Rick Stevenhaagen
Rick Stevenhaagen Nieuws 14 juni 2011

CAM-chip is ‘SSD’ van de toekomst

Een opslagmedium dat minstens duizend keer sneller reageert dan SSD en minder stroom verbruikt. Het is voorlopig nog toekomstmuziek, maar Apple mag zichzelf toondoof noemen als deze technologie vroeg of laat niet wordt toegepast. Althans, dat kan gesteld worden als de berichtgeving rondom de CAM-chip op waarheid berust is. De chip wordt aangemerkt als the next big thing na SSD.

CAM staat voor Content Addressable Memory en heeft een leessnelheid die gelijk staat aan die van hedendaagse geheugenchips. Het voordeel van CAM ten opzichte van RAM is dat de data niet verdwijnt zodra er geen stroom meer door het component vloeit. Daardoor is het in staat te fungeren als supersnel opslagmedium.

Het systeem hoeft CAM alleen te voeden als er een wijziging plaatsvindt in het bestandssysteem. Het inlezen van data vergt dus geen energie van de chip en dat maakt de techniek ideaal voor gebruik in laptops als de MacBook Air.

De nieuwe techniek wordt ontwikkeld door NEC en de Japanse Tohoku universiteit. Later deze week geven de partijen een gezamenlijke presentatie, waarbij ze de laatste resultaten van het project tonen.

Reageer op artikel:
CAM-chip is ‘SSD’ van de toekomst
Sluiten