Rick Stevenhaagen
Rick Stevenhaagen Nieuws 16 juni 2011

Geen vrienden? There’s an app for that

Sociale media maken bij veel mensen een groot gedeelte uit van hun dagelijks leven. Of het nu gebruikt wordt om contacten te onderhouden, foto’s te delen of door al dan niet automatisch te laten weten in welk café je nu weer bent beland. Het is ons niet gek genoeg. Daarom heeft Apple in 2009 een patent aangevraagd op sociaalnetwerken 2.0.

Hoe zou dat zijn, leven in één groot, bijna real-life sociaal netwerk? Apple heeft wel een idee. Jij geeft vrijwillig jouw interesses, laat je locatie overal vastleggen en geeft toestemming om jouw applicatiegebruik te monitoren. Aan de hand daarvan gaat Apple kijken aan wie het jou moet matchen.

Een mogelijke match is niet alleen afhankelijk van je huidige locatie, maar ook waar je in het verleden bent geweest. Komen jij en buurvrouw allebei regelmatig in de Paradiso, zijn jullie toevallig allebei geïnteresseerd in dinosauriërs en luisteren vaak naar Phil Collins? Goed nieuws, als jullie beiden hebben aangegeven dat je op zoek bent naar een levenspartner dan hebben jullie bingo. Via de iPhone kun je er na de ontdekking meteen werk van maken. Tijdens een ongemakkelijke casual talk bij de bushalte, was je hier waarschijnlijk nooit achter gekomen. Zoja, dan had het in elk geval veel meer tijd en moeite gekost.

Het patent is niet primair aangevraagd om een ordinaire datingapp in de markt te zetten. Het gaat om verschillende typen relaties, waarbij je vooral kunt denken aan vriendschap, zakelijk en liefde.

Privacy

De privacyvraag is een terechte. In hoeverre jouw privacy geschonden wordt is natuurlijk afhankelijk van de hoeveelheid informatie die je openstelt en welke bronnen je Apple laat gebruiken om tot die informatie te komen. Het is moeilijk voor te stellen dat Apple jouw data gebruikt zonder expliciet om toestemming te vragen. Het gaat namelijk niet zomaar om data. Het gaat in potentie om aankopen, downloads, reizen, werk, interesses, foto’s, telefoonnummers, bookmarks en ga zo maar door. Het zijn wat gegevens, maar dan heb je wel wat, vrienden.
Zover is het echter nog niet. De inhoud van het aangevraagde patent moet eerst omgezet worden in daadkracht en of dat zal gebeuren is geen zekerheidje.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Geen vrienden? There’s an app for that
Sluiten