Rick Stevenhaagen
Rick Stevenhaagen Review 7 juni 2011
Leestijd: 3 minuten

AirPrint via HP Photosmart

HP heeft ons gevraagd een printer te testen en daarbij vooral te letten op de AirPrint functionaliteit. Het gaat om de HP Photosmart Premium C310, een inktjetprinter, scanner en kopieermachine in één. In deze review bekijken we naast AirPrint, ook de printfunctionaliteit. Het apparaat verwisselt tussen de 150 en 200 euro van eigenaar.

Wij testen niet vaker printers en hebben buiten onze asociaal grote copier geen vergelijkingsmateriaal. Daarom worden de prestaties van de printer slechts oppervlakkig besproken.

Eerste indruk

Elk zichzelf respecterende fabrikant voorziet zijn harde waren tegenwoordig van het bekende glanzend zwart. Zo ook HP. De printer oogt modern en dankzij het grote touchscreen schreeuwt de printer haast om bediend te worden. Helaas tref je met het scherm wel het eerste minpunt. Het aanraakscherm heeft een groot Nokia-gehalte. Dat wil zeggen, een resistief scherm dat drukgevoelig is en niet reageert op energie, zoals we de laatste drie jaar gewend zijn bij moderne telefoons. Dat is ietwat verwarrend aangezien HP zich met AirPrint toch ook duidelijk richt op iOS-gebruikers. Dan bezuinig je dus niet op de kwaliteit van het scherm, waardoor je het hard moet indrukken om door de menu’s te scrollen. De besturing van de inktjet is dus geen pretje.

Ziehier, de pianolak

Installatie

De software geeft aan dat je de printer eerst fysiek aan moet sluiten. Na het inprikken van de USB-kabel is de installatie snel voltooid en werkt de printer bedraad. Dan komt het spannende gedeelte. Werkt de printer ook direct draadloos? Nee dus, de printer moet eerst in het draadloze netwerk gehangen worden. Eerst maar de netwerkinstellingen invoeren dus. Dat gaat snel en de printer is meteen te gebruiken vanaf een iPhone of iPad. Ook Macs zien de printer direct en openen een korte automatische installatie na het selecteren van het apparaat in een willekeurig programma waar vanuit je kan printen.

Gebruiksgemak

Op de iOS-apparaten zijn geen drivers vereist. Via het optiemenu in Safari kan je direct kiezen voor ‘Druk af’, waarna alleen gevraagd wordt wat je wilt printen, hoeveel afdrukken je wilt en of je het papier aan twee kanten wilt bedrukken. Bevindt de printer zich niet in hetzelfde draadloze netwerk als het iOS-apparaat? Geen probleem, de HP heeft ook een uniek e-mail adres, waardoor je een printopdracht kunt geven door een webpagina of foto te mailen. Weinig negatiefs dus op dit gebied. Zeker als we de printer terugzetten naar fabrieksinstellingen en blijkt dat de printer al draadloos functioneert na het invoeren van de juiste netwerkinstellingen. De USB-installatie blijkt dus overbodig en dat is precies wat je verwacht van een printer met AirPrint.

Hierboven staan twee methodes beschreven om content van een scherm op papier te krijgen. Een derde methode is er ook. HP heeft een gratis iOS-applicatie gemaakt. Hiermee kan je foto’s uit je bibliotheek previewen en afdrukken. Tijdens het afdrukken krijg je in de applicatie een statusbalk te zien, waarmee je de voortgang van het printen kunt bekijken.

Kwaliteit

Tot zover het gebruiksgemak en over naar de kwaliteit. Wij van OMT zijn zoals gezegd geen experts op het gebied van printers, maar met enig gezond verstand kunnen we er wel wat over zeggen.

Wat opvalt is dat de inkt als het ware op het papier ligt. Dat heb je sowieso eerder bij inktjetprinters en is dus geen verassing. Aan de kwaliteit van de tekst valt weinig op te merken; niet slecht, niet geweldig. Wat betreft fotokwaliteit scoort de HP minder goed. Foto’s worden zelfs op het bijgeleverde fotopapier wazig afgedrukt. Iets wat niet verwacht mag worden van een printer die ‘zichzelf’ Photosmart noemt. De snelheid is daarentegen verassend goed. Bij kleur, maar zeker bij zwart-witte tekst presteert de printer qua snelheid niet onder voor een laaggeprijsde laserprinter.

Conclusie

De HP Photosmart Premium C310 is op het aanraakscherm na, een degelijke printer te noemen. Voor persoonlijk gebruik biedt het apparaat genoeg afdrukkwaliteit. AirPrint werkt prima en integreert makkelijk met gebruikers die toegang hebben tot het netwerk. Met een C310 loop je niet te stoeien met IP-adressen en drivers, maar doe je meteen wat je wil doen: printen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
AirPrint via HP Photosmart
Sluiten