CAM-chip is ‘SSD’ van de toekomst

Door: Rick Stevenhaagen - 19 reacties

Een opslagmedium dat minstens duizend keer sneller reageert dan SSD en minder stroom verbruikt. Het is voorlopig nog toekomstmuziek, maar Apple mag zichzelf toondoof noemen als deze technologie vroeg of laat niet wordt toegepast. Althans, dat kan gesteld worden als de berichtgeving rondom de CAM-chip op waarheid berust is. De chip wordt aangemerkt als the next big thing na SSD.

CAM staat voor Content Addressable Memory en heeft een leessnelheid die gelijk staat aan die van hedendaagse geheugenchips. Het voordeel van CAM ten opzichte van RAM is dat de data niet verdwijnt zodra er geen stroom meer door het component vloeit. Daardoor is het in staat te fungeren als supersnel opslagmedium.

Het systeem hoeft CAM alleen te voeden als er een wijziging plaatsvindt in het bestandssysteem. Het inlezen van data vergt dus geen energie van de chip en dat maakt de techniek ideaal voor gebruik in laptops als de MacBook Air.

De nieuwe techniek wordt ontwikkeld door NEC en de Japanse Tohoku universiteit. Later deze week geven de partijen een gezamenlijke presentatie, waarbij ze de laatste resultaten van het project tonen.

Reacties

19 reacties
 • Profielfoto
  Synapse88

  “Het inlezen van data vergt dus geen energie” –> Fysische onmogelijk, je hebt altijd energie nodig voor zaken in te lezen, al is het maar om de elektronen door het circuit op het moederbord te doen vloeien.

 • Profielfoto
  madcat

  De vraag is eigenlijk, hoevaak kan het herschreven worden. Dit is een van de grootste nadelen van SSD op de lange termijn. Snelheid en energie beheer zijn juist de sterke punten.

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  @ Synapse88 – Het inlezen van een CD-rom kost ook geen energie. Tenminste, niet voor de data drager, wel voor de drive+lens. Ik denk dat je het zo moet lezen….

 • Profielfoto
  Afroman

  OBrengen die hap. 1000 Gb SSD zal waarschijnlijk ook geen reet meer kosten!

 • Profielfoto
  Usain

  mooi dan sla ik het tijdperk ssd over..

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Goed punt! Is er al iets bekend over de capaciteit?

 • Profielfoto
  Dagaloni

  Klinkt aardig, maar idd. Wat is er bekend over de fysieke grote en de capaciteit? Zou wel leuk zijn voor je iPhone! Start die lekker snel op;)

 • Profielfoto
  iPredict

  HDD’s zijn inmiddels onnodig groot geworden voor de meeste mensen. Mijn Mac heeft nu een HDD van 1TB, alles wat ik nodig heb staat erop en ik heb nog 900GB over. Het ding vreet stroom en maakt nog lawaai ook.
  Maar wat verschrikkelijk fantastisch, geen stroomverbruik bij lezen. Zo mag ik het horen, want de batterij van de iPhone is ook om van te janken. Alle kleine beetjes helpen. Ergens in de nabije toekomst zal apple het ook voor elkaar krijgen om een OLED scherm met retina-resolutie te maken, dan komt alles goed met de batterij van de mobile devices.

 • Profielfoto
  MrHammond

  @iPredict: ruilen?:razz: Ik weet niet waar jij je iMac voor gebruikt, maar ik heb nog maar 50 Gig vrij op m’n 640 GB HD… Meeste foto’s en zelf-geschoten films…

 • Profielfoto
  Afroman

  @iPredict.

  Ik heb hier 2 Tb aan materiaal. Dus nee, HDD’s zijn niet onnodig groot geworden.

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Hier ook 2TB aan HDD’s die hun ruimte hard nodig hebben!

 • Profielfoto
  Sanderman1992

  Waar ik wel benieuwd naar ben, is de temperatuur wanneer ‘CAM-chip’ gebruikt wordt. Ben benieuwd! Want, waarschijnlijk betekent 1000x sneller ook meer hitte?

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Aan de andere kant: stroomverbruik=hitte.
  Dus dat valt waarschijnlijk wel mee, al weet ik het ook niet zeker natuurlijk.

 • Profielfoto
  sanderploegsma

  Gaat natuurlijk wel weer bakken geld kosten, zoiets…

 • Profielfoto
  Little Idiot

  Het is voorlopig nog toekomstmuziek

  dat gaat nog wel even duren voor dat voor consumenten beschikbaar wordt. SSD in een behoorlijke grootte is nu nog niet eens in dat stadium. Cam gaat nog wel een paar versies MacBook duren, rustig met je ‘ouderwetse’ HD verder werken….

 • Profielfoto
  iPredict

  @ MrHammond hah ruilen prima. films en foto’s kunnen inderdaad flink wat ruimte innemen. Ik gebruik mijn imac voornamelijk voor muziek (65GB), (Java) programmeren (verwaarloosbare ruimte), image editing voor o.a. UI creatie en af en toe een spelletje.
  Geef mij dus maar een 128GB SSDtje, maar minder dan de belachelijk dure 256GB ssd was er natuurlijk niet, laat staan een prachtige CAM-chip.

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Mooi nieuws. De harddisk zals we de die nu kennen is veruit het meest achterlijke stukje techniek dat we nu nog in onze computers hebben zitten. Het idee is nog zoals dertig jaar geleden alleen is het kleiner en sneller geworden. Tijd voor iets nieuws. SSD lijkt nu iets van een tussenpaus.

 • Profielfoto
  strigoi

  Waar ik wel benieuwd naar ben, is de temperatuur wanneer \’CAM-chip\’ gebruikt wordt. Ben benieuwd! Want, waarschijnlijk betekent 1000x sneller ook meer hitte?

  Een SSD verbruikt toch ook minder of dezelfde hoeveelheid stroom als een HDD. Het betekent niet dat een nieuwe en snellere techniek per definitie meer energie nodig heeft.

 • Profielfoto
  yabbanoname

  en nu maar hopen dat er niet iets als SATA-2 of SATA-3 tussen zit …