HP ziet (nog) niets in Thunderbolt

24 reacties

In februari dit jaar introduceerde Apple in samenwerking met Intel een nieuw interfacesysteem in de laatste revisie van de MacBook Pro; Thunderbolt. Deze aansluiting maakt het mogelijk om overdracht-snelheden van 10 Gb/s te halen, naast het feit dat de poort gebruikt kan worden om bijvoorbeeld displays aan te sluiten.

Sindsdien heeft Apple Thunderbolt ook in de iMac toegepast en wordt er alles aan gedaan om van het systeem een succes te maken. De ontvangst van Thunderbolt wordt echter nog wat lauwwarm ontvangen door andere hardwareproducenten. Onder andere gigant Hewlett-Packard ziet er op dit moment weinig heil in; “We kijken nog naar Thunderbolt, op dit moment hebben we geen specifieke toepassingen gevonden,” aldus Xavier Lauwaert, wereldwijd marketing manager van HP. Het bedrijf zet op dit moment in op USB 3.0. HP heeft op dit moment bijna een kwart van het totale marktaandeel van desktops in handen.

Thunderbolt is uitermate geschikt voor creatieve krachtpatsers die dagelijks met grote bestanden moeten werken en deze vaak over en weer moeten transporteren, zoals videoproducenten. Fabrikanten van harde schijven LaCie en Western Digital komen binnen afzienbare tijd met hun eerste producten die ook Thunderbolt ondersteunen. Mocht Thunderbolt bij nader inzien toch niet een succes worden, dan is er nog geen man overboord. Het blijft immers een veredeld Mini Display-poortje.

Reacties

24 reacties
 • Profielfoto
  kerelvent

  Op zich begrijpelijk, HP verkoop natuurlijk voornamelijk consumenten-pc’s. En de gemiddelde consument heeft de snelst mogelijke doorvoersnelheden niet per sé nodig. Da’s meer iets voor de (semi-) professionele Apple afnemer.

  Maar dat ze dan wel inzetten op USB3 vind ik raar. Als ze geen toepassing kunnen bedenken voor Thunderbolt en wel voor USB3, zou ik niet weten wat het verschil is. Volgens mij is Thunderbolt dan toch echt wat veelzijdiger, zeker met het oog op de toekomst.

 • Profielfoto
  Dagaloni

  Losers… :slant: Is de licentie duur of niet? Zal het daaraan liggen?

 • Profielfoto
  Afroman

  Hoezo losers. Toch volkomen logisch? Om het ultieme uit Thunderbolt te halen heb je badass hardware nodig en dat kost fucking veel. Dus Thunderbolt in een laptopje voor huis-tuin-en-keukenativiteiten is een beetje overrated.

  Sterker nog, ik durf te wedden dat de helft van dit forum het niet eens nodig heeft. Voor die enkele keer dat ze meer dan 30 Gb over moeten zetten…

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Maar dan kan je net zo goed terug naar USB 1.1. De overstap naar USB 2.0 was ook niet ‘nodig’, maar scheelt wel. Dat je het inderdaad minder gebruikt dan je denkt is natuurlijk waar, maar desalniettemin is het goed dat Apple de eerste stap zet. Het is net als met de iMac en USB-keyboards standaard. Dat deden ze ook als eerst en nu heeft iedereen dat. Iemand moet de eerste stap maken en dat heeft een grote computerfabrikant (Apple) nu gedaan. Nu hebben bedrijven als LaCie een markt om bij af te zetten. Dan is het het meer waard om zo’n HDD te maken. Als het succesvol is en veel mensen kopen het, worden de poorten en de schijven goedkoper en voila, iedereen heeft een snellere verbinding dan eerst:).

 • Profielfoto
  polansky

  Ik voorzie voor Thunderbolt dezelfde toekomst als voor Firewire.

  Een gemiste kans en tegelijkertijd erg vervelend als er geen fatsoenlijke externe HDD’s met thunderbolt worden uitgebracht. La Cie is op dit moment volgens mij de enige met welgeteld één externe behuizing.

  Wat moet je straks nog met USB 2 op de Mac als alle andere computers al werken met USB 3.

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Alsof USB 3 al zo uitgebreid wordt gebruikt;). Het is gewoon nog een ongoing race.

 • Profielfoto
  1234

  ik denk dat Polansky het bij het rechte eind heeft. Firewire is toch ook nooit echt doorgebroken… toch zonde, ik hoop dat Thunderbolt het helmaal gaat worden, maar ik vrees het ergste…

 • Profielfoto
  Ikreisrond

  Hoe rem je innovatie?
  Les 1: koop een HP.
  Les 2: zet er Windows op (makkelijkste stap voor de meeste mensen, lastiger voor mensen als ik:wink:).
  Les 3: loop te zeuren dat je computer traag wordt.

 • Profielfoto
  nebilem

  De normale consument is nog niet klaar voor Light Peak. Daarnaast is Thunderbolt ook een maar een testversie voor Light Peak.

 • Profielfoto
  MrHammond

  …maar desalniettemin is het goed dat Apple de eerste stap zet. Het is net als met de iMac en USB-keyboards standaard. Dat deden ze ook als eerst en nu heeft iedereen dat…

  Dat is iets waar de PC wereld wél 10 jaar over heeft gedaan uiteindelijk… Ik zie nog die dozen voor me waar dan wel een USB muis bij zat, maar met een verloopstekkertje in een PS/2 poort werd gestoken, tot voor kort nog niet zo uitzonderlijk! Het heeft gewoon z’n tijd nodig bij PC fabrikanten, en wellicht wordt het uiteindelijk dan net als FireWire een soort luxe-artikel. Ik moet het ook nog zien gebeuren dat PC laptops eens een andere display-aansluiting krijgen dan de meer dan 25 jaar oude VGA-aansluiting.

 • Profielfoto
  iep

  Alsof USB 3 al zo uitgebreid wordt gebruikt;). Het is gewoon nog een ongoing race.

  Het zal in de loop der tijd wel meer mainstream worden omdat men usb2 langzaamaan vervangt. De toekomst van usb3 is iets zekerder dan thunderbolt omdat er op dit moment al veel usb apparatuur is en het een simpele stap is om naar de nieuwste versie te gaan. De meeste mensen zullen toch niet volledig gebruik maken van de mogelijkheden van thunderbolt. Dat is ook helemaal niet het doel van thunderbolt, dat is domweg zorgen dat je de Mac Pro mogelijkheden ook op een laptop hebt. Dat is een totaal andere doelgroep en tevens ook wel het nadeel aan thunderbolt (ze volgen daarmee firewire). Enig nadeel aan usb3 is Intel, die pushen het niet, doen er eigenlijk niets mee.
  .
  @nebilem: Light Peak was een tijdelijke naam voor het project. Dat is nu uitgegroeid en voor de markt beschikbaar geworden. De naam is toen ook gewijzigd naar Thunderbolt. Er is dus geen sprake van een test versie.

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  Wat houdt Apple eigenlijk tegen om zelf een externe opslag unit met Thunderbolt-aansluitingen te ontwikkelen? Ik zou ’t wel kopen…

 • Profielfoto
  Garbera

  Hier moet ik HP toch gelijk geven..

 • Profielfoto
  Chiel1990

  Maar het is toch mogelijk om usb3 op thunderbolt aan te sluiten via een verloop? Dat heb ik ergens gelezen, alleen weet ik niet meer waar.

 • Profielfoto
  gsmaster

  Apple is natuurlijk een concurrent, en niet de eerste de beste…
  Moet moeilijk zijn om de genialiteit van apple samen met intel toe te geven voor hp…

 • Profielfoto
  Hydræ

  Het zal lastig zijn dit te veranderen, fabrikanten moeten dan overgaan op een DisplayPort stekker alswel Thunderbolt integreren in Windows.

  Opvallend is dat HP wel achter de DisplayPort standaard zit!

 • Profielfoto
  cids

  @nebilem

  “De normale consument is nog niet klaar voor Light Peak. Daarnaast is Thunderbolt ook een maar een testversie voor Light Peak.”

  Thunderbolt = Light Peak! En niet anders…

 • Profielfoto
  nebilem

  Het is wel degelijk een test en een goedkopere versie van Light Peak. Light peak zou uit duurdere componenten bestaan terwijl Apple juist gebruik maakt van kwaliltatief mindere componenten gebruikt. DUS test versie. Duidelijk.

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Ik moet het ook nog zien gebeuren dat PC laptops eens een andere display-aansluiting krijgen dan de meer dan 25 jaar oude VGA-aansluiting.

  Tegenwoordig (afgelopen jaar) komt daar toch langzamerhand HDMI bij op de duurdere laptops. Wel reuzehandig trouwens, zo’n big-ass stekker.
  Er wordt dus niet begrepen waarom Apple voor zoiets als Thunderbolt kiest.

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Het is wel degelijk een test en een goedkopere versie van Light Peak. Light peak zou uit duurdere componenten bestaan terwijl Apple juist gebruik maakt van kwaliltatief mindere componenten gebruikt. DUS test versie. Duidelijk.

  Maar dat heeft toch meer te maken met iets als glasvezel in de kabel, i.p.v. koper?
  Ik dacht dat met koper nog geen 10 Gb/s gehaald kon worden. Ik denk dat je dat bedoelt, maar correct me if i’m wrong.

 • Profielfoto
  nebilem

  Vraag me af of Apple er zelf in gelooft en de volgende iPad en iPhone ook met thunderbolt gebruikt gaat worden.

  Ik denkt dat we toch over gaan op usb 3.0 dat zullen veel mac eigenaren met thunderbolt niet leuk vinden.

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Dat denk ik dan weer niet, want de chipset in de iPhone 4 benut nog niet eens de volle snelheid van USB 2.0, w.b.t. synchoniseren.

 • Profielfoto
  MacKevin11

  @cids @neblim

  Light Peak en Thunderbolt is niet het zelfde, het komt wel op het zelfde neer, maar toch is er een klein verschil. Thunderbolt heeft namelijk ook een stroomvoorziening (5watt), dit vind ik goed verzonnen van Apple (nee niet Intel). Ik heb namelijk zo’n idee dat er ooit Thunderboltsticks zullen komen (en die hebben voeding nodig).
  Zo zul je misschien Thunderboltsticks van 100GB krijgen.
  Misschien dat Apple zelfs ooit Plug-and-Play software maakt, dat je met meerdere mac’s de zelfde ‘Documents’ bestanden gebruikt.
  Een externe videokaart met thunderbolt zou ook nog wel eens kunnen werken, als je bijvoorbeeld hardcore games op je MacBook (Air/Pro) van 11″ of 13″ wil spelen…

 • Profielfoto
  Yggdrasil

  Ik snap Hewlett Packard wel. Thunderbolt is nog jong en de markt zit nog in de kiem… Spreek eens over een jaar of twee over Thunderbolt en hun kijk op de zaak zal wel ’n beetje veranderd zijn.

  Waarom heb je trouwens thunderbolt nodig om bv. een printer aan te sluiten. USB 2.0 (of evt. 3.0) is snel genoeg om zo’n taak door te sturen van de Mac naar de printer. Maar dan heb je natuurlijk het gegeven dat ‘snel’ relatief is en subjectief. Wat voor iemand snel genoeg is, is voor iemand anders weer extreem traag.. Tja