Rick Stevenhaagen
Rick Stevenhaagen Nieuws 6 juni 2011

Steve presenteert iCloud

Steve Jobs heeft iCloud gepresenteerd tijdens een keynote die onderdeel uitmaakt van de opening van de WWDC 2011. Hij begint zijn keynote over de computer, die de laatste tien jaar als digitale centrum fungeerde om alle media op te bewaren. Met iCloud gaat dat nu veranderen. De cloud wordt het middelpunt van jouw media.

De nieuwe clouddienst van Apple telt negen applicaties, plus een aanvullende dienst. Op iTunes Match na, zijn al deze online apps gratis te gebruiken. De clouddienst met al zijn apps wordt tegelijk met iOS 5 gelanceerd. Dat is waarschijnlijk in het najaar. Na de break wordt elke app kort geïntroduceerd.

Mail, Contacts en Calendar

MobileMe gaat stoppen met bestaan. Mail, Contact en Calendar zijn diensten waar in principe niets aan verandert, ware het niet dat deze onder iCloud gaan vallen.

Apps, Books

Er komt een aankoopgeschiedenis voor alle iOS apps. Je kunt je apps op alle apparaten gebruiken en makkelijk synchroniseren als je een nieuw apparaat koopt.

Ook boeken zijn op elk iDevice te lezen. De digitale boekenlegger blijft via de cloud op elk apparaat in sync. Zo vergeet je nooit meer waar je gebleven bent als je verder leest op een ander apparaat.

Documents

Documenten van Pages, Numbers en Keynote worden gesynchroniseerd tussen OS X en iOS. Zo kan je een document aanmaken in Pages op OS X om vervolgens verder te werken op de iPhone of iPad-versie van de kantoorsoftware. Je hoeft geen rekening te houden dat je de bestanden op de juiste manier opslaat. Dit gedeelte neemt iCloud voor zijn rekening.

Backup

Deze app zorgt ervoor dat muziek, applicaties, boeken, foto’s, instellingen van apparaten en applicatiedata draadloos worden gebackupt.

Photo Stream

Dankzij iCloud worden foto’s naar alle apparaten gestreamd zonder dat je daar iets voor hoeft te doen. Foto’s blijven dertig dagen opgeslagen in de cloud. Dat is volgens Steve genoeg tijd om ze naar alle apparaten te pushen. Het synchroniseren gebeurt via WiFi.

In een demonstratie wordt duidelijk dat een foto die gemaakt wordt op een iPhone, direct te zien is op de iPad. Je kunt foto’s ook verplaatsen naar een ander album. Als je vervolgens iPhoto in OS X opent, zie je dat alles ook direct is gesynchroniseerd. Zowel nieuwe foto’s als bewerkte albums. Photo Stream werkt ook op de PC. Hierbij worden alle foto’s in de afbeeldingenmap geplaatst. Ook zorgt Apple voor een Photo Stream-app voor Apple TV.

iTunes in the Cloud

Alle liedjes die je in iTunes hebt gekocht kan je nu op elk apparaat downloaden met een limiet tot tien apparaten. Dat geldt ook voor alle muziek die je vanaf nu via de iTunes Store koopt. Je kan aanvinken dat deze automatisch naar alle apparaten worden gesynchroniseerd.

One More Thing, iTunes Match

Apple gaat gebruik maken van de iTunes Music Store om jouw bibliotheek online te spiegelen. Je bibliotheek wordt vergeleken met liedjes in de iTunes Store. De ‘matches’ worden geupgrade naar 256kbps AAC, zijn vrij van beveiliging en vanaf dat moment via de cloud te bereiken. Het maximale aantal ‘matches’ is ongelimiteerd. Al deze overeenkomstige liedjes die in de iTunes Store aanwezig zijn kan je voortaan via de cloud afspelen. Riedeltjes die niet in de iTunes Store staan, kan je zelf uploaden.

Deze app kan gezien worden als een aanvulling op het gratis iCloud en kost bijna 25 dollar per jaar. Met de iTunes Store kan je putten uit een database van 18 miljoen liedjes.

5 GB opslaglmiet

Apple biedt geen onbeperkte ruimte aan op de servers. Er is een opslaglimiet van 5GB, welke alleen geldt voor Mail, Docs en Backup. De overige apps bieden voor zover bekend, onbeperkte ruimte of andere opslaglimitaties, zoals bij Photo Stream. Verder wordt er gesproken over 5GB gratis ruimte. De kans is dus zeer aanwezig dat je tegen betaling meer ruimte kunt krijgen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Steve presenteert iCloud
Sluiten