Final Cut Pro X en Motion 5 zien levenslicht

Door: Koen van Tongeren - 75 reacties

Apple heeft zojuist Final Cut Pro X, Motion 5 en Compressor 4 officieel aangekondigd en direct beschikbaar gesteld via de Mac App Store. Twee elementen zijn grondig aangepakt: interface en snelheid. Final Cut Pro heeft veel uiterlijke kenmerken overgenomen van iMovie. Motion 5 is in minder heftig veranderd. Beide applicaties zijn volledig opnieuw opgebouwd in 64-bit en ondersteunen Grand Central Dispatch. Daarmee worden alle cores van je Mac nu aan het werk gezet.

We zetten de belangrijkste vernieuwingen op een rij. Binnenkort verschijnt er een uitgebreid artikel over de belangrijkste vernieuwingen in Final Cut Pro X.

Final Cut Pro

In eerste instantie lijkt de interface Final Cut Pro X erg op iMovie. In plaats van de traditionele tijdlijn staan clips nu op een magnetische tijdlijn waardoor je makkelijk stukken heen en weer kan slepen. Met tools als Compound Clips en Clip connections kunnen meerdere stukken video, audio en effecten samen verplaatst of bewerkt worden. Met de Inline Precision Editor en Auditions is het eenvoudiger gemaakt om meerdere cuts, fragmenten of effecten in je montage uit te proberen.

Ook de organisatie van je bronmateriaal is grondig onder handen genomen. Tijdens het inladen van videomateriaal wordt het geanalyseerd op hoeveelheid mensen in beeld en het kader (close, medium of wide). Daarnaast kan je zelf keywords toevoegen aan shots, of zelfs aan delen van één shots. Aan de hand van deze metadata organiseert het programma het materiaal in slimme mappen. Ook content uit bijvoorbeeld iTunes en iPhoto is nu direct toegankelijk vanuit Final Cut.

Mochten bovenstaande vernieuwingen niet genoeg reden voor je zijn om te upgraden; het beste komt nog. Final Cut Pro X is véél sneller dan zijn voorganger, want terwijl Macs steeds krachtiger processors met steeds meer cores kregen maakte Final Cut Pro er tot nu toe nauwelijks gebruik van. Dat is nu verleden tijd. Het programma is nu 64-bit, ondersteunt Grand Central Dispatch (waardoor alle cores optimaal gebruikt worden) en kan in de achtergrond renderen. Zo zal je niet langer hoeven te wachten totdat materiaal geconverteerd is of effecten gerenderd zijn.

Er zitten nog meer functies in Final Cut Pro X die programma’s uit het vorige Final Cut Studio-pakket overbodig maken zoals een uitgebreide kleurcorrectie die in de plaats van Color is gekomen. Geavanceerde audiobewerking en ruisreductie-functies vervangen Soundtrack Pro. Ook zijn er templates toegevoegd voor titels en grafische effecten. Mocht je ook Motion 5 gekocht hebben, dan zijn die templates volledig naar eigen inzicht en geweten aan te passen.

Final Cut Pro X is uitsluitend te koop in de Mac App Store voor de prijs van € 239,99.

Motion 5

De interface van Motion 5 is minder heftig veranderd. Wat vooral opvalt is de donkere achtergrondkleuren en het feit dat alle onderdelen van het programma niet langer in losse vensters staan, maar gecombineerd zijn in één venster. Ook is het nu mogelijk om de tijdlijn én de keyframe editor tegelijkertijd te gebruiken.

De samenwerking tussen Final Cut Pro en Motion is sterk verbeterd in de nieuwe versie van beide programma’s. Zo zijn vrijwel alle titels, overgangen, effecten en generators in Final Cut Pro ook te gebruiken als Smart Motion templates. Er worden een aantal templates meegeleverd, maar je kan ze ook zelf maken. Aanpassingen maken in de templates (zoals het wijzigen van tekst, kleuren etc) kan direct vanuit Final Cut Pro. Een template past zich nu ook automatisch aan op de framerate van een videoproject.

Het is nu ook mogelijk om geavanceerde chromakey-filters te gebruiken in Motion. Zelfs als de achtergrondkleur niet egaal is aangelicht kan je er met de nodige aanpassingen toch een geschikte chromakey backdrop van maken.

Net als Final Cut Pro X is Motion 5 volledig 64-bit en maakt het gebruik van Grand Central Dispatch, wat grote snelheidsverbeteringen tot gevolg heeft. Het feit dat het programma in Cocoa is gebouwd moet de interface meer ‘snappy’ maken en aanpassingen in een project direct moeten tonen.

Ook Motion 5 is uitsluitend te koop in de Mac App Store. Voor de prijs hoef je het niet te laten: € 39,99.

Compressor 4

Last en misschien wel least is Compressor 4. Aan dit programma is het minst veranderd en dat is te zien. De nieuwe donkere pro-look van Final Cut Pro en Motion is niet overgenomen in Compressor. Het programma ziet er het zelfde uit als voorheen. Toch zijn er een aantal vernieuwingen te vinden.

Zo kan het programma nu gebruikt worden om custom export settings te maken voor Final Cut Pro. Deze zijn vervolgens ook direct vanuit Final Cut te gebruiken. Je kan ze zelfs delen met anderen, ook als zij Compressor niet gekocht hebben. Is het de bedoeling dat je videoproductie via het web gestreamd wordt? Dan kan Compressor de video direct daarvoor geschikt maken. Met de goede conversie en door toevoeging van benodige bestanden is je video klaar voor HTTP live streaming.

Daarmee zijn de belangrijkste verbeteringen van Compressor wel genoemd. Ook dit programma is voor € 39,99 verkrijgbaar in de Mac App Store.

Software-update
Heb je bovenstaande programma’s gekocht? Zet dan meteen je Software-updater aan. Je krijgt dan de volgende updates binnen:

Final Cut Pro X Supplemental Content
– Sound Effects
– Audio Effect Presets

ProApps Quicktime CodecsApple Intermediate Codec
– Apple ProRes
– AVC-Intra
– DVCPRO HD
– HDV
– XDCAM HD / EX / HD422
– MPEG IMX
– Uncompressed 4:2:2

Motion Supplemental Content
– Motion Templates
– Motion Library Content
– Motion Sample Media

 

Color, Soundtrack en DVD Studio Pro?
Met het verschijnen van de nieuwe versies van Final Cut Pro, Motion en Compressor wordt ook afscheid genomen van een aantal programma’s. Functionaliteit uit Color en Soundtrack Pro worden overgenomen door Final Cut Pro. DVD Studio Pro lijkt ook van het toneel verdwenen te zijn. Dit programma werd bij de vorige update van Final Cut Studio al niet meer vernieuwd. Het is nu direct vanuit Final Cut mogelijk om Blu-ray en standaard DVD’s te branden. Vanuit Compressor kon dit al langer. Menu’s kunnen in Motion gebouwd worden.

 

Reacties

75 reacties
 • Profielfoto
  Koetjesreep

  wow breaking hoor.

 • Profielfoto
  sven-

  Zat al een tijdje op de release te wachten. Mooi dat het er nu is! Nette prijzen ook, daar kan Adobe nog wat van leren!
  .
  @ Koetjesreep: anders gewoon kappen met zeiken?

 • Profielfoto
  fuen

  AW YEAAAAAAAAAAAAAAAA.

 • Profielfoto
  Koetjesreep

  Het daar is sven- weer die altijd commentaar op mij heeft! Ik heb je gemist man!:heart:

 • Profielfoto
  yoerio

  wat is er gebeurd met onemorething? de rechterbalk op de homepage is verdwenen

 • Profielfoto
  Rivanov

  Aankondiging staat al in de App Store. Maar nog geen product

 • Profielfoto
  Koetjesreep

  Weer erg slecht van Apple inderdaad. Je kan er op klikken en komt dan nergens terecht. Wanneer leren ze nu eens zulke dingen te testen!

 • Profielfoto
  Qmagic

  Aankondiging staat al in de App Store. Maar nog geen product

  Je was te snel, staat nu wel in de App Store:lol:

 • Profielfoto
  Jojo890

  YEAH gekocht!

 • Profielfoto
  Rivanov

  Je kunt ‘m nu wel kopen. Compressor en Motion ook.

 • Profielfoto
  Steve Werk

  Ik kan de producten anders gewoon al vinden hoor.

  Maar de prijzen zijn wel erg fijn, vooral motion en compressor
  dus je hebt nu het hele pakket voor €320,-
  wat een erg fijne prijs is!

 • Profielfoto
  Loek1991

  Wanneer komt er nou eens een nieuwe Logic Pro?!

 • Profielfoto
  iep

  wat is er gebeurd met onemorething? de rechterbalk op de homepage is verdwenen

  Staat onderaan, refresh je browser cache eens (gewoon paar keer de pagina herladen is het makkelijkst).
  .
  Toch fijn om te zien dat met de extra componenten erbij je ook nog goedkoper uit bent dan voorheen. Daar zaten veel mensen op te wachten. Denk dat dit ook wel veel voorspelt over de release van OS X Lion straks. Ben alleen bang dat de run dan zo groot is dat de Mac App Store aardig plat gaat. We’ll see.

 • Profielfoto
  Jojo890

  De eerste is binnen!

 • Profielfoto
  Jeroen0704

  Mooie Audi in de screenshots. Ben Audi wel eens vaker tegengekomen bij Apple. Wat is er trouwens met Apple’s mooie design gebeurd? Dat rooie/oranje bij de pagina van Final Cut Pro X ziet er naar mijn mening niet bepaald mooi uit, maarja…:razz:

 • Profielfoto
  Jojo890

  Mooie Audi in de screenshots. Ben Audi wel eens vaker tegengekomen bij Apple. Wat is er trouwens met Apple\’s mooie design gebeurd? Dat rooie/oranje bij de pagina van Final Cut Pro X ziet er naar mijn mening niet bepaald mooi uit, maarja…:razz:

  Inderdaad, zal wel een bug zijn ofzo.

 • Profielfoto
  Jeroen0704

  Mooie Audi in de screenshots. Ben Audi wel eens vaker tegengekomen bij Apple. Wat is er trouwens met Apple\\\’s mooie design gebeurd? Dat rooie/oranje bij de pagina van Final Cut Pro X ziet er naar mijn mening niet bepaald mooi uit, maarja…:razz:

  Inderdaad, zal wel een bug zijn ofzo.

  Het was inderdaad een bug, het is nu namelijk gewoon wit.

 • Profielfoto
  Chiel1990

  Als je trouwens op de site van Compressor 4 kijkt en dan naar beneden scrollt tot je de afbeelding ziet van “Batch templates” dan staat daar een blu-ray disc.
  Zou Apple dan toch de blu-ray nog eens gaan verwerken in de macs…

 • Profielfoto
  Jojo890

  NIEUWE TIME CAPSULES!!!
  http://www.apple.com/timecapsule/

 • Profielfoto
  Chiel1990

  @jojo890
  Ehh hoe kom je daarbij?? het zijn gewoon de modellen die er al een jaar (of zo iets) staan.
  De online apple store is toch ook niet offline geweest.

 • Profielfoto
  Jojo890

  Lees eens goed er staat ‘Available in 2TB and 3TB models.’

 • Profielfoto
  Koetjesreep

  Lijken wel nieuwe, aangezien ze hier beginnen van 2TB
  Plus dat Apple het EINDELIJK heeft aangepast zonder die store offline te gooien.

 • Profielfoto
  Chiel1990

  Ja inderdaad. Ik zie het, sorry.
  Ik keek in de online store.

 • Profielfoto
  Jeroen0704

  Volgens mij is het enige nieuwe dat hij nu ook in 3TB verkrijgbaar is.

 • Profielfoto
  Jojo890

  Ze zijn verbeterd kwa internet technologie.

 • Profielfoto
  Peter733

  Leuk die Pro apps in de Mac App store. Maar ik heb een factuur (met BTW bedrag en VAT ID) nodig om mijn ‘professionele’ aankoop te kunnen inboeken, en daar wordt blijkbaar geen rekening met gehouden (tenzij ik iets over het hoofd zie).

 • Profielfoto
  Qmagic

  Tip:
  Na installatie van Final Cut Pro X even een software update ophalen:
  • Sound Effects: Over 1300 rights-free sound effects installed into the Audio Browser of Final Cut Pro X.
  • Audio Effect Presets: Additional preset effects for the Space Designer plug-in.
  • ProApps Quicktime Codecs.

 • Profielfoto
  RJ

  @ Peter733
  Krijg je bij betaalde apps niet een mailtje? Net als bij de app store (voor iPhone ed)
  Dat is iig een factuur, alhoewel daar niet los de btw bij staat.

 • Profielfoto
  iep

  Leuk die Pro apps in de Mac App store. Maar ik heb een factuur (met BTW bedrag en VAT ID) nodig om mijn \’professionele\’ aankoop te kunnen inboeken, en daar wordt blijkbaar geen rekening met gehouden (tenzij ik iets over het hoofd zie).

  Erg duidelijk is het allemaal niet. De standaard factuur die je krijgt is geen btw-factuur (wordt duidelijk vermeld). Wellicht heb je wat aan de volgende link: http://forum.iculture.nl/f28/iphone/f118/iphone-apps-games/f63/iphone-apps/29272-btw-terugvragen-itunes-app-store-belasting-toegevoegde-waarde.html
  .
  Op de support site van de Mac App Store wordt er gemeld dat je contact moet opnemen met de customer service: http://www.apple.com/nl/support/mac/app-store/contact.html?form=account&topic=Mac%20App%20Store%20Account%20and%20Billing

 • Profielfoto
  Peter733

  @RJ: dat aankoop-mailtje is een receipt, dat is heel wat anders dan een factuur. Dit staat trouwens onderaan een app-store receipt: This is not a VAT notice.

 • Profielfoto
  RJ

  Ah ok, dan is dat wel een heel groot gemis ja. Mss even mailtje naar apple nl sturen of ze dat kunnen verzorgen?

 • Profielfoto
  rogier visser fotografie

  en dvd studio pro? daar kan ik niets over vinden…

 • Profielfoto
  SirRens

  @Chiel1990: Je kan al jaren met Compressor je video materiaal op blu-ray branden, of je een blu-ray brander hebt is een heel ander verhaal natuurlijk. Ach ja, er zijn altijd nog externe blu-ray branders..;)

 • Profielfoto
  Peter733

  RE @Ciel: Zou Apple dan toch de blu-ray nog eens gaan verwerken in de macs…

  Voor amper 100 EUR steek je een Blu-ray brander in je Mac Pro.

 • Profielfoto
  defores

  TimeCapsule is handig, alleen niet handig als je van schijf wilt wisselen.

  Heb hier een oude maar inmiddels heb ik een Airport Extreme erbij en daar externe schijven eraan (welke later ooit eens in een bay drive komen).
  Persoonlijk vind ik dat een iets betere oplossing/methode.

  FCP en Motion …. zat er al met smart op te wachten :innocent:

 • Profielfoto
  Peter733

  Ik kom er net achter dat mijn Mac Pro (early 2008) niet compatibel is met FCPX en Motion5: http://support.apple.com/kb/HT4664 (ttz de grafische kaart is niet compatibel):cry:

 • Profielfoto
  BJVR

  Damn wat kunnen ze goed icons maken bij Apple.

  ‘Die linkse’ ik zou bijna het programma kopen alleen vanwege de icon.
  Mooi hoor die gloed boven en onder op het ijzer. (net echt)
  :heart:

 • Profielfoto
  Tuvok

  Is Motion een standalone product of werkt het alleen met FinalCutPro?

 • Profielfoto
  MvdM

  Mensen, ik wil deze pakketten heel graag kopen, maar zit nu op een Mac te werken die ik later weer ga wissen. Zijn de apps als DMG te downloaden of moet ik later de boel opnieuw binnenhalen. Of gaat dat helemaal niet lukken? Liggen de pakketten straks ook op schijfje in de winkel?

 • Profielfoto
  Frunk

  @MvdM
  Alles wat je koopt in de App Store is later weer terug (gratis!) te downloaden op gemachtigde Macs

 • Profielfoto
  MvdM

  Tja, maar of mijn geherinstalleerde Mac gemachtigd is… ik werk nu op 2 schijven in m’n Mac Pro, straks gaan die schijven er uit en zitten er weer 4 andere in. O ja, dankzij LJS is het serienummer van mijn Mac Pro tegenwoordig System Serial#.

 • Profielfoto
  knekkie

  Eindelijk. Hier heb ik al een tijdje op liggen hopen.

  Hopelijk trekt mijn mac mini FCP X. Anders moet ik een nieuwe Mac gaan aanschaffen. (niet dat dat vervelend is :P)

  Ik denk dat er een hoop mensen nu voor het eerst legaal hun FCP licentie gaan kopen.:D Het is nog nooit zo makkelijk geweest om er aan te komen.

 • Profielfoto
  Rivanov

  Illegaal wordt lastig zonder DMG..

 • Profielfoto
  defores

  @Tuvok

  Motion werkt ook standalone, je kan van daaruit exporteren (share menu).
  Draait erg lekker op mijn iMac.

 • Profielfoto
  Thoomas

  Tja, maar of mijn geherinstalleerde Mac gemachtigd is…

  Als je een fris systeem hebt geïnstalleerd, kan je je computer weer eenvoudig opnieuw machtigen door iTunes te openen, en dan te kiezen voor Store > Machtig deze computer. Dan log je in met je Apple ID en wachtwoord, en dan is je computer gemachtigd, en kan je daarna dus opnieuw (gratis) Final Cut Pro X downloaden. Het werkt dus niet met het serienummer van je computer of dat soort dingen. Kortom: je hoeft je geen zorgen te maken, zolang je je Apple ID maar weet.

 • Profielfoto
  WalterSX70

  Net FCP-X geïnstalleerd.. en wat blijkt.. m’n LaCie USB2 schijf kan ik wel als externe schijf gebruiken voor de Events en Projects… m’n Iomega 800 Firewire ext. schijf komt bij het opstarten even in beeld..maar verdwijnt dan uit de Library
  Kan de 800 FireWire wel gebruiken om te importeren..

  Raar..iemand een oplossing of heb ik de eerste bug gevonden??
  Lijkt me niet de bedoeling dat je of alleen op je HD of USB 2-schijven kunt werken..

  Walter

 • Profielfoto
  Mac-@

  Ten eerste, complimenten OMT! De laatste tijd gelukkig niet meer die vreemde vragen aan het einde van een redactioneel artikel, heerlijk! Redactie vergadering gehad toevallig;) ?

  Ten tweede, net verschillende “hands on” en tutorials gekeken op Youtube en het bevalt me goed wat ik zie. Denk dat ik er toch aan ga geloven en mijn iMovie “ervaringen” ga uitbreiden met Final Cut X.

  Nogmaals, OMT, ga zo door!

 • Profielfoto
  MacOscar

  Iemand al geprobeerd een ouder fcp project te openen?

 • Profielfoto
  CMD-Z

  schijnt niet te werken lame he

 • Profielfoto
  Tjerker

  Djeez…

  – Final Cut Server = discontinued
  – geen OMF / AAC export
  – geen tape workflow
  – geen ondersteuning voor bestaande FCP projecten

  Hmmfpf!
  :thumbsdown:

  Mixed feelings…

 • Profielfoto
  Demon Hunter

  Gaat nog zeker een paar maanden duren voordat Final Cut Pro X ook daadwerkelijk Pro wordt:( GEEN PLUG-IN SUPPORT, WTH?! Zo mist er nog een heleboel features, al heeft Apple gezegd dat er nog veel toegevoegd gaat worden… Zitten wel een paar hele mooie zaken in(Keyer in kleurcorrectie, jum!), maar nog een lange weg te gaan, nu is het nog vooral iMovie Pro… Lekker mee leren werken, nu nog betaald werk doen in FCP7!

 • Profielfoto
  languh

  als je geen bestaadne projecten kan openen, dan laat ik em voorlopig nog wel even staan. Wel een mooie prijs

 • Profielfoto
  Rutger-cg

  Vandaag geïnstalleerd. Maar gek genoeg kon ik hem 2 keer downloaden(twee verschillende mac’s) uit de app Store. Als test ook maar even de app gekopieerd naar een andere macbook en zelfs die werkte ook. Dat betekent dus dat je met 1 keer kopen op 3 verschillende mac’s tegelijk kan werken. Deze waren trouwens ook allemaal verbonden met internet.
  Ik vraag me af hoe dit nou geregeld wordt met licenties en dergelijke…
  .
  -Overigens ook al gemerkt dat het editten vanaf een netwerk harde schijf niet werkt, ik kan ze simpelweg gewoon niet selecteren, vind dit een grote bug eerlijk gezegd. Lijkt me dat dit wel wordt aangepast bij een update. Een grote fout als je het mij vraagt…

  -Ook erg vervelend dat fcp bestanden uit final cut 7 niet worden ondersteund.

  -Ik mis de oude vertrouwde sequence settings en project properties vensters

  -Geen ondersteuning voor plug-ins
  .
  +Een aantal hele gave ingebouwde effecten

  +Kleur correctie en color match

  +Background rendering

  +Betere ondersteuning voor DSLR’s
  .
  Verder een mooi functioneel programma; ziet er leuk en vernieuwend uit maar kan het bijna geen Pro app meer noemen. Ti’s gewoon een uitgeklede versie van iMovie.

  Gemengde gevoelens dus

 • Profielfoto
  Rickje

  @ Mac-@ 2 uur geleden
  “Wat vind jij van de FCP X?”

  WHAHAAH. Ja die vragen waren vreeeeselijk. Blij dat het over is.

  Ben benieuwd wanneer er een DMG verschijnt, kan ik FCPX uitproberen…:lol:

 • Profielfoto
  jimeh

  Mooie prijsjes

 • Profielfoto
  Rivanov

  Vandaag geïnstalleerd. Maar gek genoeg kon ik hem 2 keer downloaden(twee verschillende mac\’s) uit de app Store. Als test ook maar even de app gekopieerd naar een andere macbook en zelfs die werkte ook. Dat betekent dus dat je met 1 keer kopen op 3 verschillende mac\’s tegelijk kan werken. Deze waren trouwens ook allemaal verbonden met internet.
  Ik vraag me af hoe dit nou geregeld wordt met licenties en dergelijke…
  .
  -Overigens ook al gemerkt dat het editten vanaf een netwerk harde schijf niet werkt, ik kan ze simpelweg gewoon niet selecteren, vind dit een grote bug eerlijk gezegd. Lijkt me dat dit wel wordt aangepast bij een update. Een grote fout als je het mij vraagt…

  -Ook erg vervelend dat fcp bestanden uit final cut 7 niet worden ondersteund.

  -Ik mis de oude vertrouwde sequence settings en project properties vensters

  -Geen ondersteuning voor plug-ins
  .
  +Een aantal hele gave ingebouwde effecten

  +Kleur correctie en color match

  +Background rendering

  +Betere ondersteuning voor DSLR\’s
  .
  Verder een mooi functioneel programma; ziet er leuk en vernieuwend uit maar kan het bijna geen Pro app meer noemen. Ti\’s gewoon een uitgeklede versie van iMovie.

  Gemengde gevoelens dus

  Zolang de Mac’s zijn ingelogd met jouw Apple ID is er niets aan de hand.

 • Profielfoto
  Rutger-cg

  Vandaag geïnstalleerd. Maar gek genoeg kon ik hem 2 keer downloaden(twee verschillende mac\\\’s) uit de app Store. Als test ook maar even de app gekopieerd naar een andere macbook en zelfs die werkte ook. Dat betekent dus dat je met 1 keer kopen op 3 verschillende mac\\\’s tegelijk kan werken. Deze waren trouwens ook allemaal verbonden met internet.
  Ik vraag me af hoe dit nou geregeld wordt met licenties en dergelijke…
  .
  -Overigens ook al gemerkt dat het editten vanaf een netwerk harde schijf niet werkt, ik kan ze simpelweg gewoon niet selecteren, vind dit een grote bug eerlijk gezegd. Lijkt me dat dit wel wordt aangepast bij een update. Een grote fout als je het mij vraagt…

  -Ook erg vervelend dat fcp bestanden uit final cut 7 niet worden ondersteund.

  -Ik mis de oude vertrouwde sequence settings en project properties vensters

  -Geen ondersteuning voor plug-ins
  .
  +Een aantal hele gave ingebouwde effecten

  +Kleur correctie en color match

  +Background rendering

  +Betere ondersteuning voor DSLR\\\’s
  .
  Verder een mooi functioneel programma; ziet er leuk en vernieuwend uit maar kan het bijna geen Pro app meer noemen. Ti\\\’s gewoon een uitgeklede versie van iMovie.

  Gemengde gevoelens dus

  Zolang de Mac\’s zijn ingelogd met jouw Apple ID is er niets aan de hand.

  Dat leek mij ook maar gek genoeg was ik op de derde iMac niet ingelogd met mijn Apple ID en toch bleek hij gewoon te werken.

 • Profielfoto
  dirkdej

  jaja, lekker weer apple

  heb ik Motion 5 gekocht…. wordt mijn bestaande reeds geïnstalleerde versie van motion overschreven!!!!!
  en bedankt….

  die nieuwe versie mag dan super zijn….
  ik beheers nog niet alles….dus moet nu eerst weer bij leren…
  en dat terwijl mijn klanten zitten te wachten!!

  ik kan mijn bestaande motion versie nergens meer vinden…
  ligt vast weer aan mezelf…. zo niet… balen!!!

  iemand een idee?
  hulp zou fijn zijn!

  EN BIJ DEZE WEES GEWAARSCHUWD….

 • Profielfoto
  dirkdej

  en….
  filter plugins van 3 party werken ook niet meer…
  ik ben zo F%^&*ked!!

 • Profielfoto
  EOS

  Bij mij crashed fcpx de hele tijd ….

 • Profielfoto
  Psmiles

  Ik baal als een stekker: mijn iMac 2008 is niet geschikt. En ik had me er zo op verheugd.

  Zou videokaart upgraden zin hebben?

 • Profielfoto
  bezoetdebie

  Peter733 18 uur geleden

  Ik kom er net achter dat mijn Mac Pro (early 2008) niet compatibel is met FCPX en Motion5: http://support.apple.com/kb/HT4664 (ttz de grafische kaart is niet compatibel) [cry]

  Ik heb een MacPro eind 2007 en FCPX en Motion 5 werkt uitstekend (ATI 1900XT 512 Mb)

 • Profielfoto
  Studio Lex

  Ze lopen op hier mijn werk al 10 uur lang FCP de grond in te boren. Het schijnt echt een MEGA teleurstellende update te zijn.

  -Geen server support maakt het in feite niet mogelijk mee te werken in een professionele studio omgeving (FCP maakt van al het film materiaal een kopie in je film folder in je thuismap)
  -Geen ondersteuning voor 3rd party plug-ins
  – FCP bestanden uit FCP 7 worden niet ondersteund.
  – Black Magic kaart wordt niet ondersteund (dus voorlopig geen externe monitor)
  – Eerst crash heeft al weer plaats gevonden….:-(

  Geld terug vragen? http://yfrog.com/z/kiukfp

 • Profielfoto
  xvisx

  Het is vrij belabberd. Dit ‘pro software’ noemen is een zware overschatting. Leuk voor amateurs die een vakantiefilmpje in elkaar willen draaien, of een leuk Youtubefilmpje willen maken, maar niet geschikt voor complexere projecten.

 • Profielfoto
  B-Size

  Einde van een tijdperk, vanaf FCP 1.5 (overgenomen van Marcomedia) tot 7.03.
  Nu volledig over op AVID, die nemen de wensen van de gebruikers wel serieus.
  Bijna 9 jaar expertise weg. Jammer.

 • Profielfoto
  tekenpotlood

  Is het mogelijk om Motion 5 alleen aan te schaffen?
  Wat kan mij dit bieden in samenwerking met iMovie?

 • Profielfoto
  Bruce27

  klinkt helaas nogal teleurstellend en dat voor apple…en geen ondersteuniong voor 3 party plugins is idd onvergeeflijk!
  Nog wat vragen:
  1. Worden projecten uit FCE4 ook niet meer ingelezen/ondersteund?
  2. Is er iets bekend over titels en voorbereidde sjablonen daarvoor of nog steeds met Live type?
  3. Kun je en DVD menu maken of moet je FCE eerst afsluiten en dmv QTfilm naar iDVD?
  mvg en bvd,
  bruce

 • Profielfoto
  Studio Lex

  Kun je en DVD menu maken of moet je FCE eerst afsluiten en dmv QTfilm naar iDVD?

  Oja, da’s waar ook: Apple heeft in al zijn wijsheid besloten het maken van markers niet meer mogelijk te maken. Dussss…. markers naar DVD hoofdstukken omzetten behoort tot het verleden.

  Ik vergat nog even het laten vallen van XML export. Dus het is niet meer mogelijk om bestanden van en naar After Effects of Premiere te sturen.

  Het zal me niet verbazen als AVID en Premiere binnenkort met een speciale zomeraktie gaan komen die het voor FCP switchers makkelijk zal maken om over te stappen.

 • Profielfoto
  Studio Lex
 • Profielfoto
  xvisx

  Zal dit nu het eerste echte teken zijn dat Apple zijn aandacht (dus tijd, geld, mankracht) definitief heeft verlegd naar de iPods, iPhones en iPads?

 • Profielfoto
  EOS

  Op dit moment worden maar weinig Canon video kamera ondersteunt door FCPX. Juist de nieuwste kamera’s werken nog niet.

 • Profielfoto
  Editzzz
 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Ik werk er zelf niet mee, maar de reacties van de echte pro gebruikers liegen er niet om: ze vinden het crap!!
  En dat is uitzonderlijk voor een Apple product. Apple belooft verbeteringen in ‘incremental updates’, maar waarom zo doen? Warom niet gewoon eerst afmaken en dan pas uitbrengen.

  Ik zei het laatst al in een topic over Lion / Mac App Store: Apple schiet veel te snel vooruit (en mogelijk dóór) met bepaalde dingen. Dat wreekt zich vanzelf, want de consument van vandaag de dag is niet gek.

 • Profielfoto
  Peter733

  Conan O’Brien slams Final Cut Pro X on TV:
  http://www.youtube.com/watch?v=sRzLP0FJ82I

  Ouch! :ftim:

 • Profielfoto
  ipadipodapple

  motion 5 werkt pervect