschillende OS’en werkt… Het punt van XMPP is nou juist dat het platformonafhankelijk is omdat het een volledig open protocol is, in tegenstelling tot WhatsApp’s eigen protocol. Iedereen kan een client schrijven die XMPP praat (Adium is een voorbeeld op de Mac en iMessage is dat dus nu op iOS).

  Het enige wat Apple hoeft te doen is hun XMPP server te laten praten met andere XMPP servers, zoals die van Google of Facebook (ook hun chatfunctie gebruikt XMPP). Dit proces noemt men in de XMPP-wereld ‘federation’. Hoe meer federated servers, hoe groter het aantal mensen dat je kan bereiken.

  De Facebook servers zijn overigens nog niet federated, Google Talk is dat wel.

  Natuurlijk zullen specifieke servers ook specifieke functionaliteiten hebben die niet compatible zijn met andere servers; maar dat is niet erg zolang je de basisfunctionaliteit – messaging – maar ondersteunt. Het is immers voor de Facebook chat service niet zo interessant om te weten dat je een file hebt geupdatet in Dropbox, maar wel dat je een tekstbericht vanuit Google Talk hebt gestuurd.

 • Profielfoto
  Aussie

  @Islandsvinur: je zegt het zelf al: “Het enige wat Apple hoeft te doen is hun XMPP server te laten praten met andere XMPP servers”.

  Een protocol gebruiken is één ding openstellen een ander. Dan is er ook geen reden meer om een iPhone te kopen want dan integreert het ook perfect in mijn Palm middels Google Talk.

 • Profielfoto
  karelschapie

  Er wordt vergeten dat mensen een Blackberry kopen vanwege BB Ping. Apple wil simpelweg hetzelfde bereiken: dat mensen iphones gaan kopen vanwege het nog fijnere iMessage, je zit namelijk niet met vervelende Pin’s, maar werkt gewoon met je 06 (en je e-mailadres). Ideaal dus!

  Een nadeel wat ik ben tegengekomen: Hij stuurt automatisch een iM als de ander ook iMessage heeft, maar wat als de ander op vakantie is? Ik denk dat er een makkelijkere switch naar gewone sms moet komen:)

 • Profielfoto
  Chillie

  Idebrouwer: …totale platform onafhankelijkheid ( desktop, tablet, mobile ) op z’n minst voor de Mac wereld.

  @Idebrouwer:
  Dus totaal geen platform onafhankelijkheid. Het is enkel device onafhankelijkheid.
  Je kan dan misschien desktop/tablet/mobile chatten maarja, andere fabrikanten kunnen net zo’n tool verzinnen.

  Het is een soort walky-talky. Je moet twee dezelfde hebben om hem te kunnen gebruiken, je kan met een walky-talky niet naar je moeder/vriendin/wie-dan-ook een bericht sturen, als hij/zij geen iDevice heeft.

  Daarom zie ik nog geen dreigement voor WhatsApp. Hiermee kan je ECHT platform onafhankelijk messages sturen. In mijn vrienden groep ben ik een van de weinige Apple gebruikers. Dat is geen probleem want mijn vrienden hebben Android toestellen met WhatsApp.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  @Islandsvinur
  Ja technisch leuk, maar feit blijft dat ik van mijn iMessage iPhone geen berichtje kan sturen naar een vriend met een BB bijvoorbeeld. Waar zet Apple het raam niet eens een keer open en regelt crossplatform communicatie met ichat, imessage etc. De wereld bestaat (nog) niet uit alleen Apple gebruikers….
  Dus vooralsnog gewoon Whatsapp blijven gebruiken. Werkt perfect. Doet alles wat iMessage ook doet. Maar dan over verschillende platformen heen.

 • Profielfoto
  diotav

  @lordoftheflatbush .. dat raam opent BB ook niet met BBM. Voor beide bedrijven is het een kwestie van de API vrijgeven.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Ik begrijp dat XMPP de potentie heeft op breed gebruik in apps en platformen en via federatie op veel functionaliteit. Echter: ik heb nu al Skype op iOS, Windows en Mac OS X met werkelijk iedereen met wie ik bijna dagelijks contact moet houden. Ik heb geen MSN, geen WhatsApp, geen Adium, geen iChat en Facebook chat vind ik ronduit irritant zoals ik dat ook op Hyves irritant vond.
  Dat Skype niet open is voor alternatieve clients is voor mij geen interessant gegeven. Open is niet gelijk aan “goed”.
  Ik zit gewoon niet te wachten op een wereld waarin ik moet gaan nadenken over wie ik via welk programma moet bereiken. Ik heb weliswaar niet in de hand wat anderen doen, maar zolang ik iedereen op Skype kan vinden is iMessage een mooi dingetje voor andere mensen.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  iMessage lijkt me leuk, maar niks anders dan al die andere IPhone applicaties als Who’se Here, Local Chat, Whats App en Skype. En dan zijn de laatste twee nog handiger want daarmee chat je met iedereen. En iMessage is nog steeds een gesloten systeem voor Apple users, dus wat is het speciale?

  IChat heb ik zelfs nooit gebruikt want daarmee zou ik alleen met m’n moeder kunnen chatten:grin: De meeste vrienden van mij zitten op Yahoo, MSN of Skype.
  Yahoo Messenger op iPhone is ook erg makkelijk. Voor chatten, chatten met cam en ook: iedereen die even een gratis Yahoo (email) accountje maakt, kan je altijd gratis smssen – overal ter wereld, welke provider dan ook.

 • Profielfoto
  Ganymedus

  Er wordt vergeten dat mensen een Blackberry kopen vanwege BB Ping. Apple wil simpelweg hetzelfde bereiken: dat mensen iphones gaan kopen vanwege het nog fijnere iMessage, je zit namelijk niet met vervelende Pin\’s, maar werkt gewoon met je 06 (en je e-mailadres). Ideaal dus!

  Een nadeel wat ik ben tegengekomen: Hij stuurt automatisch een iM als de ander ook iMessage heeft, maar wat als de ander op vakantie is? Ik denk dat er een makkelijkere switch naar gewone sms moet komen:)

  Hij kijkt of de persoon online is. Aangezien je daarvoor 3G nodig hebt, zullen veel mensen offline lijken. Dan verstuurd hij het gelijk als een SMS. Dit is enerzijds positief omdat het altijd aan komt, en in jou geval als SMS naar het buitenland. Zelf ben ik er niet zo blij mee, want ik whatsapp heel veel met mensen in het buitenland, als een derde daarvan een sms-je zou worden zou ik failliet gaan.
  Conclusie ik installeer whatsapp naast imessage.:)

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik snap niet waarom mensen zeggen of denken dat iMessenger een open platform is voor communicatie. Er is toch heel duidelijk door Steve Jobs gezegd dat het gaat om sms en andere berichten tussen iOS 5 apparaten Dat zijn dus alleen Apple apparaten.
  Het handige van WhatsApp is dat je daar niet een account met account ID voor hoeft te maken. Je download het, stelt het in en je kunt gewoon naar telefoonnummers van alle mensen met WhatsApp sms- achtige berichten sturen. By PingChat moet je wel een account met apart ID aanmaken. Verder werkt het net als Ping. En mensen die speciaal voor Ping een Blackberry kopen die zijn niet wijzer. Zo’n verouderd apparaat met klein beeldschermpje! Ze weten gewoon niet dat je met iPhone veel soortgelijke apps hebt als WhatsApp en PingChat. Voor hetzelfde geld zouden veel van die scholieren een iPhone 3Gs kunnen kopen waar ze veel meer mee kunnen!

 • Profielfoto
  iep

  Open platform in de zin dat het gebruik maakt van open standaarden zoals XMPP. Zie het als Facetime, ook dat is een open platform doordat er open standaarden worden gebruikt en iedereen het mag gebruiken. Dat niet iedereen dat doet is een ander verhaal.

 • Profielfoto
  Kirk

  Jullie kletsen uit je nek dit artikel zit vol met technische fouten. Even voor de duidelijkheid Whatsapp maakt ook gebruik van XMPP.