iCloud biedt webapps voor Mail, Contacts en Calendar

Door: Statenweg - 29 reacties

Begin deze maand kondigde Apple de gratis dienst iCloud aan. iCloud, dat aankomende herfst het huidige MobileMe zal vervangen, zorgt ervoor dat je mail, foto’s, contactpersonen, documenten, muziek en apps automatisch worden opgeslagen en gesynchroniseerd tussen al je Apple-apparaten.

Veel gebruikers vragen zich af of iCloud, net als MobileMe, een webversie van Mail, Calendar en Contacts zal aanbieden. Hiermee kun je vanuit elke browser inloggen om bijvoorbeeld je e-mail te lezen of je agenda in te zien. Tijdens de aankondiging van iCloud werd hier met geen woord over gerept.

Vandaag komt er echter een einde aan deze onzekerheid. Op een pagina met meest gestelde vragen over iCloud heeft Apple een overzicht opgenomen van de diensten die zullen blijven bestaan na de overgang. Daarbij wordt nadrukkelijk vermeld dat de iCloud-diensten Mail, Contacts en Calendar via www.icloud.com te benaderen zullen zijn.

Apple heeft ook gelijk duidelijk gemaakt welke MobileMe-diensten ophouden te bestaan. Dit zijn iWeb-publishing, Gallery en iDisk. Voor huidige MobileMe-abonnees blijven deze diensten voortbestaan tot eind juni 2012. Naast Mail, Contacts en Calendar blijven ook Find My iPhone, Back to My Mac en de mogelijkheid om bookmarks te synchroniseren in de toekomst gewoon bestaan.

Via

Reacties

29 reacties
 • Profielfoto
  jabesse

  Jammer van de gallery. Was net gemigreerd van een gallery-pakket op m’n eigen site naar MobileMe.:-(

 • Profielfoto
  Siparti

  Wilde het net zeggen, jabesse. Inderdaad jammer, erg jammer zelfs.
  Toch wegen voor mij de voordelen van iCloud wel op tegen het missen van die Gallery.

 • Profielfoto
  Groverr

  Het synchroniseren van de keychains vond ik zo fijn net zo als synchronisatie van het dock en widgets. iDisk is niet zo erg, want dropbox is ook erg snel.

 • Profielfoto
  wouwout

  dus dat dropbox artikel op deze site, een paar dagen geleden, is een redelijke fail?

 • Profielfoto
  TOMTRIANO

  Wat kan er aanbevolen worden als waardige vervanger voor iWeb?

 • Profielfoto
  Perspective

  Met de hand coderen.

 • Profielfoto
  Remcovanderveer

  Domein+Hosting kopen, en dan via FTP functie in iWeb de website publiceren. Dan heb je en een .nl naam, en je eigen ruimte waar alles op kan!

 • Profielfoto
  dago

  Toch apart, we kopen me.com voor x bedrag en oh de wereld veranderd, we gaan icloud and what he f**k we schijven deze producten af. Wow knap als het je lukt. Let op de community. Ik ben verwend en werk voor een marktleider maar dit is: wow

 • Profielfoto
  22091

  Wat kan er aanbevolen worden als waardige vervanger voor iWeb?

  Rapidweaver
  Sandvox
  Freeway

  En de tip van Remco waarbij iWeb vervangen wordt door bovenstaande programma’s.

 • Profielfoto
  Volkie

  Er bijzonder allemaal dit, wie weet een vervanging voor iDisk bij een groot betrouwbaar bedrijf? Betalen is geen probleem.

 • Profielfoto
  nieck

  Vind het wegvallen van iDisk erg vervelend. Ik gebruik dit voor opslag van +-50 GB aan documenten waar ik gemakkelijk bij wil kunnen, ook vanaf andere computers, iPad, iPhone, etc.

  Is Dropbox nu het beste/enige alternatief? Misschien zijn er alternatieve betaalde services? Is er ergens een lijstje met voor-/nadelen van dergelijke services? Er zullen vast meer iDisk gebruikers zijn die met een vergelijkbaar probleem zitten, en tips van OMT community zouden daar denk ik zeker waardevol voor zijn…

 • Profielfoto
  Peter733

  Dus concreet komt het erop neer dat Apple niet meer wil dat je content shared met anderen, want dat was net de voornaamste feature van al de gecancelde services (iWeb iDisk Gallery). Content sharen lijkt niet meer mogelijk met iCloud. Dat betekend toch ook dat Apple een hoop software moet gaan aanpassen, want uploaden naar MobileMe Gallery is een onderdeel van iPhoto en Aperture?

 • Profielfoto
  Pimst

  Ik vind persoonlijk dropbox een erg goed alternatief voor iDisk.
  Als het om erg veel GB’s gaat dan loont het misschien om een NAS neer te zetten thuis die je via een webapp kan benaderen. Merken als Qnap en Synology hebben hier een vriendelijke interface voor.

 • Profielfoto
  rtgrs

  Au… Synchroniseren van preferences, mail rules/accounts, dock en keychain zijn erg waardevol voor mij. Zelfs Transmit doet mee. En veel serienummers ook. Jammer…

 • Profielfoto
  gipsman

  Mijn 2 handige communicatie-tools, iWeb en Gallery, gaan voor
  de bijl.Zowel bedrijfsmatig als voor familie&vrienden gebruikte
  ik ze allebei dagelijks. Dat is weldra over en uit. Mijn core
  business is niet de mac of computers in het algemeen.
  Maw., het gaat veel tijd en moeite kosten om een goed alternatief
  te vinden.
  Ik neem dit Apple heel kwalijk. En ik ben wellicht niet de enige.

 • Profielfoto
  Tov

  Hallo mensen, er wordt geen afscheid genomen van iWeb! Je moet alleen een eigen hosting-service regelen. In feite heeft dat alleen maar voordelen: eigen domeinnaam, snelle server, kost bijna niets. Op dat punt viel MobileMe tegen. iWeb kun je echter gewoon blijven gebruiken. Ik verbaas me er wel over dat er al zolang geen nieuwe versie van Iweb is gekomen. En ik snap ook niet dat ze met veel bombarie de iCloud introduceren, en geen mogelijkheid meer bieden om een website of fotogalerij te publiceren. Waarom niet? Behalve dat er veel gebruikers zijn dit dit nu gewend zijn via MobileMe (Apple mag daar best eens bij stil staan) bestaat er toch ook simpelweg een markt voor (en dus een mogelijkheid om geld te verdienen)? Voor mij is iCloud nog steeds geen volledig verhaal, ik zie wel een paar voordelen maar zeker ook nadelen…..

 • Profielfoto
  ISS

  Wel leuk hoor, iCloud, maar… je wordt wel heel afhankelijk van Ć©Ć©n partij: Apple. Klinkt misschien wat overdreven, maar je valt met je gegevens ook onder de Amerikaanse privacy-regels.

  Los daarvan, een eigen domein, hosting/mail zoals hierboven meerdere malen is geopperd is goedkoper en je hebt meer controle over je gegevens.

  Marketingtechnisch handig gedaan: eenmaal bij iCloud etc en je gaat nooit meer weg Apple.

 • Profielfoto
  Tov

  ISS, ik ben het helemaal met je eens. Ik vind het ook best bezwaarlijk om alles in de iCloud onder te brengen. Ik weet het, voorheen deed ik het ook via MobileMe, maar daar betaalde ik 79 euro per jaar voor en dat wekt de indruk dat je ook bepaalde (privacy)rechten hebt. Nu iCloud helemaal gratis is ga ik twijfelen aan de integriteit van dit concept. Misschien veel te ver gezocht, maar hoe werkt het verdienmodel van Apple voor iCloud? Enkel als trigger om meer hardware te verkopen? Ik geloof dat niet….

 • Profielfoto
  maconly

  nou schiet maar op met icloud , dat mobile me wordt steeds slechter, na apple tv 1 de tweede grote tegenvaller voor mij van apple.

  en de vlekken in mijn 27″ imac

 • Profielfoto
  MacMartino

  @Tov Verdienmodel is eenvoudig: de geboden gratis ruimte is al snel te klein, en dan ga je dus bijbetalen. Daarnaast is er en sterke binding van consument – apple – icloud, zodat je niet gemakkelijk overgaat op een ander merk. En ongetwijfeld komt er nog meer media gebaseerd materiaal van Apple dat gebruik zal maken van iCloud. Wees niet bang, dat verdienen zit bij Apple wel goed;)

 • Profielfoto
  Buzz

  Niet wanhopen. Dit is nog niet de laatste iCloud mededeling ooit van Apple. Dit is slechts de allereerste keer dat ze de mogelijkheden van iCloud stukje bij beetje verder aan het uitbreiden zijn, o.a. met oude MobileMe functionaliteit. Het komend jaar zullen er vast nog meer van dit soort mededelingen volgen.

  Ze hebben nu al aangekondigd dat ze in de herfst tegen betaling meer opslagruimte zullen gaan aanbieden. Zou het niet voor de hand liggen als daar dan ook meer functionaliteit aan gekoppeld gaat worden, zoals zo’n Gallery en hosting ruimte voor iWeb sites?

 • Profielfoto
  ibla

  Ok, voor iWeb dus andere hosting regelen. Dropbox kan iDisk vervangen, maar hoe vervang ik mijn gallery’s??? Ik heb een (iWeb)site met heel veel foto’s. De site verwijst naar mijn mobileme gallery en dan heb je erg mooie weergave opties. Ik ben niet in staat om deze zelf te maken….. Baal dat dit er volgend jaar af gaat.

 • Profielfoto
  Hansi2124

  Gelukkig heeft iWeb ook de mogelijkheid om een mooie gallery aan te maken: met Photo’s of Albums.

 • Profielfoto
  RobertoCoppi

  Met Dropbox kun je ook doodeenvoudig gallery’s aanmaken en per link doorsturen naar vrienden/familie. Om te bekijken heb je geen Dropbox nodig, die gallery’s zijn webbased.

 • Profielfoto
  MacMartino

  @maconly : vlekken in je 27″ iMac? garantie aanspreken.
  apple tv 1? Ik ken daar toch wel wat enthousiaste gebruikers van.

 • Profielfoto
  pippen2

  Dropbox is voor voor mij helaas helemaal geen iDisk alternatief. Dropbox ondersteund namelijk geen WebDAV. Alleen daarmee is het mogelijk om bijvoorbeeld in Pages een bestand te bewerken en weer op te slaan op je disk.

 • Profielfoto
  Buzz

  pippen2: Heb je Dropbox al eens geprobeerd? Het is geĆÆntegreerd in je OS. Het werkt veel beter dan WebDAV, want het synchroniseert je Dropbox folder in de achtergrond.

 • Profielfoto
  pippen2

  Ja naast iDisk heb ik ook nog een Dropbox. Je kunt inderdaad prima documenten downloaden. Maar als ik het op m’n iPhone of iPad in bijvoorbeeld Pages wil bewerken, kan ik het daarna niet meer terug naar Dropbox kopiĆ«ren.

 • Profielfoto
  mbrant

  Op mijn iDisk draaien 2 heel leuke websites + diverse webgallery’s
  Bovendien in heelde wereld kun je bij je data. Ook mijn geheime data! Dat werkt op een Mac programma. en dat kun je natuurlijk niet gebruiken op een ander platform.
  Die opslag heb je dan al die jaren voor betaald. Want je kunt nu wel zeggen dat je een Host moet nemen, maar dat zijn dan wel weer extra kosten, waar ik niet op zit te wachten. Heel jammer.