Beveiligingsprobleem Dropbox opent deuren voor iCloud

Door: Rick Stevenhaagen - 23 reacties

Zondag was het even schrikken voor mensen met een Dropboxaccount. Alle klanten hadden gisteren te maken met een gevalletje open deur. Een gebruiker die zijn wachtwoord per ongeluk verkeerd intikte, maar wel toegang kreeg tot zijn account, heeft dit ontdekt. Vier uur later is het probleem volgens Dropbox bekend geworden en vijf minuten later was het opgelost.

Dropbox is een online opslagdienst die bestanden automatisch synchroniseert. De dienst heeft een client voor Mac, Windows en Linux en is daarnaast op verschillende smartphones te installeren. Een ware concurrent voor iCloud, maar na verschillende beveiligings– en privacyproblemen zal de gebruiker zich voortaan wel twee keer bedenken voor hij zijn bestanden met Dropbox deelt.

Toch zit zelfs in de lekkerste appeltaart wel een pit, maar zijn de recente gevallen niet dusdanig dat gebruikers uitkijken naar een alternatief? Met iCloud in de pijpleiding heeft Apple de mogelijkheid om klanten van Dropbox af te snoepen. Voor nu zullen gebruikers dus vooral op moet passen, zodat in de herfst, wanneer het appeltje rijp is, iCloud volop getest kan worden.

Reacties

23 reacties
 • Profielfoto
  Mac360

  Euhm, iCloud is geen dropbox… iDisk bestaat niet meer in iCloud, en je hebt al helemaal geen mogelijkheid om hele mappen in de ‘cloud’ te bewaren of om deze te delen met je vrienden. Dropbox is iets compleet anders!

 • Profielfoto
  vmacaay

  Serieus, dit lijkt wel geschreven door een fanboy. Heb je aandelen:P

  Als er een beveilingslek zit in een stuk software, hoe je niet gelijk een alternatief aan te kaarten. Mensen maken fouten, geen 1 stuk software is perfect. Als ze er maar juist mee omgaan, en met mogelijke veiligheid risico’s adequaat reageren dan hoeft de consument niet gelijk het vertrouwen op te zeggen.

  Zoals Mac360 zegt, iCloud kan met de huidige mogelijkheden dropbox niet vervangen, gelukkig zijn er wel alternatieven te vinden op het www.

 • Profielfoto
  cids

  wat een onzin artikel…

 • Profielfoto
  THX-1138

  Daarnaast.. Als ‘iCloud’ net zo snel werkt als MobileMe, dan is het kansloos.

  Ik zal dankbaar gebruik maken van de gratis diensten van iCloud. met het geld wat ik nu uitspaar, breid ik mijn Dropbox flink uit.

 • Profielfoto
  Eelco

  Maar ik vind het helemaal geen onzinartikel (?). Het is altijd prettig op de hoogte te blijven van de lekken in en problemen van één van mijn favoriete wolkjes.

  Ik heb ooit gebruik gemaakt van de voorloper van MobileMe: het gratis iTools. Nooit geld aan willen spenderen, maar ik hoop dat iCloud wat beter werkt.
  Ik hoop ook dat de eventuele beveiligingsproblemen óók belicht worden in dit forum t.z.t.…

 • Profielfoto
  Kipnugget

  Dit is nou echt appels met peren vergelijken. Dropbox en iCloud zijn twee compleet verschillende diensten (hoewel iCloud wel de potentie heeft om Dropbox-functionaliteit te implementeren).

 • Profielfoto
  Mac360

  Maar ik vind het helemaal geen onzinartikel (?). Het is altijd prettig op de hoogte te blijven van de lekken in en problemen van één van mijn favoriete wolkjes.

  Het zou geen probleem zijn als het simpelweg alleen melding maakt van de problemen waar Dropbox de laatst tijd last van heeft. Maar om te zeggen dat je Dropbox kunt laten vallen voor iCloud, dat klopt gewoon niet. iCloud mist de functies die Dropbox heeft en Dropbox mist de functies die iCloud heeft. Dat ze beiden over ‘cloud’ en ‘synchroniseren’ gaan betekend nog niet dat ze hetzelfde zijn.

 • Profielfoto
  bram91

  Sommige zeggen hier dat iCloud iets compleet anders is, maar er is nog helemaal niet bekend of er in iCloud ook weer een iDisk achtige mogelijkheid zal komen.
  In vorige builds van Lion, is namelijk wel een wolk icoontje gevonden voor in de finder.
  Dus dat iCloud geen iDisk meer zal bevatten, zou ik nog niet zo snel zeggen;-)

 • Profielfoto
  jorismoen

  Journalistiek aan de InHolland tegenwoordig?

 • Profielfoto
  MacTS

  iCloud is nog niet eens officieel van start gegaan en het zou al beter zijn dan Dropbox? Ik wacht met spanning de berichten over veiligheidslekken in iCloud af.

 • Profielfoto
  Yggdrasil

  Ik kan er maar één iets uit besluiten… Een zetje van Apple of een fanboy die iedereen aanmaant om over te stappen op iCloud.
  .
  Nou mooi niet. Ik ben enorm tevreden over Dropbox, al vanaf 2008.

 • Profielfoto
  qazwsx

  Dit soort incidenten gaan ook gebeuren met Icloud. Vroeger of later…

 • Profielfoto
  MacTS

  Dit soort incidenten gaan ook gebeuren met Icloud. Vroeger of later…

  Zei ik toch.

 • Profielfoto
  Willem92

  iCloud is mss weldegelijk een Dropbox-concurrent. Check dit artikel maar. Volgens mij blijkt hieruit wel dat je iets van extra opslag kunt kopen tegen een nader te bepalen prijs;)

 • Profielfoto
  Koetjesreep

  Een concurrent is ook al iemand die nog niet bestaat?

 • Profielfoto
  wouwout

  Allereerst: icloud biedt geen dropbox (mappen) functionaliteit. Ten tweede: tendentieus artikel, waarom geen melding van synchronisatie problemen met Mobileme, bijvoorbeeld (toevallig) ook afgelopen weekend?

 • Profielfoto
  bram91

  Iedereen die het hier heeft over het feit dat iCloud geen mappen structuur zou krijgen:

  http://www.razorianfly.com/2011/02/26/new-icons-found-in-os-x-lion-preview-suggest-mobile-cloud-services-incoming/
  (lijkt er wel op als ik dit artikel zie/lees)

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Een concurrent is ook al iemand die nog niet bestaat?

  Ja, want het kan de anticiperende mens nu al weerhouden om nog te investeren in Dropbox. Concurrentie dus:lol:
  .
  Overigens hier nog een tevreden gebruiker van Dropbox die dat iCloud eerst wel eens wil zien en dan geloven:wink:

 • Profielfoto
  dre brettel

  Apple heeft hetzelfde probleem gehad met een versie van OSX 10.4!
  Toen kon je ook inloggen door een paar keer een fout paswoord te geven…

 • Profielfoto
  EWH

  Zoals anderen hier voor al schreven:

  Het is een beetje gek om zó snel bochten af te snijden qua conclusie, door te stellen dat iCloud klanten zou gaan winnen door de beveiligingslekken van een ‘concurrent’, wat niet eens echt een concurrent is (zoals Mac360 al zei)…:confused:

 • Profielfoto
  Maverick2001

  Ik sluit me aan bij de vorige spreker! MobileMe is nooit echt een geslaagd product geweest en zeker de iDisk vind ik een brak product. Ik ben na talloze problemen overgegaan op Dropbox en moet zeggen dat dat vlekkeloos werkt. Snap niet dat ze niet een gelijkwaardig product in de markt zetten. Met een goede iDisk functie ben ik zo weer terug bij Apple en heb ik alles in 1. Het artikel vind ik ook een beetje overdreven en het klinkt alsof Dropbox niet echt goed is.

 • Profielfoto
  michelvdb

  Hoelang duurt het voor LulzSec inbreekt?

 • Profielfoto
  Baseline

  Mijn jaar-abonnement op Dropbox verliep 16 juni. Ik heb besloten nu per maand te gaan betalen in afwachting van wat iCloud te bieden heeft. Mijn keuze voor Dropbox was omdat ik iDisk niet vond werken maar vanaf dag 1 heb ik contactpersoon synchronisatie over mijn iDevices en Macs enorm gemist.. ik hoop dus op een dienst die straks best of both worlds biedt. Los van hoe het artikel is opgesteld denk ik dus dat de nu aangekondigde iCloud dienst wel degelijk al een concurrent van Dropbox is; ze incasseren nu van mij maar iets van 9,- euro per maand tot september, ipv 99,- direct bij vernieuwing van het abonnement. Dat is iets van 90% afname. Ik denk dat menige Dropbox klant op het Mac platform de komende maanden bij abonnementsverlenging dezelfde keuze maakt en denk dat de bedrijfsvoering bij DB hierdoor een gevoelige tik oploopt. Ook dat is marktwerking en concurrentie.