Rick Stevenhaagen
Rick Stevenhaagen Nieuws 27 juni 2011

Time Capsule: een OMT alternatief

Op de eigen site vertelt Apple dat Time Capsule onderdak biedt aan een ‘server-graded hard drive’. De Franse website Macbidouille heeft een nieuwe Capsule uit elkaar gehaald en onthuld dat er een doodgewone consumentenschijf in zit. De gebruikte harde schijf is zelfs de goedkoopste 2TB-schijf die in de pricewatch van Tweakers staat.

Met een huidige prijs van €66,90 is de marge dus erg ruim te noemen en als bedrijf heb je dan natuurlijk geld over voor andere verbeteringen. Volgens de geruchten zou een A4- of A5-chip tot de mogelijkheden behoren, maar ook dit is niet uitgekomen. Wel is het antenne-ontwerp volgens Apple aanzienlijk verbeterd. Hierover is echter niets bekend dan wat Apple op de eigen site vermeldt. Wel nu, OMT heeft voor jou een alternatief bedacht voor draadloos backuppen met Time Machine.

Synology verkoopt uitgebreide netwerkbehuizingen (hierna, NAS) voor harde schijven. Een NAS van Synology begint rond de 100 euro, maar je kan het zo gek maken als je zelf wilt. Kijk eerst wel even op de site van het bedrijf. Op de productpagina’s staat of Time Machine wordt ondersteund of niet. Bijna alle goedkope modellen hebben de mogelijkheid ingebouwd.

Is er dan geen verschil met Time Capsule?

Jawel, je moet naast de NAS, zelf een harde schijf kopen en inbouwen, en het functioneert in tegenstelling tot Time Capsule, niet als draadloze router. Stiekem is de NAS zelfs niet eens draadloos, maar het kan wel zo gebruikt worden. Door hem in te pluggen in een draadloze router werkt het Time Machine-alternatief ook ‘door de lucht’. Maar het belangrijkste en meest voor-de-hand liggende argument is toch wel het prijsverschil. Deze NAS-methode is een stuk voordeliger.

Wat scheelt dat precies met zo’n NAS?

Dat ligt eraan wat je ermee wilt doen. Je kan ervoor kiezen omdat het goedkoper is, maar ook vanwege uitbreidingsmogelijkheden. Zo zijn er NAS’en waar slechts 2TB in kan, maar ook met een vermenigvuldiging hiervan.

Apple’s 2TB-Capsule kost 279 euro, terwijl de 3TB-variant voor 479 euro over de toonbank gaat. De harde schijf van het goedkope model is op het moment van schrijven voor bijna 67 euro te koop. Het goedkoopste 3TB-model uit diezelfde serie kost nog geen 133 euro. Heel simpel gezegd betaal je, zeker bij de duurste Time Capsule, 246 euro voor een draadloze harde schijfbehuizing, die daarnaast gebruikt kan worden als router. Voor dat verschil kan je bijna 6 TB extra schijfruimte inkopen, terwijl een upgrade van de 2TB naar 3TB-variant tweehonderd(!) euro verschilt.

Onze oplossing

Er zijn vast meerdere oplossingen, maar wij behandelen hier een oplossing met producten van Synology. Hier is voor gekozen, omdat zij op hun site aangeven dat Time Machine wordt ondersteund.

Je kan een NAS in verschillende soorten en maten kiezen. Wij vinden vooral de grootte van de behuizing interessant. Je hebt een NAS waar een enkele harde schijf in past, maar ze zijn ook verkrijgbaar voor twee of meer. Hieronder volgt een kleine opsomming. Het is nu aan jou om te bepalen welke combinatie NAS en harde schijf in jouw situatie het best werkt.

Behuizing

Synology DiskStation DS110j
Maximaal aantal harde schijven (excl.): 1 x SATA-300
Maximale opslag: 3TB
Prijs: vanaf €126,50 incl. verzending (actuele prijs)

Synology DiskStation DS211j
Maximaal aantal harde schijven (excl.): 2 x SATA-300
Maximale opslag: 6TB (2 x 3TB)
Prijs: vanaf €181,90 incl. verzending (actuele prijs)

Synology DiskStation DS411j
Maximaal aantal harde schijven (excl.): 4 x SATA-300
Maximale opslag: 12 TB (4 x 3TB)
Prijs: €298,70 (actuele prijs)

Harde schijven

Western Digital Caviar GreenPower WD20EARS
Opslagruimte: 2TB
Prijs: €66,90 (actuele prijs)

Western Digital Caviar Green WD30EZRSDTL
Opslagruimte: 3TB
Prijs: €134,25 (actuele prijs)

Conclusie

Neem het tweede model, met een maximale opslagkwaliteit van 6 TB. Als je twee 3TB-schijven van Western Digital koopt, ben je in totaal, inclusief NAS, iets meer dan 450 euro kwijt. Dat is dus de dubbele capaciteit van de 3TB Time Capsule en nog goedkoper ook. Wil je een ‘kopie’ van de 3TB Time Capsule, dan betaal je ongeveer 15 euro minder dan het instapmodel kost, slechts €260,75. En heb je genoeg aan 2TB? Dan ben je voor minder dan 200 euro klaar. Kortom: dezelfde kwaliteit schijven, meer capaciteit en je houdt veel geld over.

Reageer op artikel:
Time Capsule: een OMT alternatief
Sluiten