Ook Safari is in Lion flink onder handen genomen

Door: Ramy - 7 reacties

In zowel iOS 5 als Mac OS X Lion zijn er veel verbeteringen aangebracht. Hierbij kon Safari natuurlijk niet achterblijven. In iOS 5 heeft deze een Reader-knop gekregen, en op de iPad zullen er tabbladen zichtbaar zijn. Maar ook in Lion heeft Safari er nieuwe functies bijgekregen.

Om te beginnen kun je Safari, net als vele andere apps, in fullscreen-modus gebruiken. Hierbij kun je ongestoord, en met de focus volledig op Safari, door het web surfen. Inzoomen op webpagina’s deden we voorheen haast nooit, maar door de nieuwe multitouch-mogelijkheden, zul je dat in Lion wellicht vaker gaan doen. Door te pinchen kun je handmatig inzoomen, en met een dubbel-‘tap’ zoomt Safari automatisch in. Net zoals in iOS.

Naar een vorige of volgende webpagina gaan, zal in Lion in iets meer stijl gebeuren. Je beweegt je vingers met een vloeiende beweging over het trackpad, en de vorige of volgende webpagina schuift met een net zo vloeiende beweging over de huidige pagina heen.

Zoals we al eerder meldden, is ook het Downloads-venster onder handen genomen. In plaats van dat dit een los venstertje is, verschijnt het nu als pop-up binnen het Safari-venster. Ook is er een button voor, waardoor deze zonder sneltoets iets sneller te bereiken is. Gedownloade bestanden zijn direct uit het lijstje naar een locatie op je Mac te slepen, zodat je het niet eerst uit je Downloads-map hoeft te halen.

Reading List zal de meesten inmiddels wel bekend zijn. Het is een soort alternatief voor het populaire Read It Later, waarmee je artikelen of webpagina’s even op het ‘nog te lezen’-lijstje zet. Handig is dat het met andere iOS-apparaten kan synchroniseren, waardoor je niet aan dat ene specifieke apparaat gebonden bent.

Wanneer je voor de eerste keer met je Gmail-, Yahoo!- of AOL-account inlogt, zal je direct gevraagd worden, om dit account ook voor Mail, iCal, Adresboek of iChat in te stellen. Ook zal het makkelijker worden om in te zien welke data websites op je Mac opslaan en dit in een keer te verwijderen. Safari heeft ook meer ondersteuning op het gebied van CSS3 gekregen, waardoor het bijvoorbeeld ook mogelijk is om verticale tekst weer te geven.

Het lijkt erop dat browsen in de toekomst een stuk fijner zal zijn, en met de multitouch-bewegingen, glijd je als het ware door de webpagina heen!

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  sanderploegsma

  Sowieso vind ik betere ondersteuning voor Gmail erg positief.

 • Profielfoto
  csteelooper

  @sanderploegsma +1

  Benieuwd hoe het zit met Yahoo — daar lijkt de ondersteuning ook sterk verbeterd!

 • Profielfoto
  maxim22

  I like a lot!

 • Profielfoto
  BJVR

  Maar waarom zou je nog moeten pinchen bij Safari op de Mac als je al in Fullscreen kunt werken?

  Dan moet je denk ik eerder gaan kijken voor zo’n wit stokje met rode streepjes.

  Als dit allemaal uitkomt wil ik ook graag zo’n Magic Trackpad dat kan dan volgens mij erg fijn werken met als die bewegingen die je kunt maken in OSX Lion.

 • Profielfoto
  roger767

  weet iemand of ook bookmarks in de cloud worden gesynchroniseerd?

 • Profielfoto
  Matthijn

  5.1 kan je als (niet betalende) developer gewoon downloaden. Fullscreen functionalitiet werkt niet in SL. Met iPhoto werkte dat wel.
  Ook is het download venster nog de oude. Foutmeldingen zijn iig wel nieuw, en er is meer HtML5 support. (o.a WebGL)

 • Profielfoto
  CorMac

  Maar waarom zou je nog moeten pinchen bij Safari op de Mac als je al in Fullscreen kunt werken?

  Dan moet je denk ik eerder gaan kijken voor zo\’n wit stokje met rode streepjes.

  Ookal werk je in full screen, daar worden de letters niet echt groter van.
  Ik heb geen slecht zicht maar toch zoom ik vaak in op een stuk tekst (cmd+scroll) om dat het gewoon makkelijker leest. Je kan natuurlijk ook gewoon cmd+ gebruiken om alles groter te maken, maar gewoon inzoomen vind ik nog het makkelijkst. Ieder zijn voorkeuren natuurlijk, want iedereen doet wat voor hem het makkelijkst werkt. Ik vind de nieuwe aanpassingen echt goed i.v.m het pinchen en tappen. Het downloadvenster is ook een leuke verbetering, zeker het slepen van het venster naar een plek die je zelf wilt. De reading list heet ik ook zeer welkom. Laat die leeuw maar snel arriveren.