10 jarige Apple Store gevierd met versie 2.0

12 reacties

Op 19 mei 2001 werd de allereerste Apple retail Store geopend in de Amerikaanse staat Virginia. Nu, precies 10 jaar, 300 winkels op 4 continenten, honderden miljoenen bezoekers en miljarden omzet later wordt het tijd voor een feestje. Maar in plaats van een fles te ontkurken en te mijmeren over het prille begin, viert men bij Apple zo’n lustrum liever door de Store-as-we-know-it overhoop te gooien en om te bouwen tot Apple Store 2.0.

9to5Mac zegt informatie in handen te hebben over een volledig nieuw Apple Store-concept dat dit weekend het levenslicht zal zien over de hele wereld. Onderdeel van dit concept is dat er meer gebruik gemaakt wordt van iPads als display voor productinformatie. Ook wordt de persoonlijk installatieservice die Apple biedt bij aanschaf van een Mac uitgebreid. Tot slot zou er ook een compleet nieuwe, interactieve versie van de Apple Store iOS App in aantocht.

De geruchten gaan dat er grote hoeveelheden iPad 2’s met zwarte Smart Cover geleverd zijn aan verschillende Apple Stores. Elke Specialist (de hippe jongens en meisjes die met oor- en/of neusring in Apple-t-shirt door de winkel lopen) zou uitgerust worden met zo’n iPad om productinformatie te geven. Het is mogelijk dat de iPads ook gebruikt worden als mobiele kassa’s. Daar worden nu nog ‘omgebouwde’ iPod touch’s voor gebruikt. De kartonnen kaartjes achter plexiglas met prijzen en informatie die naast producten staan zouden plaats maken voor iPads waarop interactief naar productinformatie gezocht kan worden.

Apple biedt sinds een aantal jaar een setup-service. Een medewerker helpt je dan bij het installeren van je Mac en het overzetten van bestanden. Tot nu toe gebeurde dit aan een tafel midden in de winkel. In de Apple Store 2.0 wordt er naar verluidt een apart deel van de winkel ingericht voor dit soort ‘Startup Sessions’. Hiervoor zouden speciale bars zijn ontworpen waar medewerker en klant samen aan staan.

Een nieuwe versie van de Apple Store App moet het feest compleet maken. De App zou vooral in de winkel toegevoegde waarde hebben. Op basis van je locatie in de winkel zou de App specifieke productinformatie geven. Sta je bij de iPods, dan krijg je informatie over iPods, kom je in de buurt van de Genius Bar, dan vraagt de App of je een afspraak wil maken. Een dergelijk localiseersysteem wordt nu al gebruikt voor de iPod touch kassa’s in de winkel. Op basis van wifi-stations weet de iPod de dichtstbijzijnde printer te vinden om een bonnetje uit te draaien.

Een aantal flagship stores over de hele wereld zouden dit weekend omgetoverd worden tot Apple Store 2.0. Later volgen de andere winkels. In Nederland moeten we in ieder geval nog even wachten tot het Leidseplein verbouwd is.

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  iMacDonalds

  Dus vanavond krijgen al die Apple Store medewerkers te horen dat ze op staande voet zijn ontslagen. Omdat Apple ze niet meer nodig hebben…

 • Profielfoto
  juwlez

  haha, betwijfel het. ze verdienen al het minimum salaris.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Nou. Dat is niet wat ik uit de tekst haal.:lol:
  .

  …Elke Specialist (de hippe jongens en meisjes die met oor- en/of neusring in Apple-t-shirt door de winkel lopen) zou uitgerust worden met zo’n iPad om productinformatie te geven. …*

  .
  Iedereen mag blijven, maar wordt verblijd en uitgebreid met een iPad.
  .
  * Ik heb gelijk maar even de foutjes uit de tekst gehaald.:wink:

 • Profielfoto
  iMacDonalds

  @KarelWillen

  De kartonnen kaartjes achter plexiglas met prijzen en informatie die naast producten staan zouden plaats maken voor iPads waarop interactief naar productinformatie gezocht kan worden.

  .
  Het is maar net wat je quote. Ik was ook meer sarcastisch bij mijn eertse reactie :sarcastic:
  .

  Op basis van je locatie in de winkel zou de App specifieke productinformatie geven. Sta je bij de iPods, dan krijg je informatie over iPods, kom je in de buurt van de Genius Bar, dan vraagt de App of je een afspraak wil maken.

  Location tracking? LOL

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Zou die info ook worden opgeslagen door Apple, (over je locatie en tijd in de winkel) om te kunnen ontdekken welke producten je interessant vindt en welke niet?:evil:

  Dan gaan ze je meer informeren over de producten die je het minst vaak of het kortst bekeken hebt.:lol:

 • Profielfoto
  iMacDonalds

  Er zit een LocationGate 2 aan the komen TROLLOOLOLOL

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Tjonge jonge jonge jonge……cool hoor…!
  En een leuke korting als verjaardagskadootje voor de klanten?:grin:

 • Profielfoto
  iMacDonalds

  50 % korting op alle producten. een Macbook voor 500 dollar, een macbook pro voor 575 een iPad voor 250 etc. kan toch? :crazy:

 • Profielfoto
  Alessandro

  En dit allemaal nog wel op mijn verjaardag:)

 • Profielfoto
  iMacDonalds

  HA, op mijn verjaardag begint het WWDC !
  Gefeliciteerd trouwens!

 • Profielfoto
  wietje

  wat hebben wij daar nu eigenlijk aan?
  niks.

  Hoop echt dat er snel een Apple Store in België komt !!!

 • Profielfoto
  bartvanderveer

  Er was toch een ‘try-out’-store in Eindhoven van Apple, of heb ik dat ergens verkeerd gehoord dat Apple een winkelpand in Eindhoven heeft laten inrichten volgens de nieuwe huislijn voor Apple winkels. Heeft dit er mee te maken ?