Rene Bouwmeester
Rene Bouwmeester Nieuws 1 juni 2011

Lodsys zet patent-claim door

Enige tijd geleden werd een aantal ontwikkelaars van iOS-apps onthaald op het verzoek een licentie te kopen op technologie van Lodsys — of te stoppen met de verkoop van hun Apps. In het kort kwam het er op neer dat Lodsys claimt een aantal patenten te hebben op (onder meer) de onderliggende technologie voor zogeheten ‘in App purchases’ en dat ontwikkelaars die deze aankoopmethodiek in hun Apps aanbieden inbreuk zouden maken op deze patenten.

Na enige weken reageerde de juridische afdeling van Apple met een schrijven richting Lodsys, waarin onder meer werd gesteld dat Apple keurig beschikt over een licentie en dat ontwikkelaars niets anders doen dan het gebruiken van Apple-technologie die door deze licentie is afgedekt. De reactie van Lodsys kwam gisteren: het bedrijf ontkent de validiteit van het standpunt van Apple en liet bij betreffende ontwikkelaars een dagvaarding op de mat ploffen.

Het wachten is nu vooral op hoe Apple in deze zaak verder stelling gaat nemen. Springt men opnieuw op de bres voor de ontwikkelaars, of mogen zij het zelf voor de rechter uitvechten? Hoe dan ook — nu de Wilders-zaak zo langzamerhand ten einde loopt, lijkt het er op dat sensatiebeluste rechtspraakjunkies hun vertier voorlopig aan de overzijde van de grote plas kunnen zoeken.

Meer informatie: Weblog Lodsys

Reageer op artikel:
Lodsys zet patent-claim door
Sluiten