Jobs was zeer kritisch over MobileMe

29 reacties

In acht jaar tijd ging Apple van het gratis iTools, via .mac, naar MobileMe. Laatstnoemde werd in de zomer van 2008 gelanceerd. Op het begin stond de dienst vooral bekend vanwege mankementen. Volgens sommigen ging de internetdienst te vroeg online.

Apparaten synchroniseerden niet zoals het hoorde en er waren problemen met de e-mail. Problemen die je niet verwacht bij een prijskaartje van bijna tachtig euro per jaar. Dat vond ook Steve Jobs.

Volgens Adam Lashinsky van Fortune heeft Steve Jobs, na de mislukte lancering, een meeting georganiseerd met de mensen van het team dat aan MobileMe heeft gewerkt. Tijdens dit onderhoud vroeg hij naar het doel van de MobileMe-dienst. Toen een medewerker het antwoord gaf reageerde Jobs: “So why the fuck doesn’t it do that?” Jobs verweet hen dat zij de reputatie van Apple te grabbel hadden gegooid. De meeste medewerkers uit dat team, werken volgens Lashinsky niet meer bij Apple.

De reden waarom het nieuws juist nu naar buiten komt, kan te maken hebben met de komende veranderingen van de clouddienst. Het maakt duidelijk dat Apple het probleem destijds erg serieus nam. Wellicht willen ze hiermee aangeven dat hun online diensten voortaan beter getest worden.

Reacties

29 reacties
 • Profielfoto
  Ikreisrond

  “Op het begin” ?

 • Profielfoto
  johnkeates

  Tsja.. het is ook gewoon onzin om bij een professionele setting rommel af te leveren. Als ik Steve was had ik exact hetzelfde gedaan. Sommige bedrijven denken dan: och, het is online en er komt geld binnen, dus het zal wel goed zijn… maar als het niet goed is, dan moet je gewoon de rommel opruimen en met een oplossing komen!

 • Profielfoto
  Robert de Groot

  Steve was kritisch. Lijkt me een pleonasme :cool:.

 • Profielfoto
  ErikBruinsma

  En terecht, ondanks dat ik Mobile Me zelf gebruik vind ik de dienst niet het geld waard. Vooral iDisk is van tijd tot tijd extreem langzaam.

 • Profielfoto
  Linkin ParkLP

  Ik verwonder me altijd over de verschillen in berichtgeving van de media. Andere nieuws sites stellen het toch behoorlijk anders en een stuk negatiever.Twijfel altijd welke ik dan moet geloven. Ach ja, feit blijft dat Steve Jobs sowieso wel een punt heeft, het was (en is) gewoon niet goed genoeg.

 • Profielfoto
  newoceans

  Ben nog altijd benieuwd wanneer de nieuwe (gratis?) versie van MobileMe verschijnt. April, zoals overal was te lezen, hebben ze in ieder geval niet gehaald…

 • Profielfoto
  newoceans

  Oh, en trouwens nog iets: MobileMe werkt niet lekker met Firefox 4. Het rollover menu om je account te bekijken verdwijnt binnen een fractie van een seconde alweer, zodat je er niet eens op kunt klikken. Ook al zoiets…

 • Profielfoto
  Matthijn

  Ben nog altijd benieuwd wanneer de nieuwe (gratis?) versie van MobileMe verschijnt. April, zoals overal was te lezen, hebben ze in ieder geval niet gehaald…

  Ik denk dat de nieuwe cloud-dienst pas wordt aangekondigd @ WWDC, wat over OSX en iOS gaat en hoe geweldig dit niet wel niet integreert met hun nieuwe cloud-oplossing.

 • Profielfoto
  newoceans

  Ben nog altijd benieuwd wanneer de nieuwe (gratis?) versie van MobileMe verschijnt. April, zoals overal was te lezen, hebben ze in ieder geval niet gehaald…

  Ik denk dat de nieuwe cloud-dienst pas wordt aangekondigd @ WWDC, wat over OSX en iOS gaat en hoe geweldig dit niet wel niet integreert met hun nieuwe cloud-oplossing.

  Denk het ook. Da’s mooi, want in juli loopt mijn huidige MobileMe account af…;-)

 • Profielfoto
  iMad

  Tsja.. het is ook gewoon onzin om bij een professionele setting rommel af te leveren. Als ik Steve was had ik exact hetzelfde gedaan. Sommige bedrijven denken dan: och, het is online en er komt geld binnen, dus het zal wel goed zijn… maar als het niet goed is, dan moet je gewoon de rommel opruimen en met een oplossing komen!

  Blijkbaar was Steve niet kritisch genoeg, anders had het van het begin aan goed gewerkt.
  En nou denken dat alle andere bedrijven het verkeerd doen, dus op dezelfde manier als Apple het heeft gedaan met ME, slaat ook nergens op.

 • Profielfoto
  nookie

  @ Robert de Groot: In deze context gezien, komt een tautologie meer in de buurt. Maar het is ergens geen van beide.

 • Profielfoto
  prullenbak

  @nookie @robert de groot

  Volgens mij, als ik het artikel lees, is de titel eerder een eufemisme:P

 • Profielfoto
  Aidovive

  Jobs was zeer kritisch, en toch wilde het niet zo lukken. Ik ben heel erg benieuwd wat Apple nu voor ons in petto heeft. Wordt me.com nu icloud.com? Nee he? Niet weer een nieuw e-mailadres!:lol:

 • Profielfoto
  RuudBerg

  hopelijk gaat ’t eindelijk wat worden met dat MM, ik vind ’t een hoog Jip en Janneke gehalte hebben. 1Password bijv. raadt ’t al af als backup oplossing.

 • Profielfoto
  luctas

  Idisk is gewoon on-bruikbaar. Dropbox, Cloud app zijn van een ander niveau.
  Jammer, hoop dat het met Lion beter wordt.

 • Profielfoto
  Aidovive

  De nieuwe dienst zal wel volledig met Lion geïntegreerd worden. Standaard een iDisk en je gehele iTunes en iPhoto library in the cloud. Kunnen we eindelijk ook Flickr eens gedag zeggen.

  Ze moeten alleen wel zorgen voor genoeg bandbreedte, ook vanuit Europa. Wanneer neemt Apple Dropbox nu eindelijk eens over?

 • Profielfoto
  wimbers

  over cloud gesproken. dat ze itunes maar eens heel rap in de cloud gooien.
  spotify constructie er op met licensing en klaar.

  Daarnaast graag even europa integreren in alle movie’en tv’serie deals (desnoods met vertraging) en ik sluit een abo af..

  Voor data hebben we dropbox al..

 • Profielfoto

  @prullenbak: Hahahah….Juist!
  @nookie: Volgens mij is het wel eerder een pleonasme; niet helemaal omdat er dan had moeten staan : “Kritische Steve” als in “Witte sneeuw” en “Natte regen” Een tautologie is het wanneer twee woorden exact dezelfde betekenis hebben als bij “Nooit en te nimmer”

  OnTopic:

  Ik heb nu twee jaar MobileMe en sinds 4 jaar ben ik volledig over naar Mac.
  Mijn keuze voor MobileMe was met name de agenda en iDisk. Het Mailadres en Contacten is mooi meegenomen. Maar de kwaliteit is werkelijk om te huilen.
  Enkele zaken waar ik steeds opnieuw last van heb:

  iDisk ontzettend traag en “loopt vast” als ik grotere bestanden (zeg > 250 Mb) wil uploaden. Na eindeloos wachten in verband met de snelheid krijg ik een foutmelding aan het eind (de laatste kB zeg maar) dat het uploaden niet mogelijk is. Via de Finder lukt het wel zonder problemen (bedankt Onemorething community !)

  MobileMe is regelmatig “Temporary unavailable”. Erg vervelend als je net een e-mail verwacht of een email uit je inbox of mappen wilt lezen omdat er belangrijke informatie in staat. Ik heb ook een eigen bedrijf waarvoor ik mijn @me.com gebruik maar eerlijk gezegd heb ik daar om deze reden een beetje spijt van. Hotmail kan ik meer van op aan.

  De nieuwe Web-interface is wel heel mooi maar zelfs met een relatief nieuwe MacbookPro (dec 2010) gaat het scrollen door de inbox erg traag.

  Ook het feit dat ik werd “gedwongen” te updaten naar de nieuwe Web-interface vond ik vervelend. Een van mijn iPhone’s 3G draait nog op iOS 3.0.1 (als een zonnetje!, blij dat ik niet update;)) en kan daardoor niet meer syncen met MobileMe. In een uitputtende Google-sessie heb ik daarvoor een oplossing gevonden. Dit Geld ook voor mijn twee Apples die nog op Leopard draaien in plaats van SL. Het blijkt dus gewoon WEL mogelijk te blijven syncen, maar dat ben ik niet te weten gekomen dankzij Apple. Customer Support zegt alleen maar, JAMMER dan.

  En daar betaal ik dan 79 Euro per jaar voor. Voel me echt een ezel. Als ik dit allemaal tevoren geweten had dan was ik voor gratis en betrouwbaarder alternatieven als Google Calendar gegaan.

  En nu ik toch bezig ben; Vorige week heb ik een MacBook voor mijn ouders besteld. Nu sluit de deksel niet helemaal mooi aan, de spleet aan beide kanten van het beeldscherm scheelt wel een halve milimeter. Mijn oude MacBook uit 2008 had dit ook. Ik accepteer het steeds maar eerlijk gezegd stoort het me wel dat zo’n duur apparaat zo slecht is geassembleerd. Of ben ik nu te kritisch?

  Een kritische [email protected] (pleonasme)

 • Profielfoto

  Oh, en wat ik nog vergeten ben:

  Ik kan MobileMe gedeeltelijk of helemaal niet gebruiken op veel computers met (oudere) versies van IE of Opera. Tja, want ik kom ook wel een het huis uit zonder mijn laptop/iPhone/iPad. Dan zal een Apple FanBoy zeggen dat het komt door alle prachtige “bijzondere” functionaliteiten waarvoor je betaald bij MobileMe. Dan is mijn reactie dus als in mijn vorige post……………

 • Profielfoto
  iMad

  Kritisch zijn is altijd goed!
  Je mag ook verwachten van Apple dat een product goed werkt, dat mag je van elke leverancier of bedrijf verwachten.
  Wat je zeker mag verwachten dat Apple of andere bedrijven bij problemen met een oplossing komen en je dan ook vriendelijk helpen.

  Helaas is dat soms ver te zoeken in Nederland.
  Service en kennis in Nederland is heel vaak ver te zoeken.

  [email protected] ik snap je grief, maar je hebt een keuze wat betreft je iPhone, of het opzeggen van MobileMe.

  Een bedrijf moet veranderen en aanpassen, anders overleeft een bedrijf niet.

 • Profielfoto
  maconly

  mobile me werkt nu slechter dan in het begin , syncen is gevaarlijk omdat niet alles gesynct wordt.

 • Profielfoto
  Koetjesreep

  En waarom liet jobs het dan door draaien voor 80 euro per jaar?

 • Profielfoto
  Maverick2001

  Ik h eb een betaalde Dropbox account erbij genomen omdat ik niet blind kon vertrouwen op de sync van iDisk. De manier van syncen is bij Dropbox ook 10x beter! MM verdient veel meer prioriteit dan de aandacht die ze er tot nu toe aan gegeven hebben. Ik vind dat het Apple wel te verwijten valt dat ze de afgelopen 2 jaar weinig effort in MM gestoken hebben. Als het gratis was dan hoorde je me niet maar als ik 80euro per jaar betaal verwacht ik toch wel een goed functionerende dienst.

 • Profielfoto
  bugboy

  Het zou me niets verbazen dat het niet af was, maar dat het door hoger management gewoon gepusht is om live te gaan. Gebeurt maar al te vaak en dan achteraf verbaasd zijn ondanks alle waarschuwingen. Steve lijkt me een hel om voor te werken. Goede visie en zal heel vaak wel gelijk hebben, maar die dictatoriale trekjes zou ik niet trekken…

 • Profielfoto
  janjaap

  Ik ben benieuwd in hoeverre ik als trouwe MobileMe gebruiker, en dus als donateur voor het ontwikkelwerk, beloond wordt in de toekomst. Ik vind het echt schandalig hoe Apple klanten 80 euri laat betalen voor broddelwerk, terwijl het bedrijf rijk zat is en we al voldoende marge betalen voor de Apple producten. Niet des Apple’s…

 • Profielfoto
  Aidovive

  Ik betaal 80 euro, en nog eens 40 euro voor Family Pack. Dat is 10 euro per maand!

 • Profielfoto
  CaDoc

  Hier betaal ik ook tientje per maand.

  Niet voor iDisk want dat werkt zo slecht dat ik nu betaalde Dropbox-account heb
  Niet voor de webintegratie want op mijn werk werkt het niet eens op een iets oudere browser
  Niet voor de webspace want daar heb je betere oplossingen voor

  .. dus alleen voor de email en de synchronisatie van mijn agenda en contacten!

  Maar gelukkig ben ik altijd blij als ik weer iets aan Apple mag betalen;)

 • Profielfoto
  Aidovive

  @CaDoc Ik betaal het alleen omdat we in de familie nu eenmaal gek zijn op onze MacBooks,iPhones en iPads en graag mailen via ons .me account en het adresboek en agenda eenvoudig kunnen delen. iDisk is een drama, daar gebruiken we het veel betere Dropbox voor. Eigenlijk hetzelfde als bij jou dus:-)
  Overigens gebruik ik ook nog Kerio Connect, maar het is zo fijn om MobileMe erbij te hebben:-)

 • Profielfoto
  Bas de Zwart

  Beste lieden,

  Enig idee wat er gaat gebeuren als op 30 juni a.s. de stekker uit MobileMe wordt getrokken en er nog geen mogelijk is om iCloud te starten? Wat gaat er gebeuren met de agenda’s, contacten, bladwijzers op mijn iMac, MBPro, iPad2 van mijn vrouw en mijn iPhone 4? Straks een lekkere lege agenda en geen adressenboek meer?
  Wie weet er al wat?