Rick Stevenhaagen
Rick Stevenhaagen Nieuws 13 mei 2011

HDD iMac niet verwisselbaar: S.M.A.R.T. ?

De laatste weken zijn vooral de voordelen van de nieuwe iMacs uitgelicht. OWC ontdekte een donkere kant. Volgens hen is de 3,5” harde schijf van de nieuwe all-in-one’s niet verwisselbaar. Het plaatsen van een schijf in de 2,5”-sleuf gaat zonder problemen.

Wat de nieuwe iMacs betreft, is Apple gestopt met het gebruiken van de 4-pin power connector op SATA-schijven. Deze is vervangen door een 7-pins. De kabel zorgt voor voeding, maar ook voor de werking van de temperatuursensor. Niet alleen de kabel is verantwoordelijk voor het functioneren van deze sensor. Harde schijven in een iMac moeten ook firmware van Apple bevatten. Het eigenhandig verwisselen van een schijf wordt dus minder makkelijk.

Praktisch zal je merken dat bij het verwisselen van een schijf de Apple Hardware Test zal doen steigeren. Daarnaast stopt de temperatuursensor met werken en dus zullen de ventilatoren van je Mac veel geluid produceren. Natuurlijk zijn er apps om je fans te regelen, maar dat lijkt ons niet de juiste insteek bij aankoop van een nieuwe iMac.
Volgens OWC gaan de fans van de iMac ook na het verwijderen van een schijf al tekeer. Schijf defect? Even langs de APR en lappen maar.

Vanaf de eind 2009-modellen is Apple begonnen met het beperken van de mogelijkheden om een schijf te verwisselen. Inmiddels zijn daar diverse omzeilingen voor bedacht. Je kon bijvoorbeeld geen willekeurige schijf meer kopen, maar alleen switchen naar een schijf van hetzelfde merk als in je iMac.

OMT houdt je op de hoogte zodra er meer bekend is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
HDD iMac niet verwisselbaar: S.M.A.R.T. ?
Sluiten