Safari-only gevonden in Lion

Door: Yoeri - 24 reacties

Natuurlijk had Phil Schiller een week geleden niet genoeg tijd om alle functies van Lion te laten zien maar hier had hij op z’n minst wel een minuutje voor uit mogen trekken. In het vernieuwde inlogscherm is namelijk een optie om je Mac in Safari op te starten.

Door op deze knop de drukken start Safari op en heb je verder niet de mogelijkheid om applicaties op te starten. Ook kan je niet browsen in de Finder. Hiermee lijkt het sterkt op Chrome OS dat ook alleen een browser aan boord heeft.

Je zou hier gebruik van kunnen maken door op het moment dat een familielid even iets op wil zoeken alleen Safari op te starten. Zo komt deze persoon niet bij je persoonlijke bestanden en kan er dus ook niets verloren gaan.

Een andere reden kan zijn dat bedrijven nu een Mac in grote openbare ruimten kunnen plaatsen zodat bezoekers even op internet kunnen. Op deze manier is de eigenaar van de computer er zeker van dat het apparaat niet softwarematig vernield kan worden.

Reacties

24 reacties
 • Profielfoto
  DutchMac

  Top!

  Makkelijk als mijn neefjes langskomen….

 • Profielfoto
  DNibbeling

  Op zich wel handig. Een gastaccount aanmaken kan natuurlijk ook maar dan moet je er wel weer voor zorgen dat er bepaalde functies zijn uitgeschakeld dus dit is in de praktijk een stuk makkelijker!

 • Profielfoto
  AppleStef

  erg handig:)
  ben benieuwd wat er nog meer in Lion komt (dat we nog niet weten) …

 • Profielfoto
  jabesse

  Nu maar hopen dat ze zaken als file:///Users/ goed dichttimmeren…

 • Profielfoto
  JH90

  Jammer dat een Apple blog later is dan andere ‘normale’ nieuwssites. Tweakers had dit vanochtend al gepubliceerd..

 • Profielfoto
  CorMac

  De mensen die hier artikels schrijven hebben waarschijnlijk meer te doen dan alles to the minute te volgen zodat ze overal als eerste bijzijn. Dit is niet hun primiare job denk ik. Mij maakt het persoonlijk niet uit of ik dit vanmorgen al had gelezen of nu pas.

 • Profielfoto
  G-Force

  Gaap

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Stoppen met zeuren a.u.b!:thumbsdown:

  Waarschijnlijk draait Safari in een soort gast-account-modus, dus als je afsluit wordt de geschiedenis, cookies, ect. allemaal gewist.

  Daarnaast zul je ook niets kunnen downloaden, aangezien je er ook niet bij kan. En natuurlijk wordt de acces tot file:///Users/… ook onmogelijk.
  Alles is te hacken, maar in de standaard configuratie bedoel ik dan.

 • Profielfoto
  Jasse

  leuke functie,
  als ik die screenshot zie: kunnen ze de browser er niet wat gelikter doen uitzien? Ik bedoel, is het het bedoeling dat de browser nu niet het hele scherm inneemt?

 • Profielfoto
  zekernikstedoen

  Hallo?! iCloud…

 • Profielfoto
  BJVR

  @ Jasse,

  Das niet de bedoeling.. das een keuze die je zelf maakt.
  En zoals je kan zien is er rechts-boven in de hoek wel het knopje om full-screen aan te zetten.

  Er zijn ook mensen die NIET full-screen browsen omdat heel veel sites niet breder zijn dan 1007px. en als je dan met een je 500Inch iMac scherm aan komt zetten heb je meer achtergrond dan content en das niet echt mooi en fijn werken.

  Maar dit is een hele mooie toevoeging dat zeer zeker.

 • Profielfoto
  sanderploegsma

  Grappig, ik had zoiets laatst nog gezien in het Carré in Breda. Daar hebben ze een hoop iMacs staan bij het servicepunt (waar je de kaartjes koopt etc), waar je ook alleen op Safari kan en verder niks. Nu ben ik geen OS X geek, dus misschien was er een workaround, maar dit is dus al mogelijk in Snow Leopard.

  Leuk feitje over dat servicepunt trouwens, de twee kassa’s zijn allebei voorzien van een 27″ iMac, met Windows XP. Hoezo zonde van je geld…

 • Profielfoto
  spacefreek

  Grappig, ik had zoiets laatst nog gezien in het Carré in Breda. Daar hebben ze een hoop iMacs staan bij het servicepunt (waar je de kaartjes koopt etc), waar je ook alleen op Safari kan en verder niks. Nu ben ik geen OS X geek, dus misschien was er een workaround, maar dit is dus al mogelijk in Snow Leopard.

  Probleem is dat je verrekte lang bezig bent om alle andere programma’s e.d. niet meer weer te geven en te blokkeren (met b.v. parental control), maar vaak is er na al het werk nog steeds wel ergens een gaatje te vinden, hiermee is het een kwestie van Safari mode opstarten en dan zal ’t wel goed zitten:smile:

 • Profielfoto
  One Less Thing

  Ik denk dat Apple deze optie heel bewust niet in de presentatie heeft meegenomen. Dit is natuurlijk niet direct een optie van Lion dat als HET verkoop argument moet dienen om voor Apple / Lion te kiezen. Ze ging ook met de presentatie niet in op Lion server. Dat was waarschijnlijk ook interessant geweest, maar geen commerciële eye-catcher die de kopersharten harder doen kloppen.:cool:

 • Profielfoto
  Keyn

  Zou het geen hint kunnen zijn naar wat instant-on functionaliteit, dat zal wel eerder wishful thinking zijn zeker…

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Browser apps! Zat er al dik in dat het deze kant op gaat. Kan niet wachten op de MacBook Airs, enkel ingericht voor gebruik van iCloud! Een Macbook twv 500 eurie die je icm een WIFI verbinding kan gebruiken als een volwaardig MacBook.

  Een iMovie project exporteren via de server van Apple. Dat zal vast als een trein gaan!

 • Profielfoto
  22091

  Deze functie is onderdeel van de restore partitie die automatisch wordt aangemaakt, en die gebruikt wordt bij bijvoorbeeld een crash van de computer.
  Je krijgt direct een pagina te zien met uitleg, over bijvoorbeeld het opnieuw installeren van Lion.
  En het moet er ook voor zorgen dat je bijvoorbeeld naar de support pagina van Apple kan.

  Verder kan het worden gebruikt worden voor Find my Mac.
  Doordat een “niet geautoriseerde gebruiker” het internet op kan, kan de eigenaar via de iPad, iPhone of een andere computer de Mac traceren.

  Bedrijven met Mac’s in openbare ruimtes of Apple resellers kunnen gebruik maken van de software DeepFreeze, die er voor zorgt dat na het restarten van de computer, alle instellingen weer in de oude staat terugkeren, zoals gastgebruik. Bijvoorbeeld, een klant die een Mac achterlaat in de Chinese taal…. herstart de Mac, en alles staat weer zoals het was.

 • Profielfoto
  22091

  leuke functie,
  als ik die screenshot zie: kunnen ze de browser er niet wat gelikter doen uitzien? Ik bedoel, is het het bedoeling dat de browser nu niet het hele scherm inneemt?

  Het is gewoon de normale safari browser met een Help Pagina uit de recovery partitie.

 • Profielfoto
  BJVR

  @Dr. Maddox,

  Het zou een mooie toevoeging zijn maar een Macbook van 500,- gaat nooit komen.
  Deze prijs zou ten eerste te dicht bij een iPad liggen en ten tweede als ze voor zo weinig ooit MacBooks zouden willen verkopen dan hadden ze dat al lang gedaan in het verleden.

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  @ BJVR – Dat gaat niet op omdat er van een ‘cloud-book’ nu pas sprake zou kunnen zijn ivm de zojuist ingerichte servers en diensten van Apple. Daarbij, een iPad zal nooit dezelfde functionaliteit krijgen omdat de software (apps) ingericht zijn op iOS. Een portable OSX device dat goedkoop en snel is, ontbreekt nu nog in de range. Het is nu al aan het verschuiven. Ook de volwaardige desktop computer zal later steeds meer een pro functie krijgen en daarmee in prijs stijgen t.o.v. cloud based hardware. Een ‘cloud-based-desktop’ zou in mijn ogen een Apple Cinema Display met een (soort van) AppleTV als hart kunnen zijn…

 • Profielfoto
  Delars

  Kan iemand uitleggen waar ik deze handige functie kan vinden?

 • Profielfoto
  tinus_omt

  Dit was toch aangekondigd? Je kon zonder de dvd opstarten in een soort van recovery mode, zodat je het systeem kunt repareren of herinstalleren, en dan kon je ook een browser gebruiken zodat je oplossingen kunt zoeken.

 • Profielfoto
  22091

  Kan iemand uitleggen waar ik deze handige functie kan vinden?

  Lion opstarten met de ALT toets ingedrukt, en de recovery partitie kiezen

 • Profielfoto
  EWH

  “Ook kan je niet browsen in de Finder. Hiermee lijkt het sterkt op Chrome OS dat ook alleen een browser aan boord heeft.”

  Chrome OS is meer dan ‘alleen maar’ een browser. In essentie is ’t een vollediger OS waar je ook andere applicaties in kan draaien dan deze kiosk-modus voor Safari.