Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 21 juni 2011
Leestijd: 5 minuten

Final Cut Pro X en Motion 5 zien levenslicht

Apple heeft zojuist Final Cut Pro X, Motion 5 en Compressor 4 officieel aangekondigd en direct beschikbaar gesteld via de Mac App Store. Twee elementen zijn grondig aangepakt: interface en snelheid. Final Cut Pro heeft veel uiterlijke kenmerken overgenomen van iMovie. Motion 5 is in minder heftig veranderd. Beide applicaties zijn volledig opnieuw opgebouwd in 64-bit en ondersteunen Grand Central Dispatch. Daarmee worden alle cores van je Mac nu aan het werk gezet.

We zetten de belangrijkste vernieuwingen op een rij. Binnenkort verschijnt er een uitgebreid artikel over de belangrijkste vernieuwingen in Final Cut Pro X.

Final Cut Pro

In eerste instantie lijkt de interface Final Cut Pro X erg op iMovie. In plaats van de traditionele tijdlijn staan clips nu op een magnetische tijdlijn waardoor je makkelijk stukken heen en weer kan slepen. Met tools als Compound Clips en Clip connections kunnen meerdere stukken video, audio en effecten samen verplaatst of bewerkt worden. Met de Inline Precision Editor en Auditions is het eenvoudiger gemaakt om meerdere cuts, fragmenten of effecten in je montage uit te proberen.

Ook de organisatie van je bronmateriaal is grondig onder handen genomen. Tijdens het inladen van videomateriaal wordt het geanalyseerd op hoeveelheid mensen in beeld en het kader (close, medium of wide). Daarnaast kan je zelf keywords toevoegen aan shots, of zelfs aan delen van één shots. Aan de hand van deze metadata organiseert het programma het materiaal in slimme mappen. Ook content uit bijvoorbeeld iTunes en iPhoto is nu direct toegankelijk vanuit Final Cut.

Mochten bovenstaande vernieuwingen niet genoeg reden voor je zijn om te upgraden; het beste komt nog. Final Cut Pro X is véél sneller dan zijn voorganger, want terwijl Macs steeds krachtiger processors met steeds meer cores kregen maakte Final Cut Pro er tot nu toe nauwelijks gebruik van. Dat is nu verleden tijd. Het programma is nu 64-bit, ondersteunt Grand Central Dispatch (waardoor alle cores optimaal gebruikt worden) en kan in de achtergrond renderen. Zo zal je niet langer hoeven te wachten totdat materiaal geconverteerd is of effecten gerenderd zijn.

Er zitten nog meer functies in Final Cut Pro X die programma’s uit het vorige Final Cut Studio-pakket overbodig maken zoals een uitgebreide kleurcorrectie die in de plaats van Color is gekomen. Geavanceerde audiobewerking en ruisreductie-functies vervangen Soundtrack Pro. Ook zijn er templates toegevoegd voor titels en grafische effecten. Mocht je ook Motion 5 gekocht hebben, dan zijn die templates volledig naar eigen inzicht en geweten aan te passen.

Final Cut Pro X is uitsluitend te koop in de Mac App Store voor de prijs van € 239,99.

Motion 5

De interface van Motion 5 is minder heftig veranderd. Wat vooral opvalt is de donkere achtergrondkleuren en het feit dat alle onderdelen van het programma niet langer in losse vensters staan, maar gecombineerd zijn in één venster. Ook is het nu mogelijk om de tijdlijn én de keyframe editor tegelijkertijd te gebruiken.

De samenwerking tussen Final Cut Pro en Motion is sterk verbeterd in de nieuwe versie van beide programma’s. Zo zijn vrijwel alle titels, overgangen, effecten en generators in Final Cut Pro ook te gebruiken als Smart Motion templates. Er worden een aantal templates meegeleverd, maar je kan ze ook zelf maken. Aanpassingen maken in de templates (zoals het wijzigen van tekst, kleuren etc) kan direct vanuit Final Cut Pro. Een template past zich nu ook automatisch aan op de framerate van een videoproject.

Het is nu ook mogelijk om geavanceerde chromakey-filters te gebruiken in Motion. Zelfs als de achtergrondkleur niet egaal is aangelicht kan je er met de nodige aanpassingen toch een geschikte chromakey backdrop van maken.

Net als Final Cut Pro X is Motion 5 volledig 64-bit en maakt het gebruik van Grand Central Dispatch, wat grote snelheidsverbeteringen tot gevolg heeft. Het feit dat het programma in Cocoa is gebouwd moet de interface meer ‘snappy’ maken en aanpassingen in een project direct moeten tonen.

Ook Motion 5 is uitsluitend te koop in de Mac App Store. Voor de prijs hoef je het niet te laten: € 39,99.

Compressor 4

Last en misschien wel least is Compressor 4. Aan dit programma is het minst veranderd en dat is te zien. De nieuwe donkere pro-look van Final Cut Pro en Motion is niet overgenomen in Compressor. Het programma ziet er het zelfde uit als voorheen. Toch zijn er een aantal vernieuwingen te vinden.

Zo kan het programma nu gebruikt worden om custom export settings te maken voor Final Cut Pro. Deze zijn vervolgens ook direct vanuit Final Cut te gebruiken. Je kan ze zelfs delen met anderen, ook als zij Compressor niet gekocht hebben. Is het de bedoeling dat je videoproductie via het web gestreamd wordt? Dan kan Compressor de video direct daarvoor geschikt maken. Met de goede conversie en door toevoeging van benodige bestanden is je video klaar voor HTTP live streaming.

Daarmee zijn de belangrijkste verbeteringen van Compressor wel genoemd. Ook dit programma is voor € 39,99 verkrijgbaar in de Mac App Store.

Software-update
Heb je bovenstaande programma’s gekocht? Zet dan meteen je Software-updater aan. Je krijgt dan de volgende updates binnen:

Final Cut Pro X Supplemental Content
– Sound Effects
– Audio Effect Presets

ProApps Quicktime CodecsApple Intermediate Codec
– Apple ProRes
– AVC-Intra
– DVCPRO HD
– HDV
– XDCAM HD / EX / HD422
– MPEG IMX
– Uncompressed 4:2:2

Motion Supplemental Content
– Motion Templates
– Motion Library Content
– Motion Sample Media

 

Color, Soundtrack en DVD Studio Pro?
Met het verschijnen van de nieuwe versies van Final Cut Pro, Motion en Compressor wordt ook afscheid genomen van een aantal programma’s. Functionaliteit uit Color en Soundtrack Pro worden overgenomen door Final Cut Pro. DVD Studio Pro lijkt ook van het toneel verdwenen te zijn. Dit programma werd bij de vorige update van Final Cut Studio al niet meer vernieuwd. Het is nu direct vanuit Final Cut mogelijk om Blu-ray en standaard DVD’s te branden. Vanuit Compressor kon dit al langer. Menu’s kunnen in Motion gebouwd worden.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Final Cut Pro X en Motion 5 zien levenslicht
Sluiten