Rick Stevenhaagen
Rick Stevenhaagen Nieuws 2 mei 2011
Leestijd: 2 minuten

Uitgever Time sluit deal met Apple

Aan het begin van dit jaar werd duidelijk dat Apple meer geld wil verdienen aan uitgevers van mediaproducten als kranten en tijdschriften. De regels van de App Store zijn inmiddels aangepast en de meeste uitgevers worden hier niet vrolijk van. Zij lopen inkomsten mis door deze zet van Apple.

Het bedrijf uit Cupertino wil van elke digitale verkoop via de App Store, dertig procent van de inkomsten ontvangen. ‘Gratis’ abonnementen voor printabonnees zijn officieel niet meer toegestaan. Abonnementen en losse nummers mogen nog wel via een site van de uitgever aangeboden worden, mits deze niet goedkoper aangeboden worden dan in Apple’s App Store. Vandaag meldt de Wall Street Journal dat uitgever Time Inc. een deal heeft gesloten om het speelveld van de App Store aan te passen.

Time Inc. is de derde grote uitgever die akkoord gaat met het reglement van Apple. Ware het niet dat de abonnees van Time wel gratis gebruik mogen maken van een bijbehorende iPad app. Het is onduidelijk wat dit voor Nederlandse uitgevers gaat betekenen.

Uitgevers kunnen ervoor kiezen om de App Store te mijden. Zij kunnen hun mediaproducten zonder applicatie aanbieden. Dit kan door de gebruiker in te laten loggen via een webbrowser en zo toegang te geven tot de media in HTML5.
Nrc media is bezig met een dergelijk alternatief. Zij hebben een webapplicatie ontwikkeld en schakelen hierop over als Apple de apps van het bedrijf uit de Store verwijdert.

Het gaat de uitgevers niet alleen om het mislopen van dertig procent inkomsten. Een ander breekpunt is namelijk dat Apple het doorsturen van persoonsgegevens bemoeilijkt. Standaard verzendt Apple geen gebruikersgegevens naar de uitgever. Dat zien uitgevers liever anders. Zij houden de gegevens liever in eigen beheer. Apple heeft hierop gereageerd door de gebruiker de keuze te geven of zijn gegevens doorgestuurd mogen worden of niet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Uitgever Time sluit deal met Apple
Sluiten