‘Spraakherkenning niet op tijd voor WWDC’

14 reacties

Volgens eerdere geruchten zou spraakherkenning op mobiele telefoons een belangrijke stap vooruit maken met ingang van iOS 5. Tijdens het uitlichten van de functies van het nieuwe besturingssysteem heeft Apple echter niet gesproken over spraakherkenning. Volgens een nieuw gerucht lijkt de software wel op tijd klaar te zijn voor de lancering dit najaar, maar was deze afgelopen maandag niet ver genoeg gevorderd om aan het grote publiek te laten zien.

Het gerucht is in de wereld geholpen door techblogger Robert Scoble. Hij denkt dat Apple met de spraakherkenningsoftware iets groots heeft om te presenteren als de nieuwe iPhone wordt gelanceerd. Een aantal belangrijke functies van iOS 5 zijn namelijk al prijsgegeven tijdens de WWDC.

Dat Apple bezig is met inbouwen van spraakherkenning ligt voor de hand. Het bedrijf nam Siri eerder dit jaar over. Dat bedrijf maakt software die hele zinnen kan herkennen. Vragen als “Waar kan ik een goed restaurant vinden met een zakelijke sfeer?”, kan de software omzetten in relevante antwoorden. Dat maakt het niet alleen makkelijker om informatie op te zoeken. De software maakt het mensen met een fysieke beperking ook een stuk makkelijker om hun telefoon te bedienen.

De techniek klinkt veelbelovend. Rest ons alleen de vraag of de software direct na de lancering met onze Nederlandse taal kan omgaan. Die vraag is voor nu wat voorbarig. Eerst wachten we op hard bewijs en daarna hoor je ongetwijfeld meer van ons over dit onderwerp.

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  Makkiej

  Ben heel erg benieuwd, had die App al een hele poos geleden gezien en vond het jammer dat hij alleen in de US appstore was, dat zag er nl. zeer goed en veel belovend uit.
  Ben benieuwd of Apple dit nog een stapje hoger weet te liften.
  Voor mij een functie die zeer welkom is, mits hij goed werkt.

 • Profielfoto
  The JM

  Ik zou eerst wel eens willen zien dat iOS de naam van de beller voorleest als je de headset op hebt. Dit mis ik nu echt:(
  iOS 5 kan me wel overhalen om niet meer te jailbreaken, mits bovenstaande wordt ondersteund.

 • Profielfoto
  csteelooper

  iOS5 hééft mij al over om niet meer te JB’en. Dat deed ik nu zuiver en alleen voor LockInfo (waar ik nooit betaald gebruik van zal gaan maken) en nu iOS5 een soortgelijke oplossing heeft, ben ik voorzien. Overigens heb ik in de Keunote wel iets gezíen van verbetering in de spraakherkenning: toen Steve op het podium stond met de hele waslijst van 200 nieuwe features achter zich op de slide, was één daarvan “ability to speak text selection”. Ben benieuwd wat dat in zal houden…

 • Profielfoto
  csteelooper

  @Onemorething serverprobleem: mijn commentaar wed NIET gepost — fix requested ASAP…

  iOS5 hééft mij al over om niet meer te JB’en. Dat deed ik nu zuiver en alleen voor LockInfo (waar ik nooit betaald gebruik van zal gaan maken) en nu iOS5 een soortgelijke oplossing heeft, ben ik voorzien. Overigens heb ik in de Keunote wel iets gezíen van verbetering in de spraakherkenning: toen Steve op het podium stond met de hele waslijst van 200 nieuwe features achter zich op de slide, was één daarvan “ability to speak text selection”. Ben benieuwd wat dat in zal houden…

 • Profielfoto
  MacSjon

  Ik zou al blij zijn als de spraakherkenning van de iPhone nu eindelijk eens de naam van mijn vriendin kan herkennen als ik die wil bellen. Nu gaat hij negen van de tien keer de verkeerde bellen. Een stukje lerend vermogen ontbreekt totaal dus ik hoop wel dat dat straks beter is.

 • Profielfoto
  Matthijn

  Van mij mogen ze in September idd wel met een extra feature (of twee:P ) komen, de iOS update’s zijn leuk, maar als je er even mee speelt is het toch veelal hetzelfde.

 • Profielfoto
  csteelooper

  @MacSjon niet om het een of ander, maar heeft je vriendin toevallig een niet-Nederlandse naam? Want eigenlijk gaat juist het bellen bij mij altijd perfect (3GS). Ik heb meer problemen met buitenlandse (logisch) artistennamen… Dus mij hoor je niet klagen over hetgeen we nu krijgen (@Matthijn :razz:); edoch, ik ben wel benieuwd naar wat ik in mijn vorige commentaar schreef…

 • Profielfoto
  CaptainInflatable

  ALS je goes kinky naar de dia van de WWDC keynote over iOS waar nog meer functies op staan, zie je onderaan heel klein iets van voice recognition staan.

 • Profielfoto
  MacSjon

  @csteelooper: Geen idee, ik vind zelf Marsha geen exotische naam. Ik moet toegeven dat bij negen van de tien andere namen wel het juiste nummer ‘gedraaid’ word. Maar hoe moeilijk zal het zijn om het een keer te corrigeren dat het onthouden word zodat het niet meer fout gaat. Bij de spellingcontrolle word het volgens mij wel onthouden als je iets verbeterd (of niet?).

  @Matthijn: Is dat niet juist de kracht van Apple dat het zo werkt dat het niet opvalt dat het zo handig is? Allemaal bijzondere features erbij die gebruik je toch nooit.

 • Profielfoto
  JohnnyDeBelg

  Spraakherkenning werkt nu niet goed met mij ook omdat ik een accent hebt en die software mij niet verstaat. Ben benieuwd.

 • Profielfoto
  CorMac

  @CaptainInflatable : goes kinky??:)
  @JohnnyDeBelg: Je moet ook ABN spreken tegen je iPhone, niet met een accent. Lijkt me nogal logisch dat hij je woorden niet goed herkent. Je kunt niet verwachten van Apple dat ze in iedere taal ook nog eens de accenten gaan implementeren.

 • Profielfoto
  CaptainInflatable

  @CorMac er hoort goed kijkt te staan, maar mijn iPad’s toetsenbord stond op Engels:wink:

 • Profielfoto
  CorMac

  Dacht wel dat het zoiets moest zijn ja:) Ofwel zat je ergens anders met je gedachten of brengen Apple zaken dingen in je naar boven:)

 • Profielfoto
  ibla

  Wat ik mis is dat ik de iPod in mijn iPhone niet op Engels kan zetten en het telefoonboek op NL kan houden tbv de spraak herkenning. Het is namelijk OF de namen van al je contacten in het Engels uitspreken OF artiestennamen in de iPod (die overwegend Engels zijn) op een debiele NL manier uitspreken. Bijv: “speel nummers van Marrilliejon”