Apple reageert op MACDefender-malware

Door: Rick Stevenhaagen - 9 reacties

De reactie van Apple komt wat laat, maar is nu dan toch gekomen. Het bedrijf heeft in een support document uitgelegd hoe je de MACDefender-malware kunt voorkomen of verwijderen. Vorige week werd nog bekend dat helpdeskmedewerkers klanten niet mochten helpen met het verwijderen van de malware.

Het document dat Apple heeft uitgebracht komt op veel punten overeen met tips die al bekend zijn gemaakt via diverse Applesites, waaronder OMT. Apple geeft aan dat gebruikers voorzichtig moeten handelen als zij om persoonlijke informatie worden gevraagd. Het bedrijf zegt met klem, alleen beveiligingsupdates te verspreiden via de ingebouwde Software-update. Via deze weg komt Apple binnenkort met een oplossing om MACDefender op te sporen en te verwijderen.

MACDefender kwam begin deze maand in de belangstelling te staan. De malware maakt gebruikers via een website wijs dat ze geïnfecteerd zijn en meldt met MACDefender een oplossing te hebben. Eenmaal geïnstalleerd vraagt deze software om je creditcardgegevens. Honderden mensen kregen de malware op hun Mac, ondanks dat de gebruiker toestemming moet geven voor de installatie.

De komst van nieuwe schadelijke ‘programmaatjes’ voor Mac OS X zorgt vaker voor discussies over Windows en Mac. Dat zegt al genoeg over het geringe aantal virusgerelateerde ontdekkingen bij Mac OS X. Zo vindt ook beveiligingsexpert Charlie Miller. Hij raadt de meeste gebruikers aan om geen antivirussoftware te installeren. “Het is te duur, gebruikt teveel systeembronnen en de accuduur van laptops wordt drastisch lager”, aldus Miller.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Mooi zo! Beter laat dan nooit!

 • Profielfoto
  defores

  MacDefender is scareware , iets wat de gebruiker installeert n.a.v. misleiding.
  Dit is dus geen virus, want dan zou de gebruiker niks hoeven te installeren.

 • Profielfoto
  csteelooper

  Zelfs in Windows-land ben ik (gelukkig) nog nooit ‘gevallen’ voor scareware-misleiding… Ik denk dan ook niet dat me dat op de Mac zal gebeuren. Toch goed dat Apple nu met een uitleg komt om die zooi van je Mac te krijgen. Blijft de vraag waarom medewerkers mensen eerder niet mochten helpen. Da’s toch op zijn minst vreemd, of niet soms?

 • Profielfoto
  grindy

  “Het is te duur, gebruikt teveel systeembronnen en de accuduur van laptops wordt drastisch lager”

  Mooie set argumenten ook…..

 • Profielfoto
  iLarsNL

  Ik kwam op zo’n site, maar gelukkig werd ik door Sophos gewaarschuwd.

 • Profielfoto
  spacefreek

  Eenmaal geïnstalleerd vraagt deze software om je creditcardgegevens. Honderden mensen kregen de malware op hun Mac, ondanks dat de gebruiker toestemming moet geven voor de installatie.

  Toch nog een hoop lompe gebruikers..

 • Profielfoto
  grindy

  En toch adviseren ze een virus scanner…. http://docs.info.apple.com/article.html?path=Mac/10.6/en/11389.html

  ja apple wat wil je nou?

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  Charlie Miller laat de beste argumenten liggen: Een virusscanner beschermt niet tegen malware als MACDefender, en ook niet tegen onvoorzichtige gebruikers.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Het probleem met ‘virusscanners’ (eigenlijk zou dat ‘malwarescanner’ moeten heten) is dat ze 9 van de 10 keer achter de feiten aanhobbelen. Zodra er nieuwe malware verschijnt, wordt dat pas tegengehouden nadat de z.g.n. ‘virus definitions’ zijn ge-update.
  Tegen die tijd zijn er al een aantal computers besmet. Op een PC kan die besmetting van alles en nog wat zijn: virus, worm, Trojan, etc. Op een Mac echter hooguit een Trojan omdat dit de makkelijkste manier is om een computer te besmetten (het gebeurt immers met de hulp van de gebruiker).
  Met virussen lukt het nog steeds niet vanwege de OS-X architectuur.
  Aangezien dus voor een besmetting de ‘hulp’ van een gebruiker nodig is en het daardoor erg moeilijk wordt voor de scanner om ook dat tegen te houden is het vooralsnog op zijn zachts gezegd vrij zinloos om op een Mac een scanner te installeren.
  Daar komen dan ook nog eens de argumenten van Miller bij, want een scanner kan inderdaad aardig wat van de CPU e.d. vragen. En al die ‘doomsday’ scenario’s die we steeds horen blijken eveneens ‘scareware’ te zijn, want net als de zoveelste voorspelling van het einde der tijden zijn ook deze nog steeds niet uitgekomen…