Apple probeert giveaways te voorkomen

Door: Yoeri - 36 reacties

Veel Apple-weblogs hebben iPad’s weggegeven om zo bekend te worden in de Apple-wereld. Als je een product weggeeft komen er veel mensen naar je site en zo wordt deze bekender. In januari heeft Apple een PDF opgesteld waarin het in 700 woorden duidelijk maakt dat giveaways verboden zijn.

Fortune’s Philip Elmer-DeWitt is er achter gekomen dat Apple zulke website’s benadert om ze te wijzen op het protocol. Daarin is bijvoorbeeld te lezen dat je geen iPad’s of iPhone’s mag weggeven. Wel iPod’s touch, maar alleen als het om minimaal 250 stuks gaat. Ook moet je Apple-producten op een egale achtergrond afbeelden.

Een greep uit Apple’s regels:

• iPad, iPhone and the iPhone Gift Card may not be used in third-party promotions
• iPod touch is only allowed to be used in special circumstances and requires a minimum purchase of 250 units
• you may NOT use the Myriad Set font on or in connection with web sites, products, packaging, manuals, or promotional/advertising materials
• the use of “free” as a modifier in any Apple product reference in a prominent manner (headlines, call- outs, etc.) is prohibited
• you must submit all marketing materials related to the promotion of Apple products to Apple for review

Reacties

36 reacties
 • Profielfoto
  Sam Rijver

  O dit is echt nieuws voor mij. Dan geef ik maar geen iPad weg:)

 • Profielfoto
  Nic

  …Apple begint steeds megalomaner te worden.

 • Profielfoto
  maxyboy1001

  Apple gaat toch niet bepalen wat mensen met hun gekochte iPad doet?

 • Profielfoto
  JaNiintendo

  Apple kaapt langzamerhand meer en meer vrijheid weg. Ben ik blij dat ik gestopt ben met Apple spullen kopen.:lol:

 • Profielfoto
  spacefreek

  Apple gaat toch niet bepalen wat mensen met hun gekochte iPad doet?

  Nee, maar er wordt met dit soort acties wel meegelift op het succes van Apple, daar gaat het Apple om (nee, ik zeg niet dat ik het goedkeur, maar ik begrijp wel waarom Apple dit doet, ware het niet dat het niet tegen te houden is (lijkt mij))

 • Profielfoto
  levidhuyvetter

  @JaNiintendo

  Naar welke praatgroep ben jij geweest? Mijn portemonee zegt dat ik dat ook beter eens zou doen.

 • Profielfoto
  dddfnfjefefle

  Apple heeft hierbij geen poot om op te staan. Ze kunnen het alleen vragen…

 • Profielfoto
  ThinkApple

  @NickSmits: is dat zo? Dat vind ik nu net het interessante aan heel de discussie. Waarop baseer jij je en waarop baseert apple zich dan om zo’n groffe eisen te stellen?

 • Profielfoto
  Needler

  Apple heeft geen poot om op te staan. Als jij als bedrijf netjes die iPad aanschaft mag je hem weggeven aan wie je wilt.

 • Profielfoto
  spacefreek

  Apple heeft geen poot om op te staan. Als jij als bedrijf netjes die iPad aanschaft mag je hem weggeven aan wie je wilt.

  Maarrrr, mag je die give-away dan ook aankondigen met een plaatje van een iPad in je reclame, zonder toestemming van Apple? Ik dacht het niet… En laat ze de status van die toestemming hiermee nou nog eens duidelijk doordrukken: Die krijg je gewoon niet van Apple.. Weggeven prima, maar mondje (als in: reclame) dicht!

 • Profielfoto
  Hansi2124

  Dus OMT mag geen iPad meer weggeven?

 • Profielfoto
  CorMac

  Ik denk dat spacefreek ongeveer goed zit.

 • Profielfoto
  IJSTHEE

  Eigen foto maken en het verhaal is opgelost

 • Profielfoto
  ederooij

  Het blijft een mooi merk, maar begint zo langzamerhand steeds meer naast zijn schoenen te lopen. Ik dacht altijd dat Apple voor de vrijdenkende mens bedoeld was. Tegenwoordig is Apple net politiek (in)correct als alle andere bedrijven, en soms nog erger. Toch jammer dat zo’n mooi bedrijf zich kan verliezen in deze waanzin.

 • Profielfoto
  iSponge

  @IJSTHEE, idd.. dan zouden ze je niks moeten kunnen maken.. maar reken er maar op dat ze wel een manier vinden… Maarja, aan de ene kant snap’k het wel, maar aan de andere kant moet Apple ook niet teveel gaan lopen zeiken en hun wil als wet voordragen..

 • Profielfoto
  MrFix

  Alhoewel mijn website een iPad en een iPhone weggeeft (ik ga geen reclame maken), toch mooi dat er hier nieuws over is. Ik zie namelijk de bezoekersaantallen weer omhoog gaan.

  En op zich ben ik het eens dat Apple niet de kopers mag vertellen wat ze ermee mogen doen. Lijkt me juridisch ook niet echt haalbaar?

 • Profielfoto
  rdesign

  Nounou, zo veel bedrijven doen dit toch? Ik werk bij een webshop, en er wordt vaak gebeld door magazines e.d., of ze producten bij ons kunnen inkopen voor een actie. Dit moeten wij toch eerst bij de leverancier vragen, of dit kan/mag. Ze vinden dit bijna allemaal geen probleem, zolang ze het promotiemateriaal (zoals een advertentie in het magazine) maar eerst zelf te zien krijgen. Gebeurd vaak zat dat ze het niet goedkeuren.

 • Profielfoto
  IJSTHEE

  @iSponge Dan vraag ik me af hoe ze dat hard willen gaan maken. Jij koopt een iPad, dus het is van jou, dat je hem weg geeft moet je zelf weten. Dat van die foto’s gebruiken kan ik nog in komen, maar zodra je je eigen foto’s maakt heeft Apple geen poot om op te staan.

  En om even mee te gaan met @ederooij. Ik vind het idd jammer om te zien waar dit heen gaat, Apple wordt steeds arroganter (net zoals de fanboys/girls). Ik heb nog nooit iemand zo fanatiek hun Braun tandenborstel zien verdedigen tegen iemand met een Oral-B tandenborstel. Apple maakt fijne spullen, maar sommige mensen kunnen ook te ver gaan. Als mijn Macbook straks aan het einde van zijn latijn is en er is een merk laptop dat mij beter aan staat of Microsoft heeft een OS dat beter is dan die van Apple, dan is de keus voor mij snel gemaakt. Idem ditto met het iOS en Android verhaal. Apple maakt nu leuke spullen, maar er komt een dag dat ze aan alle kanten ingehaald zullen worden, en ik ben benieuwd hoeveel fanboys er dan nog steeds blijven zweren bij Apple?

 • Profielfoto
  Statenweg

  Jammer voor de NRC en hun iPad-acties?:grin: Het is ook niet echt goed voor het merkimago als op elke hoek van de straat je product wordt geassocieerd met ‘gratis’ en giveaways.

 • Profielfoto
  Sjurkie

  Mensen, waar hebben we het over? Het is een richtlijn, geen wet, zolang je geen zaken van Apple gebruikt die inbraak maken op het merkenrecht (logo’s e.d.), is er niets aan het handje.

 • Profielfoto
  Keyn

  http://www.apple.com/legal/trademark/guidelinesfor3rdparties.html

  Spacefreek zit juist imo. Het staat duidelijk vermeld. Apple is geen uitzondering. Ieder bedrijf probeert zijn merknaam te beschermen en zijn imago onder controle te houden. Coca-Cola doet net hetzelfde, net als elk ander sterk merk.

  Je zal maar de designer van “Myriad Set” zijn en iedere smuck met een illegale photoshop kan schaamteloos jou kopiëren en er mee wegkomen mocht je werk niet getrademarked/copyrighted zijn. Ik als designer/producent heb het recht om mijn creaties te beschermen en of jij als buitenstaander je eigen foto maakt of niet dat maakt niet uit. Zo simpel is dat (gelukkig) niet.

 • Profielfoto
  onemorevaral

  Ik geloof toch echt dat jullie de tekst met de eisen van Apple niet goed gelezen hebben. Er staat helemaal niet dat je geen iPad mag weggeven, alleen dat je je bij de promotie van deze actie aan bepaalde regels moet houden. De Touch is speciaal, die mag slechts in uitzonderlijke gevallen worden weggeven (met voorafgaande toestemming), en alleen in hoeveelheden groter dan 250. Maar deze restricties gelden niet voor de andere Apple producten.

 • Profielfoto
  CorMac

  Alhoewel mijn website een iPad en een iPhone weggeeft (ik ga geen reclame maken), toch mooi dat er hier nieuws over is. Ik zie namelijk de bezoekersaantallen weer omhoog gaan.

  En op zich ben ik het eens dat Apple niet de kopers mag vertellen wat ze ermee mogen doen. Lijkt me juridisch ook niet echt haalbaar?

  Als ik op de link klikt onder popular posts “win een iPad gratis” wat volgens mij trouwens “win een gratis iPad” moet zijn dan komt er er geen post met je hoe hem kan winnen. En je forum werkt ook niet.

 • Profielfoto
  sultankat

  Apple als “politbureau” in he vrije westen. Het moet niet gekker worden.

 • Profielfoto
  Airswing

  Wat zijn er toch veel mensen die rechten hebben gestudeerd en op dit forum zitten. Ik ben ook blij dat ik gestopt ben met Apple producten kopen. Want het zijn slechte producten en Apple is heel stout. Zucht….

  Wat een zinloze reacties.

 • Profielfoto
  Airswing

  Keyn snap het!

 • Profielfoto
  peterfoliant

  Het gaat inderdaad om promotiemateriaal. Het kopje bij dit artikel klopt niet en zet ons op het verkeerde been.

 • Profielfoto
  JH90

  De Myriad Set is niet eens van Apple maar van Adobe. Lijkt me dat ze daar geen protocollen over mogen schrijven.

 • Profielfoto
  wouwout

  volgens mij draait Steve Jobs een beetje door, en heeft hij ze niet allemaal meer op een rijtje. Zie je wel vaker met geniale mensen. Als ze oud worden gaat er iets mis.

 • Profielfoto
  BJVR

  Hihi,

  Dan gaat deze website al 5 jaar nat.
  Hier doet Apple toch ook niets tegen?

  http://www.kissweddingbooks.com/

  Ik denk dat je de kerk in het midden moet laten, Apple zal ook wel weten als jij een community hebt die al langer online is en je geeft eens in de zoveel jaar een iPad weg dat er niets aan de hand is.
  Maar zodra jij nu een iPad gaat weggeven omdat je weet dat je daarmee een website online kan krijgen dan is dit alles een heel ander verhaal.
  Je ziet nu heel veel websites die een aanbieding doen (soort Groupon) en dan onder de mensen die iets aankopen een iPad weggeven.
  Zoals deze:
  http://bundlehunt.com/

 • Profielfoto
  Damio

  Hier kan Apple gewoon simpelweg niets tegen doen;)
  Ja, vragen kunnen ze, maar juridisch kunnen ze niets onderbouwen…

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Wat een onzin als dit niet zo mogen. Dat mag je toch zelf wel weten. Apple mag blij zijn dat ‘third parties’ als Journaal, APR’s, automerken, allerlei blogs etc zoveel aandacht besteden aan Apple producten. Apple zelf doet hier helemaal niks aan reclame in de media.

 • Profielfoto
  R-Flow

  Leuk en aardig dat Apple dit vind maar dit houdt natuurlijk nooit stand in de rechtbank.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Jammer voor de gene die Apple nu negatief vinden of zelfs megalomaan, want ze hebben namelijk wel de wet aan hun kant.
  Wat deze blog’s feitelijk doen is naast zichzelf een product promoten (mogelijk zonder dat zelf in de gaten te hebben). En als je iets wilt promoten gaat dat altijd gepaard met de toestemming van de fabrikant.
  De beheerders van deze blog’s hebben ongetwijfeld een flink aantal iPad’s ingekocht, en meestal krijg je bij grote afname’s korting. Ga je die vervolgens weggeven (promoten dus) dan betekent dit voor Apple verlies op deze iPad’s want op individuele basis geldt zo’n “bedrijfskorting” niet plus dat Apple feitelijk buiten deze ‘promotie’ wordt gehouden omdat enerzijds slechts die site meer kliks krijgt en Apple daar anderzijds niks extra’s aan verdient.
  Verder is een promotie altijd tijdelijk, wat in dit geval niet gegarandeerd is.
  Houdt Apple zijn mond, dan heeft straks iedereen een gratis iPad.
  .
  Uiteraard geldt dit niet voor het individu, die mag doen met zijn spullen wat hij wil.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Dus OMT mag geen iPad meer weggeven?

  Hoeveel werden er weggegeven? Alleen de 1e,2e en 3e plaats?
  Bovendien gaat het om iets eenmalig’s, dus daar zal Apple niet wakker van liggen. Het wordt wat anders als straks ik weet niet hoeveel blog’s hier jaren mee weg denken te komen.

 • Profielfoto
  hapipiko

  Deze ‘PDF‘ geldt alleen in USA, in het land waar juristen op basis van ‘no cure – no pay’ consumenten bijstaan in een poging hun recht te halen.
  Gelukkig leven we hier niet in USA met overstrekte claimcultuur.

  Maar daar gaat het hier ook niet om, volgens mij is dit een voorbeeld van de guerllamarketing die Apple heel gewiekst heeft gejat om vooral in het nieuws te blijven.

  Als je het woord ‘gerucht‘ delete uit alle Apple en Apple-gerelateerde websites, dan blijft er weinig over van nieuwtjes die hier als ‘gerucht’ rondwaren.

  maar het blijft amusant:money: