Steve presenteert nieuwe Apple campus

Door: Jan David Hanrath - 51 reacties

Vele van ons dachten dat Steve Jobs na z’n optreden op de WWDC een paar dagen op bed zou moeten liggen om te herstellen. Niets is minder waar.

Gisteren stond Steve namelijk wederom in de spotlight. Voor de Cupertino City Council lichtte hij de plannen toe van Apple voor een nieuwe Apple campus.

De campus komt op het 40 hectare grootte terrein dat Apple eind november 2010 kocht van HP. Sir Norman Foster is de architect en de 12.000 Apple-werknemers kunnen – als de gemeente Cupertino meewerkt – in 2015 op hun nieuwe werkplek aan de slag.

Apple's nieuwe ruimteschip

Met dank aan de openbaarheid van bestuur kunnen we de complete toelichting van Steve laten zien.

Reacties

51 reacties
 • Profielfoto
  Sam Rijver

  De beste man bust overal gewoon keynotes.

  En ik vond het best mooi toen je hem hoorde denke: “Oprotten met je windows pointer, ik gebruik de fwd knop alleen”

 • Profielfoto
  Prolon

  Dat gebouw ziet er wel geweldig uit. het zou echt een toerisme atractie zijn als die gebouwt wordt.

  erg knap van Steve dat hij dit ook nog doet voor Apple omdat hij er niet bepaald goed uit ziet. erg mager namelijk

 • Profielfoto
  pim939

  Haha Apple is groing like weed XD

 • Profielfoto
  baziel

  Ziet er graaf uit!

 • Profielfoto
  Olieboer

  Is wel een soort chantage: ‘als we het niet krijgen, dan gaan we weg. En dan krijgen jullie geen belastinggeld meer. Lekker puh.’

 • Profielfoto
  ququlequ

  Ik denk dat Cupertino heel erg blij mag zijn dat Apple zich daar wilt vestigen.

 • Profielfoto
  Reimzter

  Wat een fantastische man is het toch.:)

 • Profielfoto
  Chiel1990

  eigenlijk een beetje jammer dat er geen ‘hap’ uit de cirkel is genomen:)

 • Profielfoto
  nvoorberg

  Ik miste nog wel de ‘one more thing’, maar Cupertino mag wel blij zijn met Apple in hun stad, je kunt het chantage noemen, maar het is graag of niet graag. Er zijn vast wel heel veel steden die Apple ook wel willen hebben. Maar ik denk dat Steve toch liever in Cupertino blijft, is ook wel prima

 • Profielfoto
  Tomac5

  Ben benieuwd naar wat dit project gaat kosten

 • Profielfoto
  ququlequ

  http://www.onemorething.nl/2011/05/geruchtencircuit-buigt-zich-over-scherm-iphone/
  .
  ahaaaa

  Whaha idd, daar moest ik ook meteen aan denken. Dus misschien zijn die snijmachines helemaal niet voor de nieuwe iPhone aangeschaft.

  ‘It’s curved all the way around. If you build things, this is not the cheapest way to build something. There is not a straight piece of glass in this building. It’s all curved.’

 • Profielfoto
  JohnHenry

  Supper vet

 • Profielfoto
  JohnHenry

  Is wel een soort chantage: \’als we het niet krijgen, dan gaan we weg. En dan krijgen jullie geen belastinggeld meer. Lekker puh.\’

  Zo gaat het altijd en zo gaat het ook in Nederland met de grote multinationals die hier zitten:eek:

 • Profielfoto
  Novix

  Als architect student zijnde kan ik dit soort projecten alleen maar toejuichen. Ik vind het geweldig dat sommige bedrijven (niet enkel Apple) zo met alles bezig is, ook ‘achter de schermen’ iets goed willen realiseren voor de omgeving en bevolking.

  Of ik het project geslaagd vind ga ik me nog niet over uitwijden (de cirkelvorm vind ik wat afsteken ten opzichte van de omgeving), maar desondanks zitten er leuke en goede insteken achter.

  Ga zo door, Steve:)

 • Profielfoto
  ro_me

  Als ik het filmpje zo zie dan was de gemeenteraad van Cupertino bij Steven Jobs op bezoek. Leek wel een schoolreisje. Die voorzitter met zijn Ipad, populair gebrabbel van die vrouw aan zijn rechter zijde. Die Japanse meneer, die iets leek te verzinnen om ook maar iets te mogen zeggen tegen meneer Jobs.

 • Profielfoto
  CorMac

  Dat gaat een architectureel hoogstandje worden. Zeker de moeite om in het echt te zien, maar dat zal er wel nooit van komen denk ik:)
  De totaalprijs van het plaatje zou ik ook wel eens willen weten, héél duur is denk ik nog onderschat.

  En wat een bende “amateurs” in die stadsraad:) Ook wel leuk om te horen over dat Wi-Fi:) Als we geen belasting meer moeten betalen zullen wij wel voor gratis Wi-Fi zorgen ..

 • Profielfoto
  fuen

  Ik. Wil. Daar. Werken.

 • Profielfoto
  Aidovive

  @nrg:smile:

  Geweldig hoe Jobs iedere keer weer met allerlei statistieken komt en zaken er altijd zo geweldig mooi uit weet te laten zien. Het is inderdaad net een keynote, een ‘one-man-show’ en het lijkt me meer een formaliteit.

  Het is wel weer een mooi prestige projectje van Mr. Jobs. Eerlijk is eerlijk, het kan slechter:-)

 • Profielfoto
  Zakske

  Zeker de moeite om in het echt te zien, maar dat zal er wel nooit van komen denk ik. De totaalprijs van het plaatje zou ik ook wel eens willen weten, héél duur is denk ik nog onderschat.

  Apple heeft $70 miljard aan cash geld ($30 miljard op de balans + $40 miljard bij Braeburn Capital in Reno), en de kosten van een nieuw hoofdkantoor zijn aftrekbaar van de belastingen. Ga er maar vanuit dat dit complex gebouwd zal worden, én er ook nog eens exact zo uit zal zien als op de afbeeldingen.

 • Profielfoto
  yesn95

  Leuk, met al dat glas weten we straks al de details van iOS 7 voordat ook maar uitgekomen is:)

 • Profielfoto
  tomkloos

  13000 werknemers en 1200 pakeerplaatsen lijkt me een beetje weinig. Zeker omdat Amerikanen nogal car-minded zijn.

 • Profielfoto
  Zakske

  13000 werknemers en 1200 pakeerplaatsen lijkt me een beetje weinig.

  Er staat “surface parking”, met andere woorden 1200 parkeerplaatsen boven de grond. Die proppen ze in het rechthoekige gebouw onderaan de campus, maar ook onder het het nieuwe complex komt er een parkeergarage.

 • Profielfoto
  tomkloos

  Oh oeps dan heb ik niet helemaal goed opgelet. Wat bedoelen ze dan met ‘service parking?’

 • Profielfoto
  Zakske

  Het is niet “service parking”, maar “surface parking”. “Surface” is het Engelse woord voor oppervlakte, dus alles wat boven de grond uitsteekt. Een ondergrondse parkeergarage telt in deze berekening niet mee.

 • Profielfoto
  CorMac

  @Zakske: Ik bedoel ook niet dat het gebouw er niet gaat komen, dat zal zeker wel gebeuren ja, ik had het erover dat ik het graag in het echt zou willen zien, maar dat dat er waarschijnlijk niet van gaat komen voor mij.
  En wat betreft de kostprijs, Apple zal het wel makkelijk kunnen betalen ja daar gaat het niet over. Het gaat erover dat het over heel wat centjes gaat en dat ik wel zou willen weten wat dat gebouw gaat kosten.

 • Profielfoto
  tomkloos

  @Zakske ik ben er niet helemaal bij vandaag…

 • Profielfoto
  Zakske

  @CorMac: de twee stukken land hebben samen $460 miljoen gekost, en volgens ruwe schattingen zal de bouw minstens $500 miljoen kosten. Ga dus maar uit van een totale kostprijs van meer dan $1 miljard.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Opvallend veel Aziaten in die gemeenteraad trouwens.:wink:

 • Profielfoto
  Zakske

  Is niet zo vreemd, want in Cupertino is 29,3% van de bevolking blank… en 63,1% van Aziatische afkomst.

 • Profielfoto
  CorMac

  Ja inderdaad, en Mr. Chang mag wel eens wat beter Engels spreken.

 • Profielfoto
  hvdh

  Vloeiend Engels spreken vinden Amerikanen niet belangrijk. Deelnemen aan de maatschappij daarintegen wel.

 • Profielfoto
  WTR

  De raad mag eens wel wat zakelijker zijn.
  Het lijkt wel alsof zij Steve’s kont kussen om een gratis iPad te krijgen ofzo, terwijl Steve soms met sterke en harde feiten komt…

 • Profielfoto
  Zakske

  De raad mag eens wel wat zakelijker zijn.
  Het lijkt wel alsof zij Steve’s kont kussen…


  Daar hebben ze dan ook een érg goede reden voor.

 • Profielfoto
  maxim22

  Zo’n duur gebouw kost apple op zich niet zo veel. Anders gaat het geld toch gewoon naar de belastingen en de aandeelhouders…

 • Profielfoto
  Zakske

  Anders gaat het geld toch gewoon naar de aandeelhouders…

  Sinds wanneer keert Apple dividend uit? Het enige dat Apple doet is geld oppotten, de laatste keer dat ze dividend aan hun aandeelhouders hebben uitgekeerd was in december 1995.

 • Profielfoto
  RuudMac

  Ongelooflijk. De CEO van een van de meest succesvolle bedrijven op de planeet komt persoonlijk een presentatie geven van een door zijn bedrijf gewenst hypermodern, groen, miljoenen kostend megabouwproject dat een impuls zal geven aan de economie van de stad en deze commissie bestaat uit mensen die geen enkele zinnige, professionele vraag hebben voorbereid?!

 • Profielfoto
  Petje

  Zo’n gebouw kost geen geld, maar brengt geld op.
  Jobs zei dat het aantal mensen maar iets zou groeien maar dat het gaat om efficiënt weken. Nu werkt iedereen verstrooit over een hele boel verschillende lokaties waarbij overal aanpassingen gedaan moeten worden om contact te hebbe met het “moederschip”.
  Straks zal iedereen bij elkaar zitten en alles zal direct toegankelijk zijn en dat heeft vele voordelen.
  Natuurlijk zijn de afdelingen waar de R€D zit afgesloten van de rest evenals speciale software afdelingen die nieuwe zaken aan het schrijven zijn.
  Alleen al de sfeer en het gevoel dat het je geeft om in zo’n omgeving te mogen werken zal de productiviteit en vooral de creatieviteit enorm bevorderen.
  Al met al een zeer verantwoord ontwerp en een fantastisch gebouw.

 • Profielfoto
  Chillie

  @nrg, ja inderdaad.

  “Not a single piece of straight glass in this building”. Wederom verklapt Steve wat er komen gaat: iPhone 5 met gebogen scherm!

  Alle medewerkers @TheMothership mogen alleen nog maar een iPhone 5 (of hoger tegen die tijd) bezitten.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Burgemeester zegt nog ‘het was moeilijk u hier te krijgen’, en wat doet die zak patat? Z’n kind vind de iPad 2 zo leuk….. Ik kan zo 3 goede vragen bedenken voor dit nieuwe project, maarja weer een verloren kans voor deze city council.

 • Profielfoto
  Fokkema

  Ik lijd altijd een beetje aan plaatsvervangende schaamte wanneer het over (in this case) plannen voor nieuwe huisvesting gaat, en men Steve dan gaat vertellen hoe geweldig de iPad 2 toch is…

  Je ziet Steve wel denken: There we go again… – Zucht.

  En het dan ook hebben over gratis WiFi en iPods…

 • Profielfoto
  LEXY

  Lijkt wel op die deeltjesversneller in Geneve…

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik vind het geweldig hoe Steve dit allemaal weer doet. Wat heeft die man een enorme energie! Om na een paar hele drukke conferentiedagen ook nog ’s heel fit, met geweldige argumenten en vol humor zo’n verhaal te houden voor de gemeenteraad van Cupertino. Ik vind Steve er helemaal niet zo slecht uitzien. Ja, natuurlijk is hij broodmager, maar dat is hij al een paar jaar. Maar als je ziet hoeveel energie hij heeft en hoeveel kracht er uit zijn ogen spreekt, vind ik het heel bijzonder. En hij weet hele domme reacties, zoals over die gratis wifi perfect te pareren!
  Het gebouw is echt heel bijzonder. Steve weet z’n mensen niet alleen steeds meer data in de Apple apparaten te laten proppen, maar het lukt hem nu ook met een giga-gebouw! veel meer mensen in minder gebouw en een fraai park er om heen. Heel bijzonder in architectuur, gebogen ramen (inderdaad zou de iPod 5 (straks in oktober?!!) óók wel eens gebogen glas kunnen hebben! Heel bijzonder!
  In de toekomst kan Apple de WWDC en alle conferenties gewoon in eigen huis houden. In the mothership! Een nieuwe stap van Steve als levende legende!

 • Profielfoto
  Ruud Ravenhorst

  Ik hoop dat ze er voor de Apple adepten ook “Mothership-t-shirts” gaan verkopen. Heb ik meteen een goed excuus om er eens heen te gaan:smile:

 • Profielfoto
  martijnsch

  Het ronde pentagon van Apple.

 • Profielfoto
  Edwin377

  Leuk, met al dat glas weten we straks al de details van iOS 7 voordat ook maar uitgekomen is:)

  Nou, dat zal wel meevallen. Voor privacy kunnen ze de kantoren aan de binnenzijde gebruiken. Ook al hebben die grote ramen, de overburen zijn ver weg en er komen ook nog eens bomen tussen. Dus zelfs de mensen die geheime dingen doen kunnen lekker van daglicht genieten.

  Een prachtig gebouw zo te zien.

 • Profielfoto
  Mr.Mark

  @martijnsch: Precies wat ik dus ook aan het denken was. Straks wordt dit het competitie gebouw van het Pentagon. Dan wordt straks al de cybercrime vanuit dit gebouw gevochten. Onder leiding van niemand minder dan ‘Mr. Jobs’.

  Oh, en die burgemeester en zijn kornuiten zijn maar kont kussers!

 • Profielfoto
  Jackie

  Al Queda heeft een nieuw doelwit.

 • Profielfoto
  martijnsch
 • Profielfoto
  maconly

  prachtig gebouw.

 • Profielfoto
  Kleintje

  Ik was er toch even stil van… Je staat daar doodziek voor de gemeente raad en je voelt gewoon de trots door de zaal gonzen….

  Apple is wat de Hoogovens voor IJmuiden was en Philips voor Eindhoven (als het maar beter afloopt).