Gaat iCloud de wereld veroveren?

Door: Rob van Rijn - 47 reacties

Op het veel besproken WWDC heeft de voorman van Apple eerder deze week de aankondiging gedaan dat ook Apple haar klanten wil bedienen met zogenaamde ‘cloud services’. Zoals het een moderne Apple productnaam betaamt, moet de naam beginnen met een ‘i’, vandaar dus de naam iCloud.

De diensten die onder iCloud vallen worden deze herfst aangeboden, zo is de verwachting. iCloud houdt in het opslaan van gegevens op de servers van Apple, zoals muziek, foto’s, films en natuurlijk persoonlijke bestanden als documenten, spreadsheets en presentaties. De introductie van iCloud dienstverlening vindt plaats onder gelijktijdige afbouw van het huidige MobileMe.

Als gebruikers van MobileMe is het ons overigens nog niet geheel duidelijk wat de consequenties voor ons als gebruikers zijn. Terecht is door een bezoeker van onze website de vraag gesteld wat de introductie van iCloud voor de betalende MobileMe accounthouder inhoudt. Wij weten het ook nog niet. Laten we ervan uitgaan dat, nu iCloud volgens Steve Jobs gratis wordt, we geen nieuwe facturen meer zullen ontvangen voor deze diensten.

Alom wordt wel aangenomen dat MobileMe niet goed zou werken. Bij hoge uitzondering gaf Steve Jobs dit zelf toe in zijn keynote speech op het eerder genoemde WWDC. Eerlijk gezegd herken ik me daar als gebruiker niet in. Ik was en ben best tevreden met mijn MobileMe pakket. E-mail synchroniseert fantastisch tussen mijn iMac, iPad en iPhone. Hetzelfde geldt voor mijn agenda’s. Ook heb ik al mijn persoonlijke bestanden opgeslagen op mijn iDisk. Ik kan altijd en overal bij mijn documenten. Kortom: mij hoor je niet.

Enfin, met enige argwaan heb ik kennis genomen van de nieuwe dienstverlening. Daarin stond ik niet alleen. Om geheel andere redenen zijn volgens Forbes de oprichters van ‘cloud services’ als Dropbox en Box.net nog niet zo onder de indruk van Apple’s nieuwe dienstenpakket. Beide bedrijven richten zich op online opslag van bestanden, met name van documenten, spreadsheets en presentaties, die over diverse platformen heen uitgewisseld kunnen worden. Dat is nochtans het grootste voordeel van deze bedrijven ten opzichte van Apple.

Drew Houston, CEO en mede-oprichter van Dropbox beroept zich op de geslotenheid van het alom geprezen en zwaar bekritiseerde ecosysteem dat Apple erop nahoudt. Houston stelt dat alles dat Apple aanbiedt fantastisch werkt in de gesloten Apple-omgeving. Maar zodra je de diensten op een Windows-machine wilt gebruiken, gaat het niet meer zo soepel. Het wordt volgens Houston een regelrechte ramp als je via iCloud bijvoorbeeld een Word-document over meerdere platformen tegelijkertijd wilt delen en bewerken. Vooral grote bedrijven zouden daar niet op zitten te wachten en dus is iCloud gedoemd tot een bescheiden marktaandeel van de huis-, tuin- en keukengebruikers die het gesloten ecosysteem van Apple eerder een zegening dan een beperking vinden.

Aaron Levie, de mede-oprichter van Box.net stelt het nog iets extremer: de enige winnende strategie voor ‘cloud based services’ draait om het omarmen van een open systeem/omgeving, het in verbinding en contact zijn met wie, waar en wat dan ook en een agnostische wereldbeschouwing. Die strategie lijkt haaks te staan op de strategie van Apple. En wat je er ook van vindt, je kunt niet ontkennen dat Apple het afgelopen decennium leidend is geweest in de wereld van zowel hardware als software. De vraag is natuurlijk welke strategie de winnende is. De tijd zal het leren. Vooralsnog blijf ik bij het gesloten ecosysteem van Apple.

Los van de synchronisatie van bestanden waarop Dropbox en Box.net zich richten, zullen de e-mail, agenda en contacten services worden verbeterd in iCloud. Het is alleen nog niet geheel duidelijk in welk opzicht. De grootste winst bij iCloud zit naar ons idee dan ook niet zozeer in de hier besproken diensten, maar in de online opslag en synchronisatie van muziek. Nu Apple over 18 miljoen liedjes beschikt en die in hoge kwaliteit bezit, kunnen wij niet wachten onze iTunes databases te synchroniseren.

Reacties

47 reacties
 • Profielfoto
  jakeh

  Kerel, het syncen van je mail en agenda’s gaat prima met google. (gmail, google calendar).

 • Profielfoto
  Elbertox

  Ik gebruik gmail ook om mijn mails en dergelijke te syncen, maar mijn agenda dan weer niet. Ik maak gebruik van verschillende kleuren voor werk, taken, school, vrije tijd en dat kan ik niet behouden met gmail. Dus ik ben blij met iCloud, mobileme was me iets te duur.

 • Profielfoto
  Erwal

  Er is inderdaad onduidelijkheid voor de mobileme gebruikers. Ik (wij) hebben al een paar jaar een mobileme family abonnement, kost € 119 per jaar, zeg afgerond €10 per maand. Nu hebben we per 7 november vernieuwd, dus tegen die tijd zal icloud wel klaar zijn, dus wij zijn blij, aannemende dat de huidige 4 gebruikers straks allemaal 5 GB te gebruiken hebben. En ik ga ervan uit dat het dan allemaal een stuk beter werkt want zoals Jobs zelf ook al aangaf was het niet het beste product uit Cupertino.
  Maar stel je hebt vorige maand je mobileme abonnement vernieuwd? Krijg je dan naar rato geld terug? En als we meer GB’s willen, kost dat dan ineens weer de hoofdprijs? Weet iemand al meer?

 • Profielfoto
  Aussie

  @Elbertox in Google agenda kan je weet ik hoeveel verschillende keuren agenda’s aanmaken.

  MobileMe was voor mij te traag, gesloten en beperkt. Ben toen uit het Apple ecosysteem gestapt en ga zeker niet terug. Gesloten systemen begin ik niet meer aan.

 • Profielfoto
  wesleybakker

  Het is al wel bekend wat er met de mobile me klanten gaat gebeuren hoor !
  We hoeven in iedergeval niet meer te betalen !
  Ik kreeg de volgende mail van apple:

  What does this mean for you as a MobileMe member?

  When you sign up for iCloud, you’ll be able to keep your MobileMe email address and move your mail, contacts, calendars, and bookmarks to the new service.

  Your MobileMe subscription will be automatically extended through June 30, 2012, at no additional charge. After that date, MobileMe will no longer be available.

  When iCloud becomes available this fall, we will provide more details and instructions on how to make the move. In the meantime, we encourage you to learn more about iCloud.

  Sincerely,

  The MobileMe Team

 • Profielfoto
  hapipiko

  hmm, gesloten of open systeem, in the cloud betekent niets anders dan dat je je bestanden op een andere computer parkeert.
  ik gebruik liever mijn externe harde schijf.
  Dat lijkt mij een stuk veiliger dan ‘ergens op een server in USA’.
  Zouden de enthousiastelingen hun iCloud ook gebruiken als die computers in China stonden, of Bulgarije of Israel?

  ik weet het: ik ben ouderwets. So What?

 • Profielfoto
  Meh1965

  Ik ben toch wel erg benieuwd naar de beweegreden dat Apple met deze gratis (?) service komt. Normaal gesproken kan de reden er maar één zijn: geld verdienen.

  Maar iCloud wordt gratis. Waar zit dus de spreekwoordelijke adder? Er zijn m.i. twee mogelijkheden:

  -de gratis opslagruimte voldoet voor de meeste gebruikers niet. Je zal dan tegen betaling cloudruimte bij moeten kopen.
  -Apple gaat iets doen met alle data die er op hun servers komt te staan. Het is niet gezegd dat ze alle data gaan bekijken (dat is tenslotte illegaal) maar zoals bekend is info over het gedrag van mensen met een computer heel veel geld waard. En dat gedrag is natuurlijk erg makkelijk in de gaten te houden als iedereen al zijn data op het Apple netwerk neerzet.

  Mocht de tweede optie werkelijkheid worden dan wordt het niet meer zozeer de vraag welke info vertrouw ik aan de buitenwereld (Apple) toe maar in welke vorm en hoe vaak.

  Ik ben niet paranoia en wat merk je er tenslotte van dat een bedrijf veel geld verdient aan de wetenschap wat ik allemaal uitvreet op mijn Mac (als de info goed wordt gebruikt zou de consument er zelfs beter van moeten worden), maar het is misschien toch een reden om de voorwaarden waar je ongetwijfeld mee akkoord moet gaan voordat je gebruik mag maken van iCloud (en die 99% van de gebruikers volgens mij niet lezen) voor deze ene keer toch eens door te nemen zodat je weet hoe Apple deze keer weer een recordwinst gaat maken over jouw digitale rug.

  Edit: waarom kan ik geen witregels gebruiken in mijn bericht? Begint dat gelazer nu al.:-)

 • Profielfoto
  Volkie

  Zolang Apple zo gesloten blijft als ze is zal iCloud niet “de wereld overnemen”. Apple sollutions werken prima op Apple hardware maar vaak moeilijker tot niet met devices van andere leveranciers. Zolang dat niet opgelost word zie ik iCloud niet de wereld overnemen. Tenzij apple een 100% marktaandeel op desktop/tablet/laptop/phone weet te krijgen maar dat lijkt me helemaal onmogelijk.

  Hiernaast is het niets nieuws, concurrenten hebben vergelijkbare diensten al veel langer in de cloud zoals hierboven al word aangegeven.

 • Profielfoto
  bugboy

  @Meh1965: In tegenstelling tot veel cloud diensten heeft Apple nog een ander verdienmodel. Door goede services en integratie aan te bieden kunnen ze meer hardware verkopen. Als jij al een iPhone hebt en die kan zonder gedoe synchroniseren met een iPad en niet met een Android tablet, dan zijn veel mensen geneigd om voor de iPad te kiezen. Hetzelfde gaat op voor iPods, MacBooks en iMacs. Gezien de marges de Apple heeft op de hardware wil ik wel geloven dat je daar zo’n dienst grotendeels mee kunt betalen.

  De meeste mensen die ik ken die een Mac hebben zijn aan Apple begonnen door de iPhone en dat beviel zo goed dat ze later een Mac hebben gekocht.

 • Profielfoto
  maconly

  @Elbertox in Google agenda kan je weet ik hoeveel verschillende keuren agenda\’s aanmaken.

  MobileMe was voor mij te traag, gesloten en beperkt. Ben toen uit het Apple ecosysteem gestapt en ga zeker niet terug. Gesloten systemen begin ik niet meer aan.

  Wat een rare reactie ” gesloten systemen ” als je geen argumenten heb hou dan je mond.

 • Profielfoto
  maconly

  de concurenten hebben ook weinig verweer een word document over verschillende platvormen zal weinig problemen opleveren het document zul je via een app kunnen openen .

  Het moet wel beter dan het voor mij slecht werkende mobileme , over 5 jaar hebben we geen opslag meer nodig.

 • Profielfoto
  Facundo

  Al mijn gegevens op de server van een megalomaan Amerikaans bedrijf zetten? Onderworpen aan de Amerikaanse wetgeving? Om alles gesynchroniseerd te houden? Geen denken aan. Sorry Apple, maar ik heb nog nooit problemen gehad om mijn devices gesynchroniseerd te houden zónder Mobileme of iCloud. Mijn externe HD voldoet uitstekend.

 • Profielfoto
  Baltimor

  Ik ben eigenlijk ook best wel fan van Mobile Me
  De nieuwe iCloud zier er wel leuk uit, maar ik ga het jammer genoeg niet kunnen gebruiken vrees ik.
  Ik heb een iPhone 3G die niet meer kan updaten naar iOS 5 en mijn Macbook is ondertussen ook al bijna 4 jaar oud (dus zonder multi touch trackpad) waardoor een aantal essentiele features in Lion ook niet zullen werken en ik het niet echt slim vindt om naar Lion te upgraden. iCloud gaat bijgevolg niet werken, waardoor ik alle functionaliteit die ik nu heb met Mobile Me ga verliezen.
  De enige optie is dat ik mijn hele Apple collectie vernieuw, maar dat zie ik eerlijk gezegd financieel niet zitten :s

 • Profielfoto
  JDFS

  Kan iemand mij vertellen of dat synchroniseren van muziek ook geldt voor muziek uit je bibliotheek? Dus al die mp3’tjes die ik zelf overbreng?

 • Profielfoto
  nrg

  Ik vraag me af wat er met de iDisk gaat gebeuren. Daar lees je niets meer over…

 • Profielfoto
  alaska

  @JDFS: Ja, maar dan kost het $25 per jaar. Dan worden je MP3’s wel geupgrade naar hogere kwaliteit.

 • Profielfoto
  THX-1138

  Ik mijn iTunes database helemaal niet syncen. Ik heb begrepen dat de boel dan opgezet wordt naar 256kpbs AAC formaat. Ik hou ’t liever op het 320kbps MP3 formaat wat ik nu heb. Al is het alleen maar omdat ik dat formaat met iedereen kan delen.

 • Profielfoto
  MacSjon

  iCloud klinkt leuk maar een aantal zaken die je nu hebt bij MobileMe zoals het hosten van je website, online photo galarie en iDisk mis ik volledig. Nee ik moet eerst maar even afwachten hoe dat gaat lopen met iCloud.

 • Profielfoto
  dannysss

  Ik heb IOS5 op me tel staan. En ik moet zeggen dat Icloud is grappig maar nog niet echt geweldig!

  Nu is mijn vraag of Ical en contact synchronisatie al werkt? Want dit krijg ik nog niet aan de praat. Of heeft Apple dit nog niet gelanceerd?

 • Profielfoto
  Meh1965

  @bugboy: ik dacht dat de marge op hardware maar minimaal was. Oh nee, dat was voor de resellers;-)

  Maar je hebt gelijk.

 • Profielfoto
  iStevie

  Ik heb IOS5 op me tel staan. En ik moet zeggen dat Icloud is grappig maar nog niet echt geweldig!

  Nu is mijn vraag of Ical en contact synchronisatie al werkt? Want dit krijg ik nog niet aan de praat. Of heeft Apple dit nog niet gelanceerd?

  Jij draait een beta versie van iOS5, iCloud en iOS5 wordt pas in de herfst officiëel gelanceerd! Is nu in testfase voor developers! Dat wordt de laatste dagen nog al eens vergeten!

 • Profielfoto
  Aussie

  @maconly: mag jij mij vertellen hoe ik mijn contactgegevens van
  MobileMe in een Android of Palm pre krijg. Met Gmail is dat geen probleem.
  Hoe kan ik met mijn Android straks in de iCould?

 • Profielfoto
  Aussie

  @Meh1965 wat dacht je van vendor lock-in? Als jij al je spullen in de iCould heb dan stap je niet zo snel meer over naar b.v. Android als je niet meer bij je data komt. Overigens is dat een hele slimme tactiek van Apple, gebruik een lose drm en een goed werkend ecosysteem en onder tussen trekken ze iedereen de fuik in.
  Ze hoeven er niet per se iets op te verdienen als je hele trouwe klanten krijgt die ieder jaar een nieuwe iPhone aanschaft en nog wat Applespul eromheen.

 • Profielfoto
  Tov

  Mij ontgaat de toegevoegde waarde van iCloud nog een beetje ten opzichte van Mobile Me. Kunnen we ook films verwachten? Dat zou ik een plus vinden. Wat is de rol van TimeCapsule in dit verhaal? Ieder afzonderlijk apparaat zal toch niet apart gaan syncen als ze zich binnen 1 huis bevinden? Waarom is deze dienst gratis? Moeten we ons zorgen maken over privacy-issues? Voor mij nog veel vragen en een beperkt enthousiasme.

 • Profielfoto
  Hans

  Ik vind het een beetje een huilverhaal over de openheid van iCloud. Apple heeft de API toch vrijgegeven? Dan is er toch helemaal geen nadeel aan het feit dat een propriety dienst is?

 • Profielfoto
  Tjakkahhh

  Begonnen met iTools … klik hier!

  Ik zie de meerwaarde helemaal niet… ik wil DropBox en Spotify functionaliteit in iCloud. Pfffttt

  Al jaren sync ik alles via iTools @mac en Mobileme gaat prima. Mijn iDisk is fantastisch zo ook het delen van foto’s en nu komen ze met iCloud. Niet te vroeg besluiten maar dit is/lijkt een beetje #fail

 • Profielfoto
  karelschapie

  Begonnen met iTools … klik hier!

  Ik zie de meerwaarde helemaal niet… ik wil DropBox en Spotify functionaliteit in iCloud. Pfffttt

  Al jaren sync ik alles via iTools @mac en Mobileme gaat prima. Mijn iDisk is fantastisch zo ook het delen van foto\’s en nu komen ze met iCloud. Niet te vroeg besluiten maar dit is/lijkt een beetje #fail

  Dropbox en Spotify lijkt me inderdaad ook wel fijn, maar achja. Dropbox en spotify apart werken ook prima iCloud erbij voor het syncen van m’n iDevices vind ik ook wel prettig

 • Profielfoto
  karelschapie

  Oh, en voor de “het is gratis, dus onbetrouwbaar”-roeperts. Het had ook niet goed geweest als je voor deze dienst had moeten betalen. Waarom is het gratis? Omdat het een functie is van je iDevice, en je kan niet zomaar een deel van je iDevice op slot gooien. Apple houdt niet van kabeltjes en terecht! Dit heeft niks met privacy te maken.

 • Profielfoto
  22091

  Informatie over de mobile me transitie

  http://support.apple.com/kb/HT4597

  Over het retourneren van Mobile Me winkelverpakkingen

  http://support.apple.com/kb/HT4445?viewlocale=nl_NL

 • Profielfoto
  Aussie

  @karelschapie Hoor je mij niet roepen hoor. Mijn ervaring: Google is gratis en betrouwbaar. MobileMe was betaald en ben ik veel contactdata kwijt geraakt en traag als dikke str*nt.

  Als Apple niet van draadjes houdt waarom moet ik mijn iPad nog steeds syncen met een kabel? Privacy heeft niets te maken met draadjes of iDevices die al dan niet op slot zitten, het gaat erom wat er in de (i)Could gebeurt.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Apple haalt zijn winst niet uit software of uit iCloud, maar inderdaad uit de verkoop van hardware. En iCloud lijkt ideaal om alle hardware met elkaar te kunnen verbinden. Het succes daarvan hangt volgens mij wel af ven de openheid van het systeem, want de meerderheid van de kopers van iPads en iPhones zou thuis nog wel ’s gewoon een Windhoos PC kunnen hebben staan. En daar moet het dus ook prima op werken. En juist voor bedrijven biedt iCloud enorme voordelen!
  Dus juist ook voor bedrijven die grote aantallen iPhones, iPads en Macs kunnen afnemen moet het goed kunnen werken.

  Is er trouwens wel ’s onderzoek gedaan naar de bezitters van iPhones en iPads: hoeveel procent een PC heeft en hoeveel procent een Mac? Ik zou het interessant vinden om dat te weten!

 • Profielfoto
  Erwal

  @boondock: thanks, nu snap ik ‘m denk ik:lol:

 • Profielfoto
  Marcell96

  hoezo veroveren? ik bedoel google heeft dit al lang, niks bijzonders aan…
  het is zelf best laat van apple!

 • Profielfoto
  JDFS

  @ alaska: Ik heb het niet over dat iTunes Match-‘gedoe’, want ik heb ook livesets van DJ’s in mijn collectie…

  Kan ik dat gewoon synchroniseren zonder USB-kabel? Dus zonder iTunes Match…

 • Profielfoto
  maconly

  @maconly: mag jij mij vertellen hoe ik mijn contactgegevens van
  MobileMe in een Android of Palm pre krijg. Met Gmail is dat geen probleem.
  Hoe kan ik met mijn Android straks in de iCould?

  Via je pc want die doet het wel met cloud, maar wat loop je nou te zeuren 1 het is gratis 2 voor pc boys kun je toch lekker aan de windhoos mobile of aan het android van bagger bedrijf google waarvan je zeker kan zijn dat zeje data misbruiken.

 • Profielfoto
  maconly

  @Meh1965 wat dacht je van vendor lock-in? Als jij al je spullen in de iCould heb dan stap je niet zo snel meer over naar b.v. Android als je niet meer bij je data komt. Overigens is dat een hele slimme tactiek van Apple, gebruik een lose drm en een goed werkend ecosysteem en onder tussen trekken ze iedereen de fuik in.
  Ze hoeven er niet per se iets op te verdienen als je hele trouwe klanten krijgt die ieder jaar een nieuwe iPhone aanschaft en nog wat Applespul eromheen.

  Al die gegevens staan gewoon op je pc iphone ipad ipod .

  Wat een onzin verkoop jij hier wat wordt het volgende apple is te duur .
  Virussen worden niet voor apple gemaakt omdat het weinig gebruikers heeft.
  Er zijn geen programma’s voor de mac.
  Een mac is alleen voor ontwerpers.

  Blah blah

 • Profielfoto
  maconly

  @karelschapie Hoor je mij niet roepen hoor. Mijn ervaring: Google is gratis en betrouwbaar. MobileMe was betaald en ben ik veel contactdata kwijt geraakt en traag als dikke str*nt.

  Als Apple niet van draadjes houdt waarom moet ik mijn iPad nog steeds syncen met een kabel? Privacy heeft niets te maken met draadjes of iDevices die al dan niet op slot zitten, het gaat erom wat er in de (i)Could gebeurt.

  Syncen wordt in ios5 draadloos. Kijk de wwdc nog eens na om voorbereid te bashen.

 • Profielfoto
  BigAL

  Voordat mensen gaan denken dat de cloud iets nieuws is, is vooral terug van weggeweest. In de begin dagen van de computer, toen geheugen schaars en duur was, was er alleen maar op afstand opgeslagen informatie, waar met een verbinding toegang tot werd verkregen. Toen kreeg je de pc revolutie en nu is het weer back to the old days. Over een paar jaar weer een beweging de andere kant op.

 • Profielfoto
  hapipiko

  maconly:

  Via je pc want die doet het wel met cloud, maar wat loop je nou te zeuren 1 het is gratis 2 voor pc boys kun je toch lekker aan de windhoos mobile of aan het android van bagger bedrijf google waarvan je zeker kan zijn dat zeje data misbruiken.

  typisch de reactie van een fanboy die zelfs ‘er over praten’ als een aanslag op zijn bestaan ziet, gelijk de SGP’ers. Wat kortzichtig en sectarisch.

 • Profielfoto
  macdotcom

  Natuurlijk gaat iCloud de wereld veroveren.
  Dat doen ze met alle ontwerpen en ontwikkelingen.
  Alleen zal niemand het willen toegeven, zoals gewoonlijk.

 • Profielfoto
  sally

  De iCloud (of welke cloud dan ook) gaat mijn wereld niet veroveren.
  Ik merk juist een sterke terugtrekkende beweging bij mezelf.
  Liever geen persoonlijke informatie van mij in een Amerikaans datacentrum.

 • Profielfoto
  maconly

  maconly:

  Via je pc want die doet het wel met cloud, maar wat loop je nou te zeuren 1 het is gratis 2 voor pc boys kun je toch lekker aan de windhoos mobile of aan het android van bagger bedrijf google waarvan je zeker kan zijn dat zeje data misbruiken.

  typisch de reactie van een fanboy die zelfs \’er over praten\’ als een aanslag op zijn bestaan ziet, gelijk de SGP\’ers. Wat kortzichtig en sectarisch.

  Ik ben kritisch zat op apple maar dat onzin bashen is vermoeiend , jij mengt je ook ergens in maar ontkracht ook niets van wat ik schrijf.

 • Profielfoto
  hapipiko

  @maconly,

  nou maak maar eens hard waarom je google een baggerbedrijf vindt.
  en leg uit waarom google wèl en Apple je data niet misbruikt.

  tijd gaat nu in:lol:

 • Profielfoto
  maconly

  @ hapipiko

  ik doe zaken met google ik koop advertentieruimte , arrogante club mensen die denken dat ze regelrechte afgezanten zijn van god , ze weten wel alles van hun be-zoekers , zoek maar eens wat via google en let daarna maar eens op wat voor banners en adds je tegenkomt op websites, die adds zijn op jouw eerdere zoekgedrag georiënteerd one click is money en levert bakken met geld op voor google.

  Apple verdient zijn geld anders dan google , ze zullen ongetwijfeld het gedrag van hun klanten in de gaten houden en daar hun beleid op toepassen .

  Voor negatieve verhalen over apple moet je het toch echt in de garantie hoek zoeken.

 • Profielfoto
  hapipiko

  @maconly,
  Bedankt voor je uitleg. (en nog net binnen de tijd :grin:)
  Ben me wel aan het afvragen, waarom je dan toch zaken doet met een bedrijf als google. Je omschirjft het als baggerbedrijf en legt uit waarom je dit vindt.

  Grappig dat je google omschrijft als “een arrogante club mensen die denken dat ze regelrechte afgezanten zijn van god”, want dat beeld heb ik nou juist van Appel fans.
  De producten van Apple vind ik ok, maar sommige volgelingen zijn wel erg enthousiast, fantatiek, in het beleiden van hun geloof :innocent:

 • Profielfoto
  maconly

  Zaken moet je wel doen met google want die zijn marktleider , dit komt omdat de consument gemakzuchtig is en alleen maar google gebruikt om te zoeken en dat weten die klootzakken waar ik zaken mee moet doen maar al te goed.

  Maar effe terug on topic dat icloud dat wordt echt weer een groot succes voor Apple.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot