OM start vooronderzoek naar misbruik DPI

Door: Statenweg - 7 reacties

Het Openbaar Ministerie is een strafrechtelijk vooronderzoek gestart naar Nederlandse telecomaanbieders. Kern van het onderzoek is de vraag of er regels zijn overtreden bij het gebruik van Deep Packet Inspection (DPI). Met deze techniek kunnen telecomoperators inzicht krijgen het internetverkeer van hun klanten.

KPN en Vodafone kwamen de afgelopen weken regelmatig in het nieuws, omdat ze het voornemen hebben klanten extra te laten betalen voor bepaalde mobiele toepassingen als Skype of WhatsApp. Deze zouden teveel aan bandbreedte opeisen, danwel de winsten uit sms’en en bellen doen verdampen.

De operators kunnen met DPI het internetverkeer van hun klanten analyseren. Het afluisteren van internetverkeer is echter strafbaar volgens de Nederlandse wet. Volgens KPN is DPI echter alleen gebruikt om verkeersstromen in kaart te brengen en is de inhoud niet bekeken. Minister van Economische Zaken Maxime Verhagen maakte een vergelijking met de postbode.

Een postbode moet natuurlijk kunnen zien aan wie een pakket is gericht en bijvoorbeeld hoe groot het is, maar de postbode mag niet zomaar in het pakket kijken. Dat zelfde geldt bij de DPI-techniek en bij het in goede banen leiden van het internetverkeer.

Eerder uitte een groot aantal partijen in de Tweede Kamer de wens dat de netneutraliteit opgenomen wordt in de Telecomwet. Dit zou inhouden in dat de operators niet langer bepaalde mobiele internetdiensten mogen blokkeren of extra belasten. De VVD kwam echter met een tegenvoorstel waarin het tariferen van bepaalde toepassingen wel toegestaan wordt.

Als de wens van de Tweede Kamer doorgezet wordt, dan zullen abonnementsprijzen in de toekomst waarschijnlijk gedifferentieerd worden op basis van datavolume en niet langer op het gebruik van bepaalde diensten.

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  SunKeeper

  Dan voel ik me toch beter bij T-Mobile samen met een ‘oud’ abonnement.:cool:

 • Profielfoto
  kerelvent

  De metafoor met de postbode die KPN aanhaalt, raakt echt kant noch wal. Een postbode rent namelijk niet rond met een röntgenapparaat om IN de enveloppen te kijken, om daarna eens te beslissen of er genoeg postzegels opzitten en of ‘ie überhaupt zin heeft het te bezorgen.
  Een postbode haalt de brieven op en bezorgt ze.
  KPN behoort de data op te halen en te bezorgen. We hebben ons velletje postzegels al betaald in de vorm van de data die we vooruit betaald hebben, dus ik heb absoluut geen behoefte aan KPN die de ene bit duurder wil maken dan de andere.
  Dit bedrijf begrijpt er echt helemaal niks van.

 • Profielfoto
  Statenweg

  @kerelvent: Het was Maxime Verhagen die deze vergelijking maakte. Ik heb twee zinnen in het artikel omgewisseld. Nu is dat misschien duidelijker.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Oppakken die lui van KPN en Vodaphone. Het is aantasting van je privacy en ongeoorloofde spionage in je persoonlijke gegevens! Dat is fors strafbaar en ik vind dat er een rechtszaak moet komen tegen deze bedrijven en forse boetes moeten worden uitgedeeld, zodat ze het voortaan uit hun hoofd laten.
  En intussen maar zeuren dat ze zo zielig zijn omdat ze belminuten en smsjes kwijtraken aan gratis diensten als Viber, Skype en Whats App, terwijl je nota bene ook voor je internet (data) abonnement al flink betaald hebt. Het zijn een stel schurken! In Aziatische landen kost een (betaald) smsje vaak maar 1 cent!!

 • Profielfoto
  JustThatDutchGuy

  sja, zo blijkt maar weer dat terwijl je aan alle kanten ene poot word uitgedraaid, je nog niet eens je privacy word gerespecteerd…
  goedzo KPN & Vodafone, hebben jullie weer mooi voor mekaar!

 • Profielfoto
  R-Flow

  De metafoor met de postbode die KPN aanhaalt, raakt echt kant noch wal. Een postbode rent namelijk niet rond met een röntgenapparaat om IN de enveloppen te kijken, om daarna eens te beslissen of er genoeg postzegels opzitten en of \’ie überhaupt zin heeft het te bezorgen.
  Een postbode haalt de brieven op en bezorgt ze.

  Ik weet niet hoor, maar veel pakketten worden wel degelijk op inhoud gecontroleerd. Vooral uit het buitenland.:P

 • Profielfoto
  Yosemite

  De politiek heeft ook boter op het hoofd want via UMTS veilingen hebben ze de telecombedrijven miljarden afgetroggeld en vervolgens zijn ze verbaasd dat deze geld willen blijven verdienen.