Auditieve menu’s door ‘Directional Audio’

Door: Rick Stevenhaagen - 3 reacties

De U.S. Patent and Trademark Office heeft deze week een patentaanvraag van Apple openbaar gemaakt. Het idee van Apple is om een ruimtelijke 3d-omgeving te creëren met behulp van normale stereohoofdtelefoons. Het geluid kan in combinatie met een bewegingssensor dienen als vervanging van visuele menu’s.

Het aangevraagde patent is geregistreerd onder de naam ‘Directional Audio Interface for Portable Media Device’. De techniek zorgt ervoor dat de gebruiker menu-items uit verschillende richtingen hoort. Door de mediaspeler in de richting van het geluid te bewegen, bevestig je een menukeuze.

De techniek is onnodig voor mensen die thuis of in de bus zitten, maar autorijders en sporters kunnen hun voordeel ermee doen. Zij hebben niet de mogelijkheid om op een scherm te kijken voor navigatie door de menu’s. De oplossing lijkt dan ook bedoeld als aanvulling op het visuele menu, maar kan het in theorie zelfs vervangen.

Er zijn verschillende manieren waarop je door de menu’s heen kunt ‘scrollen’. Dat kan door middel van text-to-speech, een opgenomen stem of door het afspelen van korte muziekfragmenten. De audiofragmenten die het menu ten gehore brengt, kan je ook voor- of achteruit ‘spoelen’. Zo kan iedere gebruiker dus op zijn eigen snelheid door de menu’s heen gaan.

De patentaanvraag is in december 2009 aangevraagd en is deze week openbaar gemaakt.

Overzicht van het technische concept

Reacties

3 reacties
 • Profielfoto
  yoerio

  het is alleen wel nog de vraag of ze het gaan gebruiken.

 • Profielfoto
  yesn95

  denk het niet

 • Profielfoto
  MaxBookPro

  Als ze deze nou zouden gebruiken ipv de standaard bijgeleverde oortjes van de iPod Touch..:P dat zou een grote verbetering zijn XD