‘Facebook ontwikkelt platform HTML5-apps’

Door: Rick Stevenhaagen - 12 reacties

Volgens TechCrunch is Facebook bezig met een geheim project, genaamd Project Spartan. Het zou daarvoor samenwerken met ongeveer tachtig ontwikkelaars in een poging een eigen platform voor applicaties te ontwikkelen. Het gaat om HTML5-applicaties, waardoor het beheer in zijn geheel buiten de zorg van Apple valt.

Een blogger van TechCrunch beweert dat hij het project met eigen ogen heeft gezien. Volgens hem is het project een mobiele versie van Facebook met “drop-down menu’s voor apps”. Binnen de Facebookomgeving kun je dus apps ‘downloaden’, starten en gebruiken.

Voor Facebook zijn er op het eerste gezicht meerdere voordelen, waaronder:

 • betalingen met Facebook Credits;
 • gebruik van het eigen advertentiesysteem;
 • het (nog) beter leren kennen van zijn gebruikers.

Niet alleen Facebook heeft voordeel aan Project Spartan. Ontwikkelaars kunnen hun apps door het gebruik van HTML5 makkelijker compatible maken met verschillende mobiele platformen. Dat is voor de gebruiker ook een uitkomst, omdat een iPhone-app dan eerder op Android of een ander OS zal draaien. Dat Android binnen de doelgroep valt is door de blogger van TechCrunch bevestigd, maar Facebook richt zich volgens hem vooral op iOS.

Er zijn geen details bekend die wijzen op de voortgang van het project. Een releasedatum of toezegging dat het platform erÂ ĂŒberhaupt gaat komen, blijven we je vooralsnog verschuldigd.

Apple is in 2007 begonnen met een concept van webapps in Safari. Het idee erachter was dat het de stabiliteit van een telefoon ten goede komt. In juli 2008 kwam Apple op dit eigen idee terug en lanceerde de App Store.

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  MacAanZee

  Wat zou daar in vredesnaam het voordeel van kunnen zijn boven alle Apps die we al hebben. Ik zou het niet weten.

 • Profielfoto
  MarvinE

  @MacAanZee veel meer vrijheid voor de devellopers i.p.v. dat Apple in hun nek hijgt over wat wel / niet mag. Dat is alvast Ă©Ă©n punt. Tweede punt is dat het aantal Facebook-gebruikers vele malen groter is dan het aantal App Store gebruikers (het exacte aantal weet ik niet) wat het veel aantrekkelijker maakt voor devellopers om daar ook bij te ontwikkelen.

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Hulde! Dit is pas vooruitgang!

 • Profielfoto
  Maverick9898

  @MarvinE: Volgens mij zijn er zo’n 150 miljoen iOS devices verkocht (meen ik me te herinneren van del aatste keynote) en ongeveer 700 miljoen Facebook users dus dat is the math

 • Profielfoto
  Brambo1978

  Concurentie is altijd goed

 • Profielfoto
  iPredict

  alsjeblieft geen 3rd party rotzooi. ik haat betaalsystemen bij derden, advertentie maakt me niet bepaald vrolijk (zeker niet op een klein scherm) en het verzamelen van mijn gegevens a la google zou ik graag de doodstraf tegenover willen zetten, helaas beschik ik niet over de macht om dat te doen.

 • Profielfoto
  knekkie

  ik juich het ook toe. Dit komt de ontwikkeling van HTML5 alleen maar ten goede. Des te meer mensen het omarmen des te beter het door gaat ontwikkelen. Apple was groot voorstander van Web Apps voordat de AppStore bestond. En nu krijgen ze waar ze om vroegen. Het bijt elkaar niet. Iedereen heeft er baad bij. ook niet iOS apparaat gebruikers kunnen waarschijnlijk op de HTML5 versie van FB.

 • Profielfoto
  remcob00

  Scheelt je als Developer een hoop geld en kennis. Ik zou het fantastisch als zoiets komt. Heeft eigenlijk iets weg van PhoneGap alleen moet je dan als nog een Apple Developer account hebben. Nog een groot voordelen: je kunt hoogstwaarschijnlijk ook gewoon apps op Windows ontwikkelen. Ik hoop dat dit er echt komt:lol: .

 • Profielfoto
  Little Idiot

  Ben benieuwd welke data ze daarmee gaan binnen hengelen. Facebook probeert zijn eigen schil in het internet te bouwen; zonder controle van buitenaf de ideale omgeving om je van vriend consument te maken waar ze alles van weten.

 • Profielfoto
  maconly

  wat is facebook ?

 • Profielfoto
  Soulshaker

  ik juich het ook toe. Dit komt de ontwikkeling van HTML5 alleen maar ten goede. Des te meer mensen het omarmen des te beter het door gaat ontwikkelen. Apple was groot voorstander van Web Apps voordat de AppStore bestond. En nu krijgen ze waar ze om vroegen. Het bijt elkaar niet. Iedereen heeft er baad bij. ook niet iOS apparaat gebruikers kunnen waarschijnlijk op de HTML5 versie van FB.

  Ja , maar toch durf ik wedden dat het van Apple weer niet mag , want dan lopen ze centjes mis…… heel veel centjes :slant:

 • Profielfoto
  peterwillemsen

  ik juich het ook toe. Dit komt de ontwikkeling van HTML5 alleen maar ten goede. Des te meer mensen het omarmen des te beter het door gaat ontwikkelen. Apple was groot voorstander van Web Apps voordat de AppStore bestond. En nu krijgen ze waar ze om vroegen. Het bijt elkaar niet. Iedereen heeft er baad bij. ook niet iOS apparaat gebruikers kunnen waarschijnlijk op de HTML5 versie van FB.

  Ja , maar toch durf ik wedden dat het van Apple weer niet mag , want dan lopen ze centjes mis…… heel veel centjes :slant:

  Wat zouden ze er tegen kunnen doen? Ze kunnen toch nooit websites blokkeren? HTML5 ondersteuning uitschakelen ook niet, wan dan halen ze juist features weg, wat voor de nodige kritiek gaat zorgen denk ik. :slant: