Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 25 mei 2011

Matte reacties op glossy schermen

Er zijn van die fenomenen waarbij beide kampen elkaar nooit zullen begrijpen: The Beatles of The Stones, Israël of Palestina, Mac of PC. Ook in de wereld van beeldschermen is er zo’n scheiding: glossy versus mat. Sinds jaar en dag rust Apple zijn computers uit met glanzende schermen. Toch blijft er een groep hardnekkige glanshaters. Na uitkomst van de laatste generatie iMacs was voor hen de maat vol. Met een petitie roepen ze Apple nu op het matje.

De argumenten van beide kampen zijn al jaren het zelfde: glanzende schermen zijn helder, hebben volle kleuren en zijn ook in daglicht leesbaar, zolang er maar geen (zon)licht in reflecteert. Matte schermen laten minder licht door en zijn daarom donkerder. In lichte omgevingen hebben ze echter geen last van reflecties. Daarnaast worden kleuren realistischer weergegeven dan bij glanzende schermen.

Een glossy (links) en mat (rechts) scherm in daglicht.

Apple lijkt weinig op te hebben met de glanshaters. De laatste jaren is er geen Mac meer uitgekomen met een mat scherm en alleen de 15 en 17 inch MacBook Pro kan optioneel met een ontspiegelde glasplaat geleverd worden. Volgens PC PRO beperkt het probleem zich echter niet tot Apple. De site constateert dat tegenwoordig nagenoeg alle computers, Mac of PC voorzien zijn van glossy schermen. Voordat deze kampen elkaar gevonden hebben moet er dus nog een flink potje gemat worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Matte reacties op glossy schermen
Sluiten