Time Capsule: een OMT alternatief

62 reacties

Op de eigen site vertelt Apple dat Time Capsule onderdak biedt aan een ‘server-graded hard drive’. De Franse website Macbidouille heeft een nieuwe Capsule uit elkaar gehaald en onthuld dat er een doodgewone consumentenschijf in zit. De gebruikte harde schijf is zelfs de goedkoopste 2TB-schijf die in de pricewatch van Tweakers staat.

Met een huidige prijs van €66,90 is de marge dus erg ruim te noemen en als bedrijf heb je dan natuurlijk geld over voor andere verbeteringen. Volgens de geruchten zou een A4- of A5-chip tot de mogelijkheden behoren, maar ook dit is niet uitgekomen. Wel is het antenne-ontwerp volgens Apple aanzienlijk verbeterd. Hierover is echter niets bekend dan wat Apple op de eigen site vermeldt. Wel nu, OMT heeft voor jou een alternatief bedacht voor draadloos backuppen met Time Machine.

Synology verkoopt uitgebreide netwerkbehuizingen (hierna, NAS) voor harde schijven. Een NAS van Synology begint rond de 100 euro, maar je kan het zo gek maken als je zelf wilt. Kijk eerst wel even op de site van het bedrijf. Op de productpagina’s staat of Time Machine wordt ondersteund of niet. Bijna alle goedkope modellen hebben de mogelijkheid ingebouwd.

Is er dan geen verschil met Time Capsule?

Jawel, je moet naast de NAS, zelf een harde schijf kopen en inbouwen, en het functioneert in tegenstelling tot Time Capsule, niet als draadloze router. Stiekem is de NAS zelfs niet eens draadloos, maar het kan wel zo gebruikt worden. Door hem in te pluggen in een draadloze router werkt het Time Machine-alternatief ook ‘door de lucht’. Maar het belangrijkste en meest voor-de-hand liggende argument is toch wel het prijsverschil. Deze NAS-methode is een stuk voordeliger.

Wat scheelt dat precies met zo’n NAS?

Dat ligt eraan wat je ermee wilt doen. Je kan ervoor kiezen omdat het goedkoper is, maar ook vanwege uitbreidingsmogelijkheden. Zo zijn er NAS’en waar slechts 2TB in kan, maar ook met een vermenigvuldiging hiervan.

Apple’s 2TB-Capsule kost 279 euro, terwijl de 3TB-variant voor 479 euro over de toonbank gaat. De harde schijf van het goedkope model is op het moment van schrijven voor bijna 67 euro te koop. Het goedkoopste 3TB-model uit diezelfde serie kost nog geen 133 euro. Heel simpel gezegd betaal je, zeker bij de duurste Time Capsule, 246 euro voor een draadloze harde schijfbehuizing, die daarnaast gebruikt kan worden als router. Voor dat verschil kan je bijna 6 TB extra schijfruimte inkopen, terwijl een upgrade van de 2TB naar 3TB-variant tweehonderd(!) euro verschilt.

Onze oplossing

Er zijn vast meerdere oplossingen, maar wij behandelen hier een oplossing met producten van Synology. Hier is voor gekozen, omdat zij op hun site aangeven dat Time Machine wordt ondersteund.

Je kan een NAS in verschillende soorten en maten kiezen. Wij vinden vooral de grootte van de behuizing interessant. Je hebt een NAS waar een enkele harde schijf in past, maar ze zijn ook verkrijgbaar voor twee of meer. Hieronder volgt een kleine opsomming. Het is nu aan jou om te bepalen welke combinatie NAS en harde schijf in jouw situatie het best werkt.

Behuizing

Synology DiskStation DS110j
Maximaal aantal harde schijven (excl.): 1 x SATA-300
Maximale opslag: 3TB
Prijs: vanaf €126,50 incl. verzending (actuele prijs)

Synology DiskStation DS211j
Maximaal aantal harde schijven (excl.): 2 x SATA-300
Maximale opslag: 6TB (2 x 3TB)
Prijs: vanaf €181,90 incl. verzending (actuele prijs)

Synology DiskStation DS411j
Maximaal aantal harde schijven (excl.): 4 x SATA-300
Maximale opslag: 12 TB (4 x 3TB)
Prijs: €298,70 (actuele prijs)

Harde schijven

Western Digital Caviar GreenPower WD20EARS
Opslagruimte: 2TB
Prijs: €66,90 (actuele prijs)

Western Digital Caviar Green WD30EZRSDTL
Opslagruimte: 3TB
Prijs: €134,25 (actuele prijs)

Conclusie

Neem het tweede model, met een maximale opslagkwaliteit van 6 TB. Als je twee 3TB-schijven van Western Digital koopt, ben je in totaal, inclusief NAS, iets meer dan 450 euro kwijt. Dat is dus de dubbele capaciteit van de 3TB Time Capsule en nog goedkoper ook. Wil je een ‘kopie’ van de 3TB Time Capsule, dan betaal je ongeveer 15 euro minder dan het instapmodel kost, slechts €260,75. En heb je genoeg aan 2TB? Dan ben je voor minder dan 200 euro klaar. Kortom: dezelfde kwaliteit schijven, meer capaciteit en je houdt veel geld over.

Reacties

62 reacties
 • Profielfoto
  JesseV

  Mooi artikel en handige informatie voor als je de Timemachine’s te duur vindt

 • Profielfoto
  iCreatedTech

  Ik heb zelf de Synology DS710+ (4TB), erg fijne NAS en Time Machine werkt ook goed.

 • Profielfoto
  jvers

  Ik heb de Synology DS209 met 4TB! IDEAAL! (Had dit artikel kunnen schrijven zegmaar)

 • Profielfoto
  MouseMighty

  “Stiekem is de NAS zelfs niet eens draadloos, maar het kan wel zo gebruikt worden. Door hem in te pluggen in een draadloze router werkt het Time Machine-alternatief ook ‘door de lucht’.”
  Ja en zo’n draadloze router kost???? Dat moet je nl ook meerekenen in het hele verhaal. Tel daarbij de installatie op, het softwarematig moeten instellen in een netwerk en je gaat je doel al voorbij. Leuke opslossing voor de knutselaars onder ons maar dus niet voor het plug&play principe waar Apple voor gaat (en het oog wil ook wat). Kortom, geinig artikel maar reken het dan wel helemaal uit.

 • Profielfoto
  storbuzs

  Topartikel!!! Meer van dit soort aub :thumbsup:

 • Profielfoto
  CorMac

  Mooi dat jullie dit hier neerzetten!

 • Profielfoto
  mtooster

  Wel jammer dat het niet meteen een….
  – Dualband router met hoge doorvoorsnelheid is, die zijn los al 90 euro.
  – 4-poorts gigabit switch is.
  – ze hem voor dat geld niet even voor je in elkaar zetten
  – mooi apparaatje is wat je niet hoeft te verstoppen

  Wel leuk dat je….
  – direct een webserver/bittorrent downloader erin hebt zitten
  – het een stuk goedkoper is
  – niet een dubbele router hebt als je hem toch niet nodig hebt

  Al met al is het inderdaad een goede optie voor degene die het ziet zitten zo’n apparaat samen te stellen en te installeren.
  Maar er komt natuurlijk wel iets meer bij kijken dan alleen de verhouding tussen prijs en opslagcapaciteit.

 • Profielfoto
  DaTinoes

  Goed stukje, kan me er zelf goed in vinden: Heb zelf een Synology DS411+ staan met 4x de 2TB schijf (6TB in RAID5). Hiervoor heb ik 3 TimeCapsule’s versleten. Persoonlijk vind ik de TM-backup een stuk stabieler. Ik kan me nog goed herinneren dat er diverse malen foutmeldingen kwamen bij het maken van de TM-backup’s. Heb dat eigenlijk sinds de Synology-NAS nooit meer gehad.

 • Profielfoto
  Sascha

  Ik ruik verdoken reclame…

  Koop dan beter een AirPort Extreme en hang daar externe harde schijven aan. Werkt ook perfect in combinatie met TimeMachine en dan heb je ineens een goede router en is ook ‘relatief’ goedkoper.

 • Profielfoto
  marckq

  Je kan toch niet zomaar een NAS aansluiten en deze gebruiken voor time Machine? :slant:
  Moet je daarvoor eerst iets via terminal aanpassen??? :ftim:

 • Profielfoto
  Statenweg

  Leuke tip. Toch is de TC ook zijn geld waard. Factoren als gebruiksgemak leiden natuurlijk ook tot een hogere waarde van het product door de ogen van de consument, wat een hogere prijs rechtvaardigt. Veel mensen die een Mac kopen zullen bovendien kiezen voor de randapparatuur van Apple, juist vanwege de naadloze integratie (het werkt gewoon). De kosten voor de consument zijn zo lager (minder gedoe) en daardoor kan de prijs van het apparaat weer omhoog. Slimme manier van Apple om nog eens wat extra te verdienen aan hun klanten.

 • Profielfoto
  cardona

  mooi artikel mogen er meer zo komen.:lol:
  Ik heb voor een router (linksys wrt600n) met aparte nas (qnap 419p+) gekozen,
  wel een iets duurdere oplossing maar zit nu op 4TB en kan tot 12TB gaan.
  dus time machine en opslag genoeg voor het bewaren van al u gegevens.
  plus je kan u eigen “icloud” omgeving maken dat aanspreekbaar is van bv op werk.

  Wat ik toen ook spijtig vond was de 10/100 poorten op de Time Capsule
  ik weet ni als deze al Gigabit hebben, zeker als je met fibernet100 (telenet) zit is dit een belangrijk gegeven als deze toekomst gericht nog hoger gaan liggen bv 120Mbps.

 • Profielfoto
  cardona

  @marckq
  qnap die bezit was op 5 ingesteld zonder aanpassing in terminal, time machine vond deze na activering van settings in qnap

 • Profielfoto
  Rivanov

  Naast Synology is ook Qnap een top keuze.
  Waarom alleen Synology in dit bericht? Commercie?;)

 • Profielfoto
  MacKevin11

  @marckq

  Je kan toch niet zomaar een NAS aansluiten en deze gebruiken voor time Machine?
  Moet je daarvoor eerst iets via terminal aanpassen???

  Dat is exact wat ik dacht toen ik dit artikel las!
  Als ik een backup nodig heb dan maak ik die gewoon met een externe hdd van 1TB (via usb). Dan mag dat draadloos gedoe van mij wel ff weg.
  Ik kan alleen steeds niet goed verbinding maken met mijn NETGEAR router ookal heb ik bijv. 4 streepjes? Dan heb ik opeens nog maar 2 streepjes. En de draadloze verbinding schommelt tussen de 25kbps en de 400kbps (bedraad tot de 39.879 xd). Ik snap het niet waarom want ik zit dan RECHT VOOR de router.
  Daarom ga ik misschien toch maar eens een AirPort Extreme aanschaffen…

 • Profielfoto
  Ovomaltine

  Prachtig artikel!

  Dit zijn de soort dingen die meerwaarde geven.

 • Profielfoto
  TheFonz

  Mooi artikel!

 • Profielfoto
  eric.tillemans

  Klinkt in eerste instantie leuk maar als je verder kijkt ben je goedkoper en beter af met de TC van Apple. Heb er al ruim een jaar heel erg veel plezier van. Een vriend van me gebruikt een externe hd voor timemachine maar mist echt bepaalde opties bij de backup. Zo worden er geen sparse bundle bestanden gemaakt en kan hij niets in zien.

 • Profielfoto
  CorMac

  Ik gebruik ook een externe hd voor Timemachine… Wat zijn sparse bundles? En wat mis ik dan ivg met de TC?

 • Profielfoto
  Ganymedus

  Klinkt in eerste instantie leuk maar als je verder kijkt ben je goedkoper en beter af met de TC van Apple. Heb er al ruim een jaar heel erg veel plezier van. Een vriend van me gebruikt een externe hd voor timemachine maar mist echt bepaalde opties bij de backup. Zo worden er geen sparse bundle bestanden gemaakt en kan hij niets in zien.

  Bij een externe HD heb je misschien gelijk. Maar als je een standaard NAS gebruikt wordt dit zeker wel ondersteund.
  Voor het merendeel van de mensen is een goedkope oplossing van bijv. iOmega ruimschoots voldoende. Deze komen geregeld langs voor aardige prijsjes. Voor de wat intensievere gebruiker is wellicht een synologie inderdaad een goede keuze. Dit heeft niks te maken met reclame, alleen ze staan bekend als de snelste NAS systemen. Qnap is ook zeker een interessante speler.
  Voor meer informatie kijk maar eens hier: NAS Charts
  .

  Ik gebruik ook een externe hd voor Timemachine… Wat zijn sparse bundles? En wat mis ik dan ivg met de TC?

  .
  klik Het komt er kortweg op neer dat het minder ruimte inneemt. Het is een efficiëntere manier van een backup maken. Normaliter maak je een backup die gelijk van grote is als je HD, met sparse maak je alleen een backup van de data welke je daadwerkelijk gebruikt. Bijv. je mac heeft een HD van 250 GB en je gebruikt daar 100 GB van. Bij een reguliere backup krijg je dan een backup file van 250 GB, bij een sparse backup een backup file van 100 GB.

 • Profielfoto
  diotav

  Ik mis de optie ‘backup naar de cloud’. Voor $50 per jaar heb je oneindige opslag bij Backblaze. Werkt perfect!

 • Profielfoto
  Ganymedus

  Ik mis de optie \’backup naar de cloud\’. Voor $50 per jaar heb je oneindige opslag bij Backblaze. Werkt perfect!

  Ik heb er zelf nog geen ervaring mee, hoe bevalt het jou? Wat voor snelheden haal je er gemiddeld op. Kun je de maximale bandbreedte van je provider hiervoor benutten? En kun je ook een backup terughalen wanneer je opstart vanaf je installatie cd? Daarnaast en zeker ook wel belangrijk, welke beveiliging heb je op je data?

 • Profielfoto
  Tjerker

  Ik heb een 209j – werkt perfect. Je hoeft niet in fe terminal, gewoon aamvinken dat je tm wilt.

  En nog een fijne truc: in een NAS kun je je schijven ook mirrorren.

 • Profielfoto
  MacQ

  Ik heb een Netgear ReadyNAS NV+ RND4000 van €194 met 4 maal Western Digital Caviar GreenPower WD20EARS, 2TB (dezelfde als in de TC) voor 4*€57 = € 422. Komt dan wel nog een router bij. In mijn geval een Linksys E3000 Simultaneous Dual Band Wireless-N router van ca €100.

  Netto heb ik daarmee 5,5 TB beschikbaar en mag van die schijven er eentje kapot gaan zonder dat er dataverlies is ivm Raid-X. Daarmee nog veiliger ook.

  TimeMachine aanzetten was een optie aanvinken in de software die erbij hoort. Werkt daarna identiek aan TimeCapsule. En verder is hij ook iTunes-server. En uiteraard nog veel meer. Printerserver bv. Ben er erg tevreden mee.

  Waarom heb ik hiervoor gekozen? Omdat mijn TimeCapsule het na 16 maanden trouwe dienst begaf. Het bekende probleem met de voeding en uiteraard weigerde Apple er iets aan te doen, zoals zovelen al hebben mogen ervaren.

 • Profielfoto
  gepeterd

  Wat een klets zeg, wat wordt het morgen? Een portable hard disk en rol ducktape?

  Portable HD is er vaak al vanaf 50 euro, rol ducktape zal max een paar euro zijn. Plak je gewoon bovenop je macbook.

 • Profielfoto
  spacefreek

  Ik wacht nog even op de eerste (betaalbare) Thunderbolt externe schijfjes (Little big disk bijvoorbeeld), ik vind het allemaal zo tergend langzaam als je VEEL data moet overzetten, idee van diatav is leuk

  diotav
  Ik mis de optie ’backup naar de cloud’. Voor $50 per jaar heb je oneindige opslag bij Backblaze. Werkt perfect!

  maar als ik bijvoorbeeld een bescheiden 400GB wil back-uppen ben ik daar met 100 Kb/s welgeteld 46 dagen en 7 uur (non-stop) mee bezig, en dan moet m’n data al lang weer vervangen worden:grin:

 • Profielfoto
  diotav

  Uiteraard duurt de eerste back-up het langst. Daarna valt het wel mee als je een gemiddelde gebruiker bent. Zo vind ik het persoonlijk onzin om HD-films van 10+ GB p/s te back-uppen, die staan lokaal op mijn Drobo.

 • Profielfoto
  danielvandrunen

  gaat dit ook werken wanneer je meer dan 1 mac wil syncen aan het beestje?

 • Profielfoto
  MikeWazovski

  Ik heb een WD MyBook Live. Aansluiten en bij de installatie (nodig voor beheer van partities / users) kwan de vraag of ik deze 2TB ook als TC wilde gebruiken. 100% ondersteuning dus. Maar aangezien deze juist aan mijn TC hangt (via netwerkkabel) leek het mij niet nodig.

 • Profielfoto
  Nikita

  Wat een klets zeg, wat wordt het morgen? Een portable hard disk en rol ducktape?

  Portable HD is er vaak al vanaf 50 euro, rol ducktape zal max een paar euro zijn. Plak je gewoon bovenop je macbook.

  Maar dat is niet draadloos…!:nerd:

 • Profielfoto
  CorMac

  .
  klik Het komt er kortweg op neer dat het minder ruimte inneemt. Het is een efficiëntere manier van een backup maken. Normaliter maak je een backup die gelijk van grote is als je HD, met sparse maak je alleen een backup van de data welke je daadwerkelijk gebruikt. Bijv. je mac heeft een HD van 250 GB en je gebruikt daar 100 GB van. Bij een reguliere backup krijg je dan een backup file van 250 GB, bij een sparse backup een backup file van 100 GB.

  Ik gebruik nu al bijna 2 jaar een externe hd van 1 TB en daar is nog 883 GB vrije ruimte. Dus TM zal het bij mij ook wel op die manier doen denk ik, niet?

 • Profielfoto
  Rinkel

  Waarschuwing.

  WD Green schijven worden niet aangeraden voor NAS systemen. Door het agressieve energie besparing systeem zijn al vele raid arrays corrupt geraakt. Lees maar eens een forum van de bekende nas bouwers maar eens op na : Qnap, synology en netgear.

 • Profielfoto
  CorMac

  .
  klik Het komt er kortweg op neer dat het minder ruimte inneemt. Het is een efficiëntere manier van een backup maken. Normaliter maak je een backup die gelijk van grote is als je HD, met sparse maak je alleen een backup van de data welke je daadwerkelijk gebruikt. Bijv. je mac heeft een HD van 250 GB en je gebruikt daar 100 GB van. Bij een reguliere backup krijg je dan een backup file van 250 GB, bij een sparse backup een backup file van 100 GB.

  Ik gebruik nu al bijna 2 jaar een externe hd van 1TB en daar is nog 883GB vrije ruimte op, dus TM zal het op die manier ook bij mij back-uppen denk ik, niet?

 • Profielfoto
  Swisi

  Je hebt ook gewoon routers met een USB-poort die het gebruik van een externe HD toelaten…. is soms nog handiger dan een nas.

 • Profielfoto
  Schuilnaam

  Graag zie ik een volgend artikel met daarin vergelijkingen tussen Synology en Qnap Nassen.

  Hoor veel verhalen over verschillen van snelheden in de Nassen, Maximum snelheden van het LAN en is Gigabit ook wel gigabit 80MiB/sec en Newsgroups FTP server al deze processen bij elkaar werkt het zaakje dan nog lekker.

  Zelf bezit ik nu een Fujitsu Siemens Windows HomeServer dit omdat ik pas sinds 1 jaar aan de Mac ben en nu langzamerhand Windows in mijn prive omgeving aan het verlaten ben, daarom past de WHS niet meer in het rijtje thuis + omdat de 4TB al vol zit en er geen fijne (easy to use) TimeMachine mogelijkheid op zit.

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  OMT onwaardig alternatief. Had een leuk stukje geweest voor tweakers.nl
  Bij een Time Capsule krijg je als enige, en ik citeer van de Apple site: Snellere simultane dual-band-werking, Gasttoegang voor een veilige gedeelde internetverbinding, Schijftoegang via het internet, Printercentrale. Voor niets gaat de zon op. Zoals alle Apple stuff is ook een Time Capsule waardevast en daardoor op termijn niet veel duurder. Het ziet er goed uit en je stimuleert de ontwikkeling van toekomstige producten. Noem me een ‘belever’, dat mag. Voor mij geen Medion troep in huis, of hoe heet dat spul eigenlijk. Begrijp me niet verkeerd, voor zakelijk gebruik zou ik ook geen TC nemen. Een TC is voor consumenten, voor wie 3TB absurd veel is. De consument die dit vol krijgt heeft vast een illegale hobby. Het verwijt dat er een consumenten drive in zit ontgaat me dan ook.

 • Profielfoto
  reven

  Hee wat leuk – product placement advertising…
  Wat kost dat?

 • Profielfoto
  iep

  De harde schijven in de Time Capsule zijn altijd servergrade geweest omdat ze het nooit echte server schijven konden noemen. Dit komt omdat ze desktop schijven namen en erg selectief te werk met hardware en de firmware waardoor ze schijven konden maken uit desktop onderdelen die toch de serverschijven enigszins konden evenaren. Gezien de behuizing moet dat ook wel. Dat is dus geen misleiding, het is vaak de verkeerde interpretatie die mensen aan servergrade geven. Men dicht er meer aan toe dan dat het daadwerkelijk voorstelt.
  .
  Het is dan weer jammer dat er alleen naar de j types van Synology worden gekeken. Grote kritiekpunt van de Time Capsule is de sloomheid. Filetransfers zijn nogal traag. De j versies van Synology zijn hun traagste versies en daarmee goed vergelijkbaar met de Time Capsule…helaas. Als je een goed alternatief wilt hebben zul je ook op dit punt het een en ander moeten verbeteren. Dan kom je al snel bij de duurdere + series aan met meerdere schijven. Moet er alleen nog wat dingen als router en wifi bij want ook dat behoort tot de Time Capsule. Je maakt het helemaal af met IPv6 wat bij de TC geen enkel probleem is, bij de rest daarentegen… Onder de streep is zo’n TC uiteindelijk een echt koopje. Daar verkijkt men zich heel erg op. Waar men hier alternatieven voor biedt is alleen het gedeelte van dataopslag in het netwerk. Daar zijn inmiddels legio oplossingen voor, zelfs de Aldi doet er aan mee.
  .
  Het grote gemis in het verhaal is echter hoe je Time Machine nou met zo’n ding werkend krijgt en hoe zich dat nou verhoudt tot de Time Capsule. Vaak loopt dat bij een alternatieve NAS op een compleet fiasco uit waardoor zo’n TC ook weer een koopje is vanwege het gebruiksgemak. Andere NAS apparaten doen het weer zo goed dat je geen verschil merkt. Welke vergelijkingen je ook maakt en welke alternatieven je ook aandraagt, dit is het aller aller allerbelangrijkste van heel je verhaal als je een alternatief voor een TC neer wilt zetten en dat ontbreekt volledig.

 • Profielfoto
  Tjerker

  Hoezo is een TC onderaan de streep “een koopje”? Vergeet niet dat veel mensen al een complete infra hebben, alleen een backup-device missen. Een NAS kan daar best een plaats in hebben. En als je een TC wilt hebben – ook prima! Een keer een ander geluid dan alles Apple wat er blinkt is ook wel eens fijn.

  En nou lekker in de zon…:lol:

 • Profielfoto
  rollercast

  ik ben nu bezig met een ubuntu server hier moet het ook mee kunnen alleen dan nog ff een aantal grote schijven erin zetten

 • Profielfoto
  Swisi

  Een Apple site die eens verder kijkt dan een wit apparaat met een zwart Apple logo, hoera! :innocent:

 • Profielfoto
  MouseMighty

  Zoals ik al eerder zei, er is geen compleet vergelijk gemaakt. Alleen puur de kosten zijn vergeleken niet de (mogelijke) extra kosten van een draadloze router en/of het gebruikersgemak. Als OMT deze trend dan doorzet verwacht ik binnenkort toch wel een soort handleiding over het bouwen van je eigen Hackintosh want als je het alleen over de componenten hebt…:evil:

 • Profielfoto
  BienBee

  Staat er niet op de website van Apple het volgende:
  De schijf is verkrijgbaar in een grote uitvoering van 2 TB en een serveruitvoering van 3 TB2, zodat je meer dan voldoende opslagcapaciteit ter beschikking hebt om een back-up te maken van al je Macs.

  Zodat de 2TB sowieso geen serveruitvoering is…..?
  Of heb ik iets gemist? :ftim:

 • Profielfoto
  maartenvt

  Voorstel voor OMT. Laat je stukjes door je collega’s eerst eens nakijken, wellicht dat het dan stukjes worden waar iedereen werkelijk iets aan heeft, en waar je niet door de commentaren door het bos niet meer ziet. Dit is echt onnodig.

 • Profielfoto
  johnkeates

  Maar je krijgt geen Bonjour Sleep Proxy, geen fatsoenlijke SNMP, geen dual band dual radio en geen Bonjour WWAN support. (en geen NAT-PMP en geen router)

 • Profielfoto
  Afroman

  Staat er niet op de website van Apple het volgende:
  De schijf is verkrijgbaar in een grote uitvoering van 2 TB en een serveruitvoering van 3 TB2, zodat je meer dan voldoende opslagcapaciteit ter beschikking hebt om een back-up te maken van al je Macs.

  Zodat de 2TB sowieso geen serveruitvoering is…..?
  Of heb ik iets gemist? :ftim:

  Ja, zo las ik het ook.

 • Profielfoto
  N3RD

  Heb deze week ook investering gedaan in een nieuwe iMac en een Synology NAS.
  Ik heb gekozen voor model DS111, met 1TB hdd. Nieuwste NAS met slechts enkele schijf. Bedoeling is om precies nog zo’n model aan te schaffen om ergens anders neer te zetten als backup van NAS.

  Maak er TM backups op en apart worden er audio bestanden opgeplaatst om deze te kunnen afspelen.

 • Profielfoto
  Nickalicious

  Ik heb zelf een een DS211+ met 2x 1TB. Werkt perfect, ik zou niet eens een Time Capsule willen.. Puur door de overige functionaliteit die mijn Synology biedt. Tevens wil ik op termein uitbreiden naar 2x 2/3TB.

  Voor de mensen die afvragen hoe Time Machine werkt in een Synology, je maakt een mapje aan en je verwijst in hun web based OS Time Machine naar dat mapje (simpeler kan niet). Vervolgens kun je op de Mac de Synology selecteren als Time Machine apparaat.

 • Profielfoto
  bitsflew

  Sommige RAID systemen werken niet betrouwbaar met Caviar Green drives of vereisen Green Drives vanaf een bepaalde fimware versie (ReadyNAS)

  Door het ontbreken van TLER (Time Limited Error Recovery) is de kans groot dat het RAID systeem de drives onterecht als defect markeert.

  Controleer voor de aanschaf van de HDD’s of deze worden ondersteund door het RAID systeem.

 • Profielfoto
  WiBo1953

  fantastisch artikel… voor de critici kijk hier voor een performance vergelijk tussen de diverse merken…
  http://www.bit-tech.net/hardware/storage/2011/01/23/synology-diskstation-ds211j-review/2
  j zult zien dat OMT voor de beste is gegaan…
  (heb geen aandelen/belangen in synology)

 • Profielfoto
  Maverick2001

  Mijn time-machine hield er na 13 maanden spontaan me op! De reparatie was ongeveer even duur als een nieuwe echter heb ik gekozen voor een Synology DS211J. Het draait allemaal super en biedt naast de backup functie nog veel meer functies en is een perfecte oplossing binnen je netwerk!

  Ik zou juist iedereen aanraden juist niet voor een time-machie te gaan en voor een andere oplossing te kiezen.

 • Profielfoto
  Lifelogger

  Heb zelf ook een Synology staan (DS211+) met 2 x 2TB er in zitten. Gebruik hem zoals hierboven beschreven ook voor de TimeMachine backup. Daarnaast heeft de NAS, zoals Nickalicious al aangeeft, erg veel extra functionaliteit die zeer handig is. Extra packages installeren kan bovendien ook nog eens. Je kunt dus extra software inladen in je NAS. Voor mij ook zeker geen Time Capsule.

 • Profielfoto
  jorismoen

  Je kan ook gewoon een simpele netwerkhardeschijf kopen die timemachine ondersteunt, zoals LaCie Network Space 2. De 2TB versie heb je al voor 130 euro op de mat liggen. Even deze command in terminal knallen, en het moet werken.

   
  defaults write com.apple.systempreferences TMShowUnsupportedNetworkVolumes 1
   
 • Profielfoto
  Obi

  IK heb een QNAP NAS en de genoemde WD drives worden afgeraden voor gebruik in een NAS omdat TLER ontbreekt op deze drives.

  En met onderstaand commando kun je TM backups op niet-ondersteunde NAS’sen werkend krijgen:

   
  defaults write com.apple.systempreferences TMShowUnsupportedNetworkVolumes 1
   

  meer info:

  http://appleclinic.wordpress.com/2008/10/30/time-machine-on-nas/

  2cts

 • Profielfoto
  THX-1138

  Tsja, waarom makkelijk doen (TC), als het moeilijk kan, toch??

 • Profielfoto
  iep

  Hoezo is een TC onderaan de streep “een koopje”? Vergeet niet dat veel mensen al een complete infra hebben, alleen een backup-device missen. Een NAS kan daar best een plaats in hebben. En als je een TC wilt hebben – ook prima! Een keer een ander geluid dan alles Apple wat er blinkt is ook wel eens fijn.

  Dat de meesten dat hebben komt voornamelijk door wat KPN en Tele2 doen met hun apparaten: die geven modem/routers uit die volledig dichtgespijkerd worden waardoor je eigenlijk niet eens meer iets anders kunt gebruiken. Er zijn echter legio internetproviders waar ook legio mensen een abonnementje hebben. Daar kun je wel weer zulke dingen doen en dan is een TC een mooi apparaat. Zowel voor de mensen die al iets hebben als die niets hebben. Apparatuur moet je op den duur ook vervangen omdat het stuk gaat of omdat je sneller wifi wil hebben. Heel veel mensen hechten enorm veel waarde aan het hebben van 1 kastje en niet 3 verschillende (modem, router, NAS) omdat dit mooier staat, makkelijker voor hun is en tevens minder energie gebruikt. Mensen kunnen daar echt heel erg moeilijk over doen kan ik je uit eigen ervaring vertellen :sealed:
  .
  Voor zowel een NAS als een TC is er een bepaald publiek. Als je naar een vervanger voor bijv. de TC gaat zoeken dan zul je wel alle functies van het apparaat onder de loep moeten nemen en moeten onderbouwen voor welke features je wel/niet gaat. Daarom is het ook van groot belang dat je iets als Time Machine goed bekijkt, daar is de TC hoofdzakelijk voor bedoeld. Al dit ontbreekt gewoon.
  .
  Waarom de TC een koopje is? Omdat het een router en NAS in 1 is. Als je kijkt naar wat een goede NAS en goede router kost en dat bij elkaar optelt zit je aan een prijs die hoger is dan een TC. En dan is het nog maar de vraag of alles net zo vlekkeloos met o.a. Time Machine werkt en je ook IPv6 ondersteuning hebt (incl. een IPv6 firewall).

 • Profielfoto
  rogierl

  Wie kan mij een goede tutorial geven waarin uit wordt gelegd hoe je een ubuntu server (11.04) gereed maakt voor time machine backup?

 • Profielfoto
  Hans299

  Mooi artikel, het is wat ik zoek, en daarmee gelijk een waarschuwing voor de degenen die aan een Airport Extreme denken in combinatie met Time Machine: dat werkt niet!!!

  Apple heeft TM geblokkeerd bij gebruik van een externe harde schijf via Airport extreme. Waarschijnlijk om de verkoop van Time Capsule veilig te stellen.
  Airport Extreme herkent wel externe schijven zolang ze niet gebruikt voor TM. De eerste keer lukt het mogelijk gedeeltelijk, daarna herkent ie de partitie gewoon niet meer. Het is te omzeilen met een script, maar daar verdiep ik me niet in.

 • Profielfoto
  r2l

  Om te beginnen ik ben zeer Apple minded, maar voor de backups heb ik toch voor de NAS oplossing van Synology gekozen. Deze werkt behoorlijk gebruiksvriendelijk. Je moet ‘m weliswaar eerst configureren en daarna een vinkje aanvinken en een map aanmaken waar de backups naartoe moeten, maar dan werkt TM probleemloos.

  Een voordeel van de NAS is dat ik hem ook voor andere doeleinden dan alleen backups gebruik, namelijk de ingebouwde mail en webserver. Ook gebruik ik Surveillance Station 5. Ik heb een aantal camera’s rond het huis hangen en de data wordt daar en vervolgens extern opgeslagen.

  Tenslotte gebruikt de rest van het gezin hem als storage voor films en muziek die je er rechtstreeks vanaf kunt spelen…

 • Profielfoto
  SvS

  Er wordt hier geschreven over dat WD schijven te afraden zijn.
  Nu is mijn vraag: Welke is te aanbevelen?

 • Profielfoto
  MacGyver

  Ikzelf heb hier al jaren een NetGear Duo staan. Werkt ook perfect als TM. Zitten twee schijven van 1 TB in.

 • Profielfoto
  Mike de Wildt

  Hi, nog altijd is dit topic actueel ondanks 9 jaar oud. Echter, de alternatieven zijn inmiddels wel allemaal vervangen voor nieuwere modellen. Zou mooi zijn als onemorething een update hierover schrijft, kan me voorstellen dat het goed zal scoren bij de lezers:)

  Ik ben op dit moment aan het nadenken om mijn Time Machine in te ruilen voor een Synology NAS. Ik heb, na een eerdere crash, geen vertrouwen meer in de Time Capsule en daarnaast is het ook al jaren bekend dat Apple niet meer aan opvolging werkt.

  Ik denk dat, als ik de reacties mag geloven, ik zeker een Synology moet aanschaffen om kwaliteit te waarborgen. Mijn eerste gedachten van een WD My Cloud, maar verschillende reviews en opinie stukken doen mij nu anders denken. Ik denk alleen dat de aanschaf al snel over de vijfhonderd euro gaat inclusief schijven, nietwaar? En is het nog altijd zo dat de router functionaliteit die de TC wel heeft, nog altijd niet bij een NAS aanwezig is? Ik heb dat altijd wel gebruikt namelijk en zal daarmee dus ook een oplossing moeten aanschaffen om aan de andere kant van mijn huis ook sterk wifi signaal te hebben wanneer ik de Time Capsule vervang voor een Synology.