Rick Stevenhaagen
Rick Stevenhaagen Nieuws 3 mei 2011

MACDefender blijkt malware

Er is nieuwe malware voor de Mac ontdekt. MACDefender is een applicatie die zich voordoet als antivirusprogramma. De verspreiding vindt plaats door links in zoekmachines als Google. De malware wordt door de aanwezigheid van JavaScript automatisch gedownload.

Een instelling in browsers, waaronder Safari, kan ervoor zorgen dat het bestand automatisch wordt uitgepakt. Intego komt later vandaag met meer details over de malware. Het bedrijf classificeert de bedreiging als ‘low’. Wel benadrukt het dat opkomende installatieschermen nooit vertrouwd mogen worden, tenzij je hier zelf opdracht toe hebt gegeven.

Heb ik de malware?

  • Open Programma’s > Hulpprogramma’s > Activiteitenweergave. Selecteer ‘Alle processen’ en zoek naar MACDefender.

Als bovenstaande programma niet voorkomt in jouw activiteitenlijst dan heb staat de malware niet op jouw Mac. Ga door met de volgende stap als de malware wel op de computer staat.

  1. Stop alle processen die onder MACDefender vallen.
  2. Verwijder MACDefender uit de map Programma’s.
  3. Open Systeemvoorkeuren > Accounts en ga naar het tabblad Inloggen. Deselecteer programma’s die je daar niet verwacht.
  4. Zoek naar MACDefender in Spotlight om eventuele restbestanden te verwijderen

Hoe kan ik de malware voorkomen?

Gebruik je gezonde verstand. Ga niet door met installaties die je niet zelf opgestart hebt. Voor zover bekend zijn gezonde beslissingen voldoende om deze malware tegen te gaan. Als je toch niet zeker van je zaak bent kun je de onderstaande stappen nemen:

  • Zorg dat de browser .zip-bestanden niet automatisch uitpakt (Safari – Voorkeuren – Open “veilige” bestanden na downloaden). Gebruik je een andere browser? Controleer of dergelijke functionaliteit ingebouwd is en schakel deze uit.
  • Update de virusdefinities van Intego VirusBarrier X6.
  • Gebruik voor alledaags gebruik geen administrator account.
  • Schakel JavaScript eventueel uit in de browser.

Met dank aan Macrumors voor een aantal van de bovenstaande tips.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
MACDefender blijkt malware
Sluiten