iOS 5 met notificatiescherm en Twitter-integratie deze herfst beschikbaar

Door: Statenweg - 31 reacties

Vanavond heeft Apple veel nieuwe functies van iOS 5 uit de doeken gedaan. Zo komt er eindelijk een overzichtelijke manier om notificaties te tonen en worden de iPhone, iPad en iPod touch volledig onafhankelijk van de Mac of PC. Helaas moeten we nog een tijdje wachten op de update: iOS 5 komt pas in de herfst beschikbaar.

Notificaties

iOS 5 komt eindelijk tegemoet aan een wens van veel gebruikers om op een overzichtelijke manier alle notificaties te zien. In plaats van de soms irritante pop-ups die je bezigheid verstoren, zal een melding vanaf de bovenkant van het scherm in beeld schuiven. Door met je vinger omlaag te swipen krijg je een scherm waarop alle notificaties zijn samengevoegd. Ook op het lock screen komt een rijtje te staan van alle notificaties. Je kunt vanaf het overzicht direct naar de juiste app om bijvoorbeeld te reageren op een berichtje. Voicemailberichten kun je beluisteren door te swipen.

Newsstand
Een tijdje geleden heeft Apple een abonnementsmodel geïntroduceerd voor kranten en tijdschriften op de iPad. In iOS 5 wordt hiervoor een overzichtelijke ‘kiosk’ ingericht. Deze werkt als een map op het beginscherm en heeft dezelfde look als de iBook-applicatie. Nieuwe edities van tijdschriften en kranten worden automatisch op de achtergrond gedownload.

Twitter-integratie
iOS 5 kent een vergaande integratie van Twitter. Zo kun je vanuit de applicaties Kaarten, Camera, Foto’s en Safari direct nieuwe tweets versturen met respectievelijk je locatie, foto of link naar een webpagina.

Safari
Ook Safari is onderhanden genomen. De mobiele versie van de webbrowser wordt uitgerust met ‘Safari Reader’ om net zoals op de Mac alleen de tekst van een artikel te tonen en al het andere dat kan afleiden weg te laten. Daarnaast zal ‘Reading List’ toegevoegd worden om artikelen eenvoudig te bewaren om ze later nog eens terug te lezen. Uiteraard zijn deze artikelen te synchroniseren met de Mac die deze functie ook krijgt in Mac OS X Lion. Een ander nieuwigheidje zijn de tabbladen in Safari.

Reminders
Een boodschappenlijstje of een notitie; met Reminders wordt het eenvoudig ‘post-its’ aan te maken die je overzichtelijk kunt bewaren. Bovendien kun je instellen dat de app een melding ter herinnering geeft op een bepaalde datum of wanneer je een locatie bereikt of verlaat.

Camera
Ook de camera applicatie heeft nieuwe functies waar iedereen naar verlangde. Zo komt er een knop op het lock scherm om de camera op te starten. Als je snel een foto wilt maken hoef je dus niet meer eerst het scherm te unlocken om de camera te openen. Je hoeft zelfs geen unlock code in te voeren om nieuwe foto’s te maken, maar je oude foto’s zijn zonder het invoeren van die code niet te bekijken.

Bij het maken van de foto kun je in iOS 5 gebruik maken van de volume knop aan de zijkant van de iPhone. Inzoomen gaat gemakkelijk met een pinch-beweging op het scherm. Foto’s kunnen direct bewerkt worden, zoals het roteren, bijsnijden en wegwerken van rode ogen. Ook kun je de foto snel laten optimaliseren door de iPhone.

Mail
De mailapplicatie wordt een stuk eenvoudiger in gebruik. Om te beginnen is het adres voortaan met je vinger te verslepen tussen de verschillende velden ‘naar’, ‘cc’ of ‘bcc’. Ook is het zoeken verbeterd, dat nu het hele bericht meeneemt en niet alleen de onderwerpregel. Verder ondersteunt mail in iOS 5 rich-text formatting, wat inhoudt dat je e-mailberichten mooier kunt opmaken. Ook kun je berichten eenvoudig ‘vlaggen’. Aan de veiligheid is ook gedacht door de toevoeging van S/MIME-ondersteuning.

PC Free
Steeds meer mensen kopen een iPad, terwijl ze niet (meer) in het bezit zijn van een Mac of PC. Toch zijn de iPad en iPhone op sommige vlakken afhankelijk van een computer. Met iOS 5 zal dat tot het verleden behoren. Zo heb je geen PC of Mac meer nodig om je iPad of iPhone te activeren na aankoop.

Er zijn in het geheel geen kabels meer nodig om je iPhone of iPad te verbinden met de Mac. Software-updates gaan voortaan draadloos en je muziekbibliotheek synchroniseert ‘over the air’ met iTunes. Om ervoor te zorgen dat er zuinig wordt omgegaan met je databundel, zal bij het updaten van apps niet de hele app opnieuw worden gedownload, maar slechts het gedeelte dat veranderd is.

Game Center
iOS is een populair platform voor spelletjes. Dat geldt in het bijzonder voor de iPod touch. Game Center is Apple’s oplossing om alles rondom spelletjes in goede banen te leiden. Deze app zal worden uitgebreid en tegelijkertijd een stuk socialer worden. Zo zie je scores van vrienden van vrienden en krijg je aanbevelingen van nieuwe mensen om mee te gamen. Spelletjes zijn in iOS 5 vanuit Game Center te ontdekken en aan te schaffen. Game Center heeft inmiddels 50 miljoen gebruikers, aldus Apple. Vergelijk dat met XBox Live die er slechts 30 miljoen heeft en al 8 jaar bestaat.

iMessage
Vanaf de iPhone kun je sms’jes versturen, maar de iPad en iPod touch missen deze mogelijkheid. Apple introduceert daarom een nieuwe berichtendienst om tekst, foto’s en video’s te versturen tussen alle iOS apparaten. Ook kunnen groepsconversaties gehouden worden en behoren ontvangstbevestigingen en real time typenotificaties (Erik typt een bericht…) tot de mogelijkheden. Berichten worden gepusht naar de iOS-apparaten. Ben je een conversaties gestart op bijvoorbeeld je iPhone, dan zet je deze zonder moeite voort op je iPad. Bovendien worden alle berichten versleuteld. De berichtendienst werkt over 3G en Wifi.

Toetsenbord, AirPlay en nog veel meer…
Het virtuele toetsenbord op de iPad is in iOS 5 op te splitsen naar de zijkanten van het scherm, zodat je het apparaat makkelijk met twee duimen kan bedienen. Ook wordt het mogelijk om via AirPlay het scherm van je iPad draadloos op een groot tv-scherm te tonen. Ten slotte kunnen alle apps gebruikmaken van een ingebouwd woordenboek om definities van woorden te geven en komen er nieuwe gebaren om tussen apps te switchen.

Zoals gezegd komt iOS pas beschikbaar in de herfst voor de iPhone 3GS, iPhone 4, iPad en iPad 2 en de derde en vierde generatie iPod touch.

Reacties

31 reacties
 • Profielfoto
  j.appleseed

  first:) ;p

 • Profielfoto
  j.appleseed
 • Profielfoto
  yoerio

  lijkt me wel leuk imesagge

 • Profielfoto
  Koetjesreep

  First? Hoe oud ben je?
  Dat iMessage is gewoon precies afgekeken van WhatsApp, echt identiek alleen voor iOS apparaten, wat het weer jammer maakt.

 • Profielfoto
  iDaan98

  Safari op iPad crashet ELKE keer bij OS X video:s

 • Profielfoto
  mymac

  Ik ben erg blij met:
  … Alles. Ik was serieus bezig met een lijstje maken, maar alles is een echt goede toevoeging naar mijn idee. Newsstand vind ik een goede oplossing, hopelijk komen veel NL’se uitgevers nu met een digitaal abonnement. Donald Duck dan toch eindelijk? Ik mis het, maar papier ga ik niet meer kopen.

 • Profielfoto
  yoerio

  niet passend bij het onderwerp maar toch: lion server is voor maar $49.99 de vorige versie was $500 WOW

 • Profielfoto
  mymac

  @ koetjesreep wat had je dan verwacht van een im service voor iOS devices? Ik hoop vooral dat het stabieler en vlotter werkt. Dat ontbreekt nu bij WhatsApp namelijk. Daarnaast is het logisch dat Apple niet met een cross platform im dienst komt, dat doet RIM ook niet met BBM.

 • Profielfoto
  pepijn-paans

  moge nu ook duidelijk zijn dat de volgende iPhone in de herfst zal komen aangezien iOS 5 dan pas beschikbaar zal zijn

 • Profielfoto
  Koetjesreep

  Ik vind WhatsApp juist super werken, en met voordeel dat ik met AL mijn vrienden kan chatten, dus ook android, crackberry, nokia.

 • Profielfoto
  Valyx

  Echt heel erg vernieuwend is het niet allemaal.. Dat notifactie scherm zit al ingebakken in android op het moment, bah.

 • Profielfoto
  JohnHenry

  Herfst pas :'( :'(

 • Profielfoto
  swoon

  Het zijn allemaal mooie updates. Lion gaat volgens mij erg prettig werken. Wordt ook voor een zeer schappelijke prijs aangeboden, zodat er maar weinig gebruikers zullen blijven hangen.

  iOS5 idem. Een stap vooruit met de notifications, wireless sync, iMessage, Twitter-integratie, volumeknop als shutter voor de camera. En iCloud om je content op te slaan en te syncen met bijvoorbeeld je iPad.

  Enige minpunt is nog steeds dat Apple niet gaat voor een Spotify-kloon. Gewoon een muziekservice met een abonnement. Lijkt mij een aanvulling op de iTunes Store die niet mag ontbreken.

 • Profielfoto
  iFlorens

  iMessage! Zal BlackBerry leuk vinden. BBM was een van de weinige dingen die BlackBerry interessant maakte.

 • Profielfoto
  skelamax

  Ook wordt het mogelijk om via AirPlay het scherm van je iPad draadloos op een groot tv-scherm te tonen.———————-Dat noem ik nu internet op me TV. Apple TV is sinds Airplay een must geworden om te hebben. Gebruik het letterlijk nu dagelijks. Filmpje kijken, even nieuwste foto’s en films laten zien thuis, muziek afspelen, nieuwste trailers bekijken en youtuben. Grandioos makkelijk en impressive

 • Profielfoto
  baziel

  Jeujjj! Ook op de 3GS!

 • Profielfoto
  Hans

  iMessage gaat Ping voor BB afmaken vrees ik voor RIM. Veel van die jonge kids hebben nu een BB puur en alleen om te pingen… een iPhone vinden ze vast veel ‘vetter’. Bovendien zullen hun ouders het alleen maar toejuichen dat ze van die vervelende BB-abonnementen af zijn!

  Zou overigens wel relaxed zijn als iMessage ook in iChat verwerkt gaat worden. Hebben we in Europa eindelijk eens iets daaraan!

 • Profielfoto
  JH90

  @Bertrand Serlet
  Denk dat die jongeren geen geld hebben voor iPhone abonnementen..

 • Profielfoto
  10.7

  Het nieuwe notificatie systeem lijkt erg veel op dat van Android.

 • Profielfoto
  mac748

  Het nieuwe notificatie systeem lijkt erg veel op een notificatie systeem:wink:

 • Profielfoto
  Ecd79

  Ben zooo blij met airplay update! Geweldig ding die apple tv. Kan niet meer zonder! Nu alleen nog content kunnen huren en dan is helemaal geweldig. Jammer dat we helemaal in de herft moeten wachten:(

 • Profielfoto
  Festen

  Hoewel er een paar leuke details bij zitten, is deze update vooral een ‘me too’ van Apple. Het notificatie systeem is (zoals genoemd) een kopie van Android, evenals PC Free (Google was altijd al erg van de cloud), en iMessage is geïnspireerd van BBM.

  Zaken als Twitter integratie zijn leuk, maar niet echt wereldschokkend. Blijkbaar is het iOS al zo volwassen en redelijk uitontwikkeld in korte tijd.

 • Profielfoto
  reven

  ios5 gedownload en geïnstalleerd op iPhone… ziet er slick uit die nieuwe setup/welcome schermen!!!
  Nu nog mijn iPad…

 • Profielfoto
  JohnHenry

  ios5 gedownload en geïnstalleerd op iPhone… ziet er slick uit die nieuwe setup/welcome schermen!!!
  Nu nog mijn iPad…

  Hoedannn??

 • Profielfoto
  MadDonna

  beta

 • Profielfoto
  wouwout

  Cupertino, start your copiers!
  :innocent:

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  Geen optie om multitasking uit te zetten?:sad:

 • Profielfoto
  Festen

  @wouwout
  Moest ik ook even aan denken, volgend jaar hangt zo’n banner op AnDevCon;-)

 • Profielfoto
  CorMac

  Bij de laatste alinea zouden jullie eigenlijk nog moeten bijschrijven dat het draadloos weergeven van je iPad scherm op een HDTV voor de iPad 2 is i.s.m de Apple TV 2.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  HOE werkt de draadloos Airplay? Werkt dat alleen voor de iPad 2? Of ook voor de iPhone. Deze functie kan een enorme boost geven aan de verkoop, misschien wel meer dan de meeste andere vernieuwingen. Je kunt nu gamen op grote HDTV flatscreen, maar ook internetten en presentaties geven. Daardoor dus belangrijke reden om er één te kopen voor EN gamers EN mensen zonder computer EN zakelijke gebruikers die presentaties willen geven.

 • Profielfoto
  Mrwhoopie

  Maar hoe werkt die iMessage nu eignelijk?Want il heb een mm-account die ik deel met mijn vrouw om zo alle kalenders en contacten up to date te houden,werkt het gewoon met 1 account op verschillende devices?Want hoe weet iMessage anders wie wie is als er maar 1 account is?