Rob van Rijn
Rob van Rijn Nieuws 10 juni 2011
Leestijd: 3 minuten

Gaat iCloud de wereld veroveren?

Op het veel besproken WWDC heeft de voorman van Apple eerder deze week de aankondiging gedaan dat ook Apple haar klanten wil bedienen met zogenaamde ‘cloud services’. Zoals het een moderne Apple productnaam betaamt, moet de naam beginnen met een ‘i’, vandaar dus de naam iCloud.

De diensten die onder iCloud vallen worden deze herfst aangeboden, zo is de verwachting. iCloud houdt in het opslaan van gegevens op de servers van Apple, zoals muziek, foto’s, films en natuurlijk persoonlijke bestanden als documenten, spreadsheets en presentaties. De introductie van iCloud dienstverlening vindt plaats onder gelijktijdige afbouw van het huidige MobileMe.

Als gebruikers van MobileMe is het ons overigens nog niet geheel duidelijk wat de consequenties voor ons als gebruikers zijn. Terecht is door een bezoeker van onze website de vraag gesteld wat de introductie van iCloud voor de betalende MobileMe accounthouder inhoudt. Wij weten het ook nog niet. Laten we ervan uitgaan dat, nu iCloud volgens Steve Jobs gratis wordt, we geen nieuwe facturen meer zullen ontvangen voor deze diensten.

Alom wordt wel aangenomen dat MobileMe niet goed zou werken. Bij hoge uitzondering gaf Steve Jobs dit zelf toe in zijn keynote speech op het eerder genoemde WWDC. Eerlijk gezegd herken ik me daar als gebruiker niet in. Ik was en ben best tevreden met mijn MobileMe pakket. E-mail synchroniseert fantastisch tussen mijn iMac, iPad en iPhone. Hetzelfde geldt voor mijn agenda’s. Ook heb ik al mijn persoonlijke bestanden opgeslagen op mijn iDisk. Ik kan altijd en overal bij mijn documenten. Kortom: mij hoor je niet.

Enfin, met enige argwaan heb ik kennis genomen van de nieuwe dienstverlening. Daarin stond ik niet alleen. Om geheel andere redenen zijn volgens Forbes de oprichters van ‘cloud services’ als Dropbox en Box.net nog niet zo onder de indruk van Apple’s nieuwe dienstenpakket. Beide bedrijven richten zich op online opslag van bestanden, met name van documenten, spreadsheets en presentaties, die over diverse platformen heen uitgewisseld kunnen worden. Dat is nochtans het grootste voordeel van deze bedrijven ten opzichte van Apple.

Drew Houston, CEO en mede-oprichter van Dropbox beroept zich op de geslotenheid van het alom geprezen en zwaar bekritiseerde ecosysteem dat Apple erop nahoudt. Houston stelt dat alles dat Apple aanbiedt fantastisch werkt in de gesloten Apple-omgeving. Maar zodra je de diensten op een Windows-machine wilt gebruiken, gaat het niet meer zo soepel. Het wordt volgens Houston een regelrechte ramp als je via iCloud bijvoorbeeld een Word-document over meerdere platformen tegelijkertijd wilt delen en bewerken. Vooral grote bedrijven zouden daar niet op zitten te wachten en dus is iCloud gedoemd tot een bescheiden marktaandeel van de huis-, tuin- en keukengebruikers die het gesloten ecosysteem van Apple eerder een zegening dan een beperking vinden.

Aaron Levie, de mede-oprichter van Box.net stelt het nog iets extremer: de enige winnende strategie voor ‘cloud based services’ draait om het omarmen van een open systeem/omgeving, het in verbinding en contact zijn met wie, waar en wat dan ook en een agnostische wereldbeschouwing. Die strategie lijkt haaks te staan op de strategie van Apple. En wat je er ook van vindt, je kunt niet ontkennen dat Apple het afgelopen decennium leidend is geweest in de wereld van zowel hardware als software. De vraag is natuurlijk welke strategie de winnende is. De tijd zal het leren. Vooralsnog blijf ik bij het gesloten ecosysteem van Apple.

Los van de synchronisatie van bestanden waarop Dropbox en Box.net zich richten, zullen de e-mail, agenda en contacten services worden verbeterd in iCloud. Het is alleen nog niet geheel duidelijk in welk opzicht. De grootste winst bij iCloud zit naar ons idee dan ook niet zozeer in de hier besproken diensten, maar in de online opslag en synchronisatie van muziek. Nu Apple over 18 miljoen liedjes beschikt en die in hoge kwaliteit bezit, kunnen wij niet wachten onze iTunes databases te synchroniseren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Gaat iCloud de wereld veroveren?
Sluiten