iPod Touch als elpee

9 reacties

Twee standaard draaitafels, twee iPod Touch’s, plexiglas-platen, Mac en een app. Dat zijn de ingrediënten om digitale draaitafels te simuleren. Maar werkt het ook? Wij vragen een DJ naar de mogelijk- en onmogelijkheden.

Mopho DJ is bedacht in het Center for Computer Research, Music and Acoustics aan de universiteit van Stanford. Een plaat van plexiglas wordt op een analoge draaitafel geplaatst. Op de glasplaat wordt een iPod Touch bevestigd. Deze stuurt vervolgens via een applicatie, gegevens van de accelerometer en gyroscoop richting de computer. De muziek wordt vervolgens door de computer verwerkt en real-time afgespeeld.

De opstelling benut de mogelijkheden van je iPod Touch of iPhone en bespaart geld. Helaas kan je er ook veel minder mee. Toch is de DJ redelijk onder de indruk, maar als hem gevraagd wordt of hij zelf iets met de apparatuur kan, reageert hij wat lacherig. Het is totaal niet te vergelijken met professionele apparatuur. Bovendien vraagt hij zich af hoe het met de kwaliteit van de draadloze overdracht zit. Een lichte vertraging zorgt er volgens de professioneel plaatdraaier voor, dat je tracks niet kunt beatmatchen. Daarnaast vindt hij het vervelend dat je de plaat niet op één plaats kunt ‘vasthouden’ of ‘stilleggen’. Hij wordt wel enthousiast van het grafische display. Hiermee zie je het verloop van de komende seconden in een mooie weergave, zodat je precies kan zien wanneer een bepaalde beat komt. Dat is niets nieuws, maar wel één van de voordelen van digitaal vs. analoog draaien.

Al met al lijkt het een leuk speeltje voor huis-, tuin- en keukengebruik. Het is erg tof om te zien waar een iPod of iPhone allemaal toe in staat is, maar zeker niet rijp voor professioneel gebruik. Zo luidt het oordeel van de DJ, die ons daar ook van heeft overtuigd. Leuk dus, maar geen ‘langspeelplaat’.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  MrHammond

  Als je toch draaitafels hebt, waarom dan niet ook gewoon een plaat en een naald? Waarom moet tegenwoordig alles digitaal?

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Digitale revolutie?

  Misschien vroegen ze zich 35-50 jaar geleden ook af: waarom moet tegenwoordig alles met apparaten? Als je zingt en op trommels roffelt heb je toch ook geluid?:lol:

 • Profielfoto
  johnkeates

  Ja, maar MrHammond bedoelt dat het al kan. Traktor Scratch bijv. Of brand-dependent, bijv. Numark heeft het, maar Stanton vast ook wel. Gaat meestal met timecode platen en een USB2 of FireWire interface.

 • Profielfoto
  Lauwrence

  Het blijft digitaal nadoen van het analoge mixen en daarbij ook nog eens een trend. Geen mens die met een party let op een kraak of knetter v/e plaat, laat staan digitale kwaliteit (afhankelijk type muziek natuurlijk).

  Als oldskool vinyl DJ heb ik helemaal niets met dit gebeuren, het drukken op knoppen/muis/touchscreen heeft 0,0 te maken met het gevoel dat een DJ legt in het doordraaien van platen, ondanks de bewonderingswaardige pogingen van merken als Pioneer om deze ontwikkeling door te duwen.

  Leuk dat dit kan op een iDevice, ik krijg wel een erg Daft Punk gevoel bij dit soort initiatieven (paar dagen terug Tron Legacy gezien:) ), maar zoals het artikel al aangeeft, er moet toch nog veel gebeuren willen DJ’s massaal het vinyl laten, denk ik.

 • Profielfoto
  hoipim

  Ik vind het opzich wel echt vet gedaan. Ik bedoel. mij zou het niet zo gelukt zijn om te programmeren.!

 • Profielfoto
  Terwanerik

  Als je toch draaitafels hebt, waarom dan niet ook gewoon een plaat en een naald? Waarom moet tegenwoordig alles digitaal?

  Je wilt als Vinyl DJ niet alleen je platen die je al hebt (gemiddeld zo’n 4 tot 10,- per EP, EP = 2 tot 4 nummers) Maar ook de echte nieuwe releases kunnen draaien, die zijn meestal nog niet uit op Vinyl als de 320kbps mp3’s al wel beschikbaar zijn.

 • Profielfoto
  Double_UK

  Ik ben een beetje verbaasd over de lauwe reacties hierboven.
  Het is toch ongelofelijk dat je een iPod Touch als een soort van ‘venster / vergrootglas’ over een virtuele plaat kan laten draaien en aan de hand van de golfvorm de ‘naald’ precies kan plaatsen.

  Misschien heeft Lauwrence gelijk dat oldschool DJ’s zich niet kunnen vinden in het werken met knoppen/,uis/touchscreen
  Maar het is net als de discussie uit de jaren tachtig over drumcomputers vs drummers. Die vonden ook dat drumcomputers een ‘trend’ waren en 0,0 te maken hadden met het gevoel dat een drummer erin legde.
  Maar nu zijn drumbeats en elektronische drums niet meer zijn weg te denken uit de hedendaagse muziek. En de ECHT creatieve mensen vinden altijd een manier vinden om de techniek voor zich te laten werken.

 • Profielfoto
  Johnny Walker

  Maar het is net als de discussie uit de jaren tachtig over drumcomputers vs drummers. Die vonden ook dat drumcomputers een ‘trend’ waren en 0,0 te maken hadden met het gevoel dat een drummer erin legde.
  Maar nu zijn drumbeats en elektronische drums niet meer zijn weg te denken uit de hedendaagse muziek

  drumcomputers erg handig, voor opnames speel ik het zelf wel in op een drumkit met triggers (voor de puristen, een contactmicrofoon) en een paar mics voor de overhead.
  Echter om het gevoel in de drums te leggen dien je dynamiek in de aanslag te hebben, dat is een erg lastige klus(vooral veel werk) om dat met een drumcomputer te doen.
  Hoe meer “swing” er in muziek zit, hoor je minder drumcomputers. Conclusie voor recht toe recht aan de beste optie, voor gevoel niet echt de beste optie.

 • Profielfoto
  Elger

  Dit is een erg mooi gevonden oplossing. Ik vermoed dat de lag erg hoog is; maar daar is mee te leven natuurlijk:) Er is ook een appje waarmee een 1000/2000hz toon te maken is; als vervanger van timecode vinyl/cd’s. Toch is deze oplossing, met de plastic schijven, net iets uitdagender en dus leuker als je creatief bent.