Trillende icoontjes in Mac OS X Lion

21 reacties

Er wordt steeds meer bekend rondom het nieuwe besturingssysteem van Apple, dat deze zomer gelanceerd wordt. Onlangs zijn gebruikers van de developer preview gestuit op een functie waarmee je applicaties gemakkelijk kunt verwijderen, meldt TUAW.

Op het Launchpad – de plek waaruit je Mac-applicaties kunt opstarten in Lion – houd je een icoontje een paar seconden ingedrukt, waardoor er linksboven een kruisje verschijnt en het begint te trillen, net als in iOS. Klik je op het kruisje, dan wordt de applicatie na bevestiging verwijderd van je Mac.

Deze feature is niet de enige die verdacht veel lijkt op een element uit iOS. Zo werd eerder al bekend dat Lion scrollt als iOS, sommige standaard apps bijna exact lijken te zijn gekopieerd uit iOS en ook kleine features uit iOS, zoals auto correct zijn overgenomen uit iOS.
Nu kun je dus ook applicaties verwijderen in Lion, zoals dat al mogelijk is in iOS. Criterium om een app op deze manier te verwijderen is echter wel dat deze gedownload of gekocht moet zijn in de Mac App Store.

Reacties

21 reacties
 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  En wellicht nog een aanwijzing dat Lion een touch interface krijgt!

 • Profielfoto
  Jojo890

  Ik vind het niet zo geweldig dat IOS en Mac Os x bijna hetzelfde worden. Ik vind IOS een beetje saai worden na 4 jaar lang gebruik ervan. Ze moeten eens met iets nieuws en origineels komen waarvan je zegt wauw!

 • Profielfoto
  joostwijnglas

  Hopelijk wordt de app dan volledig verwijderd (dus ook uit de library), zodat je programma’s als AppDelete niet meer nodig hebt.

 • Profielfoto
  Sc-cal

  Zou handig zijn

 • Profielfoto
  prullenbak

  Hopelijk wordt de app dan volledig verwijderd (dus ook uit de library), zodat je programma’s als AppDelete niet meer nodig hebt.

  Ja, want dat in de library is echt een probleem zeg! :S

  Ik heb al 3,5 jaar lang op mijn mac die programma’s als appdelete en appzapper niet nodig…dus in Lion vast ook niet:)

  Vraag me overigens wel af, hoeveel handiger dit hele gedoe met trillende icoontjes enzo is als “sleep naar prullenmand” of “tik cmd+backspace”

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Vraag me overigens wel af, hoeveel handiger dit hele gedoe met trillende icoontjes enzo is als “sleep naar prullenmand” of “tik cmd+backspace”

  Het heeft alleen maar meerwaarde in het geval van touchscreen toepassingen.

 • Profielfoto
  joram

  Ik vraag me trouwens wel af of je, als je met dat trillende icoontje je programma weggooit, je dan ook gelijk alle bijhorende mapjes e.d. verwijdert. Zo’n beetje alle apps hebben een mapje in “Application Support” staan, preferences en soms nog andere mapjes op diverse locaties. Zou mooi zijn als deze dan netjes worden mee “weg gebonjourd”:)

 • Profielfoto
  Sjakelien

  Wellicht is dit een aanwijzing, dat de hele “application support”-map zal verdwijnen, en dat elke app all haar zooi in de bundle moet hebben, zoals bij iOS. In dat geval zal het weggooien van een app inderdaad tot een totale verwijdering van alle geassocieerde bestanden leiden.

 • Profielfoto
  prullenbak

  @maddox Zelfs dan nog…als je een groot scherm hebt, met een dock (wat in lion gewoon zit) kun je ook met touch het icoontje slepen…

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Zit wat in!

 • Profielfoto
  RoyK

  Er is niets verdachts aan, dat dit lijkt op iOS. Immers hebben de bouwers van Lion duidelijk aangegeven dat ze veel inspiratie hebben op gedaan door de iPhone en de iPad.

  Dit is een stukje evolutie. Het werkt voor de gebruiker. Ik bedoel, icoontje vasthouden, kruisje klikken en klaar. Hoe gebruiksvriendelijker wil je het hebben?

 • Profielfoto
  wouwout

  Ik vind het niet zo geweldig dat IOS en Mac Os x bijna hetzelfde worden. Ik vind IOS een beetje saai worden na 4 jaar lang gebruik ervan. Ze moeten eens met iets nieuws en origineels komen waarvan je zegt wauw!

  ben het met je eens. Hoe mooi het er ook uitziet, inhoudelijk is iOS niet veel meer dan een grid van apps, schermen vol met koppelingen naar apps. Open een app en je ipad/iphone doet ook alleen maar wat die app op dat moment doet.
  Verder gebeurt er in iOs niet veel. Het zou jammer zijn als OS X ook zo versimpeld wordt. Hopelijk kan ik nog wel 2 of 3 programma’s tegelijk én naast elkaar openen. (waarom kan dit laatste trouwens nog steeds niet op de iPad? 3 iphone apps naast elkaar en tegelijk open. Dat past toch wel?)

 • Profielfoto
  wardjj

  Ik vind het niet zo geweldig dat IOS en Mac Os x bijna hetzelfde worden. Ik vind IOS een beetje saai worden na 4 jaar lang gebruik ervan. Ze moeten eens met iets nieuws en origineels komen waarvan je zegt wauw!

  (waarom kan dit laatste trouwens nog steeds niet op de iPad? 3 iphone apps naast elkaar en tegelijk open. Dat past toch wel?)

  Waarschijnlijk past dat wel, maar heeft de iPad hier te weinig power voor. Het zal in ieder geval niet ‘perfect’ werken in de ogen van Apple. Als iets niet goed werkt, dan introduceert Apple dit meestal ook niet.

 • Profielfoto
  wardjj

  Ik vind het niet zo geweldig dat IOS en Mac Os x bijna hetzelfde worden. Ik vind IOS een beetje saai worden na 4 jaar lang gebruik ervan. Ze moeten eens met iets nieuws en origineels komen waarvan je zegt wauw!

  (waarom kan dit laatste trouwens nog steeds niet op de iPad? 3 iphone apps naast elkaar en tegelijk open. Dat past toch wel?)

  Waarschijnlijk past dat wel, maar heeft de iPad hier te weinig power/kracht voor. Het zal in ieder geval niet ‘perfect’ werken in de ogen van Apple. Als iets niet goed werkt, dan introduceert Apple dit meestal ook niet.

 • Profielfoto
  wardjj

  Ik vind het niet zo geweldig dat IOS en Mac Os x bijna hetzelfde worden. Ik vind IOS een beetje saai worden na 4 jaar lang gebruik ervan. Ze moeten eens met iets nieuws en origineels komen waarvan je zegt wauw!

  (waarom kan dit laatste trouwens nog steeds niet op de iPad? 3 iphone apps naast elkaar en tegelijk open. Dat past toch wel?)

  Waarschijnlijk past dat wel, maar heeft de iPad hier te weinig power/kracht voor! Het zal in ieder geval niet ‘perfect’ werken in de ogen van Apple. Als iets niet goed werkt, dan introduceert Apple dit meestal ook niet.

 • Profielfoto
  Edwin

  Ik vind IOS een beetje saai worden na 4 jaar lang gebruik ervan. Ze moeten eens met iets nieuws en origineels komen waarvan je zegt wauw!

  Alleen daarom al begin ik Window Phone 7 te waarderen. De enige die niet een clone van iOS probeert te maken.

 • Profielfoto
  Edwin

  Vraag me overigens wel af, hoeveel handiger dit hele gedoe met trillende icoontjes enzo is als “sleep naar prullenmand” of “tik cmd+backspace”

  Het heeft alleen maar meerwaarde in het geval van touchscreen toepassingen.

  Nee het heeft meerwaarde voor al die iOS gebruikers die nu ook een Mac gaan aanschaffen nml een eenduidige interface.

 • Profielfoto
  wimbers

  neeee, niet auto correct overnemen. die staat standaard uit als je normaal engels of nederlands wil typen…

  zie ook deze

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Wellicht is dit een aanwijzing, dat de hele “application support”-map zal verdwijnen, en dat elke app all haar zooi in de bundle moet hebben, zoals bij iOS. In dat geval zal het weggooien van een app inderdaad tot een totale verwijdering van alle geassocieerde bestanden leiden.

  Dat is niet te hopen, want vele programma’s zetten om praktische redenen data weg in de applicatie support map. Niet alles kan in de programma bundel staan hoor vanwege de constante veranderingen en bereikbaarheid. Programma’s zoals Adobe Bridge werken er mee omdat daar data in staat van andere CS applicaties. Deze map weg halen zou betekenen dat CS herschreven moet worden en dat lijk me niet zo goede zet dan van Apple.
  Vergeet niet dat iOS nog net wat anders is dan OS-X. Die eerste is geschreven met het oog op apparaten die geenszins bedoelt waren / zijn om de computer te vervangen. Zelfs de iPad kan dat niet…
  OS-X zal ondanks de iOS achtige UI toch een eigen karakter blijven behouden. (En anders blijf ik bij SL)

 • Profielfoto
  JWB

  Het vergroot alleen maar de herkenbaarheid voor mensen die nu alleen nog maar een iPhone/iPod hebben, maar wellicht twijfelen om te gaan switchen naar OSX.

  Dit is vooral een hele slimme zet van Apple. De hardcore-OSX’ers zullen wat kritisch zijn, maar de aandeelhouders vooral heel blij…

 • Profielfoto
  StarDesign

  Ik hoop dat de full-screen een optie blijft. Vind het juist wel prettig met de huidige manier van browsen door de diverse schermen. Daarnaast zal ik auto-correctie als ie erin komt als eerste eruit knallen. Wordt er nu al gek van op m’n iPhone