Nieuwe iMac kan twee externe monitors aan

13 reacties

De nieuwe iMac die gisteren uitkwam is uitgerust met Thunderbolt. Dit is een verbindingstechniek waarbij grote snelheden behaald kunnen worden. Je kan met deze techniek meerdere apparaten op één Thunderbolt-poort aansluiten door ze te daisy-chainen. Met de twee Thunderbolt-poorten kan je bijvoorbeeld twee externe monitoren aansluiten op je 27″ inch iMac.

Engadget heeft dit uitgetest en met succes. Op de iMac die van zichzelf al een beelddiagionaal heeft van 27″ inch heeft het twee externe monitoren van ieder 30″ inch aangesloten. Indien je een monitor hebt die ook een uitgaande Thunderbolt-poort heeft kun je daar weer een harde schijf op aansluiten door middel van het daisy-chainen. Het is vooralsnog onbekend of je op een monitor nog een monitor kan aansluiten waardoor je drie of vier externe monitoren op één iMac hebt.

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  Mich

  Ik dacht dat ik ergens had gelezen dat het niet mogelijk is om aan een externe monitor nog een schijf te hangen? dat de monitor de laatste in de rij moest zijn.
  klopt dit?

 • Profielfoto
  RienMsc1

  WOW!!! Dit is echt ongekend revolutionair. Gelijk kopen!

 • Profielfoto
  Batterij

  @alpaca In de video waarin Intel informatie geeft over Light Peak/Thunderbolt is iets anders te zien: video

 • Profielfoto
  M2

  De berichtgeving klopt niet helemaal. Om de beeldschermen aan te sluiten maken ze geen gebruik van Thunderbolt, maar van de ingebouwde Displayport techniek. De Thunderbolt aansluitingen zijn ook Displayport aansluitingen. En omdat deze iMac er 2 heeft kun je er ook 2 beeldschermen aan hangen.:) Wel super fijn dat de GPU dit aankan

 • Profielfoto
  brambrambram

  Je kunt ook drie 27″ iMac’s kopen en er twee als extern scherm gebruiken. Voor Final Cut Pro rendering kun je dan van de drie iMac’s een cluster bouwen met Qmaster. Dat is best hard.

 • Profielfoto
  spacefreek

  De berichtgeving klopt niet helemaal. Om de beeldschermen aan te sluiten maken ze geen gebruik van Thunderbolt, maar van de ingebouwde Displayport techniek. De Thunderbolt aansluitingen zijn ook Displayport aansluitingen.

  Ik vind je opmerking een beetje apart, komt neer op: “Ze gebruiken hiervoor geen Thunderbolt, maar displayport aansluitingen, en die zitten tegenwoordig verwerkt in Thunderbolt”:eek: Wat is nu precies je punt?
  .
  OT: Toch leuk, het aansturen van 11.878.400 pixels:grin:

  Je kunt ook drie 27″ iMac\’s kopen en er twee als extern scherm gebruiken. Voor Final Cut Pro rendering kun je dan van de drie iMac\’s een cluster bouwen met Qmaster. Dat is best hard.

  Klopt! :thumbsup:

 • Profielfoto
  MacSjon

  Je kunt ook drie 27″ iMac\’s kopen en er twee als extern scherm gebruiken. Voor Final Cut Pro rendering kun je dan van de drie iMac\’s een cluster bouwen met Qmaster. Dat is best hard.

  Als je gaat daisy-chainen hoef je volgens mij niet eens te stoppen bij drie…

 • Profielfoto
  M2

  @spacefreek. Mijn enige punt is dat ze bij deze opstelling gebruik maken van het Displayport interface protocol i.p.v. het Thunderbolt protocol. Als de vorige iMac ook 2 aansluitingen had dan zou dit ook mogelijk zijn geweest.

 • Profielfoto
  Mich

  @spacefreek. Mijn enige punt is dat ze bij deze opstelling gebruik maken van het Displayport interface protocol i.p.v. het Thunderbolt protocol. Als de vorige iMac ook 2 aansluitingen had dan zou dit ook mogelijk zijn geweest.

  Uiteraard! maar die had deze niet.
  Ze willen gewoon zeggen dat je 2 monitors kan aansluiten met de 2 poorten.
  Die 2 poorten heten voortaan thunderbolt, mini displayport is dead!

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Ik dacht dat ik ergens had gelezen dat het niet mogelijk is om aan een externe monitor nog een schijf te hangen? dat de monitor de laatste in de rij moest zijn.
  klopt dit?

  Nu nog wel, want er bestaan volgens mij nog geen beeldschermen met een Thunderbolt video-uitgang. Maar zodra die er zijn kan het wel. Dan zijn alle apparaten gelijk qua aansluiten, maar wel met een max. van 7 geloof ik.

 • Profielfoto
  spacefreek

  @spacefreek. Mijn enige punt is dat ze bij deze opstelling gebruik maken van het Displayport interface protocol i.p.v. het Thunderbolt protocol. Als de vorige iMac ook 2 aansluitingen had dan zou dit ook mogelijk zijn geweest.

  Maar als je dan bijvoorbeeld 2 Lacie Little big disk’s er aan hangt, en vervolgens weer 2 schermen of iMac’s er aan ‘daisy-chaint’ werk je weer wel met het Thunderbolt protocol.. Dus ik moet me toch aansluiten bij Alpaca

 • Profielfoto
  MrHammond

  Lekker setupje :yum:, zou ik dan eindelijk genoeg schermruimte kunnen hebben zo?:razz:

 • Profielfoto
  Ironis

  Volgens mij kun je aan een thunderbolt weer een mini displayport splitter hangen en daar weer meerdere, onafhankelijk gestuurde displays aanhangen. Overigens is het wel handig om twee te hebben. Sinds invoering van iMac 27″ werkt de Mini-displayport bi-directional. Als je nu één wil gebruiken om de iMac als extern beeldscherm te gebruiken en de andere om andere apparaten aan te hangen en weer terug te geven aan de oorspronkelijke computer (bijv. MBP, waar één thunderbolt op zit) is dat wel handig:)