Betere camera (5MP, 1080p) in komende iDevices?

15 reacties

Naast het feit dat de iPhone 4 een fantastisch communicatiemiddel is, is het ook nog eens een capabele camera. Voordat de iPhone 4 uitkwam waren camera’s in telefoons goed voor snelle kiekjes, maar niet voor echte fotografie. De prima lens en dito sensor van de iPhone maken professionele composities mogelijk.

Het bedrijf OmniVision is verantwoordelijk voor de camerasensor die in de iPhone 4 zit. Op de sensor wordt lichtinformatie opgevangen vanuit de lens en vervolgens omgezet in data. De sensor wordt van achter belicht, waardoor opnames met weinig omgevingslicht mogelijk zijn.

OmniVision heeft een nieuwe versie van de sensor in productie genomen die 20% dunner is dan de vorige versie, 5 megapixels voor foto’s en 1080p-videomateriaal ondersteunt. De iPhone 5 (of 4S) gaat waarschijnlijk gebruik maken van een 8MP camera, maar de nieuwe sensor zou uitermate geschikt zijn voor andere Apple-producten, zoals nieuwe iPods.

De laatste revisie van de iPod Touch heeft een camera aan boord die weliswaar video in 720p kan schieten, maar de foto’s hebben een kwaliteit van minder dan 1MP. De nieuwe sensor van OmniVison zou perfect zijn om in de volgende generatie iPod Touch te integreren. Camera’s in iPods worden echter al veel langer gebruikt. De vijfde generatie iPod Nano had eveneens een videocamera aan boord, weliswaar met een erbarmelijk lage resolutie en het was niet mogelijk om foto’s ermee te schieten.

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  karelschapie

  Ik vind de camera van de iphone inderdaad echt verschrikkelijk goed! Ik koop dan ook nooit meer een digicam. Alleen de flits mag van mij wat sterker:)

 • Profielfoto
  prullenbak

  De prima lens en dito sensor van de iPhone maken professionele composities mogelijk.

  Jah…vast.:?

 • Profielfoto
  Mac Daddy

  In de titel staat 5MP. Dat heeft de iPhone 4 ook al. En in de tekst staat 8 MP. Hoeveel is het nou?

  @prullenbak: Professioneel zou ik het niet noemen, maar het is wel een erg goede camera voor een telefoon hoor. Zeker met een app als Camera+ kan je er mooie foto’s uit halen.

 • Profielfoto
  MacMartino

  De camera van de ip4 goed? Pff, wat een bagger. Moet je eens vergelijken met de huidige generatie camera’s die standaard 10-12 Mpixel hebben en wel goed met minder licht overweg kunnen en veel meer detail pakken. Voor internet gebruik is t ok, maar voor albums fixt een echte camera toch echt een betere klus! Veel mensen willen alleen niet meer ‘nog een apparaat’ maken en wat dat betreft verschraalt de kwaliteit van fotografie om je heen nogal…

 • Profielfoto
  MrHammond

  Een telefoon zal inderdaad niet gauw een degelijke spiegelreflex met dito lenzen vervangen, maar ik ben wel onder de indruk van de kwaliteit van de kiekjes van de iPhone 4, als alternatief voor een compact camera zou het het bij mij wel doen.

 • Profielfoto
  Afroman

  Camera van de iPhone 4 isinderdaad erg goed. Vraag me af waarom ze meer megapixels toevoegen ipv een optische zoom proberen te ontwikkelen. De Desire HD heeft 8 megapixels en die geeft meer ruis dan foto.

  Edit”: mijn god wat een brakke zinsopbouw. Tijd voor koffie!

 • Profielfoto
  iMacDonalds

  Ondanks de lage kwaliteit foto`s van de iPod, kan ik er nog erg mooie kiekjes mee maken. Zolang het maar niet te donker is.

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Met een ideale belichting, maakt zelfs een digitale Intertoys camera mooie foto’s. Ga nou niet doen alsof dit de vervanger is van de compact camera want zover zijn we nog lang niet!

 • Profielfoto
  iMacDonalds

  Doe ik alsof dit de vervanger is van de compact camera? Of heb je het nu over het artikel?

 • Profielfoto
  prullenbak

  Ja de camera van de iPhone 4 is een prima camera, Voor een telefoon.

  Handig als je even gauw een kiekje wil maken, maar geen camera bij je hebt. Ik weet niet meer wie het ook alweer zei (een of andere fotograaf): “the best camera is the one you’ve got with you”.
  Dus tuurlijk, betere camera in een telefoon is mooi meegenomen, voor die momenten dat je alleen dat hebt. Superhandig natuurlijk.

  Maar als ik een daagje uit ga, of ergens heen ga waar ik goede foto’s van wil hebben, zorg ik dat ik een betere camera bij me heb, dan welke telefoon dan ook. Dat kan dan een betere compactcamera zijn, of liever een DSLR.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  De camera van een iPhone kan nooit op tegen die van een digitale spiegelreflex camera, zelfs niet tegen een goede compact camera zoals bijvoorbeeld Nikon de Nikon S8000, waar je 14Mp hebt met lens met macro-stand en groot zoombereik voor minder dan €160.
  De lens daarvan blijft altijd groter en beter, de sensor groter en daardoor de foto veel scherper, want je vooral merkt bij uitvergroten.
  Want natuurlijk niet wil zeggen dat het prettig is dat er voortdurend gewerkt wordt aan het verbeteren van de kwaliteit van de cam in de iPhone/iPod/iPad.

 • Profielfoto
  iMacDonalds

  De kiekjes die de iPhone schiet zijn aardig. Zolang je het niet gaat uitvergroten.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  En de Prins die kan het weten, die fotografeert al jaren:)

 • Profielfoto
  THX-1138

  Sorry, maar dat aan-de-lopende-band-giswerk in dit soort artikelen vind ik eigenlijk best wel strontvervelend. We schieten er geen reet me op, totdat het nieuwe iDevice het levenslicht ziet verandert het nog 100.000 keer en het komt op mij over als niets anders dan vulling. Alle respect voor degene die het zoveelste artikel in elkaar weet te flansen over één of ander opgedoken onderdeel, maar laat ’t in godsnaam achterwege.

 • Profielfoto
  Festen

  Voordat de iPhone 4 uitkwam waren camera’s in telefoons goed voor snelle kiekjes, maar niet voor echte fotografie.

  Nou, da’s iets te veel eer voor de iPhone 4, historisch loopt de camera van de iPhone achter op de concurrentie, en het is eerder dat Apple bezig is geweest met een inhaalslag. Nokia maakt bijvoorbeeld al jarenlang trendzettende mobieltjes met Carl Zeiss objectieven, en Samsung had twee jaar geleden al een cameraphone voor uitstekende kiekjes in 8MP. De iPhone 4 is misschien wel de eerste goede allrounder, maar zeker niet de eerste of beste cameraphone.