Rick Stevenhaagen
Rick Stevenhaagen Nieuws 30 juni 2011

Binnenste van Thunderboltkabel bekeken

Eerder deze week heeft Apple een Thunderboltkabel gelanceerd. De prijs: bijna vijftig euro. iFixit heeft de kabel inmiddels uit elkaar gehaald en bekeken waarom deze zo duur is. Achteraf blijkt het niet zomaar een kabel te zijn met twee simpele connectors.

Het gaat om een ‘smart cable’, die verschillende chips en ingebouwde firmware bevat. De ontwerpers van Thunderbolt, Apple en Intel, hadden er ook voor kunnen kiezen om de techniek volledig in de hardware te implementeren, zoals bijvoorbeeld bij ethernet het geval is. Bij de ontwikkeling van Thunderbolt is hier niet voor gekozen.

Het voordeel van elektronica in een kabel is dat bij een defect, meestal de kabel vervangen kan worden in plaats van het moederbord. Verder zouden kleine aanpassingen aan de techniek, in de kabel verwerkt kunnen worden. Zo hoef je wellicht geen nieuwe computer te kopen voor een update van Thunderbolt.

De prijs van een Thunderboltkabel gaat naar onze verwachting wel wat zakken. De kabels zullen op den duur ook verkocht worden door andere bedrijven en zij zullen voor vergelijkbare kabels niet meer geld vragen dan Apple.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Binnenste van Thunderboltkabel bekeken
Sluiten