Geen vrienden? There’s an app for that

Door: Rick Stevenhaagen - 12 reacties

Sociale media maken bij veel mensen een groot gedeelte uit van hun dagelijks leven. Of het nu gebruikt wordt om contacten te onderhouden, foto’s te delen of door al dan niet automatisch te laten weten in welk cafĂ© je nu weer bent beland. Het is ons niet gek genoeg. Daarom heeft Apple in 2009 een patent aangevraagd op sociaalnetwerken 2.0.

Hoe zou dat zijn, leven in Ă©Ă©n groot, bijna real-life sociaal netwerk? Apple heeft wel een idee. Jij geeft vrijwillig jouw interesses, laat je locatie overal vastleggen en geeft toestemming om jouw applicatiegebruik te monitoren. Aan de hand daarvan gaat Apple kijken aan wie het jou moet matchen.

Een mogelijke match is niet alleen afhankelijk van je huidige locatie, maar ook waar je in het verleden bent geweest. Komen jij en buurvrouw allebei regelmatig in de Paradiso, zijn jullie toevallig allebei geïnteresseerd in dinosauriërs en luisteren vaak naar Phil Collins? Goed nieuws, als jullie beiden hebben aangegeven dat je op zoek bent naar een levenspartner dan hebben jullie bingo. Via de iPhone kun je er na de ontdekking meteen werk van maken. Tijdens een ongemakkelijke casual talk bij de bushalte, was je hier waarschijnlijk nooit achter gekomen. Zoja, dan had het in elk geval veel meer tijd en moeite gekost.

Het patent is niet primair aangevraagd om een ordinaire datingapp in de markt te zetten. Het gaat om verschillende typen relaties, waarbij je vooral kunt denken aan vriendschap, zakelijk en liefde.

Privacy

De privacyvraag is een terechte. In hoeverre jouw privacy geschonden wordt is natuurlijk afhankelijk van de hoeveelheid informatie die je openstelt en welke bronnen je Apple laat gebruiken om tot die informatie te komen. Het is moeilijk voor te stellen dat Apple jouw data gebruikt zonder expliciet om toestemming te vragen. Het gaat namelijk niet zomaar om data. Het gaat in potentie om aankopen, downloads, reizen, werk, interesses, foto’s, telefoonnummers, bookmarks en ga zo maar door. Het zijn wat gegevens, maar dan heb je wel wat, vrienden.
Zover is het echter nog niet. De inhoud van het aangevraagde patent moet eerst omgezet worden in daadkracht en of dat zal gebeuren is geen zekerheidje.

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  Tumbler

  Dit is best iets voor mijn vriendloze broer:thumbsup:

 • Profielfoto
  MrHammond

  Het kan misschien iets leuks opleveren, maar ik vind de gedachte dat het ook flink misbruikt kan worden wel erg eng…

 • Profielfoto
  Hansi2124

  Ja, stel je voor: zit je in de trein van Geneve naar weet-ik-waar-naartoe. En ze blijft je maar achtervolgen:lol:

 • Profielfoto
  janbergstra

  Beter nog, dit is iets voor de vrouwloze broer van mijn broer:grin:

 • Profielfoto
  Koetjesreep

  Wie zegt dat die mensen op een partner zitten te wachten?

 • Profielfoto
  rdesign

  Er bestaat al iets wat daar erg op lijkt, de app MatchAround. In elkaar gezet door Nederlandse studenten!:)

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Kom je een meid tegen die helemaal bij jouw profiel hoort, dan is ze plots zo lelijk als de nacht.
  Hop, weer een probleem bij. Schud die maar een keer van je af :sarcastic: .

 • Profielfoto
  JaNiintendo

  En dus alleen mensen die een iDevice hebben kunnen elkaar matchen. Nadeeltje dus. Aangezien veel meisjes een BlackBerry of een HTC hebben…

 • Profielfoto
  Little Idiot

  Dan vallen alle welgevormde blondines met hun roze Blingmobieltjes af…
  Om de iPhone gebruiksters te ‘lokken’ moet je dus alle vrouwgerelateerde Apps gaan draaien en rondhangen bij de Bijenkorf:lol: Nee, dat gaat niet werken
  Dat snuffelen in je gegevens en gedrag begint gevaarlijke vormen aan te nemen; Ociania is dichtbij…

 • Profielfoto
  JH90

  Wie zegt dat die mensen op een partner zitten te wachten?

  Wie zegt dat mensen die app moeten gebruiken?

 • Profielfoto
  computer space

  Hebben de Japanners al een jaar of tien op hun mobiele netwerk (waar overigens ook SMS niet bestaat maar je al sinds jaar en dag een email-adres op je telefoon hebt voor snelle pushberichten). Aangeven wat je leuk vindt, en op moment dat er een match in jouw buurt is krijg je een bericht.
  Denk dat dit patent al in handen is van ITTdocomo.

 • Profielfoto
  computer space

  Ben trouwens benieuwd wie die patenttekeningen maakt. Volgens mij net zo’n figuur als de stem voor Movietrailers. Iedereen kent zijn werk, maar niemand heeft m ooit gezien.