Rick Stevenhaagen
Rick Stevenhaagen Nieuws 25 mei 2011

Apple reageert op MACDefender-malware

De reactie van Apple komt wat laat, maar is nu dan toch gekomen. Het bedrijf heeft in een support document uitgelegd hoe je de MACDefender-malware kunt voorkomen of verwijderen. Vorige week werd nog bekend dat helpdeskmedewerkers klanten niet mochten helpen met het verwijderen van de malware.

Het document dat Apple heeft uitgebracht komt op veel punten overeen met tips die al bekend zijn gemaakt via diverse Applesites, waaronder OMT. Apple geeft aan dat gebruikers voorzichtig moeten handelen als zij om persoonlijke informatie worden gevraagd. Het bedrijf zegt met klem, alleen beveiligingsupdates te verspreiden via de ingebouwde Software-update. Via deze weg komt Apple binnenkort met een oplossing om MACDefender op te sporen en te verwijderen.

MACDefender kwam begin deze maand in de belangstelling te staan. De malware maakt gebruikers via een website wijs dat ze geïnfecteerd zijn en meldt met MACDefender een oplossing te hebben. Eenmaal geïnstalleerd vraagt deze software om je creditcardgegevens. Honderden mensen kregen de malware op hun Mac, ondanks dat de gebruiker toestemming moet geven voor de installatie.

De komst van nieuwe schadelijke ‘programmaatjes’ voor Mac OS X zorgt vaker voor discussies over Windows en Mac. Dat zegt al genoeg over het geringe aantal virusgerelateerde ontdekkingen bij Mac OS X. Zo vindt ook beveiligingsexpert Charlie Miller. Hij raadt de meeste gebruikers aan om geen antivirussoftware te installeren. “Het is te duur, gebruikt teveel systeembronnen en de accuduur van laptops wordt drastisch lager”, aldus Miller.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple reageert op MACDefender-malware
Sluiten