Rick Stevenhaagen
Rick Stevenhaagen Nieuws 9 mei 2011

Jobs was zeer kritisch over MobileMe

In acht jaar tijd ging Apple van het gratis iTools, via .mac, naar MobileMe. Laatstnoemde werd in de zomer van 2008 gelanceerd. Op het begin stond de dienst vooral bekend vanwege mankementen. Volgens sommigen ging de internetdienst te vroeg online.

Apparaten synchroniseerden niet zoals het hoorde en er waren problemen met de e-mail. Problemen die je niet verwacht bij een prijskaartje van bijna tachtig euro per jaar. Dat vond ook Steve Jobs.

Volgens Adam Lashinsky van Fortune heeft Steve Jobs, na de mislukte lancering, een meeting georganiseerd met de mensen van het team dat aan MobileMe heeft gewerkt. Tijdens dit onderhoud vroeg hij naar het doel van de MobileMe-dienst. Toen een medewerker het antwoord gaf reageerde Jobs: “So why the fuck doesn’t it do that?” Jobs verweet hen dat zij de reputatie van Apple te grabbel hadden gegooid. De meeste medewerkers uit dat team, werken volgens Lashinsky niet meer bij Apple.

De reden waarom het nieuws juist nu naar buiten komt, kan te maken hebben met de komende veranderingen van de clouddienst. Het maakt duidelijk dat Apple het probleem destijds erg serieus nam. Wellicht willen ze hiermee aangeven dat hun online diensten voortaan beter getest worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Jobs was zeer kritisch over MobileMe
Sluiten