Apple stemt af op Nuance

10 reacties

Steeds meer berichten wijzen op een link tussen Nuance en Apple. In Mac OS X Lion is bewijs gevonden van integratie. Ook is er een patentaanvraag die wijst op mogelijke implementatie van Nuance technologie in de software van de iPhone.

De beta van OS X Lion bevat stemmen met accenten. Deze zijn te vinden in het menu ‘spraak’. Er is onder andere de keuze uit Australisch, Iers en Schots. De stemmen blijken precies hetzelfde te zijn als in RealSpeak van Nuance. Deze worden in Amerika voor 45 dollar per stuk verkocht. Het is nog onbekend of de stemmen in de prijs van Lion inbegrepen zullen zijn.

Tot zover Lion. De rest van het artikel gaat over innovatief gebruik van spraaksoftware op de iPhone.

Een recentelijke patentaanvraag van Apple richt zich op text-to-speech en speech-to-text. De omschrijving geeft aan dat de technologie jou helpt om telefoongesprekken met veel omgevingsgeluid, soepeler te laten lopen. Het maakt voor jou als iPhone-gebruiker niet uit aan welke kant de ruis optreedt.

Er zijn verschillende manieren waarop Apple dit gaat doen. De eerste manier die het bedrijf beschrijft is het versturen van tekstberichten tijdens het telefoneren. De text-to-speech functie converteert jouw tekst naar spraak en verstuurt dit real-time naar degene met wie je belt. Terwijl de beller aan de andere kant het bericht hoort, wordt de microfoon aan jouw kant van de lijn tijdelijk uitgeschakeld. Zo voorkomt de software dat de achtergrond alsnog een ongewilde rol speelt. Deze functie kan in meerdere situaties gebruikt worden. Natuurlijk in een drukke omgeving, maar denk ook aan momenten dat je niet hardop kunt praten, zoals tijdens een vergadering.

Je kan ook van tevoren een aantal boodschappen inspreken. Wanneer je merkt dat een telefoongesprek vanwege rumoer stroef loopt, kan je een opname af laten spelen. Zo kan je de beller aan de andere kant van de lijn laten weten dat je bijvoorbeeld later terugbelt of even een rustiger plekje op gaat zoeken.

Een laatste mogelijkheid die wordt omschreven maakt gebruik van speech-to-text. Hierbij kan de degene met wie je belt, jou gewoon horen, maar alles wat hij zegt verschijnt in tekstberichten op jouw scherm. Op Patently Apple staat dat dit handig kan zijn als de ander geen berichten kan versturen of ontvangen.

De ontwikkelingen zijn een innovatieve integratie van een technologie die al langer bestaat. Typisch Apple, niet? Wij van OMT kunnen niet wachten tot we dit kunnen testen.

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  pepijn-paans

  vind het maar onhandig en niet gebruiks vriendelijk klinken … maar dat is mijn mening!

 • Profielfoto
  JustThatDutchGuy

  italic text

  vind het maar onhandig en niet gebruiks vriendelijk klinken … maar dat is mijn mening!

  ’t is Apple, die zorgen er wel voor dat het in de smaak valt…

 • Profielfoto
  MacKevin11

  Op mijn Nokia telefoon zat spraakherkenning; je kon een naam zeggen van iemand, en die gene werd dan gezocht.
  :eek:
  Als je bijvoorbeeld ‘Shit’ zei tegen je mobiel, vond hij nog namen van ‘Anita, Pim, ect.’. Het is natuurlijk wel lollig om dan zulke namen tegen tekomen, maar het werkt dus eigenlijk voor geen meter.
  :grin:
  Alles wat Apple maakt (vind ik) 10x beter als producten van andere leveranciers. Ik heb zo’n idee dat Apple dit dus (net als JustThatDutchGuy zei) 10x beter maakt, maar ik weet niet of dat goed genoeg is…:razz:

 • Profielfoto
  JoelCoster

  sorry omt: speech-to-tekst?

 • Profielfoto
  Zakske

  Wat een artikel over niks. De reden waarom Apple een deal met Nuance moet sluiten is de aankoop van Siri Personal Assistant door Apple in april 2010. Die app werkt via de spraaktechnologie van Nuance, dus zonder deal geen Siri. Nuance staat bekend als een keiharde onderhandelaar (die over érg belangrijke patenten beschikt), en wegens de hoge kosten van een dergelijke deal is het voor Apple gewoon slimmer om deze technologie in alle producten in te bouwen.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Leuk hoor, maar het lijkt mij volstrekt onnodig. De spraakherkenning van nu werkt al van geen kanten, dus zal het straks beter gaan? Ik geloof er niks van. En een van te voren opgenomen boodschap afspelen als er teveel achtergrondgeluid is.
  Wie doet dat nou. Ik vind het onzin.

 • Profielfoto
  JeeGun

  Ik begrijp het echt niet als mensen klagen dat het nu nog niet werkt. Tuurlijk, het is nog beperkt. Maar ik gebruik het iedere dag en het werkt super (heus niet feilloos). Op de fiets gebruik ik het om muziek af te spelen (artiest aanvragen werkt altijd prima), om de tijd te vragen is het dan vaak ook erg handig en tevens bel ik vaak zo mensen. Zelfs als ik mijn best doe te mompelen lukt het bijna altijd, dus het statement van sommigen dat het ‘van geen kanten werkt’ moet ik toch bevechten.

 • Profielfoto
  rApple

  Even het volgende citaat: ,,De omschrijving geeft aan dat de technologie jou helpt om telefoongesprekken met veel omgevingsgeluid, soepeler te laten lopen. Het maakt voor jou als iPhone-gebruiker niet uit aan welke kant de ruis optreedt.”

  Dit bestaat dus allang. Bijvoorbeeld bij de Sony Ericsson Elm. http://www.sonyericsson.com/cws/products/mobilephones/overview/elm?cc=nl&lc=nl#view=overview

  Of haal ik nu twee dingen door elkaar?

 • Profielfoto
  csteelooper

  Ik sluit me volledig aan bij JeeGun. Ik heb m’n Voice Control in het Nederlands en m’n telefoontaal verder in het Engels. Alles wat ik met spraakherkenning doe werkt perfect. Ik moet zeggen dat artiesten soms een moeilijkheid vormen, maar dat is dan vanwege Buitenlandse namen die in het Nederlands dienen te worden uitgesproken. Als ik Voice Control echter in het Engels zet heb ik dat probleem in nog veel grotre mate omdat dam alle namen van kennissen ineens Engels-achtig uitgesproken moeten worden. Dus artiesten vormen een probleem (of liever gezegd: hun namen), maar voor de rest werkt letterlijk alles zonder problemen. Behalve wanneer er wind in je mike komt, natuurlijk, maar daar is volgens mij (nog) geen enkele technologie tegen bestand…

 • Profielfoto
  Ezra

  Klinkt nogal onhandig…