Is Thunderbolt van Intel of van Apple?

7 reacties

Toen Apple de nieuwe Light Peak-technologie van Intel begin dit jaar als eerste computerbouwer implementeerde werd deze prompt omgedoopt tot ‘Thunderbolt’. In 2009 bleek Apple al een trademarkaanvraag gedaan te hebben voor de naam. Maar betekent dit nou dat Thunderbolt van Apple is en dat andere merken die de interface willen gebruiken er maar een eigen naam voor moeten verzinnen?

Volgens Intel is daar geen sprake van. Trademarkaanvraag of niet; de naam Thunderbolt is van Intel en blijft dat ook. Blijkbaar zat het ze zo hoog dat het bedrijf zich er officieel over uitsprak.

As part of our collaboration with Apple, they did some of the initial trademark filings.  Intel has full rights to the Thunderbolt trademark now and into the future. The Thunderbolt name will be used going forward on all platforms, irrespective of operating system.

Zoals we gewend zijn hult Apple zich in stilzwijgen over deze kwestie. Veel voordeel zou het bedrijf echter niet halen uit het claimen van het alleenrecht op de naam Thunderbolt. Een brede adoptatie van de naam is immers voorwaarde voor het succes ervan.

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  nebilem

  Ik begin Apple langzamerhand een schijnheilig bedrijf te vinden zeg.

 • Profielfoto
  joostwijnglas

  Je bedoelt waarschijnlijk adoptie ipv adoptatie

 • Profielfoto
  Buzz

  Het artikel en het plaatje erbij suggereren dat er sprake is van een conflict tussen Apple en Intel hierover, maar uit de uitspraak van Intel begrijp ik juist dat de bedrijven de ontwikkeling en trademark aanvragen in onderling overleg hebben gedaan, waarbij Apple oorspronkelijk de aanvraag heeft gedaan, en het trademark vervolgens heeft overgedragen aan Intel. Lijkt me niets aan de hand.

 • Profielfoto
  Aidovive

  Apple heeft de neiging om bepaalde technieken of onderdelen een eigen naam te geven. Zo is een SuperDrive een DVD speler/brander, IEEE 1394 werd FireWire en LightPeak werd omgedoopt tot Thunderbolt :slant:

  Maar feitelijk zit het zo:
  Apple is al in een vroeg stadium betrokken bij de ontwikkeling van Thunderbolt. Apple zou zelfs het idee voor de interface aan Intel hebben geopperd. Apple lijkt in 2011 nog het alleenrecht op Thunderbolt in zijn Macs te hebben. Pas begin 2012 volgen computers met Thunderbolt-poorten van andere fabrikanten, zegt Intel.

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  Ik begin Apple langzamerhand een schijnheilig bedrijf te vinden zeg.

  Beetje nutteloze uitspraak, zonder argumenten. Is dat omdat je te weinig kennis van zaken hebt, of had je gewoon geen zin?

 • Profielfoto
  NTG

  Het is maar goed dat de technologie van Intel is! Deze prachtige technologie is te mooi door maar slechts één bedrijf toegepast te worden. Ik zie een rijke toekomst voor Thunderbolt. Hopelijk denken de hardwarefabrikanten daar ook zo over.

 • Profielfoto
  iep

  Apple lijkt in 2011 nog het alleenrecht op Thunderbolt in zijn Macs te hebben. Pas begin 2012 volgen computers met Thunderbolt-poorten van andere fabrikanten, zegt Intel.

  Nee dat zegt Intel helemaal niet, dat zeg jij. Intel is er duidelijk over geweest: Apple heeft geen enkel alleenrecht. Apple is alleen de eerste die er gebruik van maakt wat niet zo erg gek is als je 1 van de partijen bent die Thunderbolt heeft gemaakt tot wat het is. Intel had de techniek al lang en breed klaar en gebruikte daar de codenaam Light Peak voor. Ze hadden alleen wat problemen met een paar dingetjes waaronder een connector. Apple heeft ze daarmee geholpen. Dat wat men uiteindelijk heeft bedacht is wat we nu kennen als Thunderbolt. Het is dus helemaal geen naamgeving van Apple maar dat van Intel. Intel heeft dan ook de volledige rechten zoals beide bedrijven ook overduidelijk vanaf het begin hebben gecommuniceerd (kwestie van de kleine lettertjes onderaan de pagina’s lezen maar aangezien iedereen dat nalaat…). Anyway, zoals Intel al diverse malen heeft aangegeven is Thunderbolt net als USB een algemene technologie dat voor iedereen beschikbaar is. Dat is ook te merken want deze zomer (en dat is toch echt nog 2011) zullen er veel meer fabrikanten komen met producten waarop deze technologie terug is te vinden. Denk hierbij aan Canon, Promise, Lacie en nog een aantal anderen. HP ziet vooralsnog geen heil in deze dingen wat niet zo raar is gezien de forse daling van 20+% in verkoop van hun computers. Tot dusver is HP ook nog de enige computerfabrikant die er een uitspraak over heeft gedaan. Van de rest is totaal niet bekend of ze nog met Thunderbolt spullen komen, laat staan wanneer.