iPad lichtpunt voor slechtziend meisje

Door: Rick Stevenhaagen - 16 reacties

Steve Jobs heeft het met de iPad nooit op deze manier bedoeld, maar voor een 9-jarig Australisch albinomeisje is de tablet een ware lifechanger gebleken. Holly Bligh heeft door albinisme een beperkt zicht. Alle leeswaar moet voor haar vergroot worden. Dat kan fysiek, door een vergrootglas of met andere hulpmiddelen.

Lezen met een vergrootglas of telescopische bril is voor niemand een pretje. Zeker niet voor kinders die ook nog eens hip voor de dag willen komen. De zooming pinch was voor Holly dan ook een ware eye-opener, waardoor ze niet alleen beter, maar ook langer achter elkaar kan lezen. De iPad helpt Holly zelfs zo goed, dat haar moeder een e-mail naar Steve Jobs stuurde om hem te bedanken.

In de e-mail schrijft Fiona Bligh dat alle kinderen het gaaf vinden dat Holly nu een iPad kan gebruiken om beter te kunnen lezen. “Holly schaamde zich in het verleden vanwege haar hulpmiddelen, maar de iPad daarentegen, is een modieuze verschijning”.

Steve Jobs reageerde en bedankte haar voor het delen van de ‘experience’. Afsluitend vroeg hij een foto van het meisje en of het verhaal voorgelezen mocht worden op een bijeenkomst van de top 100 belangrijkste Apple medewerkers.

De iPad kan bij beperkingen op verschillende manieren worden ingezet. Een overzicht van andere mogelijkheden is hier te vinden.

Foto van Holly Bligh met iPad

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  mimbee

  It’s amazing..

 • Profielfoto
  reporterdavid

  Theres an App for that;)

 • Profielfoto
  Jm1996

  Ook voor blinden zijn iOS apparaten nuttig.

  Kijk maar naar dit filmpje
  Smartphones Become Essential Accessories for the Blind

 • Profielfoto
  ---

  Aaah..

 • Profielfoto
  Mike Smit

  Super voor dit meisje en ik ben trost op Steve.:)

 • Profielfoto
  Zaphod_B

  Mooi verhaal!

  Helaas mis ik wel de bronvermelding..?

 • Profielfoto
  bjornkeizers

  Ik ben zelf ook ervaringsdeskundige op dit gebied. Ik heb een zeer beperkt zicht en draag +22 lenzen om überhaupt iets te kunnen zien. Dankzij de iPad maar ook andere E-readers kan ik perfect een boek of tijdschrift lezen. Vroeger moest dit met een handloep of gewoon zo hard mogelijk turen…

  De pinch en zoom is inderdaad een grote aanwinst hierin. Het leest een stuk ontspannender. En dankzij het bijzonder heldere scherm van de iPad met goed contrast hoef ik ook helemaal niet zulke grote letters te gebruiken. Dankzij de kwaliteit van het scherm zijn ook kleinere letters beter zichtbaar voor mij.

  Zeker een aanrader dus voor visueel gehandicapten.

 • Profielfoto
  Jojo890

  Leuk:)

 • Profielfoto
  Dustin24

  Das natuurlijk super goed voor dat meisje!

 • Profielfoto
  My My

  verhaal van meisje en van @bjornkeizers kan ik helemaal onderstrepen! ik ben eveneens slechtziend, zie gecorrigeerd maar 30 % en heb een nystagmus. (wiebelogen) Mijn iPad gaat overal mee naar toe. De iPad een ware uitkomst voor slechtzienden. TNX steve!

 • Profielfoto
  spacefreek

  verhaal van meisje en van @bjornkeizers kan ik helemaal onderstrepen! ik ben eveneens slechtziend, zie gecorrigeerd maar 30 % en heb een nystagmus. (wiebelogen) Mijn iPad gaat overal mee naar toe. De iPad een ware uitkomst voor slechtzienden. TNX steve!

  Altijd fijn om te lezen, ook van jou Björn! :)

 • Profielfoto
  Remco.

  Mooi verhaal, ook een mooi gebaar van Steve:-)

 • Profielfoto
  JesseV

  Mijn zus ziet minder dan 5% procent dus officieel blind kan ook prima werken met de voice-over op haar iPhone.
  We gaan nu kijken of de voice-over in Lion echt zoveel is verbeterd als Apple zegt maar anders wordt haar volgend computer waarschijnlijk ook een macbook.

 • Profielfoto
  Mac-@

  Goed nieuws om te lezen (en de reacties van de ervaringsdeskundigen helemaal!)

 • Profielfoto
  Japsuh

  Niet voor bedoeld? Waar is dat vergrootglas dan voor bedoeld?

 • Profielfoto
  palahala

  @bjornkeizers en @My My, gebruiken jullie de iPad alleen voor digitale content, of heeft de camera ook nut als vergrootglas?