Apple geeft uitleg over functionaliteit Final Cut Pro X

Door: Rick Stevenhaagen - 21 reacties

Ondanks veel teleurgestelde reacties van professionele gebruikers en een beoordeling van twee sterren in de Mac App Store, staat Apple nog steeds vierkant achter Final Cut Pro X. Het bedrijf heeft de PR-afdeling aan het werk gezet en lanceerde vandaag een nieuwe website met veelgestelde vragen. De site is onderverdeeld in verschillende onderwerpen, waar je kunt lezen over problemen die gebruikers ervaren rondom de (missende) functies in het softwarepakket.

Op het internet staan veel klachten van gebruikers van Final Cut Pro X. Sommige mensen noemen het een pakket voor consumenten, anderen betitelen het als iMovie Pro of slechts een upgrade van dat consumentenprogramma. Met de nieuwe website hoopt Apple de gemoederen te bedaren. De antwoorden op de veel gestelde vragen komen rechtstreeks van medewerkers van Apple.

De antwoorden op de website komen telkens op de volgende drie opties neer:

 • Functie wordt niet (meer) ondersteund
 • Functie wordt later ingebouwd
 • Er wordt beschreven hoe je de functie moet gebruiken in Final Cut Pro X

Ondertussen probeert concurrent Adobe een slaatje te slaan uit de negatieve publiciteit rond Apple’s nieuwe product. Zij brengen hun Premiere Pro extra onder de aandacht, onder meer door aanbevelingen van professionals uit de branche.

Reacties

21 reacties
 • Profielfoto
  Usain

  Zelfs Apple maakt wel eens een foutje, komt wel weer goed.

 • Profielfoto
  Jojo890

  Ik heb nooit gewerkt met FCP7 maar ik vind FCPX eigenlijk wel goed werken allemaal.

 • Profielfoto
  Afroman

  Ja, daar gaat het niet om Jojo.

  Dat het goed werkt betekend niet dat het beter werkt als FCP7. FCP7 heeft juist zoveel functionaliteit dat je praktisch alles kunt doen qua film. Als de opvolger een hoop functies niet meer ondersteund is dat kut. Stel dat je in de nieuwe iTunes geen MP3’s worden ondersteund. Wedden dat iedereen daar kritiek op gaat leveren.

 • Profielfoto
  IJSTHEE

  It’s not a bug, it’s a feature!

 • Profielfoto
  spacefreek

  Less is more, helaas geldt dat niet voor de echte pro’s (en terecht). Stel je voor, de nieuwe James Bond met al die Apple overgangen/thema’s, je lacht je kapot:grin:

 • Profielfoto
  hkees

  Het zal allemaal wel meevallen. Hadden ze moeten wachten met het uitbrengen tot FCP X op gelijke hoogte is met FCP7? Het is een hele nieuwe benadering en hHet gaat vele jaren en vele updates kosten voor FCP X volwassen is.

 • Profielfoto
  Meh1965

  Dat het goed werkt betekend niet dat het beter werkt als FCP7.

  Dat het goed werkt betekent niet dat het beter werkt dan FCP7.

  OT: Als Adobe slim is, geven ze nu tijdelijk een leuke korting op PP.

 • Profielfoto
  Meneer Guggenheimer

  Ik weet zeker dat er GEEN speelfilms met FCP X gemonteerd worden. Zelfs Peter Jackson kan er geen Hobbit mee maken…..

  (Lord of the Rings is op FCP gemonteerd)

 • Profielfoto
  iMacDonalds

  Ik snap niet waarom ze Final Cut Pro X nu hebben uitgebracht, als ze zeggen dat er nog functies moeten worden ingebouwd, als ze slim waren geweest hadden ze even een maandje gewacht met het uitbrengen.

  @JoJo
  Het zal voor jou vast allemaal wel prima werken, daar gaat het niet om. Het is gewoon raar dat er een grote update word uitgebracht en er functies verdwijnen inplaats van bijkomen. (met een paar uitzonderingen)

 • Profielfoto
  MacKevin11

  @hkees

  Het zal allemaal wel meevallen. Hadden ze moeten wachten met het uitbrengen tot FCP X op gelijke hoogte is met FCP7? Het is een hele nieuwe benadering en hHet gaat vele jaren en vele updates kosten voor FCP X volwassen is.

  Jah, ik hoop dat ze met Lion ook niet aankomen en zeggen.
  Je kunt je mac wel opstarten en inloggen, maar we hebben het login thema nog weggelaten… Dat was nog niet af.
  Ook de .dmg bestanden die worden niet meer ondersteunt.
  .
  Sowieso moet het nieuwe product toch minstens op de hoogte zijn van het oude (vorige) product? Want wie koopt er nou een product wat minder is als zijn voorganger. Dan wacht je toch tot het beter is tot je het koopt?
  Nu krijg je klachten dat het slechter is en niemand wil het… Wacht je nog een maand dan krijg je misschien wel klachten dat het langer duurt maar dan worden je klanten uit eindelijk toch tevreden gesteld.
  .
  (voorbeeld)
  Je koopt een nieuwe MacBook Pro, alleen zit er nog maar een simpele slomere grafische kaart in. De nieuwe krijg je over enkele maanden geleverd.
  Resultaat: Mensen wachten met kopen, en als ze echt iets nieuws moeten dan kopen ze iets anders (een microsoft pc?).
  Als je wacht dan koop je minder snel iets van een andere producent, omdat je dan toch denkt… misschien komt het morgen uit! (dit geld natuurlijk niet zo zeer voor de grote bedrijven die perse nieuwe dingen nodig hebben, maar ook die hebben niks aan iets nieuws wat slechter is)
  .
  Ik weet dat mijn voorbeelden een beetje flauw zijn, maar je snapt ze wel toch?

 • Profielfoto
  maartenvt

  Heb ik in alle berichtgeving nu iets gemist en is het verplicht om over te stappen naar Final Cut Pro X? Werkt de voor iedereen blijkbaar geweldige final cut pro 7 niet meer?

 • Profielfoto
  Yip

  Voor mij biedt iMovie veel te weinig, ik heb fijn kunnen werken met FCP7 maar FCPX is gewoon echt te mager. Het is heel fijn om bestanden uit m’n DSLR niet meer te hoeven converteren (duurt eeuwig), maar er missen functies. Erg jammer, aangezien het hoog tijd werd dat het ouderwetse FCP7 geüpdatet werd.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Inderdaad. Als je alle websites leest dan blijkt FCP7 na vorige week ineens niet meer te werken. Kut, want dan ben je verplicht om naar Adobe over te stappen nu…:wink:

 • Profielfoto
  kerelvent

  Ik snap niet waarom ze Final Cut Pro X nu hebben uitgebracht, als ze zeggen dat er nog functies moeten worden ingebouwd, als ze slim waren geweest hadden ze even een maandje gewacht met het uitbrengen.

  @JoJo
  Het zal voor jou vast allemaal wel prima werken, daar gaat het niet om. Het is gewoon raar dat er een grote update word uitgebracht en er functies verdwijnen inplaats van bijkomen. (met een paar uitzonderingen)

  Het is geen update. FCP7 is nog steeds FCP7 en doet nog steeds hetzelfde. Er zijn geen functies afgepakt. Er is simpelweg een nieuwe variant gemaakt en die doet dingen anders of (nog) niet. Wel is hij goedkoper, sneller en krachtiger. Maar liever roept iedereen moord en brand en het einde van Apple voor pro’s en dat soort nonsens. Alsjeblieft zeg.
  Eerst is Apple te gesloten en te arrogant. Nu brengen ze een product uit dat voor verbetering vatbaar is naar feedback van het publiek, is het weer niet goed.

 • Profielfoto
  kerelvent

  @mackevin11
  Of FCPx wordt door het grote publiek omarmd door de goedkoper wordende (semi)professionele camera’s. Men gaat aan de slag, leert de software snel kennen, groeit er middels de vele (delta!) updates in Lion snel in en op die manier krijgt het ontwikkelteam meer budget en bezetting.
  Zomaar een gedachte…
  Jij doet alsof er zaken zo essentieel als een inlogscherm missen. Dat is overdreven en gewoon niet waar. Ook doet iedereen alsof ze voor de ontzettend schappelijke 300 euro ineens het recht hebben op alles en meer. De helft van de mensen die ik ken hebben FCP7 gewoon ordinair gejat.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Het zal allemaal wel meevallen. Hadden ze moeten wachten met het uitbrengen tot FCP X op gelijke hoogte is met FCP7?

  Ja.
  Waarom?
  Om de zelfde reden dat je geen auto gaat verkopen waar de stoelen nog niet in zitten…

 • Profielfoto
  MacKevin11

  @Hendrik ijzerbroot

  Ja.
  Waarom?
  Om de zelfde reden dat je geen auto gaat verkopen waar de stoelen nog niet in zitten…

  Dan ben jij het volledig met mij eens, want dat zei ik ook al:p
  Maar het schijnt dat heel veel mensen heel veel verschillende meningen kunnen hebben, en dat blijkt ook wel uit deze reacties xd

 • Profielfoto
  Anillusion

  Ik snap echt niet waarom Apple meent dat je een oud project niet meer zou kunnen openen. Tuurlijk zullen bepaalde effecten enzo het niet meer doen, maar in basis maakt het toch allemaal niet uit. Een montage is een montage.
  .
  – Een clip of subclip met in-out kan range select zijn met start en stop.
  – Clips in bins kunnen niet, maar geef de clip een keyword mee met de naam van de bin en je hebt je organisatie enigszins terug.
  – Een sequentie is een project, dus we moeten aan kunnen geven welke sequentie de hoofd tijdlijn moet worden.
  – Een geneste sequentie is een compound clip.
  – Magnetic timeline kan worden opgebouwd door de volgorde van hoe de EDL wordt opgebouwd aan te houden als een soort van automator function/applescript.
  – Motion template is nog steeds een motion template, maar laat dan automatisch updaten en publishen.
  .
  Toen je van FCP6 naar Color 1 moest gaan, moest je ook je tijdlijn op een bepaalde manier voorbereiden. We zijn dus wel wat gewend. Leg pro’s uit wat ze moeten doen om de vertaling zo optimaal te mogelijk krijgen en we kunnen voor 95% vooruit. Paar dingetjes opnieuw, nieuwe effectjes. Maar niet bij voorbaat al opgeven.
  .

  (Lord of the Rings is op FCP gemonteerd)

  Hoewel er veel films zijn die op FCP zijn gemonteerd en ik het vooralsnog met je mening eens ben, Lord of the Rings is op AVID gemonteerd en niet met FCP. Enige tijd geleden stond er op de AVID site zelfs nog een mooi gesprek in 3 delen met Annie Collins (assistant editor).

 • Profielfoto
  Tjerker

  Kom eens bij mij op de zaak kijken als je echt wilt weten wat het probleem voor pro’s is. Tuurlijk werkt fcp7 nog steeds… maar…

  -We werken met meer sets tegelijk met hetzelfde materiaal via Apple’s Xsan. Hoe dat straks tegelijk moet weten we niet. Ik kan hier geen plan voor de komende jaren voor maken.

  – Als ik volgende week een grote (vervolg)klus krijg en er 10 sets bij moet plaatsen kan ik FCP 7 niet meer kopen.

  – Ik heb 10 jaar aan fcp projecten die ik in de niet zo verre toekomst niet kan openen met een op dat moment recente tool. (Denk eens aan QuickTime files; die openen al 20 jaar backwards, als een van de weinige bestandsformaten).

  – Onze 70 TB aan assets zitten in final cut server. Helaas… van de ene dag op de andere(!) EOL.

  – Wat voor onze business noodzakelijk is is een upgrade pad waarbij je meeloopt met de rest van de industrie. Er komt uiteindelijk een catch22 moment waarbij de latest en greatest camera footage wel in FCP X open gast maar niet meer in FCP 7. Ik zal dus een keer moeten switchen naar een moderner platform. Het switchen had best wat makkelijker gekund!

  – Nog even los van de verdere hiaten zoals SDI afkijk en omf exports ( en ja dat gebruiken we dagelijks) zie ik best de voordelen van X. Ik heb een courant project nagebouwd in FCP X. Dat rendert in FCP 7 in 20 min, in x in slechts 3.

 • Profielfoto
  defores

  Denk kwestie van geduld hebben is, er komt dus een update aan welke weer functionaliteit doet herintreden.

  Daarbij kwestie van gewenning en jezelf aanpassen om bepaalde mogelijkheden op een andere manier te doen.

  Verder heb ik ook klachten gelezen van dingen die gewoon wel mogelijk waren maar degenen zelf niet goed hadden gekeken.

 • Profielfoto
  Froggle

  Ik heb er wel vertrouwen in dat de missende functies terugkomen. Je moet je wel voorstellen dat het eerder nog werkte op de applicatie structuur van Macromedia, en Apple nu de boel helemaal opnieuw heeft ontwikkeld. Doe dat bij een pro-applicatie als Final Cut maar eens. Ik verwacht dat we voor het einde van dit jaar alle missende functies kunnen gebruiken, gezien Apple graag ziet dat consumenten de nieuwste software gebruiken.