Rick Stevenhaagen
Rick Stevenhaagen Nieuws 9 juni 2011

Weg vrij voor abonnementen buiten Store

Apple heeft nieuwe regels gepresenteerd voor de goedkeuring van applicaties voor de App Store. De grootste verandering heeft betrekking op in-app abonnementen. Voor de wijziging mochten abonnementen die buiten de app zijn afgesloten, niet goedkoper zijn dan in de Store. Daar is nu verandering in gekomen.

De nieuwe regels zijn vooral belangrijk voor uitgevers. Zij krijgen nu meer vrijheid over de distributie van hun apps. De abonnementen mogen nu op de eigen site goedkoper worden aangeboden dan in de App Store. Dat heeft twee grote voordelen. Voor aankopen buiten de Store hoeven zij geen geld (dertig procent) af te dragen aan Apple en klantgegevens blijven in eigen beheer. De enige voorwaarde die Apple nu stelt is dat er geen knop of link in de app geplaatst mag worden die de gebruiker naar een eigen abonnementensite stuurt.

Apple had een deadline gesteld. Het eiste dat bedrijven voor 30 juni 2011 moesten voldoen aan de oude regels. Diverse partijen, waaronder de boekwinkel van Amazon, maar ook videosites als Netflix en Hulu lijken de dans nu te ontspringen. Waren de regels en hun ‘gedrag’ niet aangepast dan zouden hun apps uit de App Store worden verwijderd.

Ook Nederlandse bedrijven worstelen met de regels van de App Store. NRC kondigde eerder aan bezig te zijn met een HTML5-oplossing om de App Store te kunnen ontwijken. De krant biedt een gratis digitale versie voor printabonnees, maar ook losse digitale abonnementen. Beide producten kwamen door het inmiddels oude App Store-reglement  in het gedrang. Daar lijkt nu een einde aan gekomen. Goed nieuws dus voor de dames en heren uitgevers.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Weg vrij voor abonnementen buiten Store
Sluiten