Lion helpt zoeken: Find My Mac

6 reacties

9to5 Mac meldt dat ze bewijs hebben gevonden voor Find My Mac in Mac OS X Lion. Eerder ontdekte de site al kleine aanwijzingen, maar nu is het bewijs concreter. In het bestandssysteem van Lion is een icoontje van Find My Mac gevonden en een aanwijzing voor bijbehorende Messenger.

Het icoontje van Find My Mac lijkt erg op de andere ‘Find My’ pictogrammen van Apple. Dat is niet de enige aanwijzing. Er is ook een bestand toegevoegd dat wijst op een chatfunctie tussen MobileMe en de gebruiker van een Mac. MacBook kwijtgeraakt? In Lion kan je hoogstwaarschijnlijk een chatsessie starten met de vinder van het apparaat.

‘Find My’ werkt momenteel op een aantal modellen van de iPod Touch, iPhone en iPad. Het heeft niet alleen de functie om een apparaat terug te vinden. Je kunt ook gegevens van apparaten op afstand wissen. Het is onduidelijk of dit bij Macs ook mogelijk wordt. Zo ja, dan zou dit een argument kunnen zijn voor bedrijven om over te stappen naar Apple. De kans wordt hierdoor minder groot dat er bedrijfsgegevens op straat komen te liggen.

Naast chatten en het mogelijk wissen van gegevens, kan je een Mac waarschijnlijk opsporen door plaatsbepaling via draadloze netwerken. In oudere versies van iOS (lager dan 3.2) maakt Apple hierbij gebruik van de diensten van Skyhook. In iOS 3.2 en hoger maakt Apple gebruik van eigen gegevens. Het principe is in beide gevallen hetzelfde. Door deze data kan Apple meten waar apparaten zich ongeveer bevinden. De techniek wordt al breed toegepast. Zo is het een onderdeel van A-GPS, wat standaard in bijna elke smartphone is ingebouwd. Apple gebruikt de gegevens van Skyhook onder andere om de iPod Touch te voorzien van terugvindfunctionaliteit. Dit apparaat beschikt niet over een 3g-gegevensverbinding of GPS.

Na het wissen van alle gegevens of een herinstallatie van het besturingssysteem verdwijnt de Find My Mac-data en ben je de Mac in principe kwijt. Het is dus maar de vraag hoe vaak eigenaren hun oogappeltje werkelijk terug zullen zien.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  Afroman

  Als het echt in het OS zit is dat beter. Een aparte applicatie is echt geen reet waard. Een beetje boef boot de laptop vanaf de CD en je hebt een schone Mac zonder die apps.

 • Profielfoto
  Knurfty

  Waarom Shyhook wel en Google niet?

 • Profielfoto
  Basket Case

  Apple gebruikt al een tijd niet meer de gegevens van Skyhook. Ze hebben voldoende iPhones en iPads in het wild om hun eigen databeest bij te houden. Dit is vorige week nog duidelijk gemaakt in het persbericht over het iOS 4 lokatie’schandaal’.

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Als het echt in het OS zit is dat beter. Een aparte applicatie is echt geen reet waard. Een beetje boef boot de laptop vanaf de CD en je hebt een schone Mac zonder die apps.

  Maar zodra je als eigenaar van de gestolen Mac het serienummer doorgeeft aan de database in North Carolina, kan de installatie of het gebruik van Mac OS X onderbroken worden zodra via Wi-Fi of netwerk het signaal komt dat de Mac met dit serienummer gestolen is.

  Dan moet je het serienummer veranderen (lijkt me niet simpel als dit in dit in het moederbord is vastgezet) of je moet de Mac in een speciaal netwerk hangen wat zorgt dat er wel internet maar geen Apple-server doorkomt. Anders kun je helemaal niet internetten, en dat maakt het niet echt aantrekkelijk om een Mac te stelen.

  Naar mijn idee vindt Apple dingen als diefstalpreventie en -bemoeilijking best belangrijk.

 • Profielfoto
  Jojo890

  Dat is echt een goed idee van Apple. Maar ze moeten wel hem beter beveiligen zodat je de Find my mac uit kunt zetten met een wachtwoord. Als hij gestolen word dat hij moeilijk kan worden uitgeschakeld. En zoals Afroman zegt het moet permanent in het systeem zitten. Je verwijdert de app en wopa, je bent niet meer traceerbaar.
  En er worden veel MacBooks gestolen tegenwoordig dus dit is wel handig.

 • Profielfoto
  Afroman

  Maar zodra je als eigenaar van de gestolen Mac het serienummer doorgeeft aan de database in North Carolina, kan de installatie of het gebruik van Mac OS X onderbroken worden zodra via Wi-Fi of netwerk het signaal komt dat de Mac met dit serienummer gestolen is.

  Geloof je dat echt? Zal Apple hun fruitige reet roesten of er weer een Mac kwijt is Naar mijn weten zijn er bijna geen Macs teruggevonden door in die database te kijken. Apple verkoopt veel liever Macs.