Geruchtencircuit buigt zich over scherm iPhone

17 reacties

Digitimes heeft een gerucht de wereld in geholpen omtrent het glaswerk van de iPhone 5. Volgens de site, die zich baseert op “bronnen uit de industrie”, krijgt de volgende generatie iPhone een gebogen scherm. Het gerucht staat recht tegenover recente geluiden dat de nieuwe iPhone slechts een 3GS-achtige upgrade krijgt.

Vanwege de hoge kosten zijn glasfabrikanten terughoudend om snijmachines aan te schaffen. Om de productie te verhogen heeft Apple, volgens dezelfde bronnen, twee- tot driehonderd machines gekocht. De apparaten zouden opgeslagen staan in fabrieken waar Apple zijn producten assembleert.

Apple heeft eerder een gebogen scherm gebruikt bij de iPod Nano. Hierbij was de functie van het glas alleen cosmetisch. In telefoons is het nog niet eerder gezien, behalve bij de Google Nexus S. Alle eerdere Google telefoons hebben een boogje aan de onderkant waar fysieke knoppen zitten. Waarschijnlijk is er voor gebogen glas gekozen omdat dat toestel geen fysieke toetsen heeft. De Nexus S is een product van Samsung, dat tevens leverancier is van gebogen glas.

Wat zijn de voordelen van een gebogen scherm voor de iPhone? Is het alleen cosmetisch, kan het scherm groter gemaakt worden zonder de telefoon groter te maken of wordt er technologie ingebouwd in de dikkere gedeelten? Op de redactie komen we er niet uit. Heb jij een idee?

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  Neptunus

  Wellicht ergonomie?

 • Profielfoto
  sanderploegsma

  Volgens mij had ik hier net een artikel over gelezen op nu.nl, waarin stond dat dit was om te zorgen dat je vanaf de zijkant niet meer mee kon lezen op andermans iPhone…

 • Profielfoto
  kerelvent

  @sanderploegsma
  Dat artikel las ik ook, maar volgens mij werd er gewoon binnen hetzelfde artikel twee verschillende zaken besproken. Volgens Macrumors heeft Apple een patent toegewezen gekregen voor een techniek die het mogelijk maakt de kijkhoek van het scherm actief naar de kijker te maken en zo ongewenste kijkers ‘buiten’ te houden. Dit was volgens mij echter alleen een patent en heeft ook geen directe terugslag op het gebogen glas.

  OT: als ik een gok zou moeten wagen, zou ik gaan voor de ligging in de hand. En dan niet zozeer uit een ergonomisch oogpunt, maar gewoon omdat ik denk dat een gebogen voorwerp minder snel uit je handen glijdt en je een betere grip op het toestel hebt, waar je ook drukt.

 • Profielfoto
  THX-1138

  mss dat ’t zo gevormd wordt dat je ‘m in je kontzak kan dragen zonder risico op breken wanneer je er dan op gaat zitten… :S

 • Profielfoto
  prullenbak

  Waarom staat dit lijnrecht tegenover eerdere geruchten? kan het niet zijn dat de 4S deze zomer/najaar komt, en de 5 volgend jaar met gebogen glazen onderdelen? Moet dit glazen onderdeel trouwens persé een scherm zijn? Misschien willen ze terug naar de ronde achterkant, maar wel het glas houden?
  .
  Ach, we kunnen alleen maar gokken:)

 • Profielfoto
  MEEUW

  Gaan we elk artiekel afsluiten met een vraag tegenwoordig ?
  Zodat er meer mensen reageren en artikelen lezen?

 • Profielfoto
  Aidovive

  @MEEUW dat heet interactie, dat is leuk!:confused:

  Ik verwacht inderdaad eerst een 4S en dan een 5 met eventueel gebogen scherm en nieuw uiterlijk.

 • Profielfoto
  Comet7

  @sanderploegsma
  Dat artikel las ik ook, maar volgens mij werd er gewoon binnen hetzelfde artikel twee verschillende zaken besproken. Volgens Macrumors heeft Apple een patent toegewezen gekregen voor een techniek die het mogelijk maakt de kijkhoek van het scherm actief naar de kijker te maken en zo ongewenste kijkers \’buiten\’ te houden. Dit was volgens mij echter alleen een patent en heeft ook geen directe terugslag op het gebogen glas.

  OT: als ik een gok zou moeten wagen, zou ik gaan voor de ligging in de hand. En dan niet zozeer uit een ergonomisch oogpunt, maar gewoon omdat ik denk dat een gebogen voorwerp minder snel uit je handen glijdt en je een betere grip op het toestel hebt, waar je ook drukt.

  Lijkt me niet, want in de iPhone zit toch ook IPS technologie, dat precies het tegenovergestelde doel heeft.

 • Profielfoto
  sanderploegsma

  Moet wel zeggen dat de Nexus S wel erg lekker in de hand ligt, misschien heeft “kerelvent” daar wel gelijk in.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Zou het te maken kunnen hebben met een mogelijke 3D functie, die versterkt zou kunnen worden door gebogen glas? Ik raad er maar wat naar.
  Zelf denk ik eigenlijk dat er wél een echte iPhone 5 komt met duidelijke veranderingen, omdat Apple de voorsprong met andere smartphones moet behouden en zich niet kan permitteren met kleine cosmetische veranderingen te komen.

 • Profielfoto
  Dagaloni

  Zo kan de telefoon toch kleiner worden? Andere indeling, geen knoppen. 4″ Scherm is dan wel logisch als de knoppen verdwijnen. Dan heb je een paar virtuelen knoppen. Ik gok dat iOS wel optimaal gebruikt maakt van de extra ruimte door wat extra info te tonen.

  Als je dan een App gebruikt is dat gedeelte zwart en lijkt het alsof het scherm gewoon tot aan de randen van de app rijkt.

  Zoiets zie ik voor me.

 • Profielfoto
  maikel22

  @sanderploegsma
  En ze hebben nou net IPS-technologie dat voor een brede kijkhoek zorgt. Lijkt me sterk dat ze dat ineens niet meer belangrijk vinden.

  Verder denk ik dat het een hol scherm (á la Nexus S) minder mooi is dan een bol scherm (á la iPod nano 4e + 5e gen)

  Ik vind persoonlijk een plat scherm het mooist (en het degelijkst).

 • Profielfoto
  Remcovanderveer

  Ik denk dat net zoals bij de 3g, de achterkant weer wat wordt gebogen.
  Alleen dan nu met glas?

 • Profielfoto
  ronald

  Parallele reflex zorgt voor inducerend vermogen de straling te breken waardoor er hoegenaamd geen reflectie meer is.

  Zo, bovenstaand is natuurlijk grote flauwekul :_)

  Maar ja, waarom krom.
  Zou Steve soms wat te veel bananen hebben gekregen toen hij ziek was?
  En hem dat op het ongekende idee van een nieuwe prachtig chaotisch ingerichte appstore en een krom scherm hebben gebracht?

 • Profielfoto
  Appeltje-Q

  @MEEUW
  Wat een ongelofelijk jammere reactie. Ik kan niet anders zeggen.
  Waar lees jij precies dat ene ‘MEEUW’ op de vraag zou moeten reageren?
  Ik kan me voorstellen dat je van augurken houdt, maar dat geheel terzijde.
  En nu we toch aan het drammen zijn: het is ‘artikel’ en niet ‘artiekel’.

 • Profielfoto
  Xcode

  Man… man…man… lees nou eens serieus je getypte berichten terug. ‘De apparaten zouden opgeslagen staan in fabrieken waar Apple zijn producten assembleert.’ Apple assembleert (op dit moment) niks zelf, maar besteedt dat uit.

 • Profielfoto
  Little Idiot

  Het zijn 2 geruchten die slecht gemixt ziijn. Gerucht over “rond” glas EN glassnijmachines, die kunnen ook vlak glas snijden…
  Ik begin een beetje het idee te krijgen dat de geruchten vooral opduiken om pageclicks te genereren voor al de advertentie shit in plaats van enig gefundeerd nieuws.