Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 28 juni 2011

Thunderbolts are go!

Het is zover! Vier maanden nadat de eerste Macs werden uitgerust met een Thunderbolt-poort is er nu daadwerkelijk iets te koop om er op aan te sluiten. In de Amerikaanse online Apple Store is de Promise Pegasus R4 opgedoken. Dit RAID-systeem kan enkel via Thunderbolt worden aangesloten. Maar ja, zolang er geen kabel bijgeleverd wordt heb je nog weinig aan die data transfer van 500 MB/s.

Geen nood: laat Apple nou nét zo’n kabel van eigen fabrikaat opgenomen hebben in het assortiment. Voor het schamele bedragje van € 49,- heb je ‘m binnen 24 uur in huis. Met de kabel kan je bovengenoemde schijf aansluiten of twee Macs aan elkaar koppelen waarna de harddisk van de één in doelschijfmodus te gebruiken is door de ander. Tot nu toe was dat alleen mogelijk met FireWire. Heb je een MacBook Pro én een 27 inch iMac met Thunderbolt, dan kan je met de kabel de tweede als extern beeldscherm voor de eerste gebruiken. Wat een keuze!

De hoop is natuurlijk dat dit het begin is van een micro-universum aan Thunderbolt-producten. Tot op heden is er echter weinig meer aan de horizon te bespeuren dan een klein harddiskje van LaCie, dat binnen ‘enkele weken’ te koop zou zijn.

Thunderbolt heeft nog steeds veel potentie. Het wordt gezien als de opvolger van FireWire en USB 2.0 maar bijvoorbeeld ook van 2,5 Gb/s Express Slots (die nu alleen nog in de 17 inch MacBook Pro te vinden zijn). Naast harddisks moet het in de toekomst ook mogelijk zijn om externe (Blu-ray)-branders, grafische kaarten of andere hardware aan te sluiten. Theoretisch kan de standaard snelheden tot 10 Gb/s doorsturen via een optische kabel. Tot nu toe worden echter alleen kabels met een koperen binnenwerk gebruikt die minder snel zijn. Daarmee is Thunderbolt nog steeds sneller dan USB 3, wat gezien wordt als diens grootste concurrent.

Reageer op artikel:
Thunderbolts are go!
Sluiten