Apple Store Amsterdam: Minister zegt nee, gemeente zegt ja

41 reacties

Goed nieuws voor Applefans is in dit geval slecht nieuws voor fans van historische architectuur. Het stadsdeel Centrum van de gemeente Amsterdam heeft besloten de negatieve adviezen van de gemeentelijke welstands- en monumentencommissie én van Minister Bijsterveldt (OCW) over de aanpassingen voor de Apple Store in het monumentale Hirschgebouw in de wind te slaan.

One More Thing kwam dit te weten na bestudering van de rapporten en tekeningen die als onderdeel van de bouwvergunningsprocedure tot en met 9 juni 2011 ter inzage liggen bij de Gemeente Amsterdam.

Eerder onderzoek door ons bracht aan het licht dat de secretaris van de welstand not amused was met de gang van zaken. Uit het feit dat de gemeente nu zonder zijn stempel van goedkeuring een vergunning wil verstrekken blijkt dat hij het bij het rechte eind had. Voor de gemeente weegt het economisch belang van een Apple Store in de stad en de leefbaarheid op het Leidseplein zwaarder dan de aantasting van het gebouw met een voor een Apple Store zo kenmerkende vide met glazen trap direct achter de gevel.

De glazen trap is groter dan we dachten

De winkel wordt groter dan wij op basis van de rapportage van de monumentencommissie konden vermoeden en ook de oppervlakte voor kantoren en seminarruimtes op de eerste verdieping is een stuk groter, al zou een deel hiervan ook voor andere huurders kunnen zijn. Opvallend is dat op alle tekeningen en in de stukken nergens de naam ‘Apple’ of ‘Apple Store’ voorkomt en dat de winkelinrichting is weggelaten. De plek voor een ‘bedrijfslogo’ achter het ronde raam neemt echter alle mogelijk resterende twijfels weg: hier past alleen een logo met een hapje eruit.

Wanneer er geen bezwaar wordt gemaakt en de bouwvergunning op 10 juni wordt verstrekt kan het echte bouwwerk eindelijk beginnen, zodat de nieuw geworven personeelsleden snel aan de slag kunnen.

Reacties

41 reacties
 • Profielfoto
  Double_UK

  De Welstandscommissie was anders nergens te vinden toen ze bij de mooie Bazel in de Vijzelstraat de puien eruit ramden voor glazen gevels.

  Wat de Applestore betreft: uiteindelijk zijn de meeste ingrepen later weer terug te draaien – mocht er in de toekomst weer terug worden gegaan naar de oorspronkelijke indeling / gevel.

  Ik denk dat de Applestore duizendmaal te verkiezen is boven het zoveelste ontoegankelijke kantoor of bankgebouw. Het zal de aantrekkelijkheid van het Leidseplein een stuk groter maken. Met het American Hotel aan de ene kant. De opgeknapte City bioscoop aan de andere kant. En de schouwburg aan de overkant.

 • Profielfoto
  Afroman

  Het zal de aantrekkelijkheid van het Leidseplein een stuk groter maken.

  Whut? De aantrekkelijkheid komt door de Melkweg, Paradiso, clubs, terrasjes en de sfeer. Die komt er echt niet door de Apple-store. Dat is gewoon een grote Applewinkel…

 • Profielfoto
  Ree

  ja, en iedereen weet dat Apple fans nooit naar een bioscoop of club gaan en nooit bier drinken op een terrasje.

  Een Apple winkel is een winkel. klopt. maar het is een trekpleister voor Apple fans, die nu zouden uitwijken naar andere steden.

  Ergo; het levert vanzelf meer klandizie op bij de rest:)

 • Profielfoto
  Double_UK

  @ Afroman

  Ik begrijp je reactie niet. Ik zei toch ook ‘groter maken’.
  Dus BEHALVE alle bestaande zaken die het Leidseplein aantrekkelijk maken.

  En het ene sluit het andere toch niet uit?
  Op een steenworp afstand zit de PC Hooftstraat (merkartikelen-walhalla). Als mensen na het winkelen daar even wat gaan drinken op een terrasje op het Leidseplein, gaan ze zeker even (window)shoppen bij de Applestore.

  Net zoals in andere Applestores in de wereld gebleken is dat het een enorme aanzuigende werking heeft, kan je me niet overtuigen waarom dat hier ineens uit zou blijven.
  Nog los van alle toeristen die graag naast de typisch Nederlandse zaken ook graag ‘vertrouwde’ plekken zien zoals McDonalds en… Apple.

 • Profielfoto
  Gfive

  De Welstandscommissie in Amsterdam is een grote affluiting.
  9 van de 10 keer hebben ze geen benul waar ze het over hebben.

  (dit meld ik uit ervaring die ik heb met de Welstandscommissie)

  Wat ik wel gelezen heb is dat apple de voorgevel van het historisch pand volledig gaat renoveren. Met uiteraard behoud van de oude ornamenten etc etc.

 • Profielfoto
  LompeRick

  @Ree speak for yourself en ga is naar buiten. zon is niet eng.

 • Profielfoto
  Mona

  ‘De glazen trap is groter dan we dachten’

  Zeg maar gerust véél groter. Die van ‘jullie’ is er een voor Madurodam vergeleken met deze.:grin:

 • Profielfoto
  FlyingSeal

  @LompeRick
  Ree bedoelde het sarcastisch als reactie op Afroman…

 • Profielfoto
  Eelceau

  Redactie: zijn er niet meer foto’s door jullie gemaakt? En zouden jullie van de plaatjes in het artikel de high res versie willen posten?:)

 • Profielfoto
  croonenv

  Its not a design thing, but an ego thing

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Natuurlijk, slopen maar die handel, leve de commercie.
  Zelfs voor Apple zou ik geen cultuurgoed laten vernielen, winkels genoeg waar ze wel in kunnen.

 • Profielfoto
  vanquish

  Helemaal mee eens maar “NL en cultuur” zijn tegenwoordig moeilijk in één zin te realiseren.

 • Profielfoto
  Hasoweh

  Gewoon bouwen en openen op de OSX Lion Launch. Voor cultuur ga je maar naar Google Art.

 • Profielfoto
  iMacDonalds

  @Eple

  Juistem. Fuck de kunst en leven het materialisme.

 • Profielfoto
  rdesign

  Cultuur… Pff. Who gives a fuck.

 • Profielfoto
  mymac

  Ik zie het probleem niet… Bouwen met de handel! Wat het Leidseplein ook goed zou doen is het weghalen van die coffeeshop in het oude politiegebouw nota bene. Dit gebouw wordt gewoon mooi, dat gebouw is lelijk en verpest door die toko. Maak daar een A&F store van (bijvoorbeeld) en het plein is helemaal opgeknapt. Het zijn maar twee winkels, maar wel heel bepalende.

 • Profielfoto
  RoyK

  Ik ben benieuwd hoe de reacties geweest waren als de MediaMarkt de boel wilde gaan verbouwen.

  :/

  (ik vind apple stores meestal mooie winkels. En ze kiezen vaak oude historische panden, toch?)

 • Profielfoto
  mymac

  @RoyK, Je geeft met je reactie al aan dat de gemiddelde MediaMarkt esthetisch wat minder is dan een Apple Store… Dus dat zegt voldoende. Het zou zonde zijn om een gebouw als deze rood zwart te maken met schreeuwerige letters dat ‘je niet gek bent’. Een Apple Store ziet er in elke vorm (modern gebouw, oud/klassiek gebouw) schitterend uit. Kijk naar de Apple Store op bijvoorbeeld Broadway en die op Covent Garden of Regent Street. Of het gebouw nou modern of klassiek is, Apple maakt er wat moois van.

 • Profielfoto
  Afroman

  ! Wat het Leidseplein ook goed zou doen is het weghalen van die coffeeshop in het oude politiegebouw nota bene

  Coffeeshop weghalen op het Leidseplein.. uberhaupt in Amsterdam. haha wat een lacher!

 • Profielfoto
  jf

  Wat me van welstandscommisies de laatste tijd wel vaker verbaast is dat men er de voorkeur aan lijkt te geven de boel maar verder te laten verloederen, in plaats van een historisch pand een nieuwe bestemming te geven, waar wellicht een paar kleine aanpassingen voor moeten worden aangebracht. Wat heb je daar nu aan als stad?

  Bovendien gat het helemaal voorbij aan het feit dat heel veel historische panden in hun verleden over het algemeen wel eerder van betemming zijn veranderd inclusief de benodigde aanpassingen. Soms zijn die aanpassingen zelf zelfs inmiddels historisch erfgoed.

  Wees blij dat een commercieel bedrijf de kosten op zich neemt om een pand aan de buitenkant grotendeels in oude luister te herstellen en gun die partij dan de beloning dat ze er ook hun ding mee kunnen doen – zo lang dat geen geweld doet aan het pand. Om het maar anders te stellen: als je het verder laat verloederen, rest over nog tien jar wellicht niks anders dan de sloop en als het even tegen zit bouwt een ontwikkelaar op diezelfde plaats een smakeloos niet in de omgeving passend naamloos kantoorgebouw. Waar diezelfde welstandscommissie niet zelden zonder problemen haar goedkeuring aan verleent…

 • Profielfoto
  wimbers

  JF

  inderdaad.
  ik ben bezig geweest om een historisch pand bij mij in de buurt te kopen.
  het gebouwtje viel van ellende uit elkaar en alles was rot.

  het was echter wel tot monument uitgeroepen…

  gevolg. geen mogelijkheid het neer te halen en volgens oude stijl / tekeningen weer op te bouwen. Dat is 3 jaar geleden, recentelijk is het dak ingestort en er zijn geen gegadigden om het pand te kopen..
  ik had reeds klaar kunnen zijn waardoor er nu een dorpsgezicht bepalend pand gestaan zou hebben.

  nee goed bezig, die welstandscommissies…

 • Profielfoto
  Yannes

  Het zal de aantrekkelijkheid van het Leidseplein een stuk groter maken.

  Whut? De aantrekkelijkheid komt door de Melkweg, Paradiso, clubs, terrasjes en de sfeer. Die komt er echt niet door de Apple-store. Dat is gewoon een grote Applewinkel…

  Pff, ik zie wel dat je een concert verslaafde bent. Maar nee, de aantrekkelijkheid zal toch echt komen door de Apple Store. Coffeeshops en sex shops trekken natuurlijk ook nog wat mensen aan.

 • Profielfoto
  Afroman

  Kom je er wel eens dan? Al zetten ze er geen Apple-store neer, die sfeer blijft er echt wel hoor.

 • Profielfoto
  Little Idiot

  Die winkel komt er toch wel. Die gasten van welstandscommissies zijn meestal vooral met zichzelf en hun ego bezig. Ze willen vooral wat te zeiken hebben. Tip van bevriend architect ; vraag eerst aan wat je NIET wilt bouwen, laat ze zeiken. En maak de aangepaste versie die je wel wilt, gaat 2 van de 3 keer goed ( getest in de praktijk :-))

 • Profielfoto
  Terwanerik

  Het zal de aantrekkelijkheid van het Leidseplein een stuk groter maken.

  Whut? De aantrekkelijkheid komt door de Melkweg, Paradiso, clubs, terrasjes en de sfeer. Die komt er echt niet door de Apple-store. Dat is gewoon een grote Applewinkel…

  Ik weet niet of je wel eens een Apple store hebt gezien? Maar dat is niet zomaar een grote apple winkel, stijl en klasse zal het ZEKERS brengen.

 • Profielfoto
  RienMsc1

  Waarschijnlijk wanneer Microsoft daar een winkel wilde realiseren, was iedereen tegen?

  Meesten hier kunnen geen onafhankelijk oordeel geven met betrekking tot het pand en de beslissing van de welstandscommissie. Misschien moeten die mensen de ‘Apple-bril’ afzetten….

 • Profielfoto
  Afroman

  @rien

  Volledig mee eens!

 • Profielfoto
  Terwanerik

  Waarschijnlijk wanneer Microsoft daar een winkel wilde realiseren, was iedereen tegen?

  Meesten hier kunnen geen onafhankelijk oordeel geven met betrekking tot het pand en de beslissing van de welstandscommissie. Misschien moeten die mensen de \’Apple-bril\’ afzetten….

  Vergelijk gewoon even het verschil tussen wat Apple van zijn stores maakt in tegenstelling tot wat microsoft of wat dan ook er van maakt. Neem een voorbeeld aan de nieuwe store in parijs, de opera. Die is ook in een oud gebouw gebouwd, dit is zeer netjes gedaan, een mediamarkt of microsoft zou het zo niet doen. http://www.apple.com/fr/retail/opera/

 • Profielfoto
  mymac

  Los van of het Apple is of niet, feit is dat Apple wel degene is die de reputatie heeft om van een pand niet zomaar een winkeltje te maken, maar er echt iets speciaals van te maken. Alleen Apple kan dat in die sector maken, de rest simpelweg niet. Sony zit niet voor niks om de hoek achter de Apple Store op 5th ave… Zeker niets lelijks aan het pand, maar als die twee zaken omgedraaid waren, was het toch een stuk minder zo aan central park liggend. Nou is 5th een echte store, die van Sony begreep ik niet zo van wat het nou voor moest stellen. Het zag er zo donker uit ook.

 • Profielfoto
  Eelceau

  Afroman, ben je ooit wel eens op het Leidseplein geweest? Volgens mij niet namelijk. Anders had je wel geweten dat de hoek van het Hirschgebouw een eyecatcher is op het Leidseplein. Degene die van deze hoek wat moois maakt, knapt meteen de zuidkant van het Leidseplein enorm op. Al die jaren is het een verdom hoekje geweest door het gesloten karakter van de ABN Ambro. Als we de plannen van Apple mogen geloven krijgt de plint een openlijk karakter en zal er ook meer traffic aan de zuidkant van het Leidseplein gegenereerd worden. Hierdoor zal de zuidkant van het Leidseplein dus veel aantrekkelijker worden.

 • Profielfoto
  mac osx rules

  @RienMsc1: Wat een onzin opmerking.
  Heb jij ooit in je leven wel eens een Apple store gezien? Google zo nodig naar ‘Apple store london’. Apple weet verdomt goed oude architectuur te combineren met moderne interieur. Feit.
  En waar haal je in godsnaam Microsoft vandaan?
  .
  Je hoeft niet te reageren.

 • Profielfoto
  RienMsc1

  @mac osx rules: ik heb zeker een aantal Apple Stores in het echt gezien. En ik vind het niet echt bijzonder zo’n Apple Store.

  Apple weet verdomt goed oude architectuur te combineren met moderne interieur. Feit.

  Dit is geen feit, maar je eigen mening. Ik vind het wel een beetje vreemd dat vele mensen hier hun eigen mening als feit zien. Ook wordt er vaak aangenomen dat eigen ervaringen gelden voor de ervaringen van de andere mensen over de wereld.
  .
  Waar ik Microsoft vandaan haal? Tja, dat komt misschien door eerdere berichten hier met betrekking tot Microsoft. En ik vind (met de nadruk op vind), dat er vele hier hypocriet zijn (wanneer het gaat om Apple en Microsoft).

 • Profielfoto
  Aerea

  @hierboven: AMEN!
  .
  Ziet er veelbelovend en zeer tof uit! Cool!

 • Profielfoto
  vanquish

  Wordt Amsterdam trouwens een nieuwe Flagship Store ??
  In kan me Amsterdam namelijk wel in het onderstaande rijtje voorstellen

  Geloof ook dat veel mensen de begrippen APR, AppleStore en FlagshipStore door elkaar halen.

  De flagshipstores liggen momenteel in : Boston, New York City, Chicago, San Francisco, Tokyo, Osaka, London, Sydney, Perth, Montreal, Munich, Zurich, Paris, Beijing, Glasgow, Honolulu en Shanghai.

 • Profielfoto
  Dakterras

  Ik snap die ‘als het niet Apple was hadden jullie er vast anders over gedacht’ en ‘cultuur’ reacties niet. Het pand is klassiek en oud en weet ik het wat, maar het is bovenal een pand dat gebouwd is om gebruikt te worden. Het staat al jaren te verloederen. Ik heb nog liever dat er een Zeeman in komt dan dat het zo blijft staan. Dus ik ben nog blijer dat er een Apple Store in komt, maar in de eerste plaats ben ik blij dat het pand weer een functie krijgt. Niks is meer funest voor een pand dan leegstand.

 • Profielfoto
  mac osx rules

  @RienMsc1: Oh maar dat is wel redelijk algemeen bekend. Ook op internet zijn er talloze reacties te vinden van mensen die het er mee eens zijn dat apple stores een goed/mooi ontwerp hebben. Slechts weinig die het er oneens mee zijn. Kun je gerust praten over een feit.

 • Profielfoto
  RienMsc1

  @mac osx rules: Ow…dus als iets algemeen bekend wordt verondersteld (dat is een aanname die jij doet) en als veel mensen het ermee eens zijn, kunnen we dat dan zien als een feit? Dat is wel apart….
  .
  Dus als vele mensen zeggen dat ongewapende en niet-voorgespannen betonconstructies zwaarder en hoger op trekspanningen kunnen worden belast dan op drukspanningen, is dat dan ook een feit? Want er zijn veel mensen die dan het zeggen, of niet?
  .
  En de aannames die jij doet zijn niet controleerbaar.

  Oh maar dat is wel redelijk algemeen bekend

  Jij gaat ervan uit dat het algemeen bekend wordt verondersteld, maar is dat ook waar en hoe kunnen we dat ‘meten’?
  .

  Ook op internet zijn er talloze reacties te vinden van mensen die het er mee eens zijn dat apple stores een goed/mooi ontwerp hebben. Slechts weinig die het er oneens mee zijn

  Via internet wordt maar een bepaalde en beperkte doelgroep bereikt. Daarnaast spelen de ‘type’ sites een rol. Wanneer je een ‘Apple-community’ bezoekt, zullen de meeste bezoekers het daarmee eens zijn, maar dat is maar een beperkte groep.

 • Profielfoto
  maconly

  kijk naar covent garden , ziet er gewoon mooi uit met respect voor de architectuur.

  de Apple store zal een verademing van rust zijn in dat schreeuwende amsterdam.

 • Profielfoto
  prullenbak

  @RienMsc1 &mac osx rules Wat is dit voor vreemde discussie ineens…of iets een feit is of niet.

  Ik snap helemaal RienMsc1 niet. Waar maak je je druk om? Ja, op een apple forum zijn mensen blij dat er een officiele Apple store komt. Gek he? En op een apple forum vinden mensen de uitstraling en inrichting/ontwerp van Apple Stores over het algemeen erg mooi…gek he?
  Apple heeft het zelfs voor elkaar gekregen om bij (praktisch IN) het louvre een pracht van een store neer te zetten, op een plek waar al jaren een Virgin store stond te verstoffen…

  Of bekijk idd eens covent garden of regent street, maar vooral (vanwege gelijkenissen met het pand in amsterdam) Opera in Parijs.

  En jij denkt dat ze dat in amsterdam niet kunnen?

 • Profielfoto
  prullenbak

  Ow ja trouwens: Ik vind die apple store op broadway dan weer net wel heel lelijk. Maar ja:)

 • Profielfoto
  RickPrin5

  Apple Stores zijn bijzonder vormgegeven. Sommige mensen vinden ze spuuglelijk, anderen schitterend. Maar dat geldt ook voor bijvoorbeeld de Beurs van Berlage. En dat is, lelijk of niet, toch een Iconisch gebouw.

  Apple houdt altijd rekening met de originele architectuur, en gooit daar dan het typische Apple-sausje overheen. Ik vind het schitterend. Als hij net zo mooi wordt als, bijvoorbeeld, in Parijs, dan mogen ze in Mokum hun handjes dichtknijpen.

  Dat er nog vele mogen volgen.