Functies iOS 5: aanvulling op de keynote

Door: Rick Stevenhaagen - 13 reacties

Zowel OS X Lion als iOS 5 zijn tijdens de keynote van gisteren niet van begin tot eind gepresenteerd. Inmiddels is er meer bekend geworden over iOS 5. In dit artikel bespreken we deze functies. Ditmaal dus geen speculaties of geruchten. Hoewel het altijd kan gebeuren dat bepaalde functionaliteit in een uiteindelijke versie verdwijnt.

In versie 5 van het mobiele besturingssysteem heb je de mogelijkheid een LED-lampje te laten knipperen bij een notificatie op de iPhone. Een functie die al jarenlang gemeengoed is op de telefoonmarkt, lijkt nu eindelijk¬†ge√Įntroduceerd¬†te worden op Apple’s smartphone. De andere iOS 5-functies worden verderop in het artikel besproken.

Pinch terug naar home

In de eerste beta van iOS 4.3 had je de mogelijkheid om met een vingerbeweging naar het homescreen te gaan. Hierna is de functie uit het systeem gehaald en in iOS 5 is deze inmiddels weer opgedoken. Het gaat om een pinch-beweging met vier vingers, die je terugbrengt naar het homescreen. Dezelfde beweging is gepresenteerd in OS X Lion. Na invoer brengt de Mac je naar het bureaublad.

AssistiveTouch

AssistiveTouch valt onder het menu toegankelijkheid. Door AssistiveTouch aan te zetten krijg je de mogelijkheid om apparaten aan te sluiten die mensen met beperkingen kunnen helpen hun functioneren te verbeteren.

In hetzelfde menu kan je de aanraakgevoeligheid van het touchscreen aanpassen. Daarnaast kan je eigen handgebaren cree√ęren om het besturen van de iPhone makkelijker of persoonlijker te maken. Terwijl veel andere high-end toestellen nog niet geheel multi-touch werken, timmert Apple op dit gebied dus goed aan de weg.

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  markmulder1982

  En waar kun je dat led lampje dan aan zetten ?

 • Profielfoto
  sanderploegsma

  Persoonlijke handgebaren? Super!

 • Profielfoto
  csteelooper

  Yay! erg blij met AssistiveTouch! Ben zelf motorisch gehandicapt maar kan (gelukkig!) mijn iPhone zonder enig probleem bedienen, inclusief alle Multitouch Gestures‚Ķ Maar dit gaat HEEL handig zijn voor zo’n 90% van mijn kenissen, voor wie dit NIET het geval is! Way To Go, APPLE!
  .
  The most accessible phone ever, made more accessible.

 • Profielfoto
  MrTeal

  En waar zit dit bewuste LED lampje dan verstopt?

 • Profielfoto
  PowerMacje

  Ik vermoed dat met het LED-lampje de flitser wordt bedoeld.

 • Profielfoto
  pdreissen

  En waar kun je dat led lampje dan aan zetten ?

  Vraag, waar zit in godsnaam een LED lampje op de iPhone (buiten de fliters) die voor dit soort doeleinden gebruikt kan worden ? Of gaan we de flitser gebruiken om ons te waarschuwen voor nieuwe berichten ?

  Ben erg benieuwd!

 • Profielfoto
  Daan25

  En waar kun je dat led lampje dan aan zetten ?

  Vraag, waar zit in godsnaam een LED lampje op de iPhone (buiten de fliters) die voor dit soort doeleinden gebruikt kan worden ? Of gaan we de flitser gebruiken om ons te waarschuwen voor nieuwe berichten ?

  Ben erg benieuwd!

  Gewoon een paar pixels van het display laten oplichten.

 • Profielfoto
  bram91

  Ik meen gelezen te hebben dat hier inderdaad de LED flitser aan de achterkant voor wordt gebruikt.

  Wel erg vreemd, aangezien mijn iPhone meestal met het scherm naar boven ergens ligt en je zo dus geen lichtje ziet.

 • Profielfoto
  SunKeeper

  En waar kun je dat led lampje dan aan zetten ?

  Vraag, waar zit in godsnaam een LED lampje op de iPhone (buiten de fliters) die voor dit soort doeleinden gebruikt kan worden ? Of gaan we de flitser gebruiken om ons te waarschuwen voor nieuwe berichten ?

  Ben erg benieuwd!

  Gewoon een paar pixels van het display laten oplichten.

  Maar dan gaat toch de backlight van het hele scherm aan? Of zit ik hier mis?

 • Profielfoto
  santi

  Echt lekker belangrijk dat LED-lampje. Waar ik me druk over maar is: wordt dat idiote auto-suggestiesysteem van de Mail en SMS ook aangepast? Dat is wat Android erg goed doet. Ik haat het dat gekke dingen als à en THE als standaard zijn en dat je dat niet kan aanpassen.

 • Profielfoto
  Edwin377

  Ik zag dat het icoon voor muziek veranderd is op de iPhone. Het was een oranje icoon met een witte gestileerde iPod. Nu zijn het muzieknoten geworden, net als op de iPod touch. Het clickwheel wordt nu dus ook op die manier uitgefaseerd. De verwijzing naar de klassieke iPod is hiermee echt geschiedenis.

 • Profielfoto
  santi

  Edwin, de klassieke iPod, namelijk de iPod Classic, is nog steeds in productie. Gelukkig maar, want dat ding is prachtig en evengoed erg handig in de omgang.

 • Profielfoto
  ray-

  dat LED-lampje zal gewoon softwarematige ondersteuning zijn voor toekomstige iphones hé;-)

  en net als santi, word ik ook gewoon stekezot van die woordenboek in iOS. Dat werkt echt langs geen kanten. Geen enkel woord slaat die op en keer op keer geeft die altijd dezelfde verkeerde suggestie aan. Het is ook heel onlogisch dat je op het woord moet drukken om de suggestie te verwijderen…