Matte reacties op glossy schermen

71 reacties

Er zijn van die fenomenen waarbij beide kampen elkaar nooit zullen begrijpen: The Beatles of The Stones, Israël of Palestina, Mac of PC. Ook in de wereld van beeldschermen is er zo’n scheiding: glossy versus mat. Sinds jaar en dag rust Apple zijn computers uit met glanzende schermen. Toch blijft er een groep hardnekkige glanshaters. Na uitkomst van de laatste generatie iMacs was voor hen de maat vol. Met een petitie roepen ze Apple nu op het matje.

De argumenten van beide kampen zijn al jaren het zelfde: glanzende schermen zijn helder, hebben volle kleuren en zijn ook in daglicht leesbaar, zolang er maar geen (zon)licht in reflecteert. Matte schermen laten minder licht door en zijn daarom donkerder. In lichte omgevingen hebben ze echter geen last van reflecties. Daarnaast worden kleuren realistischer weergegeven dan bij glanzende schermen.

Een glossy (links) en mat (rechts) scherm in daglicht.

Apple lijkt weinig op te hebben met de glanshaters. De laatste jaren is er geen Mac meer uitgekomen met een mat scherm en alleen de 15 en 17 inch MacBook Pro kan optioneel met een ontspiegelde glasplaat geleverd worden. Volgens PC PRO beperkt het probleem zich echter niet tot Apple. De site constateert dat tegenwoordig nagenoeg alle computers, Mac of PC voorzien zijn van glossy schermen. Voordat deze kampen elkaar gevonden hebben moet er dus nog een flink potje gemat worden.

Reacties

71 reacties
 • Profielfoto
  jimeh

  doe mij maar mat

 • Profielfoto
  spacefreek

  Man, man, man.. Tel ik daar nou 3 woordgrapjes?:nerd:

 • Profielfoto
  Zakske

  Doe mij maar een scherm van Pixel Qi.

 • Profielfoto
  MacKevin11

  Ik gebruik nu mat, en vanaf morgen glossy… Ik weet niet wat fijner is, maar voor een laptop lijkt me glossy fijner als je buiten werkt, en mat fijner als je vaak binnen zit bij veel verlichting (zoals in een leslokaal ofzo).

 • Profielfoto
  Novix

  Mat graag. Ik kan me best wel ergeren als ik voor een groepswerk steeds mijn ogen moet pijnigen om mijn teampartners hun scherm te lezen.

 • Profielfoto
  Afroman

  Ja, dus?
  Deze discussie is al jarenlang gaande. Waarom nu ineens een voorpaginabericht?

 • Profielfoto
  Usain

  @afro gewoon, omdat het kan!

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik had altijd mat en toen ik in het najaar een nieuwe MacBook Pro 15″ bestelde met extra hoge resolutie, wilde ik ‘m in het mat, omdat ik niet hou van reflecties en glossy eigenlijk niet mooi vind en nogal ordinair. Ik heb me echter foor de verkoper van iCentre laten ompraten toen ik van beide de voor- en nadelen vroeg. Bij de MacBook Pro is het scherm bij de glossyversie ook een stuk steviger omdat er glas voor zit. Dat gaf bij mij de doorslag. Ik moet zeggen dat ik erg tevreden ben over de grote scherpte en de fraaie kleuren en van reflectie niet veel last heb, maar ik zit er niet buiten mee te werken. Dat scheelt ook.

  Professionals werken over het algemeen liever met een mat scherm.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  En verder: Liever Stones dan Beatles, liever Bowie dan Boy George, liever Mac dan PC (natuurlijk!), liever Israël dan Palestina, hoewel de laatsten eindelijk ook ’s recht op een eigen staat hebben – als ze het ooit eens kunnen worden tenminste.

 • Profielfoto
  sally

  The Beatles en The Stones begrepen elkaar heel goed..
  En mensen met een voorkeur voor mat of glossy snappen dat ook wel van elkaar..
  Maar ja, zo schrijft men graag stukjes.

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Man, man, man.. Tel ik daar nou 3 woordgrapjes?:nerd:

  Zit je lekker in de put?:slant:

 • Profielfoto
  ottovds

  mat staat schaakmat of wat?

 • Profielfoto
  J.R.D

  Beatles, Bowie, Mac en Palestina natuurlijk. Egoïstische Israëliërs.

 • Profielfoto
  Afroman

  helemaal eens met J.R.D.

 • Profielfoto
  andrevdvries

  Ja, dus?
  Deze discussie is al jarenlang gaande. Waarom nu ineens een voorpaginabericht?

  Ik neem aan dat het nieuw is dat er een petitie wordt getekend.

 • Profielfoto
  Simon

  Hier ook een grote voorstander van een mat scherm. Hoe veel keer
  heb ik me ondertussen al niet geërgerd aan die glanzende schermen van collega-studenten als we samen dienen te kijken op 1 laptop…

 • Profielfoto
  rikkel

  , liever Israël dan Palestina, hoewel de laatsten eindelijk ook ‘s recht op een eigen staat hebben

  Denk je er ook aan dan voor 45 er geen Israel bestond en dat ze met een oorlog een eigen staat oprichtte ten on koste van Arabische bevolking? Sterker nog voor de jaren 30 woonde er bijna geen een Europese jood.

 • Profielfoto
  hapipiko

  Helemaal eens met J.R.D.

  en met mijn ereader kan ik heerlijk in de zon lezen, dat gaat niet zo fijn met een gedrukt boek, of een iPad.

 • Profielfoto
  joasdekker

  Als we daarover gaan beginnen is het misschien wijs om nog veel verder terug de geschiedenis in te duiken…..

 • Profielfoto
  Afroman

  Kun je nagaan hoe nutteloos dit bericht is als we zulke discussies gaan voeren?

 • Profielfoto
  Smon

  Glossy kan meer realistische kleuren tonen dan mat, omdat het spectrum groter is. Verder maakt het verder niet zo heel veel uit of je mat of glossy hebt. Mat spiegelt nog steeds, maar in plaats van een perfecte spiegelbeeld te zien zie je een vaag spiegelbeeld.

  Zolang de helderheid hoog genoeg kan, werken zowel glossy als matte schermen in de zon.

 • Profielfoto
  J-vision

  Liever geen keuze in Israël of Palestina. Ik woon er niet, kom er niet vandaan en heb geen familie daar wonen. Door mijn opvoeding heb ik geleerd met dit soort conflicten altijd uit het belang van mensenrechten te spreken. Ik kan alleen maar oordelen als deze geschonden worden. Verder heb ik mij niet te bemoeien met landen die hier ver vandaan liggen als westerling.

 • Profielfoto
  spacefreek

  Man, man, man.. Tel ik daar nou 3 woordgrapjes?:nerd:

  Zit je lekker in de put?:slant:

  Je opmerking raakt kant noch wal.. Ik vind het mooi dat ze in zo’n korte tekst drie dezelfde woordgrapjes kunnen proppen:grin:
  Maar maak je vooral druk om mij, heerlijk die aandacht:neutral:

 • Profielfoto
  JustThatDutchGuy

  als het kon had ik m’n 13″ MBP ook met mat scherm, ik word nog net niet gek als ik in de trein wat probeer te werken. binnen maakt het geen zak uit.
  maar laat ze alsjeblieft die optie invoeren dat iedereen gewoon kan kiezen wat ‘ie wil. je betaalt er immers genoeg voor…

 • Profielfoto
  syltheboy

  Over enkele maanden wil ik ook een MBP (15″) aanschaffen voor mijn studie en ik zit nog te twijfelen of ik een mat of toch maar glossy scherm (zoals mijn Sony Vaio laptop nu) neem.

  Meestal stoor ik mij niet aan de reflectie van het scherm, maar het is soms wel lastig als net de zon schijnt waar je zit in het klas-lokaal . Dan kun je het scherm bijna niet zien, maar als de zonwering naar beneden is, wordt het al een stuk minder. Die extra hoge resolutie lijkt me ook wel prettig.

  Weet iemand of het verschil goed merkbaar is t.o.v. de standaard resolutie?

 • Profielfoto
  Lauwrence

  Ik blijf erbij dat het een kwestie van wennen is. De computers in kwestie hebben een kantelbaar scherm en een kleine verandering in hoek doet al wonderen tegen reflecties.

 • Profielfoto
  sanderman

  Met een petitie roepen ze Apple nu op het matje.

  tjah, ik kreeg er een glimlach van;)

  Ik merk de nadelen wel van mn glazen schermpje op mijn 13″ MBP. Laatst vergeleken met een matte 15″ van een andere student, tjah dan zie je toch wel dat die van hem beter is in fel licht.

  Maar geef toe, zo’n glazen scherm met zwarte rand oogt wel mooi;)

 • Profielfoto
  Yannes

  Ik ga voor Beatles, Israel en Mac.

 • Profielfoto
  macdo

  Wordt hier nou een ingewikkeld langslepend conflict met een smaakkwestie over een beeldscherm vergeleken??? idioot

 • Profielfoto
  rdesign

  @syltheboy Ik heb ook de 15″ MBP, en deze met anti-glare high-res scherm. Kostte me iets van €150 euro extra. En ik moet zeggen dat dit de best besteedde 150 euro ooit is geweest.

  Je kan prima werken op een ‘normale’ resolutie, maar als je eenmaal die hoge resolutie bent gewend wil je echt niet meer terug!

  En ik ga voor The Stones, Mac en matte. Dat hele Midden-Oosten scheelt mij verder niks, ben die landen liever kwijt dan rijk om eerlijk te zijn.

 • Profielfoto
  JustThatDutchGuy

  @ syltheboy
  het verschil is wel goed merkbaar,
  ik heb het bij mijn vader gezien op zijn oude (15″ MBP mat display) en nieuwe
  (MBP 15″ glossy display + hi res) het hi res display ziet er echt heel goed uit, maar ik zou het wel doen icm mat display.

 • Profielfoto
  syltheboy

  Oké, waarschijnlijk doe ik dat dan wel. Het is alleen jammer dat MyCom deze optie niet biedt bij de MBP’s die ze daar hebben, want daar geven ze standaard 3 jaar garantie op alle merken laptops die ze verkopen. Ik ben dus bijna verplicht om hem bij Amac te kopen. Het voordeel is dan wel dat ik studentenkorting krijg.

 • Profielfoto
  Froggle

  Heb weinig keus bij m’n 13 inch MBP.

 • Profielfoto
  Zakske
 • Profielfoto
  Hessel89

  als je glossy kut vind zijn je ogen kut..;)

  tja sorry!

  ik zit bijna elke dag met mijn macbook pro in de hete zomerzon en ik heb geen last van glans.

  ik denk dat het te maken heeft met hoe goed de lenzen in je ogen zich op een bepaald punt kunnen richten. het brandpunt moet precies op het beeldscherm zitten. als je slechte ogen hebt zit dat brandpunt misschien net 1 milimeter voor óf achter het beeldscherm en zie je inderdaad reflectie in plaats van wat er op het beeldscherm staat..

 • Profielfoto
  Ir.Bob

  Hmm, vreemde aanname maar in die petitie dat techniek dit niet oplost. Er komt vast ooit een coating die licht maar een kant op door laat. Sterker nog, er bestaan al materialen met die eigenschappen.

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Kun je daar niet een iets vriendelijkere PM over sturen i.p.v. dit?
  Staat niet echt netjes, kan een reden voor veel lezers zijn om jou voortaan ook maar te negeren :-/

  Edit: is al aangepast.

 • Profielfoto
  1984

  als je glossy kut vind zijn je ogen kut..;)

  tja sorry!

  Ik heb zo het idee dat je geen mat scherm hebt gezien, Jobs zegt glossy en de rest loopt er achter aan.

 • Profielfoto
  syltheboy

  Ik denk dat zo’n mat scherm toch wel lekker is. In de winkel kun je ze helaas niet allebei bewonderen.

 • Profielfoto
  ming

  als ik met mijn matte mbp een palestijnse versie van een beatle cover van de rolling stones in de israelische itunes store luister dan heb ik geen last van galnzend;
  maar wat was de vraag ook al weer:confused:

 • Profielfoto
  Aerea

  Mat is de bom. Zit bijna nooit achter mijn 27″ LED Cinema Display, omdat ik het matte van mijn MacBook Pro dan gewoon toch echt mis. Vooral de verkrachting van kleuren is gewoon te erg op dat glossy. Ik ben dan ook bezig met fotografie, voor films is het glossy wel super vet. En voor alledaagse dingen ook, alles springt er net wat meer uit.

 • Profielfoto
  Xcode

  Ik moet zeggen dat ik ook geen onwijs grote fan van het glossy scherm ben. Je merkt veel sneller dat er beweging in je scherm zit en met een lichtbron vanuit de verkeerde hoek wordt de ‘totale beleving’ er ook niet beter op. Los van het dagelijks gebruik lijkt het natuurlijk wel heel erg mooi. In dit geval dus een discussiepunt waar functionaliteit en design niet voor elke gebruiker overeen komen.

  MacAanZee doet dat heel netjes, bovendien staat het ook gewoon in het nieuwsbericht. Dat het in het nieuwsbericht staat, is een fout van de schrijver aangezien het nogal discutabel is of het er wel of tussen past. In ieder geval zijn jouw verwensingen in dit geval vooral op jou van toepassing.

 • Profielfoto
  Koen van Tongeren

  Ik verzoek iedereen om onze huisregels te respecteren, ook in reacties op artikelen. Ik pak er even een paar uit:

  Fatsoen
  Fatsoen is weliswaar een subjectief begrip, maar we doen een beroep op het gezonde verstand. Het volgende is niet toegestaan:

  Persoonlijke aantijgingen of beschuldiging en belediging
  Taalgebruik dat in de normale, alledaagse omgang onwenselijk is, zoals vloeken en schelden

  Graag ‘on topic’ blijven. Dank u!:-)

 • Profielfoto
  JustThatDutchGuy

  als je glossy kut vind zijn je ogen kut..;)

  tja sorry!

  ik zit bijna elke dag met mijn macbook pro in de hete zomerzon en ik heb geen last van glans.

  ik denk dat het te maken heeft met hoe goed de lenzen in je ogen zich op een bepaald punt kunnen richten. het brandpunt moet precies op het beeldscherm zitten. als je slechte ogen hebt zit dat brandpunt misschien net 1 milimeter voor óf achter het beeldscherm en zie je inderdaad reflectie in plaats van wat er op het beeldscherm staat..

  Ik heb perfecte ogen, maar dat houd nog steeds in dat ik van iedere lichtbron hoe klein ook, op de hoogte word gehouden. zeker in de trein als je tegan de avond langs een stad reist. elke lantaarnpaal, flatgebouw of neonbord zie je terug in je scherm. en juist doordat ik goeie ogen heb heb ik er last van…

 • Profielfoto
  JustThatDutchGuy

  Exactemundo!

  url=http://www.onemorething.nl/2011/05/matte-reacties-op-glossy-

 • Profielfoto
  1984

  En verder:…………….. liever Israël dan Palestina, hoewel de laatsten eindelijk ook \’s recht op een eigen staat hebben – als ze het ooit eens kunnen worden tenminste.

  Israël lapt al tientallen jaren allerlei VN resoluties aan zijn laars als het gaat om de rechten van de Palestijnen
  Maar als je daar het verschil tussen glossy en mat mee wilt aantonen tja…….?
  Het glossy scherm is op dit tijdstip (donker) en met de juiste verlichting prima, echter overdag en zeker met donkere partijen is het een ramp(spiegel), ik vind het dan ook triest dat als je fatsoenlijk met een iMac wilt werken dat je dan moet kiezen om er een een mat scherm bij moet kopen.

 • Profielfoto
  fuen

  Als je die glasplaat van je iMac haalt, heb je dan niet ook ’n mat scherm?

 • Profielfoto
  FastMac

  Ik heb zo het idee dat je geen mat scherm hebt gezien, Jobs zegt glossy en de rest loopt er achter aan.

  Wat zit jij nou te kijken op die MBP? Lijkt op een film waar je na.. euh MAT van wordt!;-) Zo zie je maar, je ziet wat je wilt zien! Ik heb een mat 30″ op kantoor en een 27″ glossy thuis. Wordt vrolijk van beide en heb nooit het idee dat het me stoort. Ook in de drukwerk klussen haal ik prima resultaten met beoordeling op beide schermen.

  In de zon werken doe ik nooit, heb geen laptop. Ik haal de eerst volgende Air in huis. Die hebben geen keuze waarschijnlijk. Ik zal het er me moeten doen.

  Die PixelQi schermen zien er top uit! Zie derde post.

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  Als je die glasplaat van je iMac haalt, heb je dan niet ook \’n mat scherm?

  Ik wilde het net zeggen…

  @1984; dat je scherm spiegelt met die kijkhoek vind ik niet zo raar.

 • Profielfoto
  ozzie X

  Gloss heeft mijn voorkeur, en ja ik werk er professioneel mee. Ik heb dan ook als tweede een mat scherm zodat ik lusten en lasten van beide schermtypes heb.

  Maar om in deze discussie Israel en Palestina te betrekken vind ik echt complete kolder. Zijn we hier op geenstijl of zo?.

 • Profielfoto
  Vin

  MAT!!

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Maar je hebt volgens mij ook een verschil tussen glossy en een glas voor je scherm. Op de MacBook Air is het scherm wel glossy, maar zit er geen glas voor. Dat glas ervoor, zoals bij de MacBook Pro, zorgt volgens mij vooral voor veel reflectie.

 • Profielfoto
  hapipiko

  Er is al eerder iets over geschreven, en er zijn ook oplossingen:
  http://www.youtube.com/watch?v=K-JcyOKAsNY
  Laat iedereen vooral vasthouden aan zijn eigen voorkeuren, maar voor degenen die iets anders willen is dit een mogelijke oplossing.

  Roling Stones: Route 66
  Obama: Route 67

 • Profielfoto
  His_Dudeness

  Sinds jaar en dag rust Apple zijn computers uit met glanzende schermen.

  Ehhhh, sinds de introductie van de unibody Macbook Pro’s ja…. Daarvoor had je altijd gewoon een (heerlijk fijn) anti-glare scherm hoor….

  Vorige week m’n MacBook Pro 15″ 2.2Ghz met Anti-Glare Hi-Res scherm binnen gekregen, mij niet gezien zo’n spiegelscherm.

 • Profielfoto
  adsum

  Valt er eindelijk wat te kiezen… Kan ik weer niet kiezen?!!!!

 • Profielfoto
  ququlequ

  als je glossy kut vind zijn je ogen kut..
  tja sorry!
  ik zit bijna elke dag met mijn macbook pro in de hete zomerzon en ik heb geen last van glans.
  ik denk dat het te maken heeft met hoe goed de lenzen in je ogen zich op een bepaald punt kunnen richten. het brandpunt moet precies op het beeldscherm zitten. als je slechte ogen hebt zit dat brandpunt misschien net 1 milimeter voor óf achter het beeldscherm en zie je inderdaad reflectie in plaats van wat er op het beeldscherm staat..

  Dit slaat echt he-le-maal nergens op. Dan kan je misschien met jouw super ogen goed scherpstellen op je beeldscherm, de reflectie gaat daardoor echt niet weg. Je ziet de reflectie alleen maar beter. Reflecties kan je alleen een beetje weghalen door een polaroid filter voor de lens te zetten en dan nog krijg je grote reflecties niet weg. En ik denk dat jouw super ogen toch echt geen polaroid filters hebben.

 • Profielfoto
  DirkDiggler69

  ‘k had dat probleem ook altijd met matte en glans foto’s. Welke is nou mooier. mat/glans/mat/glans/mat/glans/mat/glans/mat/glans/mat/glans/mat/glans/mat/glans/AAaaaaahhhh!

 • Profielfoto
  Neptunus

  Ik krijg toch de indruk dat het roepen om matte beeldschermen tegenwoordig meer een statement is dat je professional bent. ‘Ik sta boven die kneuzen met hun glansschermpje,’ dat werk.
  .
  Als je vraagt om een mat scherm impliceren veel mensen daarmee dat ze professional zijn of willen zijn. Daarmee verplaatst het de discussie een beetje. Zouden ‘professionals’ hun foto’s ook nooit op glanzend papier afdrukken?
  .
  Zelf ben ik fan van de glansschermen. Het beeld wordt er echt mooier door en de constructie is door de glasplaat zeer stevig.

 • Profielfoto
  Daan25

  als je glossy kut vind zijn je ogen kut..
  tja sorry!
  ik zit bijna elke dag met mijn macbook pro in de hete zomerzon en ik heb geen last van glans.
  ik denk dat het te maken heeft met hoe goed de lenzen in je ogen zich op een bepaald punt kunnen richten. het brandpunt moet precies op het beeldscherm zitten. als je slechte ogen hebt zit dat brandpunt misschien net 1 milimeter voor óf achter het beeldscherm en zie je inderdaad reflectie in plaats van wat er op het beeldscherm staat..

  Dit slaat echt he-le-maal nergens op. Dan kan je misschien met jouw super ogen goed scherpstellen op je beeldscherm, de reflectie gaat daardoor echt niet weg. Je ziet de reflectie alleen maar beter. Reflecties kan je alleen een beetje weghalen door een polaroid filter voor de lens te zetten en dan nog krijg je grote reflecties niet weg. En ik denk dat jouw super ogen toch echt geen polaroid filters hebben.

  Brandpunt op het beeldscherm? Ben bang dat je dan helemaal niets ziet. Brandpunt moet namelijk hier liggen:

  En dat kan je corrigeren met een bril of lenzen en heeft dus niks te maken met spiegeling, mat of glans.

 • Profielfoto
  Moriarty

  Als je die glasplaat van je iMac haalt, heb je dan niet ook \’n mat scherm?

  Nee, helaas…

  Bij het verwijderen van de glasplaat komt er een glanzend LED display tevoorschijn, dat gaat dus niet helpen, bovendien is het foeilelijk:)

 • Profielfoto
  klonic

  Ik mis het argument dat glossy per defenitie scherper is.

  Dat brengt me meteen op het volgende punt: bij een mat, onscherper beeld wordt de intensiteit van het licht minder, gevolg is een natuurlijkere weergave. Ook is een mat scherm reflecterend, als je in een donkere ruimte zit en je zet een felle witte spot op een muur dan zie je gewoon een vage reflectie. Ik vind het goed zoals Apple hiermee omgaat. Glossy is voor het grote plubliek beter, werk je met foto oid dan laat je er een mat scherm inzetten of je koopt een matte sticker.

 • Profielfoto
  ThinkApple

  “Sinds jaar en dag rust Apple zijn computers uit met glanzende schermen”

  Dat is toch totaal niet waar? Apple is slechts enkele jaren geleden begonnen met glossy schermen. Daarvoor moest iedereen ze mat hebben.

  Net zoals vroeger iedere mac-adept powerpc processoren VEEEEEEEL beter vond dan Intel. Tot Apple plots intel ging gebruiken. Nu spreekt niemand meer over die mooie jaren met Power PC.

  Als jobs het maar gezegd heeft, dan zijn we blij!

 • Profielfoto
  apenstaartje

  Zo denken die Israëliërs over glanzende schermen!

  (bron)

 • Profielfoto
  nervus

  Zelf werk ik nog steeds met een (mat) Cinema HD display. Deels professioneel, deels “hobby”. Voor al de aanhangers van glanzend zou ik willen opmerken dat los van alle discussie over kleur, brille etc het beoordelen van een polygrafische registratie (da’s een deel van mijn werk) op een glanzend scherm wel doenlijk is maar veel vermoeiender dan als je dat op een mat scherm kan doen.
  Het is spijtig dat Apple niet de optie mat in zijn hele aanbod heeft.

 • Profielfoto
  ollebolle

  Dit slaat echt he-le-maal nergens op. Dan kan je misschien met jouw super ogen goed scherpstellen op je beeldscherm, de reflectie gaat daardoor echt niet weg. Je ziet de reflectie alleen maar beter. Reflecties kan je alleen een beetje weghalen door een polaroid filter voor de lens te zetten en dan nog krijg je grote reflecties niet weg. En ik denk dat jouw super ogen toch echt geen polaroid filters hebben.

  maar nee, ze moeten gewoon een coating aanbrengen zoals op de meeste brilglazen zit. daar zie je toch ook weinig reflecties??
  (werkt via deels reflectie van licht zodat het in tegenfase is met het oorspronkelijke licht dat wordt gereflecteerd)

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Apenstaartje gaf nog het mooiste antwoord op de vraag:grin:

  Als Apple slim is blijven ze opties voor matte schermen houden. Je betaald er zelfs extra voor dacht ik?

  Wat Israel betref – tja het staat nu eenmaal in het topic – Iedereen heeft het altijd over de bezette gebieden en de oorlog van 1967, maar niemand verteld erbij dat Israel toen is aangevallen door zijn buurlanden met als doel het land weg te vagen.
  Ze hebben alleen met succes teruggevochten. Geen enkel Arabisch land staat echt achter de Palestijnen omdat ze zelf onderling ook altijd vechten etc. Dat is het probleem. In 1947 had Engeland – die het land bestuurde – al een goed plan voor een Palestijnse naast een Joodse staat, maar de Palestijnen wilden niet, daarom riep Israel in 1948 de staat Israel uit. Een aantal jaren geleden wilde Arafat niet accoord gaan met een heel goed plan waarbij bijna alle nederzettingen zouden worden ontmanteld en zelfs Jeruzalem gedeeltelijk verdeeld werd. Dat krijgen ze er nu nooit meer door.
  Een oplossing is ver weg…

  Israel bestond al 4000 jaar. En voor de oorlog waren grote woestijngebieden voor veel geld door Joodse organisaties gekocht van Palestijnse boeren.
  Na de oorlog kwamen veel Joden naar Israel terug.

 • Profielfoto
  hapipiko

  @MacAanZee,

  Mensen die hun bezette land verdedigen worden door de Israeli consequent ‘terroristen’ genoemd.
  De westerse media nemen dat graag over, want de Israeli zijn veel handiger in het verkopen van hun mening.
  Kijk ff naar de feiten: kolonisten worden met vier raketjes bestookt en als repressaille worden 1300 Palestijnen, waaronder meer dan 400 kinderen door Israelische (waaronder dus ook gewone Nederlandse jongens) vermoord.
  De oplossing is niet ver weg, maar moet het altijd van de Palestijnen komen?
  Al die illegale nederzettingen, in strijdt met verschillende resoluties die Israel nog steeds negeert.
  Die muur, dwars door geconfisceert land, waardoor Palestijnse boeren helemaal niet meer naar eigen land kunnen gaan.
  Al die vernederende checkpoints.
  Je zegt het goed, de oplossing is ver weg, er kan pas vrede zijn, als Israeli ook eens iets toegeeft.
  Maar ze willen geen vrede, ze willen liever de rol van slachtoffer blijven spelen.

 • Profielfoto
  marceljanssen

  Mijn voorkeur gaat uit naar een Mat scherm. Het is een persoonlijke voorkeur. Dat geldt voor iedereen. In mijn geval zelfs iets complexer want ik heb moeite met de leesbaarheid die het High res scherm bied. Alles wordt bijna 30% kleiner getoond. Dus het Matte scherm (voor de MPB 15 inch) dat Apple bied is voor mij geen optie.

  Ik heb de oplossing gevonden in een anti-glare folie van Photodon;
  http://www.onemorething.nl/community/topic/ervaringen-met-anti-glare-folie-macbook-pro

 • Profielfoto
  MacMaccie

  vanaf zondag ben ik in t bezit van een 24” led cd na de 23” cinemadisplay, die vanavond van eigenaar gaat wisselen.
  Het zal wel ff wennen zijn dat glossie, maar mocht ik toch de voorkeur naar mat geven, dan ga ik ook de Photodon Apple – 24″ Cinema LED – Crystal Clear Film with Install Kit folie scoren.

  Maar voor foto’s schijnt t een mooi beeld te zijn qua kleuren en scherpte op de led cd:-)

  ben zeer benieuwd;-)

 • Profielfoto
  Edwin

  Maar je hebt volgens mij ook een verschil tussen glossy en een glas voor je scherm. Op de MacBook Air is het scherm wel glossy, maar zit er geen glas voor.

  Ik wilde een 13 inch MacBook en het veel mattere scherm van de MacBook Air heeft absoluut de doorslag gegeven.