Gerucht: Mac OS X Lion wordt een koopje

Door: Statenweg - 28 reacties

Bronnen hebben Appleinsider ingefluisterd dat Mac OS X Lion wel eens erg aantrekkelijk geprijsd zou kunnen worden om gebruikers snel te laten overstappen. Dezelfde strategie werd succesvol toegepast bij Mac OS X Snow Leopard. Deze voorloper van Lion kostte slechts €29,- maar werd daarentegen beschouwd als een kleine upgrade.

Een aantrekkelijke prijs zou ook het resultaat kunnen zijn van de keus om Mac OS X Lion te distribueren via de Mac App Store. Hierdoor zullen de kosten voor verpakking en transport wegvallen. Gebruikers kunnen het OS direct aanschaffen, downloaden en installeren zodra deze beschikbaar komt.

Tevens meldt Appleinsider dat (delen van) de nieuwe clouddienst iCloud mogelijk gratis zijn voor mensen die overstappen op Mac OS X Lion. Het is echter niet waarschijnlijk dat ook voor de mogelijkheid om muziek te streamen vanuit de cloud niets extra’s betaald hoeft te worden. De kostbare licenties van de platenmaatschappijen laten dat niet toe.

Apple kondigde gisteren via een persbericht aan dat aankomende maandag Mac OS X Lion, iOS 5 en iCloud aan het publiek zal worden getoond. Deze stap was opmerkelijk, omdat Apple productaankondigingen doorgaans stil houdt tot aan de presentatie.

Reacties

28 reacties
 • Profielfoto
  Dagaloni

  Dat zou echt geniaal zijn!

 • Profielfoto
  Flesh

  Ik hoop dat ook de nieuwe iPhone wordt aangekondigd, had namelijk sinds 3 weken een iPhone 4 maar vandaag te horen gekregen dat contract ontbonden mag worden (had thuis namelijk totaal geen ontvangst vaak). Dus wacht sowieso ff tot maandag met nieuwe nemen bij andere provider.

 • Profielfoto
  Anoniem ex-lid

  Zo geinstalleerd kunnen worden? Dus ik begrijp dat ik een update kan doen van mijn huidige os X?
  Zonder alles er eerst af te halen?

 • Profielfoto
  Statenweg

  Dat doe je nu toch ook als je een nieuwe versie van Mac OS X installeert? Een ‘schone’ installatie was natuurlijk ook altijd mogelijk.

 • Profielfoto
  HakanB

  hoe kan je een clean install doen als je niet van een CD/DVD opstart??

 • Profielfoto
  dnhems

  Dat iCloud he… is dat nou een soort van nieuwe Mobile Me op of moet ik dat zien?

 • Profielfoto
  JanJansen

  Vrees dat een “install from scratch” onmogelijk wordt tenzij je bereidt bent eerst de oorspronkelijke DCD’s te gebruiken. Trek er dan maar een dagje voor uit.

 • Profielfoto
  IBram15

  Van mij mag er wel een gedeeltje van de iCloud gratis (alles hoeft natuurlijk ook niet) voor Mac gebruikers, je betaald al veel voor Apple producten.

 • Profielfoto
  maxyboy1001

  Nou doe mij maar een boxed versie voor een 10tje meer..

 • Profielfoto
  fuen

  Beetje offtopic, maar eigenlijk begrijp ik sowiso niet waarom er afspraken met platenmaatschappijen nodig zijn voor een dienst waarbij gebruikers zelf hun muziek uploaden? Dat zijn toch jou files, daar mag je voor persoonlijk gebruik toch mee doen wat je wil als er geen DRM opzit?

 • Profielfoto
  dijkie

  @ dnhems, Hoe moeten wij dat weten. Het gaat volgende week gepresenteerd worden. Er zijn verschillende diensten waarschijnlijk aangekoppeld maar niets is zeker tot volgende week.

 • Profielfoto
  brandrob

  @dnhems: Wacht en gij zult weten. Maandag is het moment der waarheid en zal iCloud, samen met iOS 5 én Mac OS X Lion getoond worden aan het grote, oh-zo-nieuwsgierige publiek. Nu weten wij net zoveel als jij.

 • Profielfoto
  polansky

  Verbaast me eigenlijk niet als het redelijk goedkoop aangeboden gaat worden.

  Zoals ik nu zie lijkt het vooral een ander schilletje. Want onder de motorkap is ogenschijnlijk niet veel verandert. Lion is toch meer een nieuwe auto die gebouwd is op hetzelfde chassis.

 • Profielfoto
  Zakske

  Windows Phone 7 is $15 per licentie, dus $30 voor een desktop-OS klinkt niet onlogisch. Op deze manier steken ze [a] een middelvinger uit naar de prijs van Windows 7, en het verlies aan inkomsten vangen ze ruimschoots op via de inkomsten uit de iOS / Mac App Store. Win – win, zou ik zeggen.

 • Profielfoto
  Statenweg

  @Zakske: En vergeet niet dat het Apple vooral om de verkoop van hardware te doen is. Als ze meer Macs kunnen verkopen door de software (vrijwel) gratis te geven, dan zullen ze dat doen.

 • Profielfoto
  Zakske

  En vergeet niet dat het Apple vooral om de verkoop van hardware te doen is.

  Klopt, maar deze manier van denken (geld dat via de App Store binnenkomt eventueel aanwenden om gederfde inkomsten elders op te vangen) biedt Apple een ongekende vrijheid om verder te groeien. Als de consument Android verkiest boven de iPhone vanwege de hogere prijs kan Apple de iPhone in de toekomst goedkoper aanbieden, en het verlies aan inkomsten simpelweg opvangen via het extra geld dat ze via de App Store verdienen. Marktaandeel uitbreiden was nog nooit zo eenvoudig.

 • Profielfoto
  Ir.Bob

  Verspreiding via de App store betekend de facto dat je altijd een family pack aanschaft. De App store staat namelijk toe de applicatie op 5 machines te installeren. En dat dan ook nog voor €29,-?! Ik moet het nog maar zien…

 • Profielfoto
  Zakske

  Verspreiding via de App store betekend de facto dat je altijd een family pack aanschaft. De App store staat namelijk toe de applicatie op 5 machines te installeren.

  Een OS is geen App… lijkt me duidelijk.

 • Profielfoto
  Matthijn

  Verbaast me eigenlijk niet als het redelijk goedkoop aangeboden gaat worden.

  Zoals ik nu zie lijkt het vooral een ander schilletje. Want onder de motorkap is ogenschijnlijk niet veel verandert. Lion is toch meer een nieuwe auto die gebouwd is op hetzelfde chassis.

  ’t is ook nooit goed, de vorige keer was het ‘te weinig’ omdat er weinig grafisch veranderd was, terwijl ‘de motor flink onder handen was genomen’ en nu is het te weinig omdat er (volgens jou) weer te weinig onder de motorkap is aangepast?

 • Profielfoto
  iStudent

  Hoe zit dat ook alweer als je net een nieuwe mac hebt gekocht, is het dan nog goedkoper? Hoe was dat bij de vorige versies? Heb net iets meer dan 2 maanden terug een de nieuwe Macbook Pro gekocht…

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Geen DVD meer? Alles via de Mac App Store???
  Kijk, dat is nu weer typisch Amerikaans he? Die gasten denken zeker dat mensen tegenwoordig met een credit card geboren worden of dat er geen fraude mogelijk is. Niet iedereen (waaronder ik) wil betalen via internet…

  Nu vond ik het al een min punt dat Rosetta om zeep is gebracht, nou voor mij hoeft het niet, ik vind Snow prima zo…
  :thumbsdown::thumbsdown::thumbsdown:

 • Profielfoto
  polansky

  Hoe zit dat ook alweer als je net een nieuwe mac hebt gekocht, is het dan nog goedkoper? Hoe was dat bij de vorige versies? Heb net iets meer dan 2 maanden terug een de nieuwe Macbook Pro gekocht…

  Als je twee maand geleden je Mac al hebt gekocht hoef je niet te rekenen op een ‘Grace Period’. Deze is meestal 10 of 21 dagen (weet het zo niet meer), maar zeker geen kwartaal.

 • Profielfoto
  gsmaster

  Zalig! Kijk hier enorm naar uit!!!

 • Profielfoto
  wouwout

  heb veel zin in lion, prima om te updaten via de store. Ik hoop wel dat we in Lion iets meer vuurwerk krijgen dan full screen apps en een raster met icoontje van programma’s (ik begrijp ook niet dat iOS een raster met icoontjes is, en niet meer doet/kan)

  En ik had nooit gedacht dat ik dit nog eens zou zeggen, maar kijk eens waar Microsoft aan werkt (zie ook de video): http://www.engadget.com/2011/06/01/microsoft-unveils-windows-8-tablet-prototypes/

 • Profielfoto
  MichMich

  Ik hoop dat Apple/Akamai hun CDN goed op orde hebben. Het belooft nog een drukke boel te worden via de AppStore. Dat downloaden kan wel even gaan duren…;)

 • Profielfoto
  knekkie

  OSX is niet veel groeter dan een gemiddeld navigatie programma dat je uit de appstore trekt. Dat is toen ook massal goed gegaan. Ik denk niet dat dat nu grote problemen zal geven nu er nog betere servers gebouwd zijn.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Zou slim zijn om Lion goedkoop aan te bieden, want dat kan inderdaad veel mensen trekken. Apple haalt haar winst ook niet uit verkoop van OS X, maar juist uit verkoop van hardware en verder natuurlijk iTunes en AppStore verkopen.
  Om een snel platform daarvoor – het nieuwe Lion – goedkoop aan te bieden zou erg slim zijn. Ik vraag me trouwens sterk af of Apple dit echt doet. Ik denk zelf van niet.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Ik denk dat het niet zou kloppen als je Lion alleen via de Mac App Store zou kunnen kopen. Ik denk namelijk dat er best wel ergens een paar EU regels zijn te vinden die stellen dat de consument een keuze moet hebben wat betreft de manier van kopen. Nu worden mensen haast verplicht om een credit card aan te schaffen of om via een omslachtige wijze (Apple ondersteund geen Europese betaal methode’s) te betalen.
  .
  Stel dat een supermarkt zou zeggen: vanaf nu accepteren wij geen contant geld meer, maar alleen nog een pasje. Dat mag namelijk ook niet zolang fysiek geld een wettig betaalmiddel is.
  .
  En wat ook een beetje scheef zou zijn is het volgende:
  Iemand die na de introductie een Mac koopt heeft een fysieke (grijze) DVD met daarop Lion om op terug te kunnen vallen bij problemen. Maar iemand die al een Mac had en slechts upgrade naar Lion heeft waarschijnlijk Lion als DMG, en zal dan zeker zelf een bootable moeten branden? (die gaat niet eeuwig mee en is veel onbetrouwbaarder dan een geperste DVD)

  Of zie ik dit verkeerd???