Vervang GPU iMac zonder solderen

20 reacties

De nieuwe 21,5 inch iMac is van binnen te bekijken op iFixIt. Op het eerste gezicht lijkt de machine erg op de oudere modellen. Toch bieden de iMacs technisch gezien een groot voordeel ten opzichte van de voorgaande. In de nieuwe modellen is het mogelijk om zelf de grafische kaart te vervangen zonder te hoeven solderen.

Dat klinkt makkelijk, maar volgens de handleiding van iFixIt is het geen makkelijke opgave. Zoals ook in de vorige modellen het geval was, begint je bij het verwijderen van de glasplaat. Als je dat voor elkaar hebt moet het moederbord uit je iMac worden verwijderd. Hierdoor vervalt de garantie van het apparaat.
Op iFixIt wordt niet gesproken over de nieuwe 27-inch-variant.

Een ander voordeel is de mogelijkheid tot het plaatsen van een extra harde schijf. Bij de vorige generatie iMacs was het niet mogelijk een tweede harde schijf in het 21,5-model te installeren. Bij de nieuwe modellen kan je zowel in de 21,5 als de 27 inch-variant een SSD inbouwen. Verder heeft de 21,5 inch iMac, ondanks de geruchten over een ander type scherm, hetzelfde paneel meegekregen als de vorige generatie.

Wil je aan de slag met de binnenkant van je nieuwe iMac? Ga voor meer informatie naar iFixIt.

Reacties

20 reacties
 • Profielfoto
  Afroman

  Misschien toch ooit nog een iMac op mijn bureau.

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  En denk er om mensen! Ontladen aan de radiator voordat je gaat sleutelen!:nerd:

 • Profielfoto
  Oldekamp

  Dit is niets nieuws, bij eerdere iMacs was dit ook al gewoon mogelijk.

 • Profielfoto
  me.com

  Exact, dit was ook al mogelijk bij eerdere iMac’s. Geen nieuws dus.:)

  Bovendien is en was het niet mogelijk om een grafische kaart te upgraden/los te kopen via Apple.

  In de situatie betreft vervangen van de grafische kaart is dus niets veranderd.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Hoezo dat ging al bij de vorige modellen? Een vriend van mij heeft voor zijn iMAC (ongeveer drie jaar oud) een reparatie van €800 laten uitvoeren omdat de grafische kaart kapot was. Omdat die op het moederbord vast zat moesten ze bij de APR het hele moederbord vervangen met als prijskaartje dus de bovenstaande prijs.
  .
  Nu vertellen jullie hier dat je die grafische kaart wel al kon vervangen (zonder een nieuw moederbord te steken) of begrijp ik het niet goed?

 • Profielfoto
  Pim.vd.Kleijn

  @ Mondo generator

  Die vriend hebben ze dan zwaar opgelicht, zoek maar eens op spare parts. VGA modules zijn los te koop. (HD5850m is uit mijn hoofd +/- 300 euro rechtstreeks bij apple misschien nog wel iets goedkoper)

  De titel van dit nieuwsbericht is misleidend, want het slaat nergens op dat je zou moeten solderen om je vga kaart te vervangen. Hij is alleen iets lastiger los te maken doordat het koellichaam ook op het logic board zelf is vast gemaakt. Maar het is nog steeds gewoon een uitwisselbare MXM module.

 • Profielfoto
  Welloe

  Nu nog de CPU.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  @ Mondo generator

  Die vriend hebben ze dan zwaar opgelicht, zoek maar eens op spare parts. VGA modules zijn los te koop. (HD5850m is uit mijn hoofd +/- 300 euro rechtstreeks bij apple misschien nog wel iets goedkoper)

  De titel van dit nieuwsbericht is misleidend, want het slaat nergens op dat je zou moeten solderen om je vga kaart te vervangen. Hij is alleen iets lastiger los te maken doordat het koellichaam ook op het logic board zelf is vast gemaakt. Maar het is nog steeds gewoon een uitwisselbare MXM module.

  Alweer iets bijgeleerd over APR’s. Het is ook altijd hetzelfde met die rukkers. Sorry voor mijn taalgebruik, maar ik heb er echt mijn buik vol van. De laatste keer moest mijn pa €350 betalen om zijn harde schijf te laten vervangen in zijn MBP (die nog maar anderhalf jaar oud was). Gelukkig heeft hij het been stijf gehouden en heeft hij gratis een nieuwe gehad.
  .
  Maar vooraleer hij zover was heeft ie een maand op zijn computer moeten wachten én zwaar moeten pleiten om een nieuwe harde schijf te krijgen. En dat terwijl je dus gewoon twee jaar garantie hebt. Daarbij kan iedereen een harde schijf in een MBP en dat kost hoop een al €75.
  .
  Nogmaals sorry voor mijn zwaar off-topic gaan, maar het moest er ff uit.:angry:

 • Profielfoto
  chrissey

  Nu nog de CPU.

  Kijk eens naar stap 13….

 • Profielfoto
  Pim.vd.Kleijn

  @ Mondo Generator
  Zie nu dat je het over een moederbord met vaste gpu chip hebt. Dan is het idd moeilijker maar 800 euro is uiteraard zwaar overdreven voor zo’n reparatie. Ook Logic Boards zijn in principe repareerbaar maar apple begint daar niet aan.

 • Profielfoto
  me.com

  @MoNdO GeNeRaToR

  350 euro klopt natuurlijk nooit voor een MacBook Pro harde schijf. Ik weet dat Apple ze nooit zo duur aanbied aan APR’s etc. Lijkt erop dat de APR in kwestie lekker wat winst wil maken mocht dit waar zijn…

  Betreft garantie: je hebt geen 2 jaar garantie op harde schijven en batterijen omdat Apple dit ziet als een verbruiksproduct. Onderhevig aan slijtage en dat vergoed Apple alleen het eerste jaar.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Over die garantie ga ik niet meer discussiëren. Een goeie APR vervangt die harde schijf kosteloos, een kwestie van klantenbinding en service.
  .
  €350? €800
  .
  Voor mij hebben ze afgedaan. Heb je dit al gehoord?

 • Profielfoto
  me.com

  Ik bedoelde dus de harde schijf waar je het over hebt in je vorige reactie. De prijs van 350 euro…

  Een APR hoeft gewoon een schijf niet kosteloos te vervangen omdat het gewoon een verbruiksproduct is. Soms doen ze het uit coulance, maar normaalgesproken is het gewoon geen garantie en heeft de APR hierin gelijk om er geld voor te vragen buiten het eerste jaar.

  Het is mooi dat ze het uiteindelijk toch uit coulance hebben vervangen.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Ik koop een harde schijf van Seagate en krijg twee jaar standaard garantie. Ik bouw hem in mijn Mac in en plots heb ik nog maar één jaar garantie?
  .
  Het komt er gewoon op neer dat die APR eerst probeert. €350 mijnheer? Mijnheer weet niet beter? Fijn zo.
  Mijnheer maakt van zijn oren en ik merk dat ik er een hoop zooi mee krijg: ik doe alsof ik hem een cadeautje geef van €350.
  .
  Laten we het hierbij houden.
  .
  Groetjes!

 • Profielfoto
  Moriarty

  Laten we dat eens niet doen;
  .
  Harde Schijf is een gebruiksartikel, valt niet onder Apple Local Customer Law procedure.
  .
  Rechtstreeks naar de fabrikant van de schijf gaan helpt niet, het gaat om OEM schijven. Ga het serienummer van je HDD maar eens invullen op de online warranty checks van de fabrikant.
  .
  Het zeuren over APR’s is een discussie die ik nog wel eens aan wil gaan via PM, je hebt geen idee hoe het allemaal in elkaar zit. Een APR zal een schijf vervangen met een schijf van Apple. Dat Apple hier absurde prijzen voor vraagt hoef je niet op de boterham van je APR te schuiven.
  .
  Overigens is het los vervangen van een grafische kaart (zoals boven al vermeld) niet nieuw.
  .
  Er zijn meerdere modellen iMacs geweest waarbij de GPU wel op het Logic Board gemonteerd zaten. Opnieuw ga je er weer van uit dat de APR je probeert op te lichten. Beetje jammer dat je (in jouw ogen) een slechte ervaring hebt gehad met een APR maar er zijn er genoeg die wel degelijk hun best doen en hun klanten tevreden houden.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  En denk er om mensen! Ontladen aan de radiator voordat je gaat sleutelen!:nerd:

  Dit is nog beter

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Via de radiator ontladen ja. Als je dat op een ROC gaat vertellen kun je worden uitgekafferd.

  Ik werk nu een jaar bij een reparatiebedrijf voor computers, en nog nooit enige bescherming tegen statische elektriciteit gebruikt. De baas van dat bedrijf heeft in 10 jaar tijd nog geen bescherming tegen statisch elektriciteit gebruikt, en er is nog nooit een defect door een reparatie voorgekomen.
  Enkel defecten die al er al waren bij binnenkomst, of DOA componenten.

  Wat ook (in mijn ogen) altijd verkeerd geadviseerd wordt: de voedingsstekker uit een computer trekken. Maar wat doet een randaarde? Juist. Overbodige elektriciteit afvoeren. Precies net zoals je CV-buizensysteem, die ook een grondaarding heeft, meestal in de badkamer.
  Gevaarlijk? Nee. In een normale desktopcomputer (dit geldt dan niet voor een Mac met ingebouwde voeding, omdat deze geen behuizing rond de voeding heeft!) zit er altijd een behuizing rond, en buiten deze behuizing is het maximale voltage 12 Volt. Iets wat je amper kan voelen, dus niet gevaarlijk.

  En voedingen repareren is uit den boze, je bent goedkoper uit met een nieuwe, veiliger, en je zou anders veel teveel tijd in de reparatie steken.

  Zo’n matje kun je wel aanschaffen, maar of je er iets mee opschiet betwijfel ik. Als je aan een computer werkt, moet je weten waar je mee bezig bent, zowel hard- als software.
  Tegen je logisch verstand gebruiken kunnen geen 100 hulpmiddelen op.

 • Profielfoto
  Cloudsurfer

  @ Sunkeeper:

  Ik repareer elke dag voedingen, er is helemaal niets gevaarlijks aan. Als hij al een tijdje niet gebruikt is zijn de capacitors al dusdanig ontladen dat je er geen klap meer van kunt krijgen.

  Tevens gebruiken wij ALTIJD een polsbandje maar we werken dan ook aan vliegtuigcomponenten, dus voorzorg is verplicht.

 • Profielfoto
  TandMac

  @ MoNdO GeNeRaToR
  wat als…

 • Profielfoto
  iep

  Dit is niets nieuws, bij eerdere iMacs was dit ook al gewoon mogelijk.

  Niet geheel iets nieuws maar wel gedeeltelijk. Voorheen was het alleen de 27″ versie waarbij het kon, het lijkt nu echter ook met de 21.5″ versie mogelijk te zijn. Het is dus een klein beetje nieuws. Overigens meldt iFixit ook duidelijk dat er 3 schroefpunten zijn waar niks mee gebeurd. Ze hebben het vermoeden dat je hier iets als een ssd op kunt monteren. Daarnaast biedt de 21.5″ versie geen standaard optie voor een ssd dus het hele apparaat zal er verder ook niet bepaald op uitgerust zijn. Je moet dan zeer waarschijnlijk de sata aansluiting delen met de hdd en dus is de performance een heel stuk minder. Kun je veel beter gebruik maken van een Lacie Little Big Disk. Deze bevat 2 ssd’s en heeft 2 Thunderbolt aansluitingen (voor de doorlusmogelijkheid). De performance daarvan ligt veel hoger dan dat van een gedeelde sata verbinding. Je zult alleen tot deze zomer moeten wachten want dan komt het ding pas op de markt (net als een aantal andere TB storage producten).