Apple’s privacy-beleid onderzocht in binnen- en buitenland

15 reacties

Toen vorig jaar de licentievoorwaarden van iTunes vernieuwd werden ontstond er wat onrust in de Nederlandse politiek. Met name het feit dat Apple zich het recht toe-eigende om locatiegegevens van gebruikers op te slaan en door te verkopen aan adverteerders schoot VVD-tweedekamerleden Plasschaert en Elias in het verkeerde keelgat. Zij kregen de toenmalig Minister van Justitie zo ver om een verzoek tot onderzoek te doen bij het College Bescherming Persoonsgegevens, althans dat was de bedoeling.

Nu blijkt dat de vraag om een onderzoek uiteindelijk nooit de burelen van het CBP heeft bereikt. Huidig Minister van Justitie Ivo Opstelten gaat dat nu alsnog doen, zo bevestigt het Ministerie van Justitie tegenover NU.nl. De privacy-kwestie is weer boven komen drijven nadat in april bekend werd dat locatiegegevens van iPhones opgeslagen worden, ook als de gebruiker geen toestemming voor geeft. Het feit dat de aanvraag nu daadwerkelijk onderweg is naar het CBP betekent niet automatisch dat er ook een onderzoek naar Apple gestart wordt. Het college is een onafhankelijk orgaan dat zelf de afweging maakt in hoeverre een nader onderzoek noodzakelijk is. Aangezien Apple vorig jaar al een opt-out mogelijkheid voor de locatieopslag heeft ingebouwd en de locatierel van vorige maand heeft afgedaan als een (inmiddels gerepareerde) bug is de kans aanwezig dat het uiteindelijk niet tot een onderzoek zal komen.

Tegelijkertijd lekte vandaag een rapport uit van een adviescommissie van de Europese Unie. Daarin worden overheden opgeroepen om locatiegevens van mobiele telefoongebruikers te categoriseren als ‘persoonlijke data’. Daarmee vallen ze in de hoogste categorie van privacy-wetgeving. Dat zou betekenen dat Apple en andere telefoonbouwers illegaal handelen door locatiegegevens op te slaan. De uitspraken van de commissie hoeven echter niet overgenomen te worden door landen.

Veel daadkracht hoeft Apple dus voorlopig niet te verwachten uit Nederland en de EU, maar er worden zo wel signalen afgegeven dat privacy in het i-tijdperk steeds belangrijker wordt geacht door de (inter)nationale politiek.

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  spacefreek

  Kortom, we melden het maar even, maar er is eigenlijk niks veranderd.. :sarcastic:

 • Profielfoto
  klonic

  Mooi! Doet me goed te lezen dat zowel de Nederlandse politiek hierop duikt als de Europese, zeker omdat ik een gevoel heb dat privacy eigenlijk voor alles lijkt te wijken maar dat is dus niet helemaal zo.

 • Profielfoto
  JoelCoster

  lalalalalalalalalalalalala

 • Profielfoto
  spacefreek

  Zeker omdat ik een gevoel heb dat privacy eigenlijk voor alles lijkt te wijken maar dat is dus niet helemaal zo.

  Beetje hypocriet, begin dan in ieder geval met het verwijderen van je woonplaats Rotterdam op je OMT profiel, als je zo op je privacy gesteld bent, je hebt het namelijk ook zelf in de hand..

 • Profielfoto
  mattietissen

  het verwijderen van je woonplaats Rotterdam op je OMT profiel

  Rotterdam is aardig groot hoor.

 • Profielfoto
  Ikreisrond

  Ik als burger ben het niet eens met de mening van die adviescommissie. Ik wil natuurlijk wel snel een fix hebben als ik een navigatieprogramma gebruik!!!
  Snappen die oelewappers dat dan niet?

  Niet mogen doorverkopen, oké. Niet opslaan op de eigen servers, oké. Maar niet mogen opslaan op het apparaat welke de navigatie uitvoert? Laat me niet lachen! Het is wel m’n EIGEN device waar we het dan over hebben.

 • Profielfoto
  1984

  Beetje hypocriet, begin dan in ieder geval met het verwijderen van je woonplaats Rotterdam op je OMT profiel, als je zo op je privacy gesteld bent, je hebt het namelijk ook zelf in de hand..

  Dacht je dat……

 • Profielfoto
  iJeff

  “Tja als sommige mensen zo op hun privacy zijn gesteld stop dan ook meteen met msn, hyves, twitter, facebook of nog een andere social-network”
  Als je dat hebt tenminste,

  Goh mensen dit valt best wel mee hoor!
  en anders haal je alle ethernetkabels in huis los en is het probleem opgelost!

 • Profielfoto
  Maverick9898

  En weten waar je woont? Dat kunnen ze gewoon opzoeken in het telefoonboek;). Dus zo geheim is dat niet.

 • Profielfoto
  johnkeates

  Als je verbonden bent met internet, kan je gevonden worden. Dat kan je ook niet tegenhouden, om dat het verkeer op een of andere manier de weg terug moet kunnen vinden. Proxies gaan je niet helpen, want dan kan je bij de Proxy kijken wie de aanvraag maakte, tunnels gaan je niet helpen want dan kan op de tunnel server gezien worden welke account er verbinding had. Enz enz. Dan heb je nog het doodgewone: “hey, ik zag je in de kroeg”! Probeer dat maar eens tegen te houden.

 • Profielfoto
  Ree

  Als je helemaal niet gevonden wilt worden;

  Neem een bootreisje en spring als niemand kijkt overboord, niet gaan roepen en schreeuwen maar heeeeeeel stilletjes blijven liggen en dan ben je na een paar uurtjes overal vanaf.

 • Profielfoto
  kerelvent

  Ik heb m’n adres ingevuld bij Apple. Meer dan eens. En ze kennen m’n creditcardnummer. Tja. Fijn dat Apple op de vingers wordt gekeken, daar niet van, maar ik hoop niet dat relatieve leken als Opstelten zich gaan bemoeien met dingen die ze alleen maar fout kunnen doen.

 • Profielfoto
  Brombeer

  en anders haal je alle ethernetkabels in huis los en is het probleem opgelost!

  Ik prik die als het even kan juist in, voor het geval de Google Streetviewauto langskomt om naar mijn MAC-adressen te vissen.
  .
  Hennis-Plasschaert en Elias hebben de domme pech gehad dat Van der Hoeve onvoldoende weet wat internet en dataverkeer zijn en dat toenmalig minister van Justitie Ernst Hirsch-Ballin zich hoogstwaarschijnlijk al zat te verlekkeren over de spionagemogelijkheden die hem in de schoot werden geworpen.
  Waarbij de katholieke Ernst maar even vergat dat ‘delen’ volgens Apple minder christelijk van opzet is.
  .
  Even los van de privacy, waarvan sommigen hierboven de waarde niet beseffen, is er nog een eigendomscomponent. Mijn locatiegegevens zijn van mij. Net zoals ik niet wil dat mijn adres in de postcodeloterijverzendlijsten terecht komt, hoeven Apple of haar advertentiepartners niet te weten of ik linksom of rechtsom om de kerk kuier of waar ik in de file sta.

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Ben je in een nieuwe gedaante Trabant;)? I.v.m. privacy misschien:D? Moet je wel een andere avatar kiezen en andere soort teksten schrijven, anders valt het zo op xD.

 • Profielfoto
  spacefreek

  Dacht je dat……

  Je kan ook gewoon een Nokia 3310 kopen en niet meer internetten, dus ja, ’t kan..