Externe grafische kaart via Thunderbolt

Door: Rick Stevenhaagen - 15 reacties

Sony heeft een product aangekondigd met Light Peak-technologie, wat dezelfde techniek gebruikt als Apple’s Thunderbolt. Eerder werd geclaimd dat Apple Thunderbolt een jaar lang exclusief zou mogen gebruiken. Die bewering blijkt dus niet te kloppen.

Het recentelijk aangekondigde Power Media Dock, bevat een videokaart en wordt aangesloten op een Thunderboltpoort. Van binnen herbergt het apparaat een AMD Radeon HD 6650M met 1GB VRAM. Dankzij een HDMI- en VGA-poort, kan je twee extra schermen aansluiten.

De toepassing is er één om enthousiast van te worden. Als je zo’n kaart aan een toekomstige MacBook Air of Mac mini hangt, zorgt dat voor een enorme boost.

Naast de videokaart zit er ook een Blu-ray speler in het apparaat. Het Media Dock wordt voorgesteld in combinatie met een nieuwe Sony Vaio laptop. Zowel de computer als het Dock worden eind volgende maand in Europa verwacht. In het persbericht wordt niet gesproken over compatibiliteit met OS X.

Voorkant van het Power Media Dock

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  sven-

  Nu alleen nog wachten totdat de bandwidth van ThunderBolt in de buurt komt van de voor high-end GPU’s benodigde bandwidth, maar mooie ontwikkelingen!

 • Profielfoto
  SunKeeper

  In het persbericht wordt niet gesproken over compatibiliteit met OS X.

  Als Thunderbolt echt een open standaard is, lijkt me deze vraag niet van toepassing. Dan werkt het gewoon, ook al is Blue-Ray een ‘bag of hurt’ volgens Jobs.

  Edit: het bericht is niet echt volledig. Waar dienen de 2 USB-poorten en de Ethernet-aansluiting voor?

 • Profielfoto
  Bart01

  Is er al iets bekend over een prijs? Een indicatie?

  (@sunkeeper, blu-ray)

 • Profielfoto
  iPod Jimmy

  Wat gaat dat kosten?

 • Profielfoto
  brandrob

  Wat gaat dat kosten?

  PMD met DVD-station [+ 399.99 € ]
  Inclusief AMD Radeon HD graphics met 1 GB VRAM, extra USB-poorten plus VGA- en HDMI®-uitgangen en een dvd-station.

  PMD met Blu-ray Disc-speler [+ 450.0 € ]
  Inclusief AMD Radeon HD graphics met 1 GB VRAM, extra USB-poorten plus VGA- en HDMI®-uitgangen en een Blu-ray Disc(TM)-speler.
  Exclusief bij Sony online

  PMD met Blu-ray Disc writer [+ 525.0 € ]
  Inclusief AMD Radeon HD graphics met 1 GB VRAM, extra USB-poorten plus VGA- en HDMI®-uitgangen en een Blu-ray Disc(TM)-schrijver.
  Exclusief bij Sony online

  Bron: http://www.sony.nl/product/vn-z-series en dan die blauwe ‘Configureren’-knop.

 • Profielfoto
  NTG

  Maar deze kaart is bedoelt voor render-doeleinden? Ik kan me niet voorstellen dat je hier bijvoorbeeld kan gamen?

 • Profielfoto
  brandrob

  @NTG: Nouja, de 6650M is geen geweldige gamekaart natuurlijk, maar ook zeker niet de langzaamste op aarde — en in elk geval sneller dan de grafische kaart in bijvoorbeeld een MacBook air of het instapmodel MacBook Pro. En aangezien je daar al aardig mee kunt gamen (als je niet alles op vol zet), moet het hier zeker mee lukken.

 • Profielfoto
  1234

  ??? waarom zit er VGA op? oldskool..

 • Profielfoto
  apenstaartje

  Leuk maar eigenlijk wacht ik het meest op een Thunderbolt hub, 1 kabel naar de hub, daar alle andere aansluitingen (ethernet, video, usb, fireware, thunderbolt etc). Wacht er eigenlijk sinds mijn eerste laptop al op (nou, tweede eigenlijk want de eerste was een Duo met Dock).

 • Profielfoto
  MacKevin11

  Hier heb ik al zo lang over zitten denken waarom het er niet was! En niemand wist het eigenlijk… Jah dat de brandbreedte te klein was… Maar komop, het is nu 10gb per seconden! Hoeveel heb je nodig?

  Ik heb wel eens gedacht dat er ooit externe schermen zouden zijn (het verbaast me niks als Apple en intel die samen zouden ontwikkelen) en dat deze dan een eigen videokaart bevatten. Dat wil zeggen dat je je MacBook (Pro/Air/-) aansluit via (in dit geval thunderbolt) en dat je dan doormiddel van die extra videokaart toch nog op hogere resoluties (1920×1080) fatsoenlijk snel kunt werken.
  Als ik nu mijn 1680×1050 screen aanlsuit op mijn MacBook Pro 13″ i5 (met intel 3000) dan lukt Call of Duty nog… Maar zwaardere games als Battlefield word toch echt een probleem.
  Als er dan zo’n schermen met ingebouwde videokaarten kunnen komen dan zou dat wel handig zijn.

  Het is btw geen nieuw idee, een jaar geleden kon je ook al via firewire (en zelfs usb) een externe videokaart aansluiten… Ik zal wel een link zoeken, natuurlijk zijn het dan niet de beste videokaarten maar het idee was er…

 • Profielfoto
  iep

  De “claim” dat Apple exclusiviteit had heeft alleen tussen de oren van mensen bestaan die nogal ultra hardleers zijn. Intel heeft van meet af aan glashard ontkent dat er sprake was van exclusiviteit. Die claim is bij de introductie van Thunderbolt per direct van tafel geveegd door Intel woordvoerders.
  .
  Sony gebruikt hier overigens hun eigen proprietary connector op basis van de USB3 connector. Dit is dus niet compatible met Thunderbolt en waarschijnlijk ook de reden waarom men van Light Peak en niet van Thunderbolt spreekt. Light Peak/Thunderbolt laten dit soort dock toepassingen toe dus het was wachten tot de eerste die met een dock aan kwam zetten. Ik ben benieuwd wat bijv. een Henge Docks hiermee gaat doen.

 • Profielfoto
  joram

  In het persbericht wordt niet gesproken over compatibiliteit met OS X.

  Als Thunderbolt echt een open standaard is, lijkt me deze vraag niet van toepassing. Dan werkt het gewoon, ook al is Blue-Ray een \’bag of hurt\’ volgens Jobs.

  Edit: het bericht is niet echt volledig. Waar dienen de 2 USB-poorten en de Ethernet-aansluiting voor?

  Klopt niet helemaal helaas… de videokaart moet nog steeds een OSX-specifieke driver bevatten om te werken via/met/voor een Mac:)

  Maar als zoiets zou uitkomen voor de Mac dan kan menigeen gewoon over naar een Mac Mini:D

 • Profielfoto
  polansky

  Een mediahub gebaseerd op thunderbolt lijkt me wel wat.
  Ik bedoel dan niet een mediahub in de zin van audio en video, maar een apparaat dat een aanvulling is op de bestaande poorten van een mac.

  Ik mis toch echt wel USB 3 en eSata.
  Zo’n soort hubje dat je met een thunderbolt kabel aan je mac vastmaakt, dat lijkt me wel wat!

 • Profielfoto
  Hessel89

  is natuurlijk te verwachten dat deze niet compatible is met mac osx…;)

  sony en apple zijn concurrenten

  valt me trouwens wel op dat het steeds meer een trend word om computer onderdelen te fragmenteren… losse CPU (mac mini), losse dvd drive (superdrive) los beeldscherm/hub (thunderbolt display), losse harddrive, en nu ook nog een losse grafische kaart.

  het is nu allemaal mogelijk met thunderbolt.

  opzich wel een aparte ontwikkeling..

 • Profielfoto
  1984

  .Sony gebruikt hier overigens hun eigen proprietary connector op basis van de USB3 connector. Dit is dus niet compatible met Thunderbolt en waarschijnlijk ook de reden waarom men van Light Peak en niet van Thunderbolt spreekt. Light Peak/Thunderbolt laten dit soort dock toepassingen toe dus het was wachten tot de eerste die met een dock aan kwam zetten. Ik ben benieuwd wat bijv. een Henge Docks hiermee gaat doen.

  Hoe werkt dat ding op de huidige Macs met USB 3