Statenweg
Statenweg Nieuws 6 juni 2011
Leestijd: 5 minuten

iOS 5 met notificatiescherm en Twitter-integratie deze herfst beschikbaar

Vanavond heeft Apple veel nieuwe functies van iOS 5 uit de doeken gedaan. Zo komt er eindelijk een overzichtelijke manier om notificaties te tonen en worden de iPhone, iPad en iPod touch volledig onafhankelijk van de Mac of PC. Helaas moeten we nog een tijdje wachten op de update: iOS 5 komt pas in de herfst beschikbaar.

Notificaties

iOS 5 komt eindelijk tegemoet aan een wens van veel gebruikers om op een overzichtelijke manier alle notificaties te zien. In plaats van de soms irritante pop-ups die je bezigheid verstoren, zal een melding vanaf de bovenkant van het scherm in beeld schuiven. Door met je vinger omlaag te swipen krijg je een scherm waarop alle notificaties zijn samengevoegd. Ook op het lock screen komt een rijtje te staan van alle notificaties. Je kunt vanaf het overzicht direct naar de juiste app om bijvoorbeeld te reageren op een berichtje. Voicemailberichten kun je beluisteren door te swipen.

Newsstand
Een tijdje geleden heeft Apple een abonnementsmodel geïntroduceerd voor kranten en tijdschriften op de iPad. In iOS 5 wordt hiervoor een overzichtelijke ‘kiosk’ ingericht. Deze werkt als een map op het beginscherm en heeft dezelfde look als de iBook-applicatie. Nieuwe edities van tijdschriften en kranten worden automatisch op de achtergrond gedownload.

Twitter-integratie
iOS 5 kent een vergaande integratie van Twitter. Zo kun je vanuit de applicaties Kaarten, Camera, Foto’s en Safari direct nieuwe tweets versturen met respectievelijk je locatie, foto of link naar een webpagina.

Safari
Ook Safari is onderhanden genomen. De mobiele versie van de webbrowser wordt uitgerust met ‘Safari Reader’ om net zoals op de Mac alleen de tekst van een artikel te tonen en al het andere dat kan afleiden weg te laten. Daarnaast zal ‘Reading List’ toegevoegd worden om artikelen eenvoudig te bewaren om ze later nog eens terug te lezen. Uiteraard zijn deze artikelen te synchroniseren met de Mac die deze functie ook krijgt in Mac OS X Lion. Een ander nieuwigheidje zijn de tabbladen in Safari.

Reminders
Een boodschappenlijstje of een notitie; met Reminders wordt het eenvoudig ‘post-its’ aan te maken die je overzichtelijk kunt bewaren. Bovendien kun je instellen dat de app een melding ter herinnering geeft op een bepaalde datum of wanneer je een locatie bereikt of verlaat.

Camera
Ook de camera applicatie heeft nieuwe functies waar iedereen naar verlangde. Zo komt er een knop op het lock scherm om de camera op te starten. Als je snel een foto wilt maken hoef je dus niet meer eerst het scherm te unlocken om de camera te openen. Je hoeft zelfs geen unlock code in te voeren om nieuwe foto’s te maken, maar je oude foto’s zijn zonder het invoeren van die code niet te bekijken.

Bij het maken van de foto kun je in iOS 5 gebruik maken van de volume knop aan de zijkant van de iPhone. Inzoomen gaat gemakkelijk met een pinch-beweging op het scherm. Foto’s kunnen direct bewerkt worden, zoals het roteren, bijsnijden en wegwerken van rode ogen. Ook kun je de foto snel laten optimaliseren door de iPhone.

Mail
De mailapplicatie wordt een stuk eenvoudiger in gebruik. Om te beginnen is het adres voortaan met je vinger te verslepen tussen de verschillende velden ‘naar’, ‘cc’ of ‘bcc’. Ook is het zoeken verbeterd, dat nu het hele bericht meeneemt en niet alleen de onderwerpregel. Verder ondersteunt mail in iOS 5 rich-text formatting, wat inhoudt dat je e-mailberichten mooier kunt opmaken. Ook kun je berichten eenvoudig ‘vlaggen’. Aan de veiligheid is ook gedacht door de toevoeging van S/MIME-ondersteuning.

PC Free
Steeds meer mensen kopen een iPad, terwijl ze niet (meer) in het bezit zijn van een Mac of PC. Toch zijn de iPad en iPhone op sommige vlakken afhankelijk van een computer. Met iOS 5 zal dat tot het verleden behoren. Zo heb je geen PC of Mac meer nodig om je iPad of iPhone te activeren na aankoop.

Er zijn in het geheel geen kabels meer nodig om je iPhone of iPad te verbinden met de Mac. Software-updates gaan voortaan draadloos en je muziekbibliotheek synchroniseert ‘over the air’ met iTunes. Om ervoor te zorgen dat er zuinig wordt omgegaan met je databundel, zal bij het updaten van apps niet de hele app opnieuw worden gedownload, maar slechts het gedeelte dat veranderd is.

Game Center
iOS is een populair platform voor spelletjes. Dat geldt in het bijzonder voor de iPod touch. Game Center is Apple’s oplossing om alles rondom spelletjes in goede banen te leiden. Deze app zal worden uitgebreid en tegelijkertijd een stuk socialer worden. Zo zie je scores van vrienden van vrienden en krijg je aanbevelingen van nieuwe mensen om mee te gamen. Spelletjes zijn in iOS 5 vanuit Game Center te ontdekken en aan te schaffen. Game Center heeft inmiddels 50 miljoen gebruikers, aldus Apple. Vergelijk dat met XBox Live die er slechts 30 miljoen heeft en al 8 jaar bestaat.

iMessage
Vanaf de iPhone kun je sms’jes versturen, maar de iPad en iPod touch missen deze mogelijkheid. Apple introduceert daarom een nieuwe berichtendienst om tekst, foto’s en video’s te versturen tussen alle iOS apparaten. Ook kunnen groepsconversaties gehouden worden en behoren ontvangstbevestigingen en real time typenotificaties (Erik typt een bericht…) tot de mogelijkheden. Berichten worden gepusht naar de iOS-apparaten. Ben je een conversaties gestart op bijvoorbeeld je iPhone, dan zet je deze zonder moeite voort op je iPad. Bovendien worden alle berichten versleuteld. De berichtendienst werkt over 3G en Wifi.

Toetsenbord, AirPlay en nog veel meer…
Het virtuele toetsenbord op de iPad is in iOS 5 op te splitsen naar de zijkanten van het scherm, zodat je het apparaat makkelijk met twee duimen kan bedienen. Ook wordt het mogelijk om via AirPlay het scherm van je iPad draadloos op een groot tv-scherm te tonen. Ten slotte kunnen alle apps gebruikmaken van een ingebouwd woordenboek om definities van woorden te geven en komen er nieuwe gebaren om tussen apps te switchen.

Zoals gezegd komt iOS pas beschikbaar in de herfst voor de iPhone 3GS, iPhone 4, iPad en iPad 2 en de derde en vierde generatie iPod touch.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
iOS 5 met notificatiescherm en Twitter-integratie deze herfst beschikbaar
Sluiten