Conan O’Brien dolblij met Final Cut Pro X

Door: Lucas Raggers - 43 reacties

Reacties

43 reacties
 • Profielfoto
  Guido

  Lachen:)

 • Profielfoto
  wouwout

  grappig! Ik hoop dat Apple de arrogantie van “wij weten wel hoe u moet werken” loslaat. Er is een verschil tussen een visie en je wil opleggen. Maar ik ben bang dat Apple/Steve op dit punt volledig is doorgeschoten.

 • Profielfoto
  Lucas Raggers

  Ik hoop dat Apple vooral doorgaat met “wij weten wel hoe u moet werken”. Dit heet namelijk innovatie. Doen ze dit niet, dan glijdt Apple af naar het niveau van zoveel andere softwarebedrijven.

 • Profielfoto
  donut

  Final Cut pro was zo goed en zeer sterk gepushed met de opkomst van digitale video dat heet Hilversum en vele professionele speelfilm editors het gingen gebruiken. Onbegrijpelijk dan ook dat ze het zo lijken los te willen laten… even hiervoor lieten ze de serverlijn al vallen.
  Ik hoop dat de aankomende Mac Pro wel de kwaliteit heeft die het nodig heeft en dat ze niet alle energie stoppen in de iPhones de tablets en iOS5.
  Dat Apple eigenwijs is is prima, maar laten ze dat gelijk bewijzen met goede producten.

 • Profielfoto
  iRinze

  @Lucas Er is natuurlijk wel een verschil tussen innovatie en iemand de wil opleggen

 • Profielfoto
  brinkey

  Auuw. Dat vindt Steve vast niet leuk.

  btw @Lucas, innoveren prima, essentiële zaken eruit slopen is niet zo slim.

 • Profielfoto
  Anoniem ex-lid

  Word dit een grap site of een nieuws/geruchten site ?!

 • Profielfoto
  xray

  @raggers
  Apple: wij weten wel hoe u moet werken?
  We halen alles weg waar u als professional mee werkt en waar de hele industrie op is aangepast? Luister naar de wensen van de markt! ‘Hij was een beetje dom’.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Hetzelfde trucje is toegepast van iMovie HD naar iMovie ’08/’09.

  Sloop alles wat handig was eruit en doe net alsof de nieuwe versie véél beter is.

  Voor sommige zaken gebruik ik dus nog steeds iMovie HD.

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  FCP X is niet bedoeld voor de professionele gebruiker, dat lijkt me duidelijk. Wat nog onduidelijk is; Laat Apple de Pro’s nu helemaal vallen, nu ze hun miljarden binnenharken via de consumentenmarkt? Daar begint het wel op te lijken. En daar zou Apple op de lange termijn wel ’s spijt van kunnen krijgen…

 • Profielfoto
  MIVE

  Ik ben geen pro gebruiker maar de gelijkenis met wat er met iMovie gebeurde is treffend. Na de overgang naar de nieuwe werkwijze (versie 08/09) moest ik erg wennen en had ik regelmatig het idee de ouwe HD versie nodig te hebben. Inmiddels staat die HD versie alleen nog op de computer voor een paar oude projecten en voelt de huidige versie volkomen logisch aan.
  Voor de meeste Final Cut gebruikers zal hetzelfde gelden: als ze over de eerste schok heen zijn vragen ze zich af waarom ze ooit dachten dat anders beter was.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Met uitzondering van iLife, maakt Apple eigenlijk geen software.
  FileMaker is oorspronkelijk gemaakt door Filemaker inc.
  Logic is oorspronkelijk gemaakt door Emagic
  en Final Cut oorspronkelijk door Macromedia inc.
  Het is dus simpelweg gekocht…
  .
  Apple bracht QT Pro om zeep door middel van QT X.
  Apple downgrade iMovie 8 maar iedereen wilde iMovie HD
  En nu doet Apple het zelfde met FCP naar FCpX.
  .
  Zelf werk ik met Logic Pro, maar zodra er iets is dat Logic Pro X heet, ben ik al niet meer geïnteresseerd.
  .
  Ik heb op de Webwereld site een account en daar raak ik dan geregeld in discussie met mensen van “het andere kamp”. Die zeggen dingen als: “een Mac is simpel”, de programma’s ook, dus is een Mac bedoelt voor de dummy.
  Uiteraard ben ik het daar dan niet mee eens, maar met ontwikkelingen zoals dit wordt het wel steeds moeilijker om mijn standpunt te verdedigen…

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  @MIVE; Het is niet zozeer een kwestie van wennen, het is vooral een kwestie van functionaliteit die verdwijnt in deze versie. En als die terugkomt in latere versies; niks aan de hand. Als.

 • Profielfoto
  ThaboZ

  Ik ben gisteren naar de FCPUG Supermeet geweest in Londen, hier was Larry Jordan (de FCP evangelist) aan het vertellen over de nieuwe versie van FCP X.
  Opvallend hieraan is dat hij vertelde dat FCP X de visie is voor de volgende 10 jaar, en dit neer komt op een nieuw ontwikkeld programma, zie het als Quicktime X in Snow Leopard, de eerste versie is meer een werkende beta dan het uiteindelijke product. Hij vertelde dat de ontwikkelaars erg veel opties open hebben gelaten voor 3rd party ontwikkelaars om nieuwe producten voor FCP te kunnen ontwikkelen. Niet alle functies in FCP X zijn klaar om gelanceerd te worden, je kan hierbij denken aan Final Cut 3 waar ze Multi Cam zouden lanceren, helaas moesten we toen wachten op versie 4 voordat we eindelijk hiermee konden werken. Mede doordat FCP X alleen op de AppStore te verkrijgen is worden updates veel makkelijker te verspreiden dan op traditionele media (CD/DVD)
  Hopelijk zullen we binnen enkele maanden support hebben voor de meeste functies die nu (nog) missen. En vergeet niet dat je net als Quicktime 7 & X beide versies geinstalleerd kan hebben, dit geeft je genoeg mogelijkheden om je materiaal op te nemen in FCP 7 en exporteren naar FCP X (als ProRes) en dan de nieuwe versie een goede test rit te geven, aan het einde exporteer je gewoon je timeline als ProRes en dat kan je dan weer goed gebruiken in FCP 7 om het op tape uit te spelen. Het zal nog wel een jaar duren voor FCP X goed genoeg is voor productie huizen maar tot die tijd kunnen we ons lekker gaan thuis voelen met de nieuwe versie, en keyboard shortcuts…

 • Profielfoto
  defores

  Ik begrijp dat gezeur niet, FCP X werkt behoorlijk goed vind ik.
  Betere interface, snelle rendering.

  En hoe kan iemand nu 1 pakket in 2 dagen beoordelen? lijkt me sterk je het dan al helemaal onder de knie hebt.

  Volgens mij is het kwestie van gewenning en zoals al is aangekondigd er komen nog updates aan.

 • Profielfoto
  humolezer

  @defores, Het gaat hier niet echt om de gewenning van de interface, maar juist om het ontbreken van verscheidene functies die wel nog in FCP7 zaten..
  De lijst is toch te zien op het einde van het filmpje?

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Opvallend hieraan is dat hij vertelde dat FCP X de visie is voor de volgende 10 jaar, en dit neer komt op een nieuw ontwikkeld programma, zie het als Quicktime X in Snow Leopard, de eerste versie is meer een werkende beta dan het uiteindelijke product.

  QT X is er alweer vrij lang (haast 2 jaar!), maar staat nog steeds op 10.0 hoor. Nog steeds een beta dus? QT X krijgt pas een update van af Lion. Dus alle SL users hebben 2 jaar met een “beta” moeten werken? (en vallen dus buiten de boot als ze Lion niet willen?) Het is te hopen dat dit met FC wat sneller gaat…

 • Profielfoto
  defores

  @humorlever,

  Die komen wat later in een update?
  Misschien een creatieve manier oplossen tot die tijd.

 • Profielfoto
  kerelvent

  Het is gewoon duidelijk hoe het gespeeld wordt:

  Een nieuwe, van de grond af opgebouwde 64-bit Final Cut wordt gereleased. Nog niet alle functies zitten er in, veel werken anders, sommige zijn een dag na de release ineens alsnog gevonden.

  Het is altijd de overweging van iedere softwarebouwer om óf te releasen, óf te wachten tot ze het product helemaal perfect hebben. Kun je zeggen dat ze voor pro’s perfect moeten zijn. Maar wat is perfect? De iPhone was bij de release ook een stuk kariger en er miste van alles. Maar wat er was, was een stuk beter dan de rest.
  Zo gaan ze het hier ook doen. Vanaf Lion zijn delta updates mogelijk en reken maar dat Apple alle klachten leest en meeneemt.
  De FCP van gister is nog steeds de FCP van gister. Voor 300 euro kun je nu een kijkje in de toekomst nemen en dat heeft z’n voor- en nadelen. Maar om nu te zeggen dat Apple z’n pro’s laat vallen? Nee. Zeker niet.

 • Profielfoto
  Kenneth B. Done

  Deze X is een belofte aan alle editors: anders breng je zoiets ook niet uit. Iedereen heeft al jaren een prima setje met FCP7, en dit is wat de toekomst ons zal brengen. Zeker spannend, met de komende updates zien we X wel groeien, feedback zat. Monteren is een vak, en we zullen allemaal voor onszelf de beslissing maken wanneer je overstapt. Dat kan nu al, maar als je een eigenaardige workflow hebt met veel plugins en technische toestanden dan moet je nog even wachten. De grote prijs is uiteindelijk Grand Central Dispatch en echte 64 bit. Dan wordt je dure investering tenminste op alle 8 processors aan het werk gezet. En niet in de slakkenmodus waar FCP7 al jaren zit.

 • Profielfoto
  brinkey

  Nee, het is niet duidelijk hoe het gespeeld wordt. Jij neemt aan dat FCP X een innovatie is van FCP7. Het editing pakket van veel professionele editors. Maar deze prof. editors krijgen een product voorgeschoteld wat in potentie aardig uit ziet, maar wat half af is en meer op iMovie Pro lijkt.

  Te denken geeft ook dat Apple de release zonder commentaar in de Appstore heeft gezet. Het wordt niet eens vermeld op de apple.com startpagina. Sterker Apple houdt zijn mond dicht op alle negatieve reacties.
  Met consumenten kun je wellicht zo omgaan, maar voor zakelijke gebruikers ligt dit toch anders. Die willen weten waar ze aan toe zijn voordat ze investeren.

  Misschien wordt het allemaal prachtig, maar de stemming in de pro markt is op dit moment meer dat ze naar iMovie Pro zitten te kijken dan naar een nieuw Pro editing programma. En das niet slim van Apple.

 • Profielfoto
  Zakske

  Ik hoop dat Apple vooral doorgaat met “wij weten wel hoe u moet werken”.

  Klinkt alsof Hitler hier spreekt…:neutral:

 • Profielfoto
  7836

  Ik hoop dat Apple vooral doorgaat met “wij weten wel hoe u moet werken”.

  Klinkt alsof Hitler hier spreekt…:neutral:

  Ha fijn; een Godwin. Had ik hier niet verwacht.

 • Profielfoto
  kerelvent

  @brinky
  Nee, dat bedoel ik niet precies zo. Ik denk dat het uiteindelijk, na een sloot updates, de vergelijkbare kwaliteit en bruikbaarheid heeft als FCP nu voor pro’s heeft. Ik denk alleen dat daar een tijdje overheen zal gaan. Of dat goed uit zal pakken, zal de tijd leren, maar een interessante aanpak is het wel.
  Dat ze het zonder aankondiging in de App Store zetten is denk ik een experiment: het eerste stukje grote software waarvan ze zelf 100% de inkomsten pakken en dat alleen bekend is via de backchannels als twitter en de geruchtenmolen.
  Bovendien reageert Apple nooit meteen. Nooit. Ze wachten, kijken de kat uit de boom, maken de balans op en geven dan een duidelijk antwoord waar iedereen wat mee kan.

 • Profielfoto
  Type-R

  Ik hoop dat Apple vooral doorgaat met “wij weten wel hoe u moet werken”.

  Klinkt alsof Hitler hier spreekt…:neutral:

  Zielige vergelijking.

 • Profielfoto
  Zakske

  Zielige vergelijking.

  Vindt je? Ik zou zeggen; zoek de betekenis van “fascisme” eens op. Wellicht herken je dan bepaalde foute elementen in de zin “wij weten wel hoe u moet werken”.

 • Profielfoto
  Comet7

  Fascisme??? Hitler was nationaal-socialistisch.

 • Profielfoto
  sanderploegsma

  Damn… Video is niet meer beschikbaar…

 • Profielfoto
  MIVE

  Zomaar een observatie, zeer algemeen, niet helemaal on topic en enigszins polariserend …maar met waarheid voor wie het wil zien.
  Er is een verschil tussen mensen met een echt talent en bijbehorende vaardigheden en mensen die een “kunstje hebben geleerd”. Ik denk dat de mensen die heel hard klagen over de nieuwe versie van FC een beetje in de tweede categorie zitten. Het kunstje dat ze beheersten, waarmee ze zich konden onderscheiden van de amateurs, is niet meer. De nieuwe tool waar ze het mee moeten doen lijkt wel heel erg op imovie… Waarmee moeten ze zich nu nog onderscheiden van die amateur; verschuilen achter technische voorsprong en allerhande ingewikkelde features die alleen zij beheersen gaat niet meer. Zelfs Henk en Ingrid kunnen nu een profi pakket downloaden via de appstore (alleen dàt al…) ..

 • Profielfoto
  MIVE

  Ter nuancering: ik zie ook wel dat grote productiehuizen even schrikken van de nieuwe FCP. Het vereist een forse aanpassing. En misschien duurt het even voor alle oude functies terug zijn. Maar je hoeft niet op stel en sprong over te stappen. “In the long run” zijn ze vermoedelijk beter af. Vooruitgang en verandering zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en Apple heeft doorgaans een onaangenaam accuraat gevoel waar het heengaat met de vooruitgang (ik laat de voor de hand liggende voorbeelden even achterwege).
  Neem een ander voorbeeld uit de IT-industrie van vooruitgang vs houden wat je hebt… Oracle neemt Siebel over, het toonaangevende CRM/ERP (what’s in a name) platform. Ze veranderen dat platform niet wezenlijk en zie: steeds meer klanten stappen over naar Salesforce, waar ze wel hebben begrepen dat je tegen de stroom in moet roeien en dingen anders moet doen “dan zoals iedereen het doet” om verder te komen.

 • Profielfoto
  knekkie

  FCPX is gewoon nog niet af. Maar het heeft enorme potentie

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Misschien heb je gelijk knekkie, misschien wordt het wat. Maar je zegt zelf al “het is niet af”. Apple heeft dus een soort van beta op de markt gebracht van €300. Een programma van €300 dat in de ogen van vele pro’s juist de features mist die het onderscheidde van het huidige iMovie. (En zelfs van iMovie HD!) En dat kun je niet maken. Dat wreekt zich. Want ook de ‘casual gebruiker’ zal klagen omdat die nu net zo goed iMovie kan pakken wat veel goedkoper is.
  .
  Het is niet af. OK. Zal wel. Maar een onafgemaakt product kan kennelijk alleen in de wereld van computers want stel je eens voor dat je het vliegtuig instapt en je moet de hele reis staan omdat de stoelen er nog niet in zaten. Dan wil je toch zeker je geld terug?

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Dus eigenlijk is de nieuwe FCP een opvolger van de oude FCE qua functionaliteit?
  .
  Ik denk dat er hier wel een klein beetje te hard wordt geredeneerd. Voor de prijs kan de echte Pro zich geen buil vallen in ieder geval. Voor het geïnvesteerde bedrag kun je dan nog zelf bepalen of je een bepaald project in de oude FCP afwerkt en welke (simpelere) projecten je besluit om te monteren in de nieuwe versie, om zo te wennen aan de nieuwe software. Natuurlijk is dat geen ideale situatie, maar we leven nou eenmaal niet in een ideale wereld.
  .
  Mensen moeten zich realiseren dat de oude Final Cut een pakket was wat nog is ontwikkeld door een andere firma en dat Apple nu eindelijk de taak op zich heeft genomen om zich te ontdoen van die oude code en om het pakket eindelijk -volledig van de grond af aan- opnieuw te ontwikkelen. Dat er dan niet meteen alle nieuwe functies in zitten is normaal. Om te wachten tot dit WEL zo is, is ook onverstandig, omdat dan de updates van Final Cut te lang uitblijven omdat iedereen aan het nieuwe pakket werkt. Het duurt gewoon lang om vanaf 0 een volledig nieuw en functioneel pakket te ontwikkelen.
  .
  De enige fout die Apple hier mijns inziens heeft gemaakt is het niet volledig open kaart spelen qua functionaliteit. Men had aan moeten geven dat bepaalde functies ontbreken, zodat dit bekend was voor aanschaf van een pakket.

 • Profielfoto
  chatsmit

  Final Kut XXX. Ik houd wel van innovatie, pro gebruikers moeten gewoon bij hun oude software blijven en overgaan als X volwassen is, of wanneer ze er zelf aan toe zijn.

 • Profielfoto
  Hansi2124

  Ik heb FCP X om te testen of het goed werkt op mijn MBP. Het eerste wat mij opviel was dat mijn camera (Canon HF10) niet ondersteund wordt. Dus moet ik eerst iMovie 9 opstarten, importeren van camera en die files weer importeren in FCP X. Erg omslachtig om te beginnen dus en een dikke min dat de camera’s niet worden ondersteund welke wel door iMovie worden ondersteund.
  .
  Verder heeft de interface inderdaad veel weg van iMovie, dus wie met iMovie overweg kan, kan dit ook redelijk met FCP X.
  Ik vrees dan ook dat iMovie op den duur het loodje gaat leggen en FCP X eigenlijk iMovie Pro gaat worden…….

 • Profielfoto
  Anillusion

  Ik heb een video productie bedrijf en draai al jaren op Final Cut. Ik heb Final Cut Pro X meteen gekocht afgelopen dinsdag en ben er flink mee gaan spelen. Gewoon kijken wat er nieuw is, wat ik kan, wat anders is.
  .
  De nieuwe interface is wennen, maar dat vind ik niet zo’n groot probleem. Ook dat de meeste keyboard shortcuts veranderd zijn is geen probleem voor me. En dat ik niet meer continu op appeltje-S hoef te drukken is een verademing. Het programma is snel, background rendering geweldig, waveform monitors beter dan in color ooit was (zelfs bewegend) en nadat je even door hebt hoe events en projecten werken is zelfs het hele media management goed onder de knie te krijgen.
  .
  Goed, mooi. Ga ik het gebruiken in m’n bedrijf? Nee, ik zou dolgraag willen maar dit is absoluut niet mogelijk.
  .
  Hoe vaak dat klanten niet na een paar maanden aankomen dat ze iets willen veranderen in hun video? Ik kan m’n oude Final Cut Project niet openen in FCPX dus…jammer dan.
  .
  Volgende week heb ik een groep 8 musical te doen. 3 camera’s. Zou perfect zijn om daar de auto sync functie en color match voor te gebruiken. Helaas, geen multicam. Ook DVD studio Pro bestaat niet meer en aankomen met één van de DVD presets in compressor, sorry maar daar kan ik toch geen geld voor vragen.
  .
  Verder doe ik serieus color grading op veel van mijn projecten. Dat gaat verder dan de color opties die FCPX biedt, dus ben ik aangewezen op een extern programma. Nu doe ik dat nog met Color, straks waarschijnlijk met DaVinci Resolve. Maar helaas kan FCPX geen XML exporteren, dus krijg ik mijn project niet uit het programma.
  .
  Verder heb ik een Blackmagic kaart in m’n Mac Pro zitten zodat ik het beeld kan beoordelen op een videoscherm tijdens montage en grading. Helaas werkt die niet meer met FCPX. Schijnbaar heeft AJA een tijdelijke oplossing, hopelijk is die oplossing alleen maar tijdelijk omdat het niet meer is dan een soort van desktop extender. Ik doe dit niet alleen zodat m’n klant niet de hele tijd over m’n schouder hoeft te kijken op m’n beeldscherm, maar ook omdat video op een televisie er anders uit ziet dan op een computer monitor. Hoewel veel van m’n projecten uiteindelijk op internet terecht komen worden veel ook gebruikt tijdens presentaties en op beurzen. Dus het moet er goed uit zien op TV en dat moet je kunnen controleren.
  .
  Verder stond ik qua omvang van m’n bedrijf net op het punt om te gaan kijken naar een toepassing als Final Cut Server. Ik ben blij dat ik daar nog even mee heb gewacht. Maar ik stel hier wel vraagtekens bij.
  .
  Kijk, één van de eerste dingen die je krijgt geleerd op de HKU, filmacademie of welke media opleiding dan ook, is dat serieus film- of televisiemaken iets is wat je 9vd10 keer niet alleen doet, maar in groepsverband. In serieuze post-productie is dat exact hetzelfde. Maar de huidige release van FCPX is een one-man-show. De hele opzet van het programma gaat er van uit dat de hele post-productie binnen FCPX en misschien nog motion kan gebeuren. Dat sluit niet aan op een professionele workflow en heeft niks met innovatie te maken. Sterker nog, als ze daar innovatief zouden zijn, dan was ik heel blij.
  .
  Ken je het boek Behind the Seen: How Walter Murch Edited Cold Mountain Using Apple’s Final Cut Pro and What This Means for Cinema? De omslachtige workflow die Walter Murch en Sean Cullen hebben moeten doorgaan om een Hollywood film in FCP te monteren is op dit moment totaal niet mogelijk in FCPX. Dus alle verhalen van hoe je FCP kunt gebruiken om bioscoopfilms te maken, iets wat Apple vaak genoeg heeft aangehaald in hun marketing, is in één klap teniet gedaan.
  .
  Nogmaals, ik zou dolgraag FCPX willen gebruiken, maar de missende features houden mij tegen. Ik blijf dus nog even op FCP7 zitten, maar hopelijk doet Apple niet te lang over de updates. En anders moet ik helaas toch maar naar een alternatief gaan zoeken.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Precies wat ik in mijn vorige bericht bedoelde. Mensen jammeren al jaren over het feit dat Final Cut een buitenbeentje is in de hele Apple software scene vanwege het feit dat de interface niet past in OSX en dat Apple nu eens met een geheel nieuw pakket moeten komen. Nu KOMT Apple met een geheel nieuw pakket en dan krijg je meteen volle emmers stront over je heen en dat er maar rap een oplossing komt, want anders loopt men weg… :slant:
  .
  Blijkbaar hebben de grootste criticasters nog nooit 1 letter code geschreven, want anders begreep men wel hoe godsgruwelijk veel werk er in het compleet herschrijven van een dergelijk programma zit.

 • Profielfoto
  brinkey

  Het is eigenlijk heel simpel. Wanneer Steve of een van zijn kornuiten eens uit de ivoren toren stapt om uit te leggen wat ze nu eigenlijk willen zeggen met dit programma, dan zou dat een hoop onrust wegnemen.

  ps ik zit er net mee te prutsen, maar vooralsnog is het te simpel voor mij. Uit iMovie kom ik ook al niet;-)

 • Profielfoto
  J-vision

  Ach, straks zal menig nieuwe media student leren monteren met de nieuwe versie en zal hij of zij perfect leren werken hiermee. Final cut pro x zal niet direct zijn weg vinden binnen de pro gebruiker maar dat doet geen 1 totaal nieuw pakket. Geef het wat tijd en straks wil je niet anders. X staat aan het begin van een hele andere manier van monteren.

 • Profielfoto
  KR1275

  Het lijkt me dat FCP X zowel FCP als FCE heeft overgenomen en voorzien is van diverse basisfuncties. Wil je meer functies, dan moet je die bijkopen. Het zou me niets verbazen als de store daarmee wordt uitgebreid. Zo betaal je geen bak geld voor functies die je niet gebruikt en kun je de functionaliteit van het programma aan eigen wensen aanpassen. Lijkt me…

 • Profielfoto
  Djmichel

  Zo, er is nu al een hoop verteld hierboven. De Post van AnIllusion was erg nuttig. Net zoals hem heb ik een eigen video productie bedrijf. Ik kan helaas nog niks zeggen over FCX, omdat ik nog niet de kans heb gehad hem te gebruiken, maar wel over een ander punt wat ik hier in dit topic te vaak ben tegen gekomen.

  Iedereen die jammert dat de Pro’s maar niet zo moeten zeuren zal eerst eens achter z’n eigen oren moeten krabben en nadenken of zij al ooit eens een serieuze editing klus hebben gehad, en dan bedoel ik niet de vakantiefilm van je oma. Video-editing is een serieuze aangelegenheid en het zou jammer zijn als Apple met de nieuwe software alleen maar de ‘ProSumer’ wilt aanspreken.

  Ja, verandering is lastig en zeker aan een programma wat je dagelijks gebruikt. Instellingen zijn alles, het is de basis waarop je werkt. Nu schijnt het dat juist die functies eruit zijn gehaald. Thirt partyPlug-ins schijnen niet te werken, ook als Pro heb je soms je favoriete reeks.

  Klopt, editing is meer dan kunstjes uithalen met een programma, maar het moet ook weer niet zo zijn dat je met je handen op je rug gebonden word.

  Juist waar je als Pro vaak tegen aanloopt is dat de klant het dus net iets anders wilt als anders en je preferences dus heilig zijn. Als Pro wil je alles in eigen hand houden, vaak misschien een tikkeltje omslachtig maar je wilt de hoogste kwaliteit en die zit vaak niet standaard tussen de setting voor het gene wat jij wilt.

  Ik trek vooralsnog geen conclusie, maar als ik de gemiddelde reacties hoor van mensen die wel professioneel met video werken hou ik m’n hart vast. Maar ik hou nog stilletjes moed dat Steve mee zit te lezen.

  Toch ga ik het programma zodra ik tijd heb wel proberen, dus tot die tijd lees mijn reactie wat genuanceerd.:)

 • Profielfoto
  Djmichel

  p.s, lees de reactie over de vakantiefilm van je oma ook genuanceerd, anders komen daar ook weer bergen reacties op;)