Rick Stevenhaagen
Rick Stevenhaagen Geruchten 8 juni 2011

‘Spraakherkenning niet op tijd voor WWDC’

Volgens eerdere geruchten zou spraakherkenning op mobiele telefoons een belangrijke stap vooruit maken met ingang van iOS 5. Tijdens het uitlichten van de functies van het nieuwe besturingssysteem heeft Apple echter niet gesproken over spraakherkenning. Volgens een nieuw gerucht lijkt de software wel op tijd klaar te zijn voor de lancering dit najaar, maar was deze afgelopen maandag niet ver genoeg gevorderd om aan het grote publiek te laten zien.

Het gerucht is in de wereld geholpen door techblogger Robert Scoble. Hij denkt dat Apple met de spraakherkenningsoftware iets groots heeft om te presenteren als de nieuwe iPhone wordt gelanceerd. Een aantal belangrijke functies van iOS 5 zijn namelijk al prijsgegeven tijdens de WWDC.

Dat Apple bezig is met inbouwen van spraakherkenning ligt voor de hand. Het bedrijf nam Siri eerder dit jaar over. Dat bedrijf maakt software die hele zinnen kan herkennen. Vragen als “Waar kan ik een goed restaurant vinden met een zakelijke sfeer?”, kan de software omzetten in relevante antwoorden. Dat maakt het niet alleen makkelijker om informatie op te zoeken. De software maakt het mensen met een fysieke beperking ook een stuk makkelijker om hun telefoon te bedienen.

De techniek klinkt veelbelovend. Rest ons alleen de vraag of de software direct na de lancering met onze Nederlandse taal kan omgaan. Die vraag is voor nu wat voorbarig. Eerst wachten we op hard bewijs en daarna hoor je ongetwijfeld meer van ons over dit onderwerp.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Spraakherkenning niet op tijd voor WWDC’
Sluiten