Rick Stevenhaagen
Rick Stevenhaagen Nieuws 16 mei 2011

iPod Touch als elpee

Twee standaard draaitafels, twee iPod Touch’s, plexiglas-platen, Mac en een app. Dat zijn de ingrediënten om digitale draaitafels te simuleren. Maar werkt het ook? Wij vragen een DJ naar de mogelijk- en onmogelijkheden.

Mopho DJ is bedacht in het Center for Computer Research, Music and Acoustics aan de universiteit van Stanford. Een plaat van plexiglas wordt op een analoge draaitafel geplaatst. Op de glasplaat wordt een iPod Touch bevestigd. Deze stuurt vervolgens via een applicatie, gegevens van de accelerometer en gyroscoop richting de computer. De muziek wordt vervolgens door de computer verwerkt en real-time afgespeeld.

De opstelling benut de mogelijkheden van je iPod Touch of iPhone en bespaart geld. Helaas kan je er ook veel minder mee. Toch is de DJ redelijk onder de indruk, maar als hem gevraagd wordt of hij zelf iets met de apparatuur kan, reageert hij wat lacherig. Het is totaal niet te vergelijken met professionele apparatuur. Bovendien vraagt hij zich af hoe het met de kwaliteit van de draadloze overdracht zit. Een lichte vertraging zorgt er volgens de professioneel plaatdraaier voor, dat je tracks niet kunt beatmatchen. Daarnaast vindt hij het vervelend dat je de plaat niet op één plaats kunt ‘vasthouden’ of ‘stilleggen’. Hij wordt wel enthousiast van het grafische display. Hiermee zie je het verloop van de komende seconden in een mooie weergave, zodat je precies kan zien wanneer een bepaalde beat komt. Dat is niets nieuws, maar wel één van de voordelen van digitaal vs. analoog draaien.

Al met al lijkt het een leuk speeltje voor huis-, tuin- en keukengebruik. Het is erg tof om te zien waar een iPod of iPhone allemaal toe in staat is, maar zeker niet rijp voor professioneel gebruik. Zo luidt het oordeel van de DJ, die ons daar ook van heeft overtuigd. Leuk dus, maar geen ‘langspeelplaat’.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
iPod Touch als elpee
Sluiten