Doden door explosie productielijn iPad 2

17 reacties

Bij een ernstige explosie in een Foxconn-fabriek in Chengdu (China) waar de iPad 2 wordt geproduceerd, zijn afgelopen vrijdag twee personen om het leven gekomen. Nog eens zestien mensen raakten gewond, waarvan drie ernstig. De productielijn is volledig stilgelegd.

Momenteel vindt onderzoek plaats naar de oorzaak van het incident. Beelden van het gebouw toonden dikke zwarte rookpluimen. Veel hulpdiensten waren ter plekke. Inmiddels heeft Apple in een verklaring laten weten erg bedroefd te zijn door de gebeurtenis. “De gedachten gaan uit naar slachtoffers en hun families,” aldus Apple.

De explosie komt op een ongelegen moment voor Apple, dat kort geleden de iPad 2 introduceerde en moeite heeft de overweldigende vraag bij te benen. Experts menen echter dat het wegvallen van de productielijn weinig impact zal hebben op de leveringstijden, omdat Foxconn snel kan overschakelen op andere faciliteiten.

Het is niet de eerste keer dat de Foxconn-fabrieken in het nieuws komen. Eerder klonk veel kritiek op de werkomstandigheden na een reeks zelfdodingen onder arbeiders. Ook klaagden voormalige werknemers over verlammingsverschijnselen na het gebruik van een giftig reinigingsmiddel.

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  egyptik

  Hmm. hier kan apple wel eens gezeik mee krijgen :\

  Eerst die slechte werk omstandigheden en nu dit..

 • Profielfoto
  Xcode

  Dat filmpje is, laten we zeggen, niet echt duidelijk. En er werken zo’n 920.000 mensen bij Foxconn dus het verbaast me niet dat ze wel eens in het nieuws komen. Erg jammer dat dit gebeurt is, ben blij dat Apple het niet doodzwijgt

 • Profielfoto
  MacKevin11

  Ik had dit al eerder gevonden op het internet… (gisteren)
  Het was toen nog niet precies bekend hoeveel doden en gewonden er gevallen waren… Weet iemand toevallig of de fabriek van Foxconn helemaal is afgebrand, want er was kans op overslag naar andere gebouwen… In ieder geval, dat zeiden ze gisteren…

 • Profielfoto
  iFlorens

  Sony zit bijv ook bij Foxconn, dus Apple op zichzelf kan er geen problemen mee krijgen

 • Profielfoto
  spacefreek

  Sony zit bijv ook bij Foxconn, dus Apple op zichzelf kan er geen problemen mee krijgen

  Klopt, en bijvoorbeeld Samsung, vind het een beetje jammer dat Apple steeds als eindverantwoordelijke wordt gezien van Foxconn terwijl het een assemblagebedrijf is voor vele (grote) bedrijven, waaronder Apple. Laat ze gewoon eens kijken naar het management/directeuren van Foxconn zelf, daar heb ik nog nooit iets over gehoord..

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Gelukkig lopen die gekke Chinezen standaard al met mondkapjes op dus inademingsproblemen zullen ze niet hebben gehad:grin:

  Jammer ook dat ze niet fatsoenlijk een camera vast kunnen houden…

 • Profielfoto
  huismangerwin

  hoezo Apple krijgt er gezeur me Foxconn is een totaal ander bedrijf. Maar maakt alleen onderdelen voor Apple.

 • Profielfoto
  NTG

  En toch… Ja… en toch vpel ik me een beetje schuldig…

 • Profielfoto
  Sufkont

  Heel erg voor de getroffenen!

  Ik heb vanmiddag de laatste iPad bij iFactors mee genomen….
  Nu ik dit lees is dat misschien wel goed geweest
  Mensen die een ipad voor de vakantie willen (net als ik) zullen wellicht toch eerder naar de winkel gaan waardoor de toch aal schaarse iPad2 nog slechter te leveren zal zijn…

  iig Ik ben en heerlijk mee bezig!

  Bedankt beste Foxconn medewerkers voor het netjes in elkaar prutsen van mijn iPadje…

 • Profielfoto
  yoerio

  hm heb ik gister al gelezen maar toch nog steeds erg nieuws, toch denk ik niet dat apple er heel er veel gezeik over gaat krijgen omdat het te maken had met heel andere dingen. en niet bij de productie van de ipad 2

 • Profielfoto
  iMad

  Weet je dat er nog mensen zijn die reageren met dat zal de iPad wel vertragen of ik heb de laatste of Gelukkig lopen die gekke Chinezen standaard al met mondkapjes op dus inademingsproblemen zullen ze niet hebben gehad.

  Wat een @$##^^@@#* #&#*&&@ @@**#&#&

 • Profielfoto
  THX-1138

  Toch vind ik dat zulke grote multinationals, die toch overwegend ‘luxeproducten’ op de markt zetten, veel meer hun verantwoordelijkheid moeten nemen.

  De geluiden die ik tot nu toe gehoord heb over de werkomstandigheden bij Foxconn zijn nu niet echt positief te noemen. Deze multinationals lijken me geen kleine klanten en als ze écht om het wel en wee van het Foxconn-personeel geven, zouden ze dat veel meer moeten afdwingen bij Foxconn. Zeer waarschijnlijk zal daar wel een meerprijs aan hangen, die ik als consument dan best bereid ben te betalen.

 • Profielfoto
  Dakterras

  Het grote probleem is dat men zich in China niet zo geroepen voelen om het welzijn van de mensen te verbeteren (dat is namelijk een gevaar voor de economische groei).
  Als FoxCon zegt ‘de prijzen gaan omhoog want dit kan zo niet langer’, dan is er wel een ander elektronicabedrijf wat het wel voor lagere prijzen wil doen. Het enige wat helpt is denk ik een internationale afspraak. Maar dat lukt met het Kyoto verdrag ook al niet zo best.

 • Profielfoto
  Kajtjo

  Wat ik stuitend vind in het artikel is deze alinea:
  .
  “De explosie komt op een ongelegen moment voor Apple, dat kort geleden de iPad 2 introduceerde en moeite heeft de overweldigende vraag bij te benen. Experts menen echter dat het wegvallen van de productielijn weinig impact zal hebben op de leveringstijden, omdat Foxconn snel kan overschakelen op andere faciliteiten.”
  .
  Er zijn mensen doodgegaan. Hoe kun je dan meteen beginnen over de eventuele nadelen voor de productie. Wat is er nu belangrijker?

 • Profielfoto
  ronald

  dit bericht heb ik al op 20 mei in topics onder iPad hardware gemeld.

 • Profielfoto
  JustThatDutchGuy

  Wat ik stuitend vind in het artikel is deze alinea:
  .
  “De explosie komt op een ongelegen moment voor Apple, dat kort geleden de iPad 2 introduceerde en moeite heeft de overweldigende vraag bij te benen. Experts menen echter dat het wegvallen van de productielijn weinig impact zal hebben op de leveringstijden, omdat Foxconn snel kan overschakelen op andere faciliteiten.”
  .
  Er zijn mensen doodgegaan. Hoe kun je dan meteen beginnen over de eventuele nadelen voor de productie. Wat is er nu belangrijker?

  het gaat niet om wat er belangrijker is, het gaat erom dat er informatie gegeven word in een nieuwsbericht. En daar hoort dat stuk dus ook bij. Want hoe erg het ook is, het komt op een ongelegen moment vanwege de grote vraag naar het product.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Wat ik stuitend vind in het artikel is deze alinea:
  .
  “De explosie komt op een ongelegen moment voor Apple, dat kort geleden de iPad 2 introduceerde en moeite heeft de overweldigende vraag bij te benen. Experts menen echter dat het wegvallen van de productielijn weinig impact zal hebben op de leveringstijden, omdat Foxconn snel kan overschakelen op andere faciliteiten.”
  .
  Er zijn mensen doodgegaan. Hoe kun je dan meteen beginnen over de eventuele nadelen voor de productie. Wat is er nu belangrijker?

  En wanneer komt zo een explosie op een gelegen moment ??
  (uitgezonderd tijdens de sloop van de fabriek)

  Stel je voor bij Apple ; “Hey jongens , we hebben genoeg stock. Jullie hebben groen licht om jullie fabriek in de hens te mogen zetten “, kom op zeg !