Rick Stevenhaagen
Rick Stevenhaagen Nieuws 7 juni 2011
Leestijd: 1 minuut

Functies iOS 5: aanvulling op de keynote

Zowel OS X Lion als iOS 5 zijn tijdens de keynote van gisteren niet van begin tot eind gepresenteerd. Inmiddels is er meer bekend geworden over iOS 5. In dit artikel bespreken we deze functies. Ditmaal dus geen speculaties of geruchten. Hoewel het altijd kan gebeuren dat bepaalde functionaliteit in een uiteindelijke versie verdwijnt.

In versie 5 van het mobiele besturingssysteem heb je de mogelijkheid een LED-lampje te laten knipperen bij een notificatie op de iPhone. Een functie die al jarenlang gemeengoed is op de telefoonmarkt, lijkt nu eindelijk geïntroduceerd te worden op Apple’s smartphone. De andere iOS 5-functies worden verderop in het artikel besproken.

Pinch terug naar home

In de eerste beta van iOS 4.3 had je de mogelijkheid om met een vingerbeweging naar het homescreen te gaan. Hierna is de functie uit het systeem gehaald en in iOS 5 is deze inmiddels weer opgedoken. Het gaat om een pinch-beweging met vier vingers, die je terugbrengt naar het homescreen. Dezelfde beweging is gepresenteerd in OS X Lion. Na invoer brengt de Mac je naar het bureaublad.

AssistiveTouch

AssistiveTouch valt onder het menu toegankelijkheid. Door AssistiveTouch aan te zetten krijg je de mogelijkheid om apparaten aan te sluiten die mensen met beperkingen kunnen helpen hun functioneren te verbeteren.

In hetzelfde menu kan je de aanraakgevoeligheid van het touchscreen aanpassen. Daarnaast kan je eigen handgebaren creeëren om het besturen van de iPhone makkelijker of persoonlijker te maken. Terwijl veel andere high-end toestellen nog niet geheel multi-touch werken, timmert Apple op dit gebied dus goed aan de weg.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Functies iOS 5: aanvulling op de keynote
Sluiten